Donderdag 17 december 2020:

En de kanker, hij woekert verder...

Zeeland

Relaxing

Behind flowers

Social media

Amongst flowers

En de kanker, hij woekert verder.

16 november 2020:

Drie weken na chemosessie 12 volgt een evaluatie met de professor van de resultaten van de 3-maandelijkse CT scan. De scan toont stabiele klier- en botmetastasen, alleen de PSA blijft stijgen. Dit zou als goed nieuws kunnen worden beschouwd, ware het niet dat ik me slechter voel dan gewoonlijk na een chemosessie.

Is dit een gevolg van de behandeling of is het kankermonster weer actief? Om een antwoord te vinden op deze vraag wordt een chemo pauze ingelast van vier weken.

Gedurende deze periode gaat mijn goed gevoel verder bergaf. Gebrek aan eetlust verstoort grondig mijn levenskwaliteit. Iedere maaltijd voelt aan als het beklimmen van de calvarieberg. Mijn tong en keel voelen als schuurpapier. Voedsel wordt beschouwd als vijand. Mondjesmaat wordt de weg van de minste weerstand gevolgd. Een appel of banaan mogen passeren, het gebruikelijke voedsel wordt aarzelend toegelaten of geweigerd. Na enige zoektocht op google leek dit fenomeen mij een schimmelinfectie (spruw) te zijn, een bezoek aan de huisarts ontkende deze stelling.

Koortsaanvallen en zwetende nachten maken het mysterie alleen maar groter: wat gebeurt er met dit lieve lijf van mij? Na vier weken hoop ik een antwoord te krijgen.      

15 december 2020:

Om 8u30 teken ik present in het dagcentrum oncologie. Er wordt mij weer een eenpersoonskamertje toegewezen, zeer gewaardeerd omwille van privacy.

Vrij onmiddellijk komt de dienstdoende verpleegkundige op bezoek. Een eerste verkennend gesprek over mijn medische toestand  en bloedafname worden zoals gewoonlijk deskundig uitgevoerd. Dan is het wachten op de resultaten.   

Na dat de resultaten van het bloed gekend zijn komt de dokter assistente met de melding dat de professor weldra op bezoek zal komen om de verdere behandeling toe te lichten.

Het oordeel van de professor luidt unisono: het is de kanker die aan het woekeren is. Alle ongemakken die ik ondervond gedurende de voorbije vier weken zijn het gevolg van de actievere kanker. Een bewijs hiervan is de PSA marker die in de richting van de sterren blijft stijgen.   

De chemo wordt onmiddellijk terug opgestart en de planning voor de volgende drie sessies worden vastgelegd.

Met deze worden alle twijfels omtrent de ongemakken die ik momenteel ondervind, van de tafel geveegd, alles is onder te brengen onder de noemer kanker.  

Volgende chemo sessie (nr. 14)  volgt op 5 januari 2021, met hoop op beterschap en heropleving.

        Terug