Het Wapenschild van Buggenhout

Dit gemeentewapen versiert de gemeentelijke briefwisseling en de huisnummers, en prijkt als zelfklever op heel wat wagens. De heraldiek beschrijft het als volgt:

«van sabel met een zilveren leeuw gekroond, gewapend en getongd van goud met dubbele schuinkruiselings geplaatste staart, het schild getopt met een kroon met vijf fleurons»

wapenbug.jpg (8133 bytes)Een gemeente kiest niet zo maar gelijk welk wapenschild, de keuze moet erkend worden door het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Dit gemeentewapen verwijst naar de adellijke familie die vóór de Franse Revolutie (1789) in Buggenhout haar bezittingen had.

Van in de Middeleeuwen al was Buggenhout verdeeld over verschillende heren. De hertogen van Brabant hadden er hun uitweg naar de Schelde, een deel behoorde aan de heren van Grimbergen en een ander deel werd door hen in leen gegeven aan de familie de Bournonville. Zo had elk zijn eigen schepenbank (rechtbank).

De laatste telg uit dat geslacht de Bournonville, Alexander II, had hier zijn bezittingen. Hij was in de 17e eeuw een beroemd generaal die in woelige tijden in dienst van Spanje tegen de Fransen vocht en op alle slagvelden te vinden was. Hij schopte het van graaf tot prins en zo werd zijn erfgoed in Buggenhout een prinsdom.

Zijn prinselijk wapenschild werd in 1966 aan onze gemeente verleend.

 

Deze informatie is geput uit TER PALEN, eerste jaargang 1976, nr. 2


De plaatselijke [heemkring TER PALEN] brengt al sinds 1976 de lokale geschiedenis weer tot leven in tentoonstellingen, maquettes, artikels in het tijdschrift TER PALEN en opzoekingen over genealogie (= afstamming).

Red_and_Blue.gif (2578 bytes)

Over [heraldiek] op het Internet:

vlaander.gif (5876 bytes)

algemene informatie, wapenschilden alle landen, ook Belgische gemeentewapens.

Red_and_Blue.gif (2578 bytes)

[Terug naar voorstelling: Joos de Rijcke]