Donderdag 12 maart 2015:

Castratieresistent?

Lanzarot - La Géria

Lanzarot - Los Hervideros

Lanzarot - Puerto del Carmen

Lanzarot - Jameos del Agua

Lanzarot - Teguize

11 september 2014

Drie maanden hebben we met enig angstgevoel uitgekeken naar de volgende bloedanalyse. Het advies van de professor: beletten dat deze therapie mijn spieren en botten zouden ondermijnen, hebben we ondertussen zonder verwijl opgevolgd. Mijn fysische conditie werd aangescherpt met joggen, wandelen en aangepaste oefeningen, mijn eetgewoonte gericht op gewichtsverlies. Het resultaat was meer dan bevredigend: 10% lichter en BMI herstelt tot ideale 25-waarde.  Maar, zou de castrerende decapeptyl-spuit er ook voor zorgen dat de oprukkende tumoren zich  koest zouden houden? De bevestiging leidde tot blijdschap, zelfs lichte euforie: PSA waarden gezakt naar 0.7 µg/L, de spuit had zijn werk gedaan. Bij de daaropvolgende consultatie was de professor gul met lof: ik was de ideale patiënt.  

12 maart 2015

Zes maanden hebben we met vrij rustig gemoed de volgende bloedanalyse afgewacht. Het was te verwachten dat de dalende trend zich zou verderzetten, dat had de professor althans voorspeld. De ontgoocheling was dan ook groot toen bleek dat de trend weer stijgend was: een quasi verdubbeling naar 1.22 µg/L. Zou de behandeling dan toch niet aanslaan zoals verwacht of was het een tijdelijke opflakkering?  Met deze vragen trokken we naar de consultatie met de professor.

Alhoewel het nog altijd gaat over kleine waarden is de trend toch wel verontrustend. De tumoren zouden tot de categorie “Castratieresistent” behoren, wat betekent dat de klassieke LHRH hormonale behandeling niet werkt en dat het volgende arsenaal van beschikbare therapieën zou moeten aangesproken worden. Het ultieme middel is chemotherapie, met alle nefaste bijwerkingen.

Volgens de professor zijn er nog een aantal therapieën recent ontwikkeld die zouden kunnen worden toegepast, sommige zijn nog in testfase maar niet allen zijn goedgekeurd voor het RIZIV. Voor een uitvoerige wetenschappelijke beschrijving van nieuwe behandelingen verwijs ik naar een artikel van Prof. Hein Van Poppel in het tijdschrift Prostaatinfo (zie document Castratieresistent).

Om te anticiperen op wat gaat komen heeft de professor voorgesteld om een nieuwe CT PET scan te laten uitvoeren om eventuele verder ontwikkelende tumoren te kunnen lokaliseren, die dan met bestraling kunnen worden behandelend.

Voorlopig is deze scan gepland in juli, in afwachting is het weer nagelbijtend uitkijken.

Ondertussen trainen we onverminderd verder en behoeden we ons voor aangroeiend vet.

Terug

Lanzarot - Jameos del Ague