Donderdag 20 augustus 2015:

De volgende fase: chemo!

Honnigsvag -Noorwegen

Spitsbergen

Geiranger - Noorwegen

Geiranger fjorden

7 mei 2015

Ondanks de lange wachtlijst werd de voor juli geplande PET*-scan uiteindelijk vervroegd naar 7 mei. Het betreft een nieuwe techniek (Gallium-68-PSMA) die pas sinds december 2014 in Gasthuisberg wordt toegepast om moeilijk opspoorbare uitzaaiingen bij prostaatkanker in beeld te brengen. Het resultaat is veel nauwkeuriger dan bij de choline-PET-scan die meestal gebruikt wordt. Voor meer uitleg hierover verwijzen we naar het artikel van Prof.dr. K. Goffin op de nieuws-site van UZ Leuven: “Nieuwe moleculaire test voor uitzaaiing prostaatkanker”.   

20 augustus 2015

Vandaag trokken we naar de consultatie met de Professor, met een in de boosheid volhardende nieuwe PSA-waarde (een bijna verviervoudiging in vergelijking met maart), zeer benieuwd naar de resultaten van de PSMA-scan.

De Professor bevestigde de uitzaaiingen die reeds bij de vorige choline-PET-scan werden vastgesteld. De nieuwe PSMA-scan gaf meer duidelijkheid: de tumoren zijn op weg naar de “weke delen” gelegen tussen mijn middel en mijn hals. Het meestal geviseerde bot blijft voorlopig onaangeroerd.

Een koudere “ice bucket” kon ik me niet voorstellen.

De Professor kondigde de onvermijdbare volgende fase aan: chemotherapie.

De eerste praktische regelingen, waar en wanneer hiermee zou worden gestart, werden overwogen. Tot plots de Professor zich bedacht en besloot toch nog even zijn collega - oncoloog te raadplegen. Na enig overleg kwam hij terug met een andere aanpak. Het resultaat van de standaardchemotherapie met Taxotere, al of niet voorafgegaan door Abiraterone, was afhankelijk van hoe mijn tumoren hierop zouden reageren. Om hier meer duidelijkheid over te krijgen zal onderzoek worden gedaan naar mijn reactie op een combinatie van Abiraterone en Enzalutamine tegenover een combinatie van Arbiraterone en een placebo. Met andere woorden, vooraleer met chemotherapie te beginnen zal worden afgewacht tot het resultaat van dit experiment met verschillende hormonale therapieën gekend is.

De eerste “Trial – consultatie” is gepland voor 12 september 2015.

Voor meer duidelijkheid over vermelde therapieën verwijs ik naar het artikel van Prof. Van Poppel, ook al vermeld in mijn vorige blog van 12 maart . (zie document Castratieresistent).

Terug