Donderdag 16 juni 2011:

PSA = Prostaat Stress Activator

Tilff-Bastogne-Tilff - 12 juni 2011: Zelfkastijding op de Ardeense heuvels

Kreta - mei 2011 - Paliaochora

Kreta - mei 2011 - Platanias Old Village

Kreta - mei 2011 - Kolumbari

Ons communiekantje van 2011

PSA wordt voor vele oudere wijzerwordende mannen die om een of andere reden bekommerd zijn om hun toekomstig welzijn, een onuitputtelijke bron van stress. Dat geldt zeker voor mannen wiens edel vruchtbaarheidsorgaan door een levensbedreigende ziekte werd aangetast en verwijderd. Alleen resterende prostaatkankercellen kunnen in dat geval nog het eiwit (PSA of prostaat significant antigeen) produceren dat in het bloed kan worden gedetecteerd. Dit gebruikt men dan ook als kankermarker voor opvolging van prostaatkankerpatiënten, en is meestal bepalend voor de verdere behandeling van de ziekte.

Dit is nu juist wat me parten speelt. PSA was eind 2010 nog haast onmeetbaar en blijkt vandaag vijfmaal hoger te zijn. Gevolg: stress om wat volgen zal.

Het bezoek aan de Professor werd vervroegd naar eind april. Na enig wenkbrauwgefrons besliste de Professor om enkele doelgerichte scans te laten uitvoeren. Vooreerst een botscan waaruit zou moeten blijken of enig teken van uitzaaiing in het bot kan worden vastgesteld, vervolgens een choline PET-Scan, die uitzaaiingen in de lymfeklieren of elders zou detecteren.

Tijdens de nieuwe afspraak met de Professor op 16 juni werden de resultaten besproken.

Uit geen van beide scans is er enig spoor te vinden dat op uitzaaiingen zou kunnen wijzen. Goed nieuws dus. De Professor ziet dan ook geen aanleiding om nu al terug de grote hormonale middelen (chemische castratie) te gaan gebruiken. Dit zou geen enkele garantie bieden op een langere levensverwachting, maar zou wel de levenskwaliteit ondermijnen.

Het blijft echter een gevecht tegen de PSA-waarde die de aanwezigheid van kankercellen verraadt. Een strijd van kat en muis, waarbij de muis zich goed verstopt voor de kat, maar de kat weet dat de muis zich ergens verschuilt en geduldig wacht tot de muis zich laat zien, om dan te kunnen toehappen.

Dat is zo ongeveer wat me te wachten staat. Eind oktober volgt er een nieuwe afspraak met de Professor, waarbij opnieuw de evolutie van de PSA-marker zal worden geëvalueerd. Dit zal zo verder gaan tot uit de scans enig teken blijkt waar exact de kankercellen actief zouden zijn. Om dan doelgericht te kunnen ingrijpen, zo zou in geval van een aangetaste klier een operatie of bestraling tot de mogelijkheden behoren.

Dit enigszins geruststellende nieuws hebben we gevierd in Bar Louis op de Leuvense Grote Markt, tussen de van examens onstressende studenten en bezorgd kijkende ouders. Op het menu: Spaanse tapas begeleid door een Italiaanse frisse vermentino en een pittige sangiovese.

En nu terug naar de fiets. De nieuwe uitdaging: het groene fietspad naar de middellandse zee, wacht op mij.

Terug