Info over de familie SIX en stamboomonderzoek.

Update: 2 juni 2018: Aktes Roncq 1774 - 1776 in tabel gevoegd

Ben je hier terecht gekomen via een externe zoekrobot, en zie je het menu aan de zijkanten niet, klik dan eerst op home.

Het opzoeken van je familiegeschiedenis kan verslavend worden, nadat mijn ouders zijn overleden vonden mijn broer en ik een aantal dozen met bidprentjes en oude documenten die ons veel leerden over vroegere tijden.
Waar je vroeger zelf in archieven moest gaan snuisteren, zijn nu vele archieven gedigitaliseerd en beschikbaar op het Web.
Met deze site proberen we de belangrijkste mee te geven.
De site is nog volop in aanbouw en zal regelmatig aangevuld worden met de resultaten van onze opzoekingen.
Een goede start is eens een kijkje nemen op https://familiegeschiedenis.be/
Je vindt er veel informatie over het onderwerp:

Akten van de burgelijke stand:
Een geboorte, huwelijk of overlijden werd vanaf 1796 geregistreerd door de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar de gebeurtenis plaatsgreep. De registers met akten worden steeds in tweevoud bewaard: ťťn exemplaar bevindt zich in de gemeente (dienst Burgerlijke Stand), een tweede exemplaar is bestemd voor de Rechtbank van Eerste Aanleg. Dit laatste exemplaar wordt later in een rijksarchief gedeponeerd.
Opmerking: het tweede exemplaar van de registers burgerlijke stand wordt pas na 100 jaar in het rijksarchief gedeponeerd. Voor die tijd wordt dit exemplaar centraal bewaard bij de Rechtbank van Eerste Aanleg en is het niet raadpleegbaar. Voor akten jonger dan 100 jaar klop je dus altijd bij de gemeente aan. Akten ouder dan 100 jaar vind je evenzeer bij de gemeente, maar het tweede exemplaar bevindt zich dus ook in het rijksarchief (in de hoofdplaats van de provincie, in een arrondissementeel rijksarchief of voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in het rijksarchief te Anderlecht).

Let op:

Parochieregisters
Vanaf het Concilie van Trente (1545-1563) had de parochiepriester de plicht een doopregister bij te houden. In de praktijk gebeurde de registratie van een doopsel, een huwelijk en een overlijden (of een begrafenis) vooral vanaf het begin van de 17e eeuw. Met de invoering van de burgerlijke stand werden de parochieregisters door de gemeentelijke overheid opgeŽist en verhuisden ze meestal naar het gemeentehuis.
Je kan de parochieregisters raadplegen in de rijksarchieven of in de stads- en gemeentearchieven. Je consulteert ze best via de alfabetische klappers (of tafels) die vanaf 1875 door gemeenteambtenaren werden opgesteld. Deze klappers (kopie of microfiches) zijn raadpleegbaar in het rijksarchief of in lokale of provinciale documentatiecentra. Vaak kan je ze tegen een kleine vergoeding ook aanschaffen bij de plaatselijke afdeling van Familiekunde Vlaanderen.
Let op:

Met deze interne zoekrobot kan je zowel onze site als het web afzoeken.

search this site the web
site search by freefind
Uw reactie/vragen/aanvullingen/opmerkingen:

 

 

 

Webmaster: Johan Six

Bezoekers: 1/1/2000 tot 31/12/2010: 27.690, uit 89 landen.
Totaal sedert 1/01/2011:

godaddy statistics

Statistieken