DE EEUW VAN JOOS DE RIJCKE

Over zeer late handschriften en wiegendrukken

De precolumbiaanse culturen uit het Andesgebied kenden het wiel niet, leefden nog voornamelijk in het stenen tijdperk en kenden geen schrift in onze betekenis. Uit afbeeldingen, archeologische vondsten en verslagen van conquistadores als Cieza de Leon weten we dat de inca's een systeem van notities via knopen in touwen gebruikten, de quipu's.
Zie: [De eeuw van Joos: inca's]
Voor het interpreteren van de quipu's was steeds de tussenkomst van een specialist, een quipu camayoc nodig, die wist of het betreffende snoer bijvoorbeeld over bevolking dan wel over belastingen handelde. Ons schrift, deze tekst bijvoorbeeld, kan honderden jaren na onze dood nog gelezen worden, zolang er iemand overblijft die Nederlands kan lezen, zolang er ergens één afdruk op papier, diskette of cd-rom bestaat!

In een buitengewoon knappe video uit de reeks Mysteries van verdwenen beschavingen  zagen we niet alleen de hedendaagse constructie van een inca-touwkabelbrug uit grasvezels, maar ook hoe een westers archeoloog quipu's knoopte om een statistiek voor de betaling van de arbeiders op te stellen. Een ideale gelegenheid voor een bezinning op het schriftsysteem dat wij gebruiken én voor een kennismaking met late handschriften en beginnende boekdrukkunst in onze gewesten.

H. Catharina breviarium Mayer-van den Bergh (11 Kb)

De heilige Catharina 
in het "Brevier Mayer van den Bergh" (ca. 1510)

We hebben altijd geloofd dat Gutenberg de ene dag de boekdrukkunst uitvond en dat men de volgende dag stopte met het overschrijven van handschriften. Tot onze stomme verbazing was dat helemaal niet zo. 

Wie er meer over wil weten volgt onze ontdekkingsreis in [Elektronica & oude kunst].

Sinds wij met dit project begonnen, is de reikwijdte van deze site -en voornamelijk van dit onderdeel over oude handschriften en vroege drukken- meer dan verhonderdvoudigd, dankzij de talrijke links die sindsdien toegevoegd zijn.