index.html info.html smithsystem seizoenen.html clusters.html retroloop.html asc.loop.html tabellen.html analyse.html
downloads.html links.html gastenboek.html wie.html
Clusters studie door de eeuwen heen
De cluster van oudejaarsnacht van 31 december 1664.
In 1665 verwoeste vuur 1/4de van londen, een geluk met een ongeluk want deze brand betekende de eindfase van de pest in deze stad.
Clusters worden als zeer belangrijk beschouwt in de Astrologische filosofie.
In onze voorbeelden betrekken we de configuraties van tenminste 6 planeten in ťťn teken, een vrij zeldzaam fenomeen. Uiteraard is de Maan meestal van de partij, maar daardoor moet de belangrijkheid van de Cluster inboeten door de  snelheid van de Maan (tijdsduur +/- 2,5 dagen in een teken).

Belangrijker wordt een cluster met 7 planeten in een teken,... en zeldzaam!
Over een periode van anno 1780 tot en met 2000 vond ik 64 clusters (+ 6 planeten in teken) waarin 48 maal de Maan betrokken was. In 1881, 1915, 1962, 1968 en 2000 zijn er 7 planeten in de clusters betrokken en mag je toch belangrijke veranderingen in het wereldgebeuren verwachten.

Er zijn verschillende zeer interessante Website waarin je deze data in de geschiedenis kan napluizen, waaronder http://www.historychannel.com die ik ook gebruikte om mijn bevindingen met voldoening te verifiŽren.
Een cluster geeft nooit een direkt waarneembaar resutaat bij mijn opzoekingen, maar geeft eerder de start van een lang aanlopend proces in wereldveranderingen. Zoals bv. de bloedige Griekse opstand voor onafhankelijkheid van het  Ottomaanse Rijk in 1821, die tot 1831 duurde, of het uitbreken van de oorlog tussen de Britten en de Sikhs in India in 1845. Datzelfde jaar wordt Texas de 28ste staat van de USA. Ook in 1861 wordt een cluster gevormd en de burgeroorlog in Amerika begint, enz...

Het is echter niet de bedoeling van deze gebeurtenissen hier op te sommen, het is de bedoeling de configuraties en aspekttekeningen, of het ontbreken ervan visueel voor te stellen en, zoals de titel van de WebSite al aangeeft... het zijn Astrologische ideŽen, te gebruiken voor onderzoek. Veel studie genot.