Mijn 25ste les

Javascript

JavaScript is een objectgeoriŽnteerde programmeertaal die veel gebruikt wordt om internetpagina's interactief te maken en webapplicaties te ontwikkelen.De syntaxis van JavaScript vertoont overeenkomsten met de programmeertaal Java. Omdat beide talen het meest zichtbaar zijn op en rond de browser worden ze vaak met elkaar verward. De gelijkenis houdt daar echter op, want inhoudelijk heeft JavaScript meer gemeen met bepaalde functionele programmeertalen, biedt het een prototype-gebaseerd overervingsmechanisme, en is de toepassing ervan geheel anders.

Geschiedenis

De eerste versie van JavaScript werd in 1995 ontwikkeld door Brendan Eich van Netscape Communications Corporation voor gebruik in de Netscape Navigator. Aanvankelijk was de naam Mocha en vervolgens LiveScript. De taal werd hernoemd tot JavaScript in de tijd dat in de Netscape-browser ook ondersteuning voor Java-applets werd ingebouwd.

Met de introductie van JavaScript ontstonden de eerste mogelijkheden om webpagina's interactief te maken. Dat leidde een aantal jaar later tot Dynamic HTML.

Netscape heeft in een poging om JavaScript als een officiŽle norm erkend te krijgen en er toch zelf voldoende zeggingskracht over te behouden de taal laten goedkeuren door de European Computer Manufacturers Association (ECMA), waarbij de naam om officiŽle redenen is gewijzigd in ECMAScript. De relevante ISO-standaard is ISO 16262 (International Organization for Standardization). De huidige versie van JavaScript is versie 1.8 (juni 2008).

Microsoft heeft een eigen implementatie van JavaScript ontwikkeld onder de naam JScript.

Tegenwoordig beleeft het gebruik van JavaScript weer een opleving, nu als onderdeel van AJAX-toepassingen.

Voorbeelden