filosofie tuin    


Start
wij
hobbies
aanleg
resultaat
filosofie tuin
onze koi
tips
winter 2003
links
gastenboek

                                                                                                                                             
Al jaren ben ik geboeid door de sierlijkheid en de prachtige kleuren van deze levende juwelen. enkele jaren geleden hebben we ook een vijvertje gehad.  Was toen zo'n 6000 l  en voorzien van een green machine en een UV-lamp.  Folie, planten, grind enz ... wist ik veel ...

En het jaar daarop wist ik heel zeker...  miserie tot en met : sterfgevallen, giftig water wegens verkeerde randafwerking, slechte ligging ...  Gevolg : opvullen die troep.

Toch bleef mijn interesse voor koi verder sluimeren,   Het liet me niet los.  Ik zou  er terug mee beginnen maar dan wel zoals  het hoorde, met plaatsen waar we kunnen genieten  en tot rust kunnen komen.

De beste oplossing was de ganse tuin een totaal nieuw aanzicht te geven.  Die Japanse stijl zegt me wel wat.

In de zomer van 2001 begon ik plannen te broeden. De vijver  eens inplanten  met  koordjes  en allerlei opmetingen gedaan.  De beslissing volgde snel.  de verschillende schetsen en aanpassingen wisselden elkaar in snel tempo af.  Het resultaat hebben jullie hiervoor gezien.

Wat is de filosofie ???

Doel : de creatie van een tuin die vol  oogt maar toch ruimte geeft. de Japanse filosofie in gedachten.
Bij het binnenkomen van de tuin stapt men door een "droge" rivier.  Langs beide zijden de oevers met lage beplanting.  Via de stapstenen kunnen bezoekers "met droge voeten" door het grind stappen.  De stenen liggen zodanig dat je rustig moet stappen waardoor je je aandacht schenkt aan de natuur rondom jezelf.  Iets verder komen we aan de eerste rustplaats  en heb je een eerste overzicht over de vijver en tuin.  Aan de vormboom liggen 3 rotsen.  Deze symboliseren berg en hemel, gecombineerd met de lagere stenen "heuvels  en aarde".   De rotsen zijn deels ingegraven zodat zij de indruk geven er al eeuwen te liggen.  Verder zijn  er enkele heuveltjes voorzien om nadruk te leggen op het ruimtelijke.  Het rechtse wandelpad is gebaseerd op het pad gelegen in de Ginkaku-j-tempel in Kyoto.  Eenvoudig en recht.
Door de verschillende rustplaatsen is het mogelijk met de zon mee te gaan of juist de schaduw te volgen.

Kortom : een effect van natuur en ruimte, een oase van rust  en te horen aan reacties van bezoekers ben ik wel degelijk gelukt in mijn opzet.