Jos Tuts van de Stoopkes kreeg zijn eigen jenever: een Tutske. www.tuts.be www.stoopkes.be

Jos Tuts van de STOOPKES kreeg zijn eigen jenever:
een TUTSKE !

 

Pol Martens, Raymond Polus en Koen De Jans, goede vrienden van Jos Tuts (van de STOOPKES), bezorgden hem de verrassing van zijn leven: hij kreeg zijn eigen jenever, het "Tutske"! Als echte Hasselaar en fanatieke jeneverdrinker je naam mogen geven aan een nieuwe jenever ... een droom!
Op een zeer druk bijgewoonde persconferentie werden er toespraken gehouden door burgemeester Reynders, cultuurverantwoordelijke Jean-Pierre Swerts en cursiefjesschrijver Louis Verbeeck. Jos Tuts kreeg de eerste fles overhandigd door Koen van Stokerij Wissels. Die maakte de nieuwe jenever naar de smaak van Jos zelf: héérlijk!
"‘t És dzjuus of ‘t Kiendzje Jezus bč e flouëre briekske dur me kieëlgâât glitst", was de eerste reactie van Jos.


Etiket door Pol Martens

  

     
Foto's van Roland Hermans

Bekijk de reportage van Paul Stevens op HasseltLokaal

Bekijk de reportage van Miet Vangeel op HasseltLokaal

 

Toespraak door één van de initiatiefnemers, Raymond Polus:

 

Beste vrienden,

Hartelijk welkom op deze voor Jos, Pol en ikzelf heuglijke avond.

Het is uiteraard de vraag: “Hoe is men op het idee gekomen om een Hasseltse jenever de naam “TUTSKE” te geven? Vanwaar de naam Tutske komt hoeft hier geen uitleg. Het levende voorbeeld loopt hier rond. Maar, dan kom je nog niet aan de reden waarom.

Wel, het is een verhaal dat terug gaat tot februari van dit jaar. Ondergetekende had een artikel geschreven over de bijzondere verzameling Solexen van de Hasseltse kunstenaar Pol Martens. Ik was in contact gekomen met Pol door onze gemeenschappelijke vriend Jos. Na het interview werd in de catacomben van de Kleine Hal verder de inhoud van het artikel en de details besproken en na enkele pinten en Karmeliets waren we afgedwaald tot bij Jos. Op dat ogenblik was er in onze ogen weer onrecht gedaan aan Jos en we vonden dat we onze vriend via een initiatief een extra hart onder de riem moesten steken. Dat hart van Jos is zo groot en zo goed voor iedereen, maar sommigen vinden het fijn er op te trappen en dat konden wij niet verdragen. Dus zochten wij iets om Jos op te vrolijken. En zeg nu zelf, hoe kun je een ‘Opper-Stoop’ beter belonen dan hem zijn eigen jenever te schenken.

Pol had al dadelijk een etiket klaar en ik mocht op zoek gaan naar een partner die voor ons die nieuwe jenever ging stoken. Deze partner vonden we in Koen De Jans, een nieuwe jeneverstoker met, net zoals Jos, het hart op de juiste plaats. Het een bracht het ander mee en al vlug besloten we een nieuwe jeneverlijn te starten. Jos, die tot dan van niets op de hoogte was, kreeg een klop van de hamer toen we hem enkele weken geleden uitnodigden om ‘zijn’ jenever te komen proeven.

Volgens stoker Koen staat deze jenever nu al op nummer één op gebied van smaak. Het is een vieux met gelagerde moutwijn naar Jos zijn smaak en uiteraard gebotteld in Stoopkes.

Mag ik dan ook nu vragen dat Koen de eerste fles officieel overhandigd aan Jos.

 

Raymond Polus

 

 

Toespraak door Louis Verbeeck:

 

Beste Jos en Marijke Tuts,

 

Waarde landgenoten van de Stad van de Smaak, van de jenever en van Jos Tuts.

Ik hoor het me over 20 jaar al zeggen: “2007? Dat was toch dat jaar dat de zomer op een maandag viel. Kort na de noen.”

Maar onmiddellijk daarna zal ik denken: dat was toch ook het memorabel jaar dat Jos Tuts zijn eigen persoonlijke jenever kreeg. Een borrelfles, genaamd Tutske.

Jos Tuts, verheven tot smaakmaker van de stad.

Ik dacht: daar komt poëzie bij en Tuts rijmt gelukkig op veel: pruts, kluts, slaapmuts … en ik schreef:

“Bij een fijn borreltje van Tuts

Vergeet je heel de hutsekluts”

Want dat doet Jos nu al jaren; heel de hutsekluts, het krengsel en de rompslomp van de dagelijkse rotzooi doen vergeten. Hij doet dat met zijn clochardfiguur in de jaarlijkse carnavalstoet.

Hij doet dat al jaren met zijn “Stoopkes”, die een ode aan de jenever brachten en brengen, aan de jenever in het algemeen en aan de Hasseltse in het bijzonder. Zijn Stoopkes doen dat grensoverschrijdend.

Ze spreken veel over het probleem van de opwarming van de aarde. Maar de opwarming van Hasselt is ook een probleem. Daar helpt Jos aan mee, zeker hij nu zijn eigen jenever krijgt en gelijk ik Jos ken –hij is een innemend mens, innemend letterlijk en figuurlijk – zal hij zijn bijdrage wel leveren. Op die manier is niet alleen het merk gedeponeerd, maar de initiatiefnemers hoeven zich ook geen zorgen te maken om de omzet. Ook daar zal Jos zijn persoonlijke bijdrage leveren.

Jos en zijn legendarische snor.

Die snor is niet alleen een brok sierbeharing, of hair design, zoals ze tegenwoordig zeggen. Die snor is veel meer dan dat.

Jeneverstokers weten wat een beslag is. Een eerste beslag, een tweede beslag, een derde beslag. Allemaal beslagen om te komen tot een eindproduct: een lekkere jenever. Bij Jos is de snor het laatste beslag, de laatste filter waar de jenever doorheen moet, eer Jos hem helemaal in beslag neemt.Van jenever naar de lever. Door die moustache.

Maar met of zonder snor, Jos is vooral de groothartige mens, de vriend die alle dagen van de week zondag wil vieren, en die probeert de wereld een beetje beter achter te laten dan hij hem heeft aangetroffen.

Desnoods met een cola-tic.

Daarom ben ik zo blij met deze erkenning, met deze nieuwe jenever, die zijn familienaam draagt.

Ik ben er zeker van dat Jos zijn kind goed zal verzorgen.

De ene heeft een bank, de andere krijgt zijn eigen drank, zijn eigen merk. In dit geval een watermerk. Een gedeponeerd merk.

Jos, proficiat, jij was al een bezienswaardigheid, nu kunnen ze je ook nog proeven.

Ik heb het maar kort gehouden, want jenever is een "korte drank".

En Marijke kan ik ook geruststellen. Vermits jenever een goed bewaarmiddel is, wordt bij deze de houdbaarheidsdatum van Jos vandaag aanzienlijk verschoven. Want ze hebben Jos op flessen getrokken.
Gezondheid !!!

 

Louis Verbeeck


Het Laatste Nieuws 11 oktober 2007
Lees het artikel in de krant

(indien te klein, nog eens op de afbeelding klikken)


Het Nieuwsblad - 12 oktober 2007
 

Ook in De Standaard, De Gentenaar en Het Volk verscheen een artikel.

Op 12 oktober was er een live-interview met Jos op Radio2
Herbeluister


 

Maandag 15 oktober waren de STOOPKES te gast in Studio van TVLimburg.
Zij speelden er 2 liedjes en hadden een plezierig interview over het "Tutske".

In de Passe-Partout van 17 oktober schreef ook MS een artikel.
Bekijken

(indien te klein, nog eens op de afbeelding klikken)


Het Belang van Limburg van 18 oktober

In de Weekkrant schreef ook RP een artikel.
Bekijken
 

 Bedankt, Pol, Raymond en Koen !

tutske

jos@tuts.be   -   www.tuts.be   -   www.stoopkes.be