Vicky Liekens

Update: 18 april 2016

Geboren in 1987

Woonplaats: Heist-op-den-Berg, Antwerpen

Roepnaam: Vicky

Lopen doe ik voor mijn plezier, maar zodra ik een nummer opspeld, komt het competitiebeest in mij naar boven. Dan is het voor echt en haal ik er alles uit wat er in zit, altijd.
Sedert een jaar loop ik voor het Bjokkesteam, een kleine gezellige groep atleten die, in vriendschap, elkaar motiveren om in alle vrijheid altijd het beste van zichzelf te geven. Uiteindelijk doet het er niet toe waar je eindigt, zolang je maar je best gedaan hebt en er plezier aan beleefd hebt. Daarnaast ben ik ook aangesloten bij ACHL (Atletiekclub Herentals).
Doordat mijn vriend ook een sporter is (mountainbiker), beseft hij hoe belangrijk lopen is voor mij. Wij motiveren elkaar en uiteraard gaan we zo vaak als mogelijk mee naar elkaars wedstrijden. Grotendeels is het ook dankzij hem dat ik weer volop bezig ben met hardlopen.

Lopen is afzien én genieten tegelijkertijd!

Hoe ik eraan begon

Als cadet en scholier was ik al aangesloten bij AVZK (Koninklijke Atletiek Vereniging Zuider-Kempen). Dit was vooral omdat ik van thuis uit een hobby moest zoeken. Bovendien was het een perfect excuus om van huis weg te zijn. Ik deed toen vooral veldlopen en pistewedstrijden. Het liefst van al liep ik de 800 meter: kort en krachtig!
Op een bepaald moment was de zin om te sporten heel wat minder. Op 19 jarige leeftijd ben ik alleen gaan wonen in Leuven. Door de verhuis en het nieuwe leven als ´werkende mens´ heb ik toen mijn schoenen aan de haak gehangen. Lopen kwam van dan af op de laatste plaats.
Na een dik jaar in het Leuvense ben ik weer in Heist-op-den-Berg komen wonen. Toen ben ik weer stilaan begonnen. Ik liep maximum 2 maal per week, telkens een half uurtje tot een uur. Van wedstrijden was geen sprake. Tot de eerste editie van Heist Loopt: met een paar vriendinnen, just for fun, daags na Hestival, 5km sterven. Ik kreeg de smaak terug te pakken, begon terug wat meer te trainen en af en toe pikte ik een wedstrijdje mee. Het jaarlijkse hoofddoel werd de 10 mijl in Booischot, een wedstrijd tegen mezelf: elk jaar sneller zijn dan het jaar voordien.
In 2013 liep ik intussen weer drie keer per week en, dankzij de motivatie van mijn nieuwe vriend, ben ik stratenlopen in de buurt beginnen meelopen. Van één kwam twee, twee werd drie en voor ik het wist zaten de zomermaanden goed gevuld met wedstrijden. Omdat het toch allemaal beter begon te gaan ben ik op zoek gegaan naar een trainer om mij verder te begeleiden om progressie te blijven maken en blessurevrij te blijven lopen. Zowel op training als tijdens de wedstrijden was de vooruitgang goed merkbaar.
In 2014 kwam ik terecht bij het BJOKKESTEAM. Björn Peeters kende mij nog van vroeger en zag in mij wel potentieel om zijn damesteam te vervolledigen. Nu 2 jaar later, ben ik nog steeds blij deel te mogen uit maken van dit team.
Intussen ben ik ook aangesloten bij ACHL, met als gevolg de samenwerking met een nieuwe trainer. Nu loop ik in de winter ook terug veldlopen. In de veldlopen ben ik natuurlijk niet zo´n super loper, ik overleef in de massa, maar ik sterf, ook al is de afstand kort. Voor mij is dit heel de koers in het rood lopen. Maar ik weet: tijdens die koersen werk ik aan mijn snelheid voor de volgende zomer.
Het liefst loop ik stratenlopen tijdens de zomermaanden: genieten van de zonnestralen en ondertussen kilometers maken. Het doel ligt in de zomer op de 10km, hopende dat ik elke keer weer net iets sneller kan zijn als de vorige keer.
Ik heb dit seizoen, ook al is het nog maar net begonnen, mijn record alweer iets scherper kunnen stellen.

Trainingsactiviteiten

In samenspraak met mijn trainer, wordt mijn schema opgebouwd naar de stratenlopen. Mijn doel is de 10km in 40 minuten te lopen. Momenteel kost me dit net geen 43 minuten, er is dus nog werk aan de winkel!
Af en toe kies ik eens voor de korte afstand, dit om de snelheid wat op te drijven. De weken zonder wedstrijd bestaan in hoofdzaak uit lange duurtrainingen, geregeld komt er ook een intervaltraining tussen. Ik loop gemiddeld vijf keer week, wat overeen komt met een 50 à 60km. Dit vul ik na elke training aan met wat kracht- en/of stabilisatietraining. De dagen dat ik niet loop doe ik een uitgebreide krachttraining.
Ik pas mijn trainingen aan aan mijn werkschema. Hierdoor loop ik afwisselend ´s ochtends, ´s avonds of overdag tijdens mijn vrije dagen. Mijn intervaltrainingen doe ik zoveel als mogelijk op de piste, mijn duurlopen in De Averegten, een bosrijk Provinciaal Domein hier in de buurt, of, ik doorkruis de straten van Heist-op-den-Berg.
Mijn Garmin 225 is mijn vaste trainingspartner. Als ik er zin in heb, loop ik met muziek. Mijn Garmin is gekoppeld aan Strava. De zogenaamde ´segmenten´ (bepaalde stukken die automatisch getimed worden en in een klassement worden gegoten) vormen een leuk extraatje. Strava houdt ook je tijden bij van een bepaald trainingstoertje. Zo kan je steeds je eigen progressie zien.

Mijn wedstrijdervaringen

Ik heb in heel mijn loopcarrière wel wat wedstrijden gelopen. Van piste, veldlopen, crosscups, tot stratenlopen. Hierbij zijn wel enkele uitblinkers die ik nooit ga vergeten. Het clubrecord als cadet op de 300m is er zeker eentje van. Voor de rest was ik in mijn jeugdjaren een luie loper, ik liep 2 keer per week en deed dan een pistewedstrijd. Ik koos voor de 800 meter omdat dat snel gedaan was. Het verwondert me nog steeds dat ik toen goed liep met zo weinig training.
Nu loop ik dus wekelijks meer dan het dubbele. Al ben ik de pure snelheid van vroeger op de piste wel kwijt. Ik kan veel beter langer lopen als vroeger, daarom dat ik dus nu op de joggings voor de langere afstand kies.
Eén van de leukste en mooiste wedstrijden dat ik ooit meegelopen heb, is ´De Loop van Vlaanderen´ in Oudenaarde. Je kon er kiezen tussen 10km, 25km en 50km. Ikzelf heb er tweemaal de 25km gelopen. Je loopt, telkens langs een andere kant, 4 maal de Koppenberg op, en af natuurlijk ook. Dit is een wedstrijd voor het plezier om te genieten van de mooie natuur. Het is daar zo leuk lopen, iedereen is er dan ook super goed gezind. En de organisatie is super. Hoewel er ook een massa deelnemers zijn, is het toch nog rustig lopen.
De 10 Miles in Antwerpen is dan weer iets helemaal anders, een echte overrompeling. Daar kan ik echt niet van genieten! Elk jaar neem ik me voor nooit meer terug te komen én toch sta ik het jaar nadien weer aan de start.
Veel liever loop ik de kleinere joggings kortbij huis: Aarschot, Herselt, Langdorp, Peulis, Ramsel, Wiekevorst en Heist zelf natuurlijk. Daar kom je regelmatig dezelfde gezichten tegen, je leert veel mensen kennen en de sfeer is gemoedelijk.
Ik loop zo veel als mogelijk dezelfde kalender als het jaar voordien. Zo kan ik voor mezelf vergelijken of ik beter ben en de parcourskennis is mooi meegenomen.

Bijkomende informatie

Ooit wil ik wel eens een marathon lopen, al is dit niet voor de nabije toekomst. Zolang ik de motivatie blijf vinden, blijf ik nog plakken op de stratenlopen.
Met mijn huidig trainingsvolume ben ik gelukkig zo goed als blessurevrij. Mijn grootste wens is dat ik dit nog jaren zo kan houden, want eerlijk, zonder mijn wekelijkse portie sport ben ik geen aangenaam persoon.

Mijn favoriete foto's

Foto 1: Augustus 2013: duo-duatlon overwinning met mijn vriend. Deze wedstrijd viel samen met mijn verjaardag en dit maakte onze gezamelijke overwinning nog leuker.

Foto 2: Augustus 2015: de overwinning met de ladies van het Bjokkesteam tijdens de aflossingwedstrijd (Halve Marathon) op Heist Loopt.

Foto 3: De beklimming naar de kerk tijdens Heist Loopt. De warmte en de steile helling ... als ik deze foto weerzie moet ik altijd terugdenken aan hoe zwaar het toch was.

Foto 4: De linkse foto is genomen vlak voor mijn eerste wedstrijd als lid van het Bjokkesteam (augustus 2014 - 10 Mijl in Booischot). De rechtse foto is diezelfde wedstrijd maar één jaar later, nog altijd fier lid van het Bjokkesteam.

Foto 5: Augustus 2015: op weg naar de tweede plaats tijdens de 10 Mijl in Booischot. Gezien deze wedstrijd altijd rond mijn verjaardag plaatsvindt, noem ik deze mijn verjaardagskoers.

Foto 6: Flitsrun in Averbode, 13 maart 2015. Dit is voor mij een geweldige foto. Ik lijk er heel soepel te lopen en look ook niet vermoeid. Dit is een heel verschil met foto´s van toen ik niet weer begon te lopen.

Klik op een foto om de slideshow te starten

URL Counter
Web Tracker