Terug naar water

Mineraalwater.

Mineraalwater is niét gezonder dan kraantjeswater. Het is een taai vooroordeel, dat vast wordt ingegeven door het chloor dat aan leidingwater wordt toegevoegd en het een „chemische" smaak geeft. Chloor is echter niet schadelijk, dat kan niet gezegd worden van alle mineralen die water bevat.

De normen voor die mineralen zijn veel strenger bij kraantjeswater dan bij mineraalwater. De Belgische kwaliteitsnormen volgen die van de Europese Unie. Die heeft 61 kwaliteitseisen opgesteld waaraan leidingwater moet voldoen. Zoals het laatste onderzoek van Test Aankoop bewees, slaagt het Belgische leidingwater met vlag en wimpel voor die tests.
Het minerale gehalte van water is wat overblijft als je een liter water aan 180 graden laat koken. Het wordt uitgedrukt in milligram per liter. Mineraalwater kan aanzienlijk hogere concentraties natrium, calcium, fluor, magnesium, nitraten of sulfaten bevatten dan kraantjeswater. Slechts voor giftige stoffen als cadmium, kwik en lood legt de wetgever vast hoeveel mineraalwater er maximaal van mag bevatten.
Een behulpzame Zwitser met de niet geheel ontoepasselijke naam Peter Geiser is al van voor deze hittegolf geboeid door mineraalwater. Op de website www.mineralwaters.org heeft hij de gegevens van 2.700 merken mineraalwater verzameld. Er zitten ook 43 Belgische merken bij zij het niet in de top-tien van meest bekeken merken, waarin Evian, San Pellegrino en Volvic de top-drie uitmaken.
Op de website kunt u merken mineraal water rangschikken naar hun gehalte aan een bepaald mineraal. Ook handig, als u op vakantie in Litouwen of Japan het water van uw dromen hebt gedronken: u kunt kijken welke merken het profiel van uw vakantiedrankje het dichtst benaderen. Wie weet zit er iets tussen dat u hier wél in de supermarkt vindt.
Calcium of Ca++, het spul waar u sterke botten van krijgt, is niet hetzelfde als kalk of CaC03, het spul dat water hard maakt. Water dat 300 mg kalk per liter bevat, wordt beoordeeld als erg hard. Het hardste water van de 2.700 merken die Geiser opsomt, is Original Fountain of Youth Mineral Water uit de Verenigde Staten, dat er 3.500 mg per liter bevat. Of het met mes en vork moet worden genuttigd, staat er niet bij.
Overigens is het géén goed idee om mineralentekorten met water aan te vullen. Ten eerste omdat het lichaam mineralen uit water helemaal niet absorbeert zoals: mineralen uit voeding; ten tweede omdat mineraalwater dat rijk is aan één mineraal, waarschijnlijk ook hoge dosissen bevat van mineralen waar u niet in bent geïnteresseerd. Als u water drinkt dat bijvoorbeeld meer dan 150 mg calcium per liter bevat, raadpleeg dan uw arts, zelfs als u osteoporose hebt en theoretisch alle calcium kunt gebruiken die u te pakken krijgt.

Uit De Standaard, 12 december 2003.