BUGGENHOUT - BOS

door Rebecca De Wolf en Anne Verheyden   (3 EMT 97-98)

 

Red_and_Blue.gif (2578 bytes)

 

Inleiding

Het hedendaagse Buggenhout-bos is een overblijfsel van een uitgestrekt boscomplex, duizenden hectaren groot. Dit complex was zelfs een deel van het vroegere Kolenwoud, een woud dat heel het midden van België bedekte.

Eigenaars

De geschiedenis van het bos is zeer afwisselend. Het gebied, dat samen met de omliggende gronden oorspronkelijk de heerlijkheid van Buggenhout genoemd werd, veranderde in de loop van de geschiedenis vaak van eigenaar. In de 13e eeuw werd het domein door de graven van Gent en Aarschot geschonken aan de abdij van Affigem. In de 14e eeuw is het een Vlaamse familie, de Halewijns, die de heerschappij uitoefent te Buggenhout. Door ruzie tussen enkele familieleden worden hun bezittingen verbeurd verklaard (=door de staat aangeslagen) en wordt het bos opgenomen in de kroondomeinen.

De naam Buggenhout

De oudste geschiedkundige vermelding van het bos en van de naam Buckenholt dateert van 1125. De naam "Buggenhout" komt ongetwijfeld voort van het Germaanse "Bokina" (=beuken) en "Hulta" (=bos). Buggenhout ontleent dus zijn naam aan het groot aantal beukenbomen die er een bos vormen. Buggenhout is dus "Beukenbos".

Het bos nu

Sinds de laatste decennia heeft het bos een belangrijke recreatieve functie gekregen. Heel wat mensen, van alle gemeenten in de omtrek, brengen geregeld een bezoekje aan dit bos. Op piekdagen telt men verscheidene duizenden bezoekers.

Buiten de 151 ha staatsbos, zijn er nog 20 ha in privé-bezit. Uiteindelijk blijven er dus nog amper 171 ha over van een roemrijk bos dat in de Middeleeuwen 470 ha groot was.

 

kaart van Buggenhout in de Middeleeuwen (31Kb)

Voor een beeld van de middeleeuwse situatie klik je op de kaart.

 

 

 

Voor wandelaars is de meest bekende plek van het bos zeker de "Konijnenberg". Daar vertellen informatieborden aan de hand van kaarten de evolutie van Buggenhout en het bos doorheen de tijd.

kaart Buggenhout 1125 (23Kb)

1125 

kaart Buggenhout 1230 (26 Kb)

1230

kaart Buggenhout 1292 (26 Kb)

1292 

kaart Buggenhout 1469 (30 Kb)

1469

 

Deze kaarten gebruikten we om een evolutie te schetsen van Buggenhout in de Middeleeuwen. Een klik op de kaart brengt je naar de gewenste periode.

 

Bronnen:

Red_and_Blue.gif (2578 bytes)

[Terug naar overzicht: DE EEUW van JOOS]