FEITELIJKE HENGELSPORTVERENIGING JURGENSWEB

BOOTVANGSTBERICHTEN DECEMBER 2013

vangstbericht plaatsen kan via mail info op de hoofdpagina en via deze link.

30 December

beste mensen

gisteren de laatste weerberichten bekeken, dat het geen pleziervaartochtje zou worden hadden we al snel door maar we wilden absoluut het jaar afsluiten met een laastet geplande visdag, van het moment dat we een kans roken gingen we die opsnuiven en de "geur" zat goed hahaha.

afspraak met onze engelse vriend colin die er ook weer zin in had, zeno was ook van de partij nadat hij de vorige editie had moeten missen dus wij met z'n drie de zee op.

buiten varen geen probleem gezien alle baggermateriaal er wat alleen en stil verlaten bij ligt, je vraagt je af die werken moeten toch al een fikse achterstand hebben maar je weet het niet, enfin wij dus rond 7u30 de zee op, geen kat of mens in de haven te zien, alleen tik tik tik was wat we hoorden, dan bedoelen we de kabels van zeilboten kloppend tegen de masten in de wind.

we startten onze visdag in zw 4-5 pittig maar raar maar waar "visbaar" we wilden wat dieper gaan liggen maar dat was geen optie dus zocht ik wat onder de kant enkele stekken op in de gps en toen we er uit waren was het fishing time.

hengels optuigen, wormpje er aan je kent het wel, dan wat wachten en hopsa schar zeno was de eerste visvanger van de dag, drie haken drie vissen, twee haken twee vissen één haak een vis, een herhaling van vorige editie zat er dus dik in ondanks het slechte weer en hoge golven konden we vis pakken en dat was fijn.

bij mij al snel hetzelfde verhaal veel beet die je amper zag maar wel ieder draai vis, colin was wat achterop aan het hinken, maar kon er ook best wel wat vangen.

hoe dan ook we hadden een leuke portie vis, wat dezelfde als de dag voorheen, niet slecht gemikt dus.

de wind besloot te gaan pieken, marifoon weerbericht leerde ons dat we in zw 5-6 zaten en pieken hadden tot 8, niet leuk wetende dat je boot dan elke keer probeert zijn neus naar het strand te gooien en het net dat is wat je niet wilt.

rond 14u besloten we op het gemak binnen te varen, de vis te kuisen en de boel wat op te ruimen, onze laatste van het jaar zat er echt op maar het nieuwe jaar wenkt en laat ons hopen dat we met z'n allen een leuk aangenaam visrijk jaar tegemoed gaan.

in de haven bezoek van dominique gehad en daarmee besloten we met z'n vier afscheid te nemen van het visjaar 2013, klinkend en het glas heffend voor wat moet komen en das 2014.

prettig eindejaar aan iedereen, bedankt voor al het mooie in 2013, bedankt voor de echte vriendschap en al het plezier dat we samen hadden, we breien er een gevolg aan in 2014 das beloofd.

en voor wie denkt dat je het al allemaal gezien hebt in het leven dan moet je eens proberen voor te stellen dat een engelsman op je boot roept dat er gul aan de hengel hangt, je een minuut later hem een belgische vlag ziet vangen , niet de doen het gelach en de humor rond die vangst, ja een engelsman vangt een belgische vlag, de wonderen zijn de wereld nog niet uit

groeten, jurgen team jurgensweb de zeevis site , hengelsport vereniging

Foto's van dit verslag
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

28 December
beste mensen,

vandaag vermoedelijk het laatste wapenfeit voor 2013, nog eens snel de zee op tussen wat windvlagen door om zo te proberen nog eens een vis te verschalken.
afspraak rond 7u vanmorgen met men bondgenoot colin voor een onvervalst vlaams engels dagje hengelsport voorzien van britse vlaamse humor op de boot.

wij snel in de boot en wegwezen maar, wat gaan we doen? niet te ver wat afwachtend wat er met de wind zou gebeuren, gaan liggen of aansterken want
het weer blaasde weer warm en koud tegelijk,
je ziet 5 bfrt zw je ziet 2 zw je ziet allerlei dingen op weerberichten verschijnen dat je op den duur scheel kijkt en je afvraagt waar halen ze het allemaal wetende als enig ding dat het wel ZW zal waaien en eerlijk beste mensen één ding zijn we zeker waaien dat heeft het al genoeg gedaan in 2013.

we besloten onze kans te wagen wat verder in zee richting scheur, was het niet te doen of vingen we niks dan kwamen we dichterbij maar gelukkig zat de beet er gauw in en werd ik getrakteerd op schar aan de haak soms twee, drie maakt niet uit, een haak voorzien van "iets" en ze pakten ze jawel, bij colin kwam het traag op gang maar hij wist zeker ook zijn scharren te vangen, het weer werd beter en beter de wind te doen en de zee best haalbaar om te blijven liggen, dus niks verkassen, smoel met momenten in het zonnetje en scharren draaien maar.

uiteindelijk rond 15u terug binnen gevaren om dan snel de boot te kuisen en onze vangst nog wat te spoelen die allemaal uit schar bestond en best een goeie vangst was gezien de koelbox driekwart vol was hoor je ons niet klagen we kunnen altijd beter of slechter doen das een feit.

was deze nu de laatste voor 2013, zit er nog ene in ? ik vrees van niet tenminste als je de weermannen en vrouwen mag geloven maar ja dat gaan we niet doen en dag per dag afwachten want er is nog een lekker eind verlof, visverlof YES.

geen gul en wijting ? ik zet hier een vraagteken achter want waar die naar toe zijn is de vraag van vandaag.

groeten, jurgen team jurgensweb de zeevis site

Foto's van dit verslag

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

27 December

Gisteren 2de kerstdag op zee geweest met mijn vriend leo, we varen uit nieuwpoort en liggen daar bij VVW
het was super gezellig, best aangenaam weer en we hebben ook nog goed
schar gevangen , ik schat rond de 30 met vier stokken was zeker niet slecht
het is toch altijd goed uitkijken naar het weer en gokken want met de wind van tegenwoordig weetje het amper de avond voordien wat je wel of niet kan
leo bedankt voor alles en graag tot de volgende keer

ronny
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

27 December

Medio december vissen we onze laatste vistrip v/h jaar de laatste jaren is het meer een familietrip geworden.
Sinds 2008 vissen we, toen nog op de ijzeren voorgangster v/d huidige Westerscheldeprinses op de Westerschelde om uitval door wind te ontlopen en dat lukt wonderwel.
In 2010 geboekt maar niet gevist door een sneeuwstorm op19 dec. 2010. Dus dit jaar ons 5 jarig jubileum.


Vrijdag naar Maastricht makreel,ansjovis,sardienen en meshelften gehaald .
De vis gemalen en geprepareerd met meel,zemelen,levertraan en beetmagneet tot een kneedbare massa. De ensis uit hun schelp gehaald en gemarineerd.


Na 2 X telefonisch overleg en heel lichte druk ook extern, afgesproken om 8h30 bij de sluis van Vlissingen a/d op stapplaats v/d Vlissingse sportvischarter armada.

Om 8h20 parkeerde we de auto, terwijl Hank al kwam aanvaren.
Na de benodigheden voor 6 man en 10 hengels aan boord te hebben getild, konden we de sluis in met de Pirate II als gezelschap.
Na het schutten allebei met de kop in de wind richting Cadzand,met de bedoeling daar de wijting en HOPPA te belagen.

Hoppa op Wiesje een synoniem voor gul.
Voordat het anker werd gevierd eerste nog de uienzak met lokvoer a/d ankerketting vastgemaakt.
We hadden opkomend water, geen last v/d wind cq golven en een lekker zonnetje, dat bakboordkant wel in de ogen scheen.
De vissen gaven niet thuis, het enigste wat Neptunus naar boven liet gaan waren war juveniele wijtingen. En om ons niet helemaal te laten afgaan hebben we hier 6 maatse wijtingen gevangen.


De Pirate II verkaste en Hank heeft zich niet lang bedacht, met dat verschil dat Jeroen wat rumoeriger water opzocht, en Hank koos voor de Spiros.
Omdat de stroom er bijna uit was dachten we wel tijd te hebben voor een biertje. volledig tegen alle vislogica in begonnen de scharren aan een zelfmoord offensief eerst aan bakboord later stuurboord. Hank dacht nog te verkassen naar de oranjemolen maar dat lieten de scharren niet toe. Dat leverde op 2 uren vissen 150 scharren en 2 wijtingen op.In de herfst hebben we het 3 keer andersom gedaan, eerste een bak scharren vangen en dan proberen de wijting of hoppa a/d vinnen te komen. Hier komt Neptunus als grote winnaar uit de bus. Scharren zoveel men wil, met wat voor onderlijn speelt geen rol, de hoofdmoot v/d wijting wat gevangen word is ondermaats, dat komt dit jaar niet meer goed.


En dan onze vriend Hoppa met mondjes maat een enkele. Voor ons was dit de laatste happening van 2013, waar we van alle trips tevreden zijn zelfs de wrak en verre trips onze tevredenheid wegdroeg we zijn sportvissers die ook van een mindere dag kunnen genieten.

Vandaag op Wiesje ook weer een aangename dag mogen beleven, we hadden vandaag een deckhand die niet meeviste een vriendelijke behulpzame man. Hank was in zijn gewone doen, koffie met, chocomel met, soep, broodje worst en de onvermijdelijke en lekkere Jupiler. De weergoden waren ons gunstig geen regen hele dag zon en 158 panvissen. Hank bedankt, alsook je deckhand en mijn eigen familie.

Van hieruit aan alle sportvissers en hun dierbaren prettige feestdagen en een gezond en visrijk 2014!

Alain Tulleneers Lanaken
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
26 December

Vandaag de laatste opstap dag voor het sportvissen in 2013. 

Vertrokken met wat regen en wind, gelukkig de rest van de dag mooi weer gehad. 

Vangsten eigenlijk hetzelfde als afgelopen zaterdag, niet echt goed. 

Sportvissers met 15 maatse vissen maar ook mensen met 2 a 3 vissen. 

Wel voor velen weer moeilijk om te vissen tijdens de harde stroom. 

Wel gezellige en leuke sfeer en daar gaat het eigenlijk om. 

We hopen volgende week weer wat beter te kunnen vangen, minder stroom en weer vissen tijdens afgaand water. 

Hopelijk werkt ook het weer wat mee zodat we weer richting Vlissingen kunnen gaan. We houden u op de hoogte.

rederij de festijn

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
26 December

KerstWies doet het met stokjes,

Potverdorie, zo druk geweest dat het er op lijkt dat we alleen met feesten en festiviteiten een vangstbericht maken. Dat is natuurlijk niet zo maar de afgelopen tijd leek het wel bijna op werken. Heel vaak weggeweest dus dan is het bijna niet te onthouden wat ik allemaal uitgevreten heb. Hier nog wat wetenswaardigheden van de periode tussen man met baard 1 en man met baard 2.

Laat ons eens beginnen met die malloot op de foto. Deze u ongetwijfeld welbekende heer heeft geen potloden in de hand. Het is een nieuw onthaakgereedschap. Dat heeft wel een beetje een voorgeschiedenis.

Deckhand/tweede schipper/manus van alles Arian verzint altijd van alles en nog wat. Er zijn uitvindingen bij waarvan ik denk ; "Goeie grutten, wat moet ik daar nou weer mee?" en dus wordt Wiesje zo langszamerhand een verzamelplaats van zaken die het octrooistadium helaas niet gaan halen.

Er bestaat echter sinds kort een top 3 van zaken waarmee de Wiesje matrozen hun voordeel wel degelijk kunnen doen. Reeds lang wordt iedereen verwend met de fameuze hondendrol, een onooglijk raar loodje met stevige ankers wat altijd!! blijft liggen. Daarnaast heeft onze Willy Wortel de ultradunne stalen afhouder geïntroduceerd. Verrekte handig op de tong. En sinds kort is er dus het "onthaakstokje".

Bij de eerste aanblik bekroop me meteen alweer het -tjemig weer iets nieuws- gevoel, maaaaaaar dit werkt echt. Onze Huib heeft (naar Iers voorbeeld) oude vogelkooistokjes tot potloodvorm omgesmeed en daarmee kun je perfekt diepgeslikte haken verwijderen. Heel simpel ; gewoon in de bek steken en met de haaklijn vastgeklemd tegen het potloodstokje een draaiende beweging maken. Negen van de tien keer ploeft de schar zo in de emmer.

Dan nog wat memorabele zaken die met de visserij te maken hebben. Het fiepert wat op en neer maar elke dag gaat iedereen met een leuk baksel vis naar huis. Het is wel zaak om een heel klein beetje naar buiten te gaan want daar is de visserij gewoon goed en kan bij tijd en wijle heel de straat van vis voorzien worden. De soortenvariëteit is wat minder. Er kan gekozen worden uit schar, schar, schar en vaak wordt er ook nog wel schar gevangen. Af en toe zit er een vreemde opleving aan wijting tussendoor met ineens forse aantallen erbij en daarna zie je ze 3 dagen niet meer.

In zeer uitzonderlijke gevallen (vergelijk het met het bedrijven der liefde met condoom, de pil én een spiraaltje en dan nog zwanger worden) komt er een gul naar boven. Veel te weinig maar er zitten wel leuke exemplaren bij. Mooie vetzakken zoals die van Ferry en ook rare spelingen der natuur zoals de mopsneusgul van Cock. Ieniemienies worden vanzelfsprekend voorzichtig onthaakt en gaan netjes terug.

Dan de alternatieve aassoorten. Erwin experimenteerde met een kunstzager en dat leverde gewoon schar op. De zager kwam uit een potteke met een soort emulsie dus er zal wel een geurtje aan gezeten hebben.

De meest bijzondere aassoort echter bevond zich aan de onderlijn van Hielke. Er zijn gelukkig heel wat dagen bij dat het werkelijk loopt als een trein. 

Zodanig die bewuste dag dat ze het om half drie eigenlijk al wel zat vonden. Er waren meerdere matrozen bij die hun aantal met drie cijfers schreven. Meligheid sloeg toe dus het werd tijd voor een experiment. Voorzichtig opgediept uit de erwtensoep en in kleine reepjes gesneden bleken de scharren naast kunstzager ook helemaal niet vies te zijn van........ rookworst. Prik mij maar lek!

Mocht u overigens een meerdaagse trip op Wiesje overwegen dan maken wij u volgaarne attent op de werkelijk uitmuntende mogelijkheden voor overnachting. Overmand door vermoeidheid na het takelen van een emmer of wat schar tonen model Floor en compaan Luc het tot luxe tweepersoonsbed omgetoverde bankje in de stuurhut. Volgens mij ligt het voor geen meter maar ze ronkten als een tweemotorig vliegtuig.

Altijd supergoed? Nee natuurlijk niet maar je kunt het het beste zo omschrijven. Je hoeft geen geluk te hebben voor een goede tot zeer goede dag maar je hebt een beetje pech als je een wat mindere dag treft. We vissen dan gewoon wat langer door zodat je toch een leuk viske hebt. Van de week 2 keer een halve avondvisserij gehad, in het pikkedonker terug maar gelukkig ; eind goed, al goed. Of, zoals matroos Aart het van de week treffend formuleerde ; "Nondeju, dit is vooroorlogse visserij!" Hij is 79, dus hij kan het weten.

Rest mij u te wijzen op onderstaande foto met daarop dezelfde mafketel als waar we ons epistel mee aanvingen. Zegt meer als duizend woorden.

Allemaal bedankt weer en tot de volgende ronde. Hank Perrée

Foto's van dit verslag

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

15 December

Na zo’n anderhalf jaar de berichten op de site van Wiesje met veel genoegen te hebben gelezen groeide meer en meer de wens om zelf een keer mee te gaan. Ik wilde het ook wel eens een keer mee maken, die massale scharvangsten! Eindelijk kwam het er dan een keer van om een afspraak te maken. Met nog twee familieleden, broer Peter Kieviet en zijn zoon Jeffrey , zijn we opgestapt. de verwachtingen waren hoog gespannen. Zou het doorgaan, en hoe zullen de vangsten zijn?

’s Avonds tevoren nog even contact gehad met schipper Hank. De vooruitzichten waren helaas wat minder gunstig, wat het weer betreft. Er zou een stevig briesje staan ... Nou, die stond er ook. Maar de zeer ervaren Hank wist ons enerzijds gerust te stellen. ’s morgens zou het nog wel te doen zijn maar ‘s middags zou het te gortig worden. Geen probleem, Wiesje zou wel een rustig plekje opzoeken om toch nog een beetje fatsoenlijk te kunnen vissen.

De service van Hank is voortreffelijk! Hij doet er alles aan om het iedereen naar de zin te maken. Zo was er voldoende voedsel en drinken aan boord. Zelfs pilletjes tegen zeeziekte, die hij al in de sluis aanbood voor de ‘liefhebbers’. En dat ze ook hielpen is wel gebleken ... Zeker bij Peter, die al ziek wordt als hij in zijn ligbad per ongeluk een golfje veroorzaakt. Nou, hij nam het aanbod van Hank gretig aan. En het heeft gewerkt. Nergens last van. Mooi toch!

Na zo’n half uurtje de golven en de wind te hebben getrotseerd lag Wiesje op haar plek en kon het vissen beginnen. Maar niet vóór dat de haar baas ons van de nodige vistechnieken op te hoogte bracht, zoals vis-, en vangsttechniek.

Al direct bij de na de eerste inworp al direct rammelende toppen. Niet overhaast reageren was onze tactiek, want er zitten immers drie haken aan de onderlijn. Nou, dat werkte, want bij de eerste indraai actie hadden we al gelijk negen mooie scharren ... En zo ging het maar door.

Jammer dat de wind steeds krachtiger werd en al snel de eerste van de tien opstappers de vissen ging voeren, op een wijze waar hij ook niet voor zou hebben gekozen. Toch maar het aanbod van Hank aangenomen en een pilletje onder de tong gelegd.

Jammer dat het inderdaad nodig was om te gaan verkassen. Het was ook bijna niet meer te doen om nog fatsoenlijk in te werpen. Je had alles nodig om staande te blijven ... Leuk was het wel. Het heeft toch wel iets zo één te zijn met de elementen van der natuur.

Toen Wiesje op een andere plek haar anker liet zakken was het rustig(er). Helaas ook met de vangsten, maar dat lag ook aan het tij. En omdat in de laatste fase van deze visdag toch weer leuke vangsten boven kwamen, kregen we van de schipper nog wat ‘blessuretijd’ erbij. Top toch!

Toen we terug voeren naar de veilige haven was iedereen voldaan. We zijn die dag niks te kort gekomen. Alles was prima verzorgt; hengels, aas, koffie met eigengebakken cake, chocolademelk, frisdrank, biertje, broodje worst en erwtensoep. Wat wil een mens nog meer?

O ja, dan nog even de vangsten. Nou, van de anderen weet ik het niet, maar wij hadden maar liefst precies 70 vissen boven water weten te takelen. Bij sommige was het zelfs zwaar halen, zo mooi van formaat waren ze wel. Er is er maar één terug overboord gegaan. De rest kon mee naar huis. Overwegend schar, maar ook wat wijting waaronder zelfs hele mooie. De kleintjes werden aan de trouwe gast van Wiesje gedoneerd, een jonge Jan van Gent. Tjonge, wat is dat een mooi beest zeg ...

We hebben ook nog bezoek gekregen van een zeehond en op de terugweg naar de haven werden we zowaar nog verrast door enkele Tuimelaars. Wat is de natuur toch mooi! Wat beleef je veel op zo’n dagje mee Wiesje mee. Echt een aanrader. Wij hebben met elkaar in elk geval genoten en zullen Wiesje zeker nog een keer met een bezoek vereren.

Hank, Mede namens Peter en Jeffrey, bedankt voor de goede zorgen en tot ziens op Wiesje!

Johan Kieviet

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
15 December

woensdag 11 december op de westerschelde wezen vissen met mijn grote vriend hank met het wiesje 

het was super gezellig ook nog goed gevangen schar soms wel 3 tegelijk hank had zijn grapjas aan soms zo af en toe kun je hem achter het behang plakken maar..... het is toch een goed een goeie vent 

de volgende keer hoop ik weer mee te gaan en dan ook weer flink wat vis te vangen de groeten hank bedankt voor alles en graag tot de volgende keer je ben een leuke vent met af en toe wat grappen groetjes 

nico rijstenbi uit scherpensse

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

15 December

Gisteren weer eens richting Vlissingen gereden en mee gaan vissen met Hank op zijn Wiesje.

Heel mooi visweertje, weinig wind en heel de dag zon.

Vangsten ? 

Nou, zoals eerdere berichten de laatste weken uit de regio heel veel schar met tussendoor wijting.

Na de middag, in overleg met z'n allen, toch een stukje verkast. 

Hoefde natuurlijk niet echt maar we kregen de vrije keuze. Later zou blijken dat het weer een goede beslissing was. 

De scharrentrein liep hier als dusdanig dat het laatste aas in de laatste minuten vis bleef opleveren.

Meestal wordt het aantal niet vermeld, maar toch, telde bij mezelf 83 scharren en 5 wijtingen in de emmer.

Verder werd iedereen aan boord weer culinair verwend en was het weer een zeer geslaagde ontspannende visdag.

Hank bedankt en tot volgende keer.

Luc. D.L

Brasschaat-Belgie

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
14 December

Vandaag gaan vissen met vismaat Jan, op onze eigen visboot vanuit Blankenberge. 

Dankzij de goede uitleg en informatie van jurgen (zeevis site) rond de getijden, de baggerwerken en waar we best eens zouden proberen zijn we naar de trailerhelling gereden aan de grote parking

Dan zijn we naar een visstek gevaren die jurgen ons had gegeven en daar geankerd en gevist tot gevist 15u, we hadden een goeie vangst, 37 scharren en 19 mooie wijtingen en 3 botten.

Geen gul maar ja we zijn nog "nieuwelingen" in het vak en het kan alleen maar beter gaan, we hadden een leuke dag, zonder probleem in en uit en nog vis ook, prima gewoon.

Bedankt Jurgen voor de info.

Groeten Jan en Erik.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

14 December

dag vissende lezende mensen

vandaag ben ik er in geslaagd om samen met men maat ronny eens te gaan vissen met men boot vertrekkende uit Nieuwpoort.
afspraak met ronny rond 7u zodat we vroeg weg konden, het weer was redelijk goed, we hadden slechter verwacht.
bij het uitvaren zagen we dat we niet de enige waren die een visje gingen verschalken.
na een half uurtje op anker had ik
algauw een mooie schar aan de lijn, ronny deed niet onder en wist snel mee te gaan in getallen.
rond 14u30 besloten we we vis te gaan kuisen wat een hele karwei was, het was meestal allemaal schar en wat wijting, geen gullen.
niet getreurd we hebben vis mee en we hadden een leuke dag op het water,

groeten en tot de volgende
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

14 December


Vandaag opstapdag, vol schip. 

Lekker weer, af en toe zelfs zon gehad. 

Wisselende vangst, in totaal zo'n 150 a 170 maatse vissen gevangen. 

Er waren mensen bij met 18 vissen, maar ook vissers die maar 3 of 4 vissen gevangen hebben. 

Grootste kabeljauw van vandaag was ruim 3,5 kilo. 

Eigenlijk zijn we de laatste tijd meer gewend, maar ja we zullen het er mee moeten doen. 

Het was gezellig en iedereen heeft zijn of haar best gedaan. Maandag as. weer verder.

rederij de festijn

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
12 December

Hoi Visvrienden

eindelijk nog eens de zee op,dat was weeral een poos geleden pffffffffffff

Afgesproken met Paul en Kevin en Marc.

De morgen starte zeer koud en toch wat glad op sommige plaatsen op de steigers.

Voor we aan de boot waren moesten we over,en tussen de blokken kruipen welke nog eens voorzien waren van touwen.

Ik had er eentje gemist en lag al snel op mijn buik,zonder veel erg...

Dan de zee op in het donker,maar de schipper bracht ons al snel naar de eerste stek.

Na een klein half uurtje ving Kevin al een maatse gul,dat was veel belovend...

Niets was eigenlijk minder waar,we vingen wel redelijk veel vis maar de meeste wijtijngkjes waren veel te klein.

Dan besliste de schipper om de boot wat dieper te leggen.

Aan de sfeer kon het zeker niet liggen,er werd zoals gewoonlijk,weer flink wat afgelachen.

Marc bleek dan ook nog eens een moppentapper te zijn dus dat zat ook al snor.

Hier kwam de beet traag op gang maar waren de wijtingen wel mooier van formaat.

Na een paar uur vissen hadden we toch flink wat mooie scharren en wijtingen in de kuipen.

Tijdens het laatste uur vissen wist Paul nog een maatse gul te vangen en “vanger van de dag Kevin” ving er nog 3,waarvan 2 mooie

Zo de visdag nog kunnen afsluiten met schar,wijting en 5 gullen.

Het was geen vetpot maar we hadden toch een mooie portie vis. Het was een plezante dag en hopelijk duurt het nu niet meer zo lang voor we terug de zee op kunnen.

die dag lagen er zeker 20 boten buiten,ik denk dat de meeste wel wat gul hadden,ze bleven immers ook redelijk lang liggen

Groeten en vang ze en tot later hé, stanny

Foto's van dit verslag
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
11 December

Hallo iedereen,

dinsdag gaan vissen met een bootje vanuit oostende gevist met 2 hengels uptide en 1tje downtide met haakjes in maat 1 en verse strandwormen als aas

de vangst bestond voor 95% uit schar en enkele wijtingen alle wijtingen wel mooi aan de maat allen rond de 35cm 

Na het draaien van het tij geprobeerd met grotere haken en grotere stukken aas voor een gulletje , maar geen gevangen 

Na een 5 tal uurtjes vissen had ik 43 maatse scharren en 4 wijtingen 

groeten 

 http://bart77-zeevisblog.blogspot.be

Foto's van dit verslag

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
10 December

Jurgen

vandaag na al die stormdagen weer eens het zeetje op.

bernard had vorige week dinsdag goe gevangen voor blankenberge.

Wij dus daar naar toe.

Het was al direkt beet, grote en kleine wijting en scharren.

Dan was de stroom eruit en wij van, wat gaan we doen. Onder de kant blijven of nie? Nee naar dieper water ( de meetpaal voor zeebrugge)

Daar nog redelijk wa wijting en schar gevangen ( veel ondermaatse ook )

Resultaat 19 wijtingen en 26 scharren( wel goed de maat want net de maat gaat terug! )

In de haven aan de steigers waren de berichten zeer wisselend

De één een paar gullen, den anderen zelfs bijna geen vis

Dus was het voor ons weer een geslaagde dag ( zon, zee en vis en vooral geen stress)

Benny en Bernard
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
9 December
beste mensen,

vandaag nog eens de zee op voor een hengelavontuur na alle wind en water van de afgelopen dagen.

vertrokken rond 7u30, de wind liet zich goed voelen en de golven ook, het was een pittig dagsje op de noordzee,
ik had het weerbericht bekeken en er stond dat het wel zou kalmer worden alleen was de vraag wanneer en waar eerst, uiteindelijk hebben we niet veel kalmer gezien en was het gans de dag waaien en rondjes draaien
de boot had er geen zin in die bleef maar oost west noord zuid gaan liggen, lijnen er onder dan weer over het anker enz,, pff vervelend vissen maar toch hebben we geprobeerd er het beste van te maken en dat leek te gaan lukken want algauw werd de eerste bot gevangen, dan een tweede, dan wijting, schar kortom voor de omstandigheden best wel wat vis en dat was leuk.

uiteindelijk gekozen voor niet te ver uit de kant te gaan liggen en me te behelpen met diepvries aas en het aas liet het niet afweten, de vis werd er goed mee gevangen.

rond 15u de haven opgezocht het vet was dan wel van de soep, dus dan maar naar binnen.

uiteindelijk veel wind, hoge golven maar ondanks dat toch goed gevist, per momenten slechts 2 meter water onder de boot op laag water wel te verstaan, was even schrikken maar zonder nare gevolgen de dag kunnen doorbrengen op zee.

nu even afwezig op zee vanwege werkverplichtingen maar als het kan zijn we zo snel mogelijk weer van de partij

groeten, jurgen team jurgensweb

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
7 December
Vorige week dinsdag zijn we naar 't scheur geweest, de vangst was 220 scharren.
Volgende dinsdag wilden we eens op gul en wijting
Karl
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
7 December

Spannende dag zo vlak na die storm, vol schip en vertrokken om 08.00 uur. 

Het is altijd maar weer afwachten of er nog iets te vangen is en we moeten natuurlijk afwachten hoe hoog de deining is als nog die er staat. 

Gelukkig viel het allemaal wel mee, redelijk rustig water en een goede vangst. 

Aan het einde van de dag trok de wind weer aan en werd de stroom wel erg sterk. 

Binnen gevaren om 16.00 uur. In totaal 8 maatse kabeljauwen gevangen en zo'n 350 maatse wijting en schar. 

De te kleine visjes netjes terug gezet, toch wel veel, naar schatting zo'n 200.

rederij de festijn breskens

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
3 December

Hey vismakkers

vandaag 01-12 nog eens het zeetje op na een lange gedongen visstop vanwege het slechte weer

Vroeg vertrokken en een beetje moeten wachten omdat de mensen van de baggerboot bezig waren met buizen leggen.

Chapeau van die mannen hoe ze met ons rekening houden ( waarvoor dank)dan maar richting wenduine om het eens te proberen

we hadden 1 gul een tiental wijtingen en drie scharen ( en heel wat ondermaatse vis) bij het binnenvaren Steven van de bjoetie gezien en die die had het beter gedaan

Ja da gebeurd nu eenmaal

maar wij toch kontent naar huis na een leuke dag

Groeten Benny en Bernard, Eindelijk

Foto's van dit verslag
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

3 December

Jurgen

Ben deze morgen eens gaan vissen na de mist te hebben getrotseerd zag het er in Blankenberge beter uit dan ik de omgeving van Kortrijk .

Heb je ongetwijfeld al gehoord of gezien op tv .

Bij het buiten varen zag de zee er rustig uit maar besloot toch onder de kant te blijven omdat er nogal wat stroming te verwachten was en het was een goeie gok .

Onmiddellijk zat de beet er in met als resultaat 17 mooie scharren 15 mooie wijtingen en 5 gullen het enige spijtige was dat ik moest stoppen met vissen omdat ik aan mijn aantal zat van 18 kg .

Dat was het dan op naar de volgende

Gr Bernard van de Eindelijk

Foto's van dit verslag
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
3 December

hallo iedereen 
Gisteren , dinsdag, gaan vissen met de kayak vanaf het strand van Middelkerke
Door de mist 2 uur later vertrokken dan voorzien en om 14u30 al opnieuw gestopt toen de mist opnieuw dikker kwam aanzetten
De vangst zat er meer dan goed in heb 3,5 uurtjes gevist met 2 hengels elk met 2 haken en had 53 maatse scharren en 2 wijtingen  gevangen.
Heb gevist met metalen afhouders en haken in maat 1 eerste uur anderhalf uur met verse strandwormen (overschot van maandag) en dan de rest met vriezersaas.
Elke draai was vis , en meer doublets gevangen dan een enkele vis aan de lijn , het was werkelijk ingooien eventjes wachten en meestal een doublet schar uitdraaien. Soms heb je van die dagen dat het allemaal meevalt en de vis er echt zit vandaag was duidelijk zo eentje.
Door de mist totaal niet ver gegaan amper 150 meter van de laagwaterlijn.
groeten http://bart77-zeevisblog.blogspot.be
PS jurgen nogmaals bedankt voor het diepvriesaas het was nog van goede kwaliteit en zeer goed mee gevangen.

Foto's van dit verslag
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
3 December

Dag Jurgen, 

ik heb vandaag in zee geweest met men boot, voor Middelkerke gelegen 2mil van het strand,

vangst was redelijk gevist van 8u30 tot 14u30 ik had 35 scharren en 5 wijtingen, en guy 23 en 4 wijtingen, 

was koud he op zee met die oosten wind brrr kon mij niet verwarmen,mo ja we hebben weer eens op zee geweest he en 3 zeehonden gezien en een dolfijntje meer moet dat niet zijn he. 

Het is de laatste keer voor mij dit jaar woensdag binnen operatie van men knie. 

Beste groeten ghislain

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2 December

Beste Jurgen,

Mijn naam is Hans Lowagie, mijn vismaat heet Wim Puynebrouck.   Wij zijn grote fan van jouw website en kijken er geregeld naar.   In het najaar is Blankenberge ons favoriet visgebied, we laten onze boot te water in de haven aan de parking met slagboom.   Ik zal mij volgend jaar trouwens steunend lid maken om je vereniging te steunen. Hier mijn vangstbericht van gisteren.

Met een NNW van 3 bft zijn we gisteren rond 7u40 vertekken vanuit Blankenberge.   Ik heb wel eventjes mijn truckendoos moeten bovenhalen om langs al die baggerbuizen te varen.   Gelukkig zonder kleerscheuren en met de vriendelijke hulp van de mensen op de baggerbood er toch doorgeraakt.

Zoals gewoonlijk gaan we in deze periode van het jaar zo’n 2 km in zee voor de watertoren van Wenduine vissen om de gul te belagen.   Dit lukte ons vorig jaar in november/december vrij aardig dus moesten we het dit jaar weer proberen.    Met het noodzakelijke  vers aas van de vrijdag waren we klaar om die strijd aan te gaan.    De beet kwam traag op gang maar rond 9 u kwamen mooie wijtingen en nu en dan een schar vlotjes aan boord.   En ja hoor juist voor het vallen van de stroom op het einde van de eb, een eerste gul van 55 cm.    Het gevecht, voorzichtig ophalen van de lijn en het scheppen van zo’n vis zorgt altijd voor de nodige adrenaline.  Twintig minuten later een tweede van 55 cm.  Onze dag kon niet meer stuk.

Daarna viel de stroom helemaal weg en was het wachten op de vloed.  Nu kwam de beet er nog sneller in en was het intens vis vangen.  Op de volle vloed rond de middag kwam dan de derde gul 54 cm binnen. 

En toch was het nog niet gedaan, het was tijd voor twee persoonlijke records.   Teneerste ving ik een grote tong, jawel op 1 december !! plus haalde een wijting boven van 53 cm !  die we natuurlijk op foto vastlegden.    Ik kon mijn ogen niet geloven, zo’n wijting had ik na 40 jaar vissen nog nooit gezien.  Wist niet dat er zulke grote bestonden.   Het belgisch record staat op 55 cm heb ik mij laten vertellen en dateert van 1992.    Ik was er dus blijkbaar niet zo ver vanaf …

We sloten onze visdag om 14 u af met 60 maatse wijtingen/29 scharren /1 bot/1 tong en drie gullen.  Moe maar supertevreden keerden we huiswaarts.  Op naar halfweg december voor volgende vistrip naar Blankenberge.

Groeten,Hans

Foto's van dit verslag

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2 December

Hallo iedereen,

Vandaag een dagje gaan vissen met jurgen op de kung fu panda

De vangstvermeldingen van de afgelopen dagen waren al niet zo veel belovend maar het blijft altijd vissen.

Dus vol goede moed rond 9 uur deze ochtend uitgevaren richting visgronden. 

Gevist met afhouders uptude en weegschaal montage downtide als aas verse strandwormen op haken 1

De beet en de vangst zat er niet echt in vandaag met op het iende van de dag 3 maatse wijtingen en 1 maatse schar in de bak dan weet je het wel. 

Net voor het ophalen van het anker nog bezoek gekregen aan boord van de vis controle dienst vriendelijke mensen en als je met alles in orde bent  kom je er vanaf met enkele grappen over de magere visvangst van de dag 

groetjes 

http://bart77-zeevisblog.blogspot.be

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2 December

Beste vrienden

Vandaag eens de zee op met goeie vriend bart vanmorgen rond 9u pas het ruime zeewater gekozen, ja wij als vaders moeten al eens onze vaderplicht vervullen en dat resulteerd al eens in een wat latere visdag.

9u aan boord wij richting visstek, een ander dan die van gisteren in de hoop een beter en groter visje te vangen, gezien we nog wat laag water mee hadden ging dit wel lukken was het idee maar nee zelfde scenario als gisteren, amper beet geen afgevreten wormen, geen vis, nee.

dan weet je al dat het een doemscenario wordt en hoop je het beste nog uit de brand te slepen, dat deed Bart met enkele wijtingen, uiteindelijk ik ook nog met een schar en een wijting maar uiteindelijk een off day want we hadden amper vis, laag water was er nog iets, naar hoog totaal gedaan en voor ons eerlijk als we zijn een slechte dag met zeer weinig vis.

rond 15u besloten we te stoppen maar we zagen iemand op ons afkomen in volle vaart een RIB donker blauw en wat rode oranje mutsen en pakken, dan weet je hé das voor ons en ja hoor, marine schip in de buurt en bingo serieuze controle aan boord "geenterd" door de visserij wacht, ondergingen we de controle, visjes meten leek in orde, papieren ook, en alle "verborgen ruimtes" werden gecontroleerd zeer vakkundig en met oog voor detail, we zijn in orde dat weten we en dat beseffen de vriendelijke mannen na enkele minuten controle ook, ze zetten zonder probleem hun weg verder al moet ik zeggen dat het botsen op zee tussen de boten meer pijn doet voor een polyesteren dan voor zo een rib, maar bon mensen deden hun werk en wij inorde huiswaarts, in de haven zagen we een minder fortuinlijke charter binnen komen waar drie van de controleurs aan boord zaten begeleid tot op de ligplaats met bijhorende rib voorzien van twee controleurs, raar wij mochten direct beschikken, hij blijkbaar niet

op naar volgende week, beter ? dat mag want een mindere periode mag best niet te lang duren hahaha

groeten, jurgen team jurgensweb

 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1 December

Beste vrienden

Vandaag eens de zee op met zeno, onze steeds groter wordende kapitein.

Rond 8u besloten van buiten te varen, wat aanschuivend in de file naar buiten want we moesten even wachten voor buitengaats te geraken vanwege buizen die vakkundig moesten verplaatst worden, het mag gezegd worden de baggeraars doen hun best elke keer weer voor ons als bootvarende mens en das fijn.

Vanwege de voorspelde N3 niet te ver gevaren buiten de haven, richting wenduine het anker in en hengelen maar.

De beet was eerst rampzalig, was het door het feit dat we enkel diepvries hadden of was het gewoon afwachten ? gelukkig ben je met twee aan boord en mocht zeno beslissen, hij koos voor te blijven waar we waren, het ging wel beteren was het motto en verder zag het er niet te goed uit volgens zijn normen dus veiligheid boven alles en wij gewoon gebleven waar we dus waren.

Hele tijd niks, dan uiteindelijk toch een eerste schar bij zeno, dan bij mij een ondermaatse wijting, dan weer even niks tot de stroom naar hoogwater wat weg viel dan ja dan wel wat vis, zeker niet veel, een wijting of 4 en een schar of 5 meer niet maar ja we visten met 4 stokken, diepvries aas en bleven liggen waar het niet echt een vetpot was, gelukkig was het weer een schitterende dag en zie ik meer en meer zeno evolueren van klein visserke, kapitein naar “jongere vissend met de hengel en varend met de boot” en dat ondanks de slechte vangsten beste mensen, wel dat maakt alles goed

Morgen vertoef ik weer op zee, wat wordt het ? u leest het hier

Groeten ,jurgen team jurgensweb

Foto's van dit verslagklik hier voor berichten van vorige maand