aanleg    


Start
wij
hobbies
aanleg
resultaat
filosofie tuin
onze koi
tips
winter 2003
links
gastenboek

De start van de werken op 04 mei 2002.  Droog maar koud weer ...  Vrienden komen gratis uitgraven met een machine en gratis wordt de aarde weggevoerd naar een collega.  Bedankt Fred, Bert  en Gertie.  Dit betekent een financiele meevaller en een bewijs van toffe vrienden.
                                                                                                       
       OK, hier gaan we dan.  Op die bewuste zaterdagmorgen beginnen we te graven.  Alles gaat goed, maar dit duurt niet lang.  De eerste container kunnen we wegvoeren.  Tiens, het gaat snel.  We willen de eerste container storten en daar beginnen de problemen.  De vrachtwagen zakt tot aan de achteras in de grond.  Afkippen blijkt onmogelijk.  Staan we daar in het "hol van Pluto".  Na veel palaver en zoeken (thanks to Nokia ...  connecting people, weet je wel), kunnen we iemand bereiken die met een kraan alles zal rechttrekken.  Tof ... ware het niet dat deze op zijn beurt vast kwam te zitten.  Ramp o ramp...  Uiteindelijk iemand met een zware tractor gevonden die op zijn beurt komt vast te zitten.  geloof het of niet maar dit is echt gebeurd.  Hierdoor hebben we enorm veel tijd verloren waardoor we die dag  ook geen beton meer konden storten.  Hebben dus enkel kunnen uitgraven en moeten stoppen.

         

      


ZONDAG 05 MEI 2002 :
Oesje, het regent lichtjes.  Hoop dat het snel overgaat.  Ijdele hoop ... het regent de ganse dag.  Kan vandaag niks doen, tenzij pompen en pompen.  De wanden kalven af en bij elke stap zak ik tot boven de enkels in de modder.  Pompen of verzuipen, en scheppen en scheppen... Hoe meer ik uitschep hoe meer wanden instorten.  Waar ben ik aan begonnen ???   Nochtans was er droog weer voorspeld.  Die weermannen zijn straffe gasten ... slecht weer voorspellen lukt ze altijd en goed weer ?????  Ho maar.  Tot het donker wordt blijven we scheppen en pompen.  En als die weermannen hier een daar een bui voorspellen  dan is het gegarandeerd wel hier en niet daar hoor.

MAANDAG 06 MEI 2002:

   


Ik sta op om 5 uur.  Het is nog donker buiten.  Ik kijk door het raam en zie dat er een groot stuk van de zijkanten is ingevallen.  Verdomme ... Da's meer dan een container.   Tot overmaat van ramp heeft ook de dompelpomp het begeven.  Het water staat 30 cm hoog.  De moed zinkt me in de schoenen.  Gelukkig ken ik enkele mensen die ik uit hun bed haal.  Zij komen onverwijld helpen en er is er ene met ervaring die de oplossing heeft : scheppen en blijven scheppen, zo simpel is het.  Dacht  ook al  dat het de enige oplossing was.   Er komt klaarheid en de drains worden geplaatst.  Bang afwachten tot het beton er is.  Tegen de middag is het zover.   7 kuub beton krijgen een nieuwe bestemming.  Nu maar hopen dat de wanden het houden.  Oef ... ze houden het ... tot het beton is opengetrokken.  Daar valt weer een wand naar beneden op het beton ...weer scheppen.  Tot overmaat van ramp komen de drains bovendrijven.  Wanneer stopt de ellende ???  Hoe moet ik dit nu weer oplossen ???  Mijn metser, Maurice, die ondertussen een dikke vriend is geworden weet van wanten.  Gewoon laten liggen  zegt de man... enkele uren wachten en uitkappen en terug op zijn plaats steken.  Nu is het onbegonnen werk.  Het beton moet eerst aantrekken en dan lossen we het wel op. Zo gezegd zo gedaan en het lukt.

DINSDAG 07 MEI 2002 :

          

      Tegen 6 uur 's ochtends  worden de bouwmaterialen geleverd.  De firma heeft alles gedaan om me als eerste op de ronde te plaatsen, niettegenstaande de drukte met het verlengd weekend voor de deur.  .  De metser, Maurice' is  ook al van de partij.  Terwijl hij de vijver uitzet worden de materialen afgeladen.  Ikzelf ben diender.  We zullen  een "efforke" doen zegt Maurice, want ik heb maar 2 dagen tijd, ik ga op vakantie.  Ik grinnik eens ... dat lukt NOOIT.   De eerste dag was reeds de helft gemetst.  Ik heb serieus uit mijn pijp mogen komen om deze man te volgen.   Wat het weer betreft ... we kregen de zon te zien en het bleef droog.

WOENSDAG 08 MEI:

    Daar is de metser weer om 6 uur.  Voel alle spieren nog pijn doen van de inspanningen van gisteren.  Elke spier doet pijn.  Je staat er van versteld hoeveel spieren we wel hebben, vooral als ze pijn doen.  Het scenario is hetzelfde als de vorige dag.  Het blijft droog en het werk schiet goed op.   In de namiddag is de vijver volledig gemetst.  Ook de metser was doodmoe, maar hij was een man van zijn woord.  Van zulke mensen hou ik.  Door gezinsleden, die allen een handje toestaken, wordt reeds een gedeelte van de aarde aangevuld.  Dit doen we niet ineens, anders zou de druk te hoog worden.

Het begint vorm te krijgen.  Er is nog een massa werk,  maar nu kunnen we verder. h et gevaar is geweken.

De voorbije ellende en tegenslagen zijn snel vergeten en we kijken terug uit naar morgen.  Als de weergoden wat meewillen kunnen we altijd verder doen.  En dat willen ze ... elke keer als ik vakantie neem schijnt de zon.  Zou ik dan toch het zonnetje in huis zijn ??? hahaha.

DE VOLGENDE DAGEN :

       Donderdag , de 5e dag : de komende dagen wordt er beter weer voorspeld.  Zal het wel zo zijn ?  Vandaag bezetten we de wanden.  Dit doe  ik zelf, hoewel ik nog nooit een truweel heb vastgehad.  De eerste poging lukt niet zo best.  De cement te droog gehouden.  Ik herinner me de woorden van mijn nieuwe vriend : je moet zorgen dat je cement een creme is en redelijk veel compactuna gebruiken.  Hehe, het lukt nu wel.
Een dag later brengen we stabilise aan, welke we zelf aanmaken.  Ook wordt er rekening gehouden met een hellingsgraad van 30 %.  Joery brengt het aan en ik verdeel het spul.
Het weer ??? hier en daar een druppel regen.  Waarom altijd hier en nooit daar vraag ik me af en we voorzien een afdekking van de vijver.  Vanaf nu houden we elke dag het weer heel goed in de gaten. Is het droog, dan leggen we de vijver open zodat het goed kan uitdrogen. 
In afwachting van de polyester wordt de filterkamer geinstalleerd en stilaan begint ook de tuin vorm te krijgen.

Het filter bestaat uit een vortex, meerkamerfilter met borstels, japanse matten en flocor.  Dit wordt gestuurd door een pomp van 6000 l /uur en gaat door een uv-lamp van 55 watt.  De skimmer wordt door een aparte pomp gestuurd en volgt een eigen weg.

Na voldoende te zijn uitgedroogd komen "de mannen van de polyester".   Goed weer, zon voorspeld tot en met en geen sprake van regen.  Op het moment dat de coating kan aangebracht worden begint het toch te regenen.  Lap ...  Die mannen zijn net vertrokken en het stopt met regenen, tedju ... weer achteruit op het schema.

Vanaf nu gaan we door tot het einde, we geven niet toe, nee, daarvoor heeft het al te veel pijn en moeite gekost.

De rotsen worden op de boord gemetst en mooi opgevoegd.  Het oog wil ook wat.  De cement wordt ingewreven met hars en verharder zodat er geen rechtstreeks contact is met het water en er geen giftige stoffen vrijkomen.

 EN DAN NU DE AFWERKING :

       

 


Na de zware werken kunnen we eindelijk aan de aanplanting beginnen.  De tuin is afgesloten door middel van stevige rietplaten van 2 cm dik.  Om de tuin een Japanse stijl te geven worden er bamboestokken voor de afsluiting geplaatst.  Een Japanse vormboom, enkele zware rotsen, natuurlijke stapstenen en diverse soorten Acer vinden hun plaats.  Bovendien wordt het geheel overdekt met 15 ton fijne kiezel, zijnde Ardenner split.

OP ZATERDAG 16 JUNI 2002 is het dan eindelijk zo ver.  Na 6 weken van bloed, zweet en tranen is alles afgewerkt en kunnen we de vijver vullen.  Deze is eerst ontsmet.  6 weken van weinig slaap, keihard werken, waarvoor 3 weken vakantie werden opgeofferd en elke minuut die ik vrij had gespendeerd zijn aan de tuin.  VULLEN  DUS  MAAR  EN  ALS  BELONING ONDERTUSSEN  EEN  HEERLIJK  FRISSE  BRUINE  LEFFE  EN  EEN  LEUKE  BARBECUE.