FEITELIJKE ZEEHENGELSPORTVERENIGING JURGENSWEB

   Vissen in frankrijk
      
STREEK PAS DE CALAIS

Nord-Pas de Calais is dé bestemming om te ontdekken : steden met een rijke geschiedenis en cultuur, diverse musea of geniet van een drankje op het terras en bezoek de winkels. Dans mee op het ritme van een gastvrije regio tijdens een feest, het carnaval of een braderie, maar vooral KOM ER VISSEN.

Plaatsen waar ik heb gevist:

Luchtfoto visstekken

*Duinkerke (haven totaal) foto visstek-  *Grand synthe (le clipon + digue du break) - *Loon plage *Wimereux (strand) -  * Equihen plage 

* klik hier voor mijn artikel  in zeehengelsport "le feu saint pol"


CALAIS STAKETSEL

Hier strande ooit ergens in 1995 de O.247 Amélie-Mathilde wegens motorpech op 100 meter van het staketsel van Calais.

Calais is een stad, haven die het kortst bij Engeland ligt en heeft een mooi staketsel van hout die voorzien is van een soort promenade in siersteen waar je ook kan vissen in de havengeul geheel vooraan, hier is het aangenaam vissen met bv de geepdobber of zeebaars dobber-montage.

Dichtste haven bij Engeland betekend ook dat je hier dus wel wat verveeld zit met heel wat aan en af varende ferrie boten, ook rond en in de haven staat een sterke stroming maar toch is het hier aangenaam vissen.

Vissen doe je hier feitelijk zoals je op een staketsel vist bij ons, geen speciale dingen nodig, alleen break way lood is een noodzaak, het aas dat is ook hetzelfde meesten vissen hier met de franse tap.

De wagen kan je parkeren op een grote parking net voor het staketsel zo hoef je geen eind te sukkelen met je vismaterialen en heb je de wagen altijd in je zicht wat wel eens handig kan zijn in Frankrijk als vissende Belg.

Ik heb me laten wijsmaken dat aan de westkant stenen liggen in de buurt van het staketsel en het hier aan te raden is om met een loodlifter te vissen.

Ikzelf heb hier op de kop al gevist en had geen problemen tijdens het opdraaien van de hengels, langs de westkant heb ik toch enkele malen een boel verspeeld door vast te zitten, alleen in wat kan ik niet zeggen.

Voor wat de visvangsten betreft hier wel die zijn hetzelfde als op onze staketsels dus hier geen spektakel, enige wat je hier wel eens vangt is een baars door de stroming die heerst en makreel gezien het water hier net iets helderder is dan bij ons.

 hoe kom je hier ?

eigenlijk gewoon weer de A16 op richting frankrijk, de borden volgend calais, neem afrit 44 via rue chevreul, dicht in de buurt heb je het rond punt "du risban" daar neem je avenue raymon pointcaré tot aan de digue gaston berthe, daar is de grote parking, het staketsel noemt men jetée ouest

Fotomateriaal staketsel Calais

-------------------------------------------------------------------------------------------

BOULOGNE SUR MER

Op minder dan een uur rijden van de Belgische grens ligt een stek waarvan de naam in geheel kantvissend Frankrijk klinkt als een klokBoulogne-sur-Mer is voor zeevissers uit België en Nederland vrij eenvoudig per auto te bereiken.

Je neemt de autosnelweg A16, die zowat vanaf Oostende evenwijdig loopt aan de prachtige Vlaamse kustlijn en die en passant kustplaatsen(en stekken!) aandoet als Nieuwpoort, De Panne, Dunkerque en Calais. Aangekomen bij Boulogne neem je uiteindelijk de afslag Boulogne-sur-Mer Centre. Rijd vervolgens richting strand, bijvoorbeeld door de bordjes ‘Nausicaa’ – een fantastisch aquariumcomplex op de zeedijk – te volgen. Eenmaal aan zee zie je vanaf de dijk de muur links al liggen. Je komt erdichter bij door een korte rit door het havengebied, waar het, zoals dat in dergelijke drukke industriële gebieden eigenlijkaltijd het geval is, wel wat zoeken geblazen is... Maar de meeste Fransen zijn zeer aimabele mensen en de ‘digue de Carnot’ weten ze allemaal liggen en je volgt anders gewoon de bordjes "port de comerce", vraag anders naar de ro ro kaai die gebouwd is vorig jaar 2009 in september ook dat is een markeerpunt, hoe dan ook als het naar vis ruikt en je bevind je in de vismijn ben je er bijna.

La grande digue de Carnot, anders gezegd: de westelijke havenmuur van Boulogne-sur-mer.
Je kunt geen Franstalig hengelsportblad of -boek openslaan, of de roem van deze stek wordt er in de hoogste toonaarden in bezongen.

We hebben dan ook deze stek beschreven na heel wat visavonturen hier.

Nabij Cap Gris Nez en CapBlanc Nez, de fameuze kliffen van de Franse Opaalkust, is Boulogne-sur-mer gelegen, het is niet alleen de belangrijkste vissershaven vanFrankrijk, maar zelfs Europees gezien is het een hoofdrolspeler als het op het verhandelen van aan de zee gerelateerde producten gaat.

Vanuit deze haven vertrekken er maar liefst 70 lijnen waarmee de producten over heel Europa worden verspreid. Ook als industriële haven (­voornamelijk staal en hout), als vertrekplaats voorferry’s naar Groot-Brittannië en als jachthaven (545 ligplaatsen) kan het belang van deze al door de Romeinen gewaardeerde plaats maar moeilijkworden overschat.
Bij zo’n haven horen respectabele havenmuren, en reken maar dat Boulogne-sur-mer daar inderdaad niet om verlegen zit. Hier geen houten constructietje dat een paar honderd meter in zee steekt en door toeristen als promenade wordt gebruikt, geen tearoom-met-speelpleintje op de kop van de pier – maar een echte, ruige en kilometerslange muur, met een heuse bunker uit de Tweede Wereldoorlog op de kop
.

Er zijn in feite twee havenmuren, maar alleen de westelijke muur is gemakkelijk en min of meer veilig (en legaal – er is namelijk een gedoogbeleid) toegankelijk. De oostelijke muur is half vervallen en op diverse plaatsen onderbroken. Daar kun je dus maar beter weg blijven, want zelfs de westelijke muur heeft al diverse mensenlevens gekost. Dus mij zul je op deze stek niet vinden als het hard waait uit het zeegat en al hélemaal niet als een en ander samenvalt met een springtij...

Om de muur van Boulogne goed te bevissen, is het zinvol om te weten hoe deze constructie er onder water uitziet. Het is verstandig om er eerst eens bij laag water te gaan kijken, maar voor wie die tijd niet heeft, hier toch een korte beschrijving, de muur heeft in feite de vorm van een bomerang en start in het havengebied

Vroeger reed er op de muur een treintje -de rails zijn nog steeds te zien- maar tegenwoordig kan je er enkel te voet op hou rekening dat je een serieuze wandeling begint als je hier gaat vissen. wie zoekt die vind, je komt er via het einde van de Rue des Margats

Vóór je de bocht voorbij bent, zie je links het zanderige havengebied en rechts een zeer hoge muur. Achter die muur ligt de zee, maar dat merk je pas nadat je de bocht van de boemerang voorbij bent, want dan wordt het wandelpad een veel smallere pier, met links een betonnen muurtje van een kleine meter breed en zo’n 4 voet hoog, en rechts de havengeul. Bij hoog water komt het water tot tegende havenpier waarop je staat.

Bij  laag water valt in de havengeul een stuk zand bloot, met hier en daar wat stenen en wier en aan de kant van de open zee zie je dan gigantische blokken
Vóór die blokken bestaat de bodem uit min of meer obstakelvrij zand. Als je tot aan het einde van de havenmuur loopt, zie je een grote bunker, waar je doorheen kunt lopen. Als je dat doet het is een tochtje van een meter of 20 door een schimmelig en duister krocht- kom je aan de andere kant uit van de toren, hier lijkt alles nog het meeste op de kop vanvonze Vlaamse staketsels, maar dan in beton. Al met al biedt deze havenmuur dus een bijzonder veelzijdige stek. Er zijn stukken zand, er is een havengeul, er liggen rotsen en steenstort mar op de kop heb je zeer diep water minstens 15 meter zijn

Een jaar of vijf geleden stond in Pêche en Mer – de Franse Zeehengelsport zeg maar – te lezen hoe iemand hier een kabeljauw van méér dan 9 kilogram had gevangen op een wel heel markante manier: aan een stripje onder een dobber geviste makreel dat voor een geep was bedoeld!

mooie vangsten ? Wat dacht je bijvoorbeeld van de pladijs van 54 cm die hier door een Belg gevangen werd? ikzelf heb hier al enige keren vertoefd en ving schar, bot maar ook makreel in de zomer, ook de welgekende pieterman is hier te gast in de zomer en ooit heb ik hier zien een franse visser een karretje vol baars slepen op de terugweg, niet normaal, eerlijk gevangen? dat weet ik niet ik heb ze wel gezien maar hoe ze werden gevangen das me een raadsel.

Probeer in de zomer zeker de makreel pluimen en kunstaas, vis met de dwarrellijn en geepdobber op zeebaars maar doe zeker in de winter wat je normaal doet op onze staketsels, 150 gr braekway lood, de rest van de onderlijnenmontage laat ik aan u over, het hoeft niet anders te zijn dan anders hier op deze stek wat lijnen betreft maar verwerpers onder ons brengen best het handige loodliftertje mee om de boel te liften waar je zeepieren of zagers aan de haak hangen.

artikel met dank aan zeehengelsport, aangepast door jurgensweb na eigen indrukken door er te vissen.

Fotomateriaal van Boulogne sur mer

TOELATING VISSEN TE BOULOGNE SUR MER KLIK OP DEZE TEKST

------------------------------------------------------------------------------------------------

Hengelsportzaken:

Outreman duinkerke te rue Bel- air 59420 duinkerke

flashmer.com/

Pecheweb

alciumpeche.com/ boulogne adres:  NABIJ DE JACHTHAVEN AAN DE BRUG

louguet-peche.com/

Hengelsite's:

Pecheweb

opalesurfcasting.net

chtipecheur.com

surfcastingmersois.free.fr

peche2caps.net


nordsurfcasting.wifeo.com/

etang-peche.com/

site's france

Campings:

campings via google

Boatshops:

bootwinkels

bleumarine-fr.com/ (duinkerke), ook hengelmateriaal te koop wel geen aas

accastillage-diffusion.com/

Charters:

leloupdemer.net

commandant charcot II

etaples-tourisme.com/

havens noord frankrijk klik op deze tekst

info rond havens noord frankrijk

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

STREEK : HAUTE NORMANDIE

Aan deze kust vindt men vele grillige (krijt)formaties (worden falaises genoemd) met hier en daar kiezel -en zandstranden.
Een deel van de kust heet Côte Fleurie (bloemenkust) daarnaast is dit gebied bekend om zijn camenbert en Calvados.
In Normandë is het weer wisselvallig. De aantrekkelijkste maanden om in Normandië op vakantie te gaan is Juli en Augustus

Plaatsen waar ik heb gevist :

ETRETAT

Dit klein maar gezellig kuststadje ligt op een kleine 15 km van fécamp en de gehele oppervlakte van bedraagt 4,1 km².

Je kan hier gezellig wandelen, vertoeven in één van de hotels of op één van de campings maar ook lekker eten of wandelen op de donderdag markten en jawel vissen natuurlijk.

De wagen kan je kwijt op de betaalparking nabij de dijk (aanrader) maar ook in de straten kan je wel de wagen kwijt.

Étretrat is gekend voor zijn panoramisch strandbeeld voorzien van de holle rots L'aiguille en net daar kan er gevist worden, op zeebaars, makreel en geep, vissen doe je hier op dezelfde methode als in fécamp want ook hier bemoeilijkt de ondergrond bodem visserij.

Ik zou opteren voor de geepstok voorzien van zeebaarsmontage of geepdobber maar ook de shad is best handig en haalbaar, pluggen die duiken tot op een bepaalde diepte zijn hier ook een handig stuk materiaal, ook een lichte hengel voorzien van makreel-Paternoster kan hier best handig zijn, ankerlood is hier uit den boze, de fransen vissen hier allen met gewoon lood als er al eens een onderlijn naar de bodem moet.

Ook word hier wel eens aan kayak vissen gedaan op makeel en zeebaars.

http://www.cslevine.com/etretat/alapeche.htm

http://www.etretat.net/index2.php

Fotomateriaal van dit bericht


FECAMP

Tot de midden jaren '70 was het de op 3 na grootste vissershaven in Frankrijk, vissers visten voornamelijk kabeljauw in de wateren rond new foundland zelfs nu is de visserij nog steeds belangrijk, maar in wateren dichterbij huis. Scheepsreparatie en het maken en herstellen van netten zijn de belangrijkste arbeidstakken .

Fécamp is een toch wel redelijk grote vissershaven, een gemeente met 21.027 inwoners (1999) en maakt deel uit van het arrondissement Le Havre. waar je kan vissen op twee staketsels het is een pracht stek om in de zomerse maanden zeker makreel, zeebaars en harder te vangen.

Reden van de vangsten is hier de zware stroming, de keistranden en steenplaten nabij de grote rotsen die de kustlijn voorstellen, bodem vissen is hier niet aan te raden vanwege de keien als ondergrond die rollend heen en weer bewegen met de stroom mee.

Enig nadeel is dat de vuurtoren op het houten staketsel (oost) zeer dichtbij je staat en een lange hengel moelijk hanteerbaar is als er wat volk op de kop staat te vissen, een hengel van 3m is echt de limiet voor mij, op die hengel een lichte molen dienend voor zeebaars en makreel voorzien van gevlochten draad 14/00 maar wel met voorslag in nylon gezien je soms al eens tussen de keien geraakt onder water, jigkopjes doen hier dienst als kunstaas, lichte pilkers en makreelpaternosters waar van de locals zeggen dat je hier best met witte pluimen vist op de paternoster en ik moet ze nog gelijk geven ook;

Dobber met zeebaarsmontage en aas van zagers aan de haak is hier goed materiaal want zeebaars laat zich wel eens zien rond de staketsels maar de zeebaarsstek bij uitstek is dicht tegen de uitpuilende rotsen waar een soort van platform bloot komt op laag water, ver werpen met de jigkop of pilker is een must maar ook daar tussen de rotsen met de geepdobber voorzien van een baars montage wilt het wel eens lukken om vis te vangen.


Mijn vangsten waren hier ooit zeebaars, makreel en men eerste lipvis van men vissend bestaan.

Parking voor de deur aan beide staketsels ? jawel geen probleem,
teveel volk op de kop vis dan zeker eens in de geul langs de havenmuur want hier is de harder zeer actief opzoek naar aangroei van de muren.
aan de overkant heb je tegen de dijk eveneens een staketsel die in beton een wandelweg heeft, die  loopt wat schuin af in zee dus opletten tijdens het uitdraaien, hier ben je eerder een toeristische atractie gezien je vist op de het einde van een wandelweg langs de haven, de dijk en een grote bootparking, alle wegen leiden langs daar zeker naar je toe, ik vis liever op het houten staketsel.

Je kan er gezellig verblijven in één van de hotels, onze keuze was ooit hotel Normandie nabij het treinstation en markt plaats waar je enkele stappen van de markt verwijderd bent enig nadeel is hier de kerk toren die je geregeld eens uit bed rammelt
hotel Normandie (klik op de link)

Deze stad en haven ligt op 400 km van Brugge (West Vlaanderen) en is redelijk makkelijk tolvrij bereikbaar.

Wat bootvisserij betreft, trailerhelling af nabij de jachthaven om het hoekje de wijde zee op en vissen maar want ook voor wrakvissen kan je hier zeker terecht aan de brug is een boot-hengelsportzaak of ze er aas verkopen is me niet bekend maar na het bekijken van de foto kan je gerust mailen of bellen naar de zaak zo ben je zeker.

Ondanks het feit dat je vanaf de kant weinig bodem vissen kunt beoefenen is deze plaats zeker een aanrader in de zomer , je kan vissen op de staketsels, nabij de rotsen of in de havengeul op de kaai of houten promenade die uitkomt op de staketsels, veel branding, rotsen en stroom ideaal voor zomer vis, hoe de situatie op zee is weet ik niet enkel wrakvissen zou hier een goede bezigheid zijn.

Als verblijf heb je kampeer mogelijkheden op camping De Renville te Chemin de Nesmond 76400 FECAMP en voor hotel liefhebbers is er aan de kerk te avenue gambetta of anderen in de haven buurt,

http://www.fecamptourisme.com/

http://www.refugedupecheur.fr/php/peche/guideDuPecheur.php :deze link helpt je een heel stuk verder als je wilt gaan vissen

http://pv.viewsurf.com/?id=219 webcam van de staketsels

Fotomateriaal van dit bericht

DIEPPE

Dieppe, een grote plezierhaven , vissershaven met vismijn waar je ook kan een dagje zeevissen met een charter voor 60 euro per persoon, een boot huren behoort hier ook tot de mogelijkheden en kost je algauw 300 euro diesel en schipper NIET inbegrepen.

Hier kan je vissen op de wel twee zeer mooie grote havendammen die zeer makkelijk bereikbaar zijn, beiden met parking voor de deur zonder vrees voor vandalisme wat makkelijk is en toch wel een must is, hier op het grote staketsel nabij de grote parking aan de praat geraakt op jawel kerstdag zelve met twee vissende fransen die het blijkbaar allemaal wat "fouetté " (opgeklopt ?) vinden dat  "joyeux No
ël " (vrolijk kerstfeest) feest gedruis en liever samen gaan vissen dan rond de kerstboom te zitten.

Blijkt dat het twee mannen zijn die hier geregeld vertoeven en me toch weten te zeggen dat ze momenteel hier op dit staketsel goed schar en wijting vangen, het nu door de barre kou wel minder is maar ze toch al aardig wat bijéén vingen, zomers gaat het hier dan om makreel en baars, tong zou je hier minder zien maar ook bot zou zich laten verleiden, raar tong niet andere platte wel maar ja als je onze seizoenen bekijkt weet je genoeg, na een uur of twee kou geleden te hebben verlaat ik de Die Hards en komen er toch nog twee andere bij,
"joyeux Noël " (vrolijk kerstfeest) zeg ik maar op beiden hun gezichten lees ik dat dit ook bij deze heren ver weg lijkt.
Dieppe heeft een prachtig staketsel dubbelvormig dus eigenlijk is de ene kant een duo , schitterend gevonden gewoon er kan veel volk op, er staan vuilbakken en de wagen parkeer je net voor de deur.
Dieppe heeft een heuse binnenhaven waar je dus beter niet vist tenzij je een Franse gendarme schop onder je kont wilt maar het heeft wel twee mooie staketsels en een mooie blokkendam die je kun vergelijken met digue du breack in miniversie, deze blokkendam ligt nabij de ferry ingang vlak aan het rondpunt en ook hier is de wagen bij je en hoef je niet te vrezen, hier heb ik al eens zeebaars gevangen
en geep met de dobber enkele jaren geleden op afgaand water, en ik ben zeker geen specialist, vraag me niet welk jaar want ben al op zoveel plaatsen in zovele jaren geweest dat ik al eens durf twijfelen, niet aan de gevangen vis maar wel aan de jaartallen.

een weetje over Dieppe ?

Op 19 augustus 1942 vond hier de Raid op Dieppe plaats, een landing van de geallieerden die faliekant afliep.

Dieppe is de belangrijkste Franse stad voor het vissen op Sint-Jacobsschelp. Het is ook een plezierhaven, en een commerciële haven voor het transport over het Kanaal. Het merendeel van de vis en zeevruchten voor de Parijse restaurants komt via Dieppe.

http://dieppetourisme.com/ne/artdecouv

http://www.dieppe.fr
Fotomateriaal van Dieppe
------------------------------------------------------------------------------------------------
MER LES BAINS

Mer les bains
is een gemeente in het Franse departement Somme (regio Picardië) en ligt op amper 3 km van de haveningang van Le Tréport, vanop deze plek gaan vissen naar Le tréport is een koud kunstje maar ook vissen te Mer les Bain is best aangenaam en leuk om doen, je beperkt je hier dan wel enkel tot kunstaas vissen op het strand nabij de rotsen, hier zou zeebaars, makreel maar ook geep te vangen zijn op mooie zomerse dagen

http://www.ville-merslesbains.fr/site/
-----------------------------------------------------------------------------------------------
LE TREPORT

le Tréport is in de eerste plaats een havenstad met een haven voor vissers, de handel en de pleziervaart, hier voor mij één brok nostalgische vis herrineringen want destijds was men vader zo gek om tot hier te komen met me samen om in "den bassin" te gaan vissen net achter de sluisdeuren, wachtend op " de groene streep" (zeewater die kruiste met het binnenhaven water) die de nodige palingen met zich meebracht, man hier hebben we er gevangen pff niet normaal maar ach vervlogen tijden hier is veel veranderd en stikt de haven met borden "verboden te vissen",

Le tréport lijkt ieder jaar hoger en hoger te gaan liggen omdat hier nooit gebaggerd wordt kom je er enkel in met rond hoogwater en kan je zelfs zoals je ziet op de foto op laag water in de havengeul !!!! garnaalkruien, weer typisch ne fransman, ja inderdaad, visser staan hier niet vanwege het lage water maar ook deze haven heeft een mooie haveningang voorzien van twee havenmuren waar het op hoogwater leuk vissen is , hier heb ik ooit makreel gevangen en zeebaars op de oostkant
op stenen muur en daar durft er al eens een geep zwemmen op schitterende "geepdagen" fransen vissen er niet echt op zoals wij dus de kans ene te vangen is groot , de baars dat was te wijten aan de stenen ondergrond, het westerstaketsel is voorzien van een zandplaat dus das gegarandeerd platvis vangen, in de zomer is het hier heel druk en is het opletten voor de trailerbare boten die onder het staketsel door moeten traileren , een schuin plateau is het, ver weg lijkend op ene trailerhelling, ook dit is frans ten top, ze traileren hun boten niet, ze gooien ze zolang ze maar water raken.

In Le Tréport domineert de rotskust met een hoogte van 106 m de stad en de stranden met keien en zand. Dit is natuurlijk één van de belangrijkste attractiepolen van de stad, en dit wordt nog mooier en indrukwekkender door de prachtige verlichting van oktober tot mei, die brandt van valavond tot 2u 's morgens op vrijdag, zaterdag en zondag.

Als toerist bezoek zeker  de gemeentelijke "Poissonnerie" (vishal) met de bekende bedrijvigheid en heerlijke vis en zeevruchten. Deze producten uit de zee zijn tevens onderwerp van een aantal jaarlijkse feestelijkheden, waaronder een "Foire aux Moules" (mosselkermis) met Pinksteren en de "Harengade" in november.

Ook zie je aan de fuiken op de kade waarom de krabben en de kreeften hier wel echt vers zijn op de kade en in restaurants.

Fotomateriaal van Le Treport
-----------------------------------------------------------------------------------------------

SAINT VALERY EN CAUX

Deze jachthaven- kuststad ligt op een 260 km van Brugge en ligt op 60 km van Rouen in een erg groen valleitje. Het plateau van Caux biedt een grote variëteit aan activiteiten en dit in elk seizoen, ook vissen en is dus zeker eens de moeite waard om te bevissen, bezoeken en te verblijven.

Je hebt er de mooie jachthaven, dijk en centrum en drie zeer mooie visstekken.

In het stadje zelf is niet veel te beleven, maar zoals reeds vermeld is dit een ideale uitvalsbasis om normandië te ontdekken of om eens een hengel te werpen.

Er is het oost en west staketsels (twee zeer mooie visstekken) en er is het strand nabij de parking voor Mobil homes een ideale verblijf plaats maar ook visplaats je kan hier als het ware van in de motor home in zee gooien ( niet proberen zou ik zeggen).

Bodem vissen kan hier wel, zeker op het strand en een leuke manier van “vissen”voor kinderen is vissen op zandspieringen, die door de Fransen equilles genoemd worden. Deze levendige vissen zitten in het strandzand en proberen bij eb over het droge zand hun weg naar het water te vinden. Wie snel is, schijnt ze met blote handen te kunnen vangen.

Vang je zelf geen vis, geen probleem de locale vissers gaan s'morgens vroeg de zee op en eens ze terug binnen zijn de wordt vis gelijk aan de haven verkocht. Dat is nog eens vers, zoals we als hengelaar gewoon zijn.

Ik heb hier al eens gevist op de pier vorige zomer ,het staketsel met groen vuurtoren licht is de stek waar we het voor hebben, maar terug gekeerd “visloos” ach wat kon mij het schelen als je de foto’s ziet weet je genoeg, mischien was ik zo bezig met het uitzicht dat ik een onderlijn vergeten had aan de hengel, wie weet.

hier heb ik op een wedstrijd ooit eens makreel zien vangen aan een tempo zoals we op de boot gewoon zijn, ver werpen was de boodschap, 27 man destijds van de plaatselijke visclub stonen opéén gehokt als koeien in rekken wachtend tot de voederbak gevuld wordt stonden ze samen te gooien om die ene vis te vangen die die ene persoon weer net iets betere visser maakt dan de andere, schitterend gewoon, hier is er allerlei vis te vangen alleen is het wat opletten en de bodem aftasten met je onderlijn en lood want de keien rollen van het strand ver in zee en haperen wel eens hier of daar aan uw onderlijn, met alle nodige frustratie vandien.

Vissen in de zomer met de makreel-Paternoster- jigkop en geepdobber of een dobber met zeebaarsmontage is een meegegeven tip ook vanop het strand zeker doen vanwege de keien.

Ook hier zijn campings en hotels in de buurt makkelijk te vinden

Vandaag  ook hier geen volk maar dit plekje is mooi om vertoeven, zeker wie een motorhome heeft en tijd heeft kan hier verblijven vissend en in de zomer die BBQ aansteken met een zelf gevangen zomervisje.

Ook nog eens de vallei van de somme gedaan, prachtig natuurpark mooi fenomeen, ook hier geen vissers maar gelegenheden genoeg.

weinig vissers gezien, weinig vis, wel weer mooie stekken bezocht die ons zeker nog van pas zullen komen.

www.camperplaatsen.net/content/camperplaats

www.ville-saint-valery-en-caux.fr
/
Fotomateriaal saint vallery en caux
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Hengelsportzaken

accastilage fécamp

le tréport- Dieppe 

flashmer.com

Hengelsite's:

rootsfishing

Pecheweb

site's france

surfcasting

etang-peche.com/

Campings:

campings via google


Boatshops:

Dieppe

accastilage fécamp

bootwinkels

Charters:

saint vallery en caux

Dieppe - Dieppe2 - Dieppe3

LDBM

----------------------------------------------------------------------------------------------------
CHERBOURG

je kan in cherbourg maar weinig doen als hengelsporter, hier en daar heb je wel een strand waar je kan vissen maar de streek is zeer militairisch voorzien van allerlei scholen en kazernes dat zelfs op bepaalde stranden niet mag gewadeld worden, laat staan vissen.

je zou dan denken geen probleem ik kruip wel op één van de strekdammen maar nee hoor, overal peché interdit, of te wel blijf hier weg, verboden te vissen.

het heeft wel een mooi cite de marine met duikboten en noordzeeaquarium maar tja cherbourg moet je eccht bezoeken als toerist niet als zeevisser

weer een ontbrekende lege plekje op mijn franse landkaart ingevuld maar dan wel wandeld in stad, op diverse stranden en vooral mooie strekdammen en stad

hier als visser niks te beleven, te cherbourg zelf, je moet echt rond rijden en op zoek gaan naar stranden die geen militair domein zijn, die zijn er wel maar het is een beetje rond rijden en zoeken

groeten, jurgen, team jurgensweb zeehengelsport

camping cherbourg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

STREEK : BASSE NORMANDIE

Deze regio is in 1956 ontstaan, en bestaat uit drie departementen: Calvados, Manche en Orne
Basse-Normandie komt overeen met het westelijke deel van de oude provincie Normandië. Het heeft ongeveer 1.500.000 inwoners

Plaatsen waar ik heb gevist : 

Honfleur - Ouistreham - port en bassin huppain - saint malo -  saint servant -


HONFLEUR:

Vissen in Honfleur kan je op verschillende manieren, je kan er in de bassin vissen, in de haven en in de seine, de seine kan je een beetje vergelijken met de schelde want het stroomt er enorm maar het is een  goeie visstek vanwege de lange makkelijk bereikbare muur er langs waar je zonder al teveel moeite bij kan en je wagen zelfs bij je kan laten staan, er staat wel dat je op het weggetje niet mag rijden maar politie en gendarmerie rijden je voorbij als ze zien dat je enkel komt vissen op een sportieve manier, ik viste in de nabijheid van de sluis van Honfleur en onder de brug "pont de normandie" met zwaar breakway lood , zeker 175 gram en surfcastlijntjes zonder afhouders, want vissen met afhouders das problemen vragen, best vis je hier twee tot drie uur voor hoogwater, laag is ook mogelijk maar dan heb je teveel last van loskomend zeewier, salade en de stenen voor je neus.

Wat is nu Honfleur en wat maakt het zo speciaal ? wel het is een ideale plek om toerist en visser te zijn tijdens je verblijf gezien het een haven stad is waar je een duik in het verleden maakt in een unieke omgeving, die de inwoners van Honfleur bewust hebben willen bewaren want de smalle straatjes rond de beroemde Vieux Bassin dompelen u onder in een Middeleeuwse sfeer waar ook vis en visserij niet ver weg is.

Wil je aan strandvisserij doen ga dan zeker naar uiteinde van de stad langs de kustweg naar Trouville. Let wel op want tijdens het zomerseizoen is het strand uitgerust met strandhutten, douches, een poedelbad en een speeltuin. Het strand wordt bewaakt van 1 juli t.e.m. 31 augustus. Er is een gratis parking naast het strand maar in de zomer maanden best te mijden dus vanwege de talrijk aanwezige badgasten, ook is hier een camping die voor de nodige drukte zorgt op het strand.

In de bassin kan je heel goed op harders vissen, langs de kaai komen ze talrijk langs de betonnen palen het zeewier losrukken die moet voor volle vismagen zorgen, ooit heb ik er hier 17 gevangen met een korstje brood vissend zoals omschreven in onze rubriek j' vismethode op de site, ook op paling vissen in de bassin is een ideaal tijdsverdrijf, je hebt geen last van opkomend en afgaand tij gezien je achter een sluis zit , je kan licht vissen gezien er geen stroming is dus zorg zeker voor "binnenwater materialen" met hoofddoel paling en harder.

Honfleur heeft een schitterende jachthaven in de stad liggend die sfeer uitstraalt, en heeft een mooi kerkje in de haven met een hele historie, zo is het dak van de kerk een houten vissersboot en is er de vissershaven waar 40 boten elke dag verse vis aanvoeren, en de dokken waar je kan vissen maar  Honfleur
heeft ook een haven waar oude zeilschepen vertoeven.

Ik viste hier geregeld op paling met succes in de binnenhaven vissend op de aanleg steiger voor een gasboot nabij de plaatselijke slipway geheel achteraan de haven, die steiger is wel niet toegangkelijk met de wagen en men maakt het je moeilijk vanwege tal van parkings die nu dienen voor bedrijven hun werknemers, maar ook aan de zijde van deze aanlegsteiger is er een kaai waar menig harder zich ophoudt en langs komt, die kaai is nu in gebruik voor de plaatselijke bussen op te zetten als parking dus wees voorzichtig als je er eens vist, maar ook op de seine ondanks de stroming heb ik tussen de stenen wel eens zeebaars gevangen met de wapperlijn en zager, maar wie seine zegt en stenen zegt die moet zeggen dat je er komt voor de paling die je hier zelfs met dikke blauw koppen kon vangen.

Nabij de parking voor motorhomes heb ik ook gevist op paling in de avond want er was een atractie op het water, een soort van electrische bootjes waardoor je slechts op hun sluitingsuur kon vissen.

Ook in de buurt als je wat rondtoert kan je slijkzagers vinden nabij een soort van ouden ijzeren overgang, allemaal raar en moelijk uit te leggen maar toer eens rond in de haven en je zult zien dat wat je zoekt je ook zal vinden want hoe dan ook zo groot is Honfleur zeker niet.

Bekijk zeker de foto's van Honfleur en de site van honfleur(eindejaar 2011) en zijn dokken, sluis, de seine en radartoren maar ook vooral van de stad die toch een bezienswaardigheid op zich is.

Een mooie plaats met enkele visstekken, maar je voelt het hier steeds moeilijker worden om te vissen vanwege uitbreiding van de haven en aanpassingen in de haven

In Honfleur vind je ook geen enkele hengelsportzaak dus zelf alles meebrengen is zeker de boodschap

Fotomateriaal van Honfleur

Hengelsportzaken:

flashmer.com

Hengelsite's:

Pêcheurs Plaisanciers Malouins

Pecheweb

site's france

http://www.etang-peche.com/

Campings:

campings via google

camping port en bassin

Boatshops:

bootwinkels

Charters:

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

STREEK : BRETAGNE

Bretagne waar fransen Bretoenen zijn en mensen hier een echt dialect spreken, hun eigen taal "Bretons", ook valt op dat hoe meer je richting west reist hoe meer keltische invloeden merkbaar zijn.
Wat ik hier leer is dat de mensen heel ontspannend door het leven gaan, vriendelijk zijn en in een mooi stuk Frankrijk leven aan een kust van jawel 1800 Km lang ( Voor Belgie is dat +- 66 Km) en aan de noordkant van die kust een groot verschil is tussen eb en vloed van +- 16 meter,

Plaatsen waar ik heb gevist :

ROTHENEUF

Frankrijk betekend ook rotsen en dat bewijst ook het stadje Rothéneuf, het is een doorstroom stadje naar grotere nabijgelegen broers zoals saint malo en wel gekende cancale, hier niks anders dan rotsen die bereikbaar zijn en zich verlenen tot "rockfishing" een steeds meer en meer eopkomend fenomeen bij de fransen, licht materiaal wat hengel molen draad en kunsaas betreft want het is de bedoeling rotsen onder water af te tasten men het kunstaas op zoek naar allerlei zwemmende rotsbewoners, de vissen geven een mooie sport en best wat actie, je zet ze terug na het vangen uit respect voor deze soorten die soms wel eens wat weg hebben van één of ander mutant uit een film.

CANCALE

cancale ligt op enkele km van saint malo en is zeer gekend voor zijn oester kwekerijen op het strand in speciale voorziene oesterbakken, ze worden met speciale boten gehaald of zelfs met kar en tractor geplukt om te verkopen in de plaatselijke restaurants, winkels maar ook aan de kraampjes kan je verse oesters eten vers uit zee, wel aan woekerprijzen wel te verstaan.
vissen kan je hier ook, enkel in de zomer maanden kan je hier terecht op twee plaatsen, een muur en een staketsel, ik heb hier beide bevist met pilker, geepmontage en plug, zonder resultaat, het is hier ondiep zelfs op hoog water is het niet echt denderend, scheelt het daar aan ? ik weet het niet, ik weet wel dat hier veel, heel veel gevist wordt door locals en ze allen unaniem akkoord zijn, te cancale vang je wel vis.

SAINT MALO

saint malo en is zeer gekend voor zijn piraten verhalen en haven, in deze haven kan je hier en daar in de dokken nog wel eens een harder vangen of een paling, het wordt steeds moeilijker vanwege omheiningen die meer en meer de vissers verdrijven.
ook kan je hier op de lange muur vissen van de haven net buiten de omwalling van saint malo, hier kon je enkele jaren geleden geregeld makreel, doraden en andere zomervis vangen op witte makreelpaternosters.

SAINT SERVAN

deze plek is eigenlijk gewoon de overkant van saint malo, een grote jachthaven met grote parking waar je de wagen echt bij je hebt wat handig is, enkel op de kop moet je wat opletten voor in en uitkomende boten.
ik vis hier op de blokken die dienen als dam om de haven te scheiden van de zee, hier vang je normaal makreel, horsmakreel, geep, dorade en ook pollak, op hoogwater kan je makkelijk op de blokken vissen met allerlei kunstaas die niet hoeft zwaar te zijn en op laag water kan je het strand op mikkend in wat overblijft van de ingang naar de haven, niet veel meer gezien het hier van 0.00 meter tot 10 meter kan verschillen.


DOUARNENEZ

Douarnenez, de grote haven nabij de vismijn waar ik ooit eens een regatta van grote catamaran zeilboten heb bijgewoond (de belgacom boot lag hier dan en had ooit sebbe godfroid als bemanningslid); dus we weten hier wel enkele stekken zijn, de havendammen , de kaaien in de haven het zijn allen plekken die uitnodigen tot hengelen, we vissen met een hengel voorzien met zeebaars dobber en baars montage en er gaan makreel pluimpjes het water in maar ook de geepmontage is een succes hier.

ik beslis met een 35 gram's pilker te vissen, de dyno force spro hengel is het wapen om ver, heel ver de kogel af te vuren wat wel noodzakelijk is per momenten ver werpen is meer vis meer actie; het is het enige kunstaas die hier te Douarnenez voor aanbeet zorgt, de aanbeten lijken wel geep maar op een 35 gram pilker lijkt me niet logisch dus gok ik op makreel, na een kort gesprek kom ik te weten dat makreel hier heel moeilijk te vangen is en ik er in geslaagd ben één te vangen als "buitenlander" dan nog wel, een primeur voor deze streek of gewoon geluk.

een goede bontgenoot om te vissen is DUDULE (zie foto) ik koop die  in de handel en is een bokaal met lokaas, plastic zagers in een wel erg stinkende substantie, wat het is wil ik niet weten, de zagers kan je vergelijken met het Gulp materiaal maar dan op franse wijze van het merk Dudule "mer" je koopt een bokaaltje voor 6euro 60cent +- zeker het proberen waard, je hebt bokaals met verschillende inhoud, maar ook makreel staart ipv geep doet het goed in combinatie met de dyna force spro hengel en spro molen met spider wire 14/00 zonder voorslag vanwege de draaddikte voor geep te vangen.

dat het werkt was duidelijk want ik kon een geep bovenhalen van maar liefst 78 cm, een joekel om u tegen te zeggen en wat een sport, sensatie ik had de slip op de molen voldoende los gezet zodat er voldoende actie was en die was er, het gevoel bij het vangen van deze vis was echt niet te beschrijven, ik was dolgelukkig toen ik hem boven op de grond zag liggen, hoe dan ook weer zes gepen en een record vis van 78!!

Fotomateriaal van alle visessies Douarnenez
----------------------------------------------------------------------------------------------------

CONCARNEAU

hier komen we in een grote stad terecht met grote haven en wordt gevist in de haven, veel heeft het hier weg van Saint Malo, zelfs de piraten zijn hier van dienst.

Ook hier enkele charters zoals de saint maria, een oude houten visbak die tot 48!! mensen mee neemt om te hengelen en er is ook de Glenn2 die volk meeneemt aan sterke (dure) prijzen.
Deze plek is te mijden vind ik als sportvisser.

AUDIERNE

een gezellige haven aan zee die verder in een kanaal overgaat op en afgaand volgens de tij, een haven waar boten binnenvaren met vis, goudbrasem, de wel gekende dorade lijkt hier vooral de grote vangst, we zitten ook in het land- streek van fruit de mer en dat zie ( ook aan de prijzen) , te AUDIERNE zwemmen sardienen met hopen en heuse scholen kleine geep, het volstaat gewoon een makreelpaternoster te voorzien van dregjes ipv haakjes en je kan gegarandeerd de bbq aansteken in de avond lekker sardienen braden, het water zo helder als iets zijn we als Belg niet gewoon maar van echte vissers is hier weinig te bespeuren, alleen wat mensen die zich bezig houden met kinderen te entertainen met de hengel in aanslag.
Ik maak kennis in de plaatselijke hengelsportzaak met een charter eigenaar, zijn boot niet groter dan m'n eigen Ms jurgen, de boot wordt gebruikt voor alles van sightseeing tot hengelen tot taxi van één eiland naar ander, een dagje hengelen kost hier 90 euro maar wie minder wilt uitgeven betaald toch 40 !! euro voor 3 !! uur !! hengelen, varen inbegrepen, de mens heeft toch wel wat werk.


Fotomateriaal Audierne

Conclussie: vissen doe je hier best met pilker (35gr) neem wat verschillende kleuren mee, er wordt ook gevist met makreel en haring paternosters maar daar heb ik geen vis mee zien vangen, vis zeker eens met de geepmontage zoals we die thuis kennen en probeer zeker de zeebaars montage met dobber, aas vissen is hier nergens te bespeuren, alleen kunstaas is de manier van vissen.
gebruik geep en makreel als aas voor de zilveren speer, gebruik pilkers voor makreel en soms wel eens een geep.

enkele nuttige links:

camping Pil koad, Audierne, www.farandole29.fr (charter), Douarnenez, Quimper, Benodet, Treboul.

Filmpje van de visvakantie
Filmpje havenfeesten douarnenez

Fotomateriaal Audierne + Camping

----------------------------------------------------------------------------------------------------
PORSPODER

Frankrijk is groot en kan er al eens voor zorgen dat heel wat vakantie kilometers moeten afgelegd worden, het loont altijd wel de moeite want het land ontzettend mooi en je kan er vele uren visplezier beleven en dat verzacht de titanenstrijd met de kilometer teller.

Het gebied van bestemming is weer eens Bretagne, omdat dit goed bereikbaar is en bovendien vis je in de Atlantische Oceaan, een reis naar hier duurt ruim 10 uur, wil je relaxed rijden dan moet je rekenen op een uurtje of 12, let wel ik heb het hier wel over reistijden met de caravan mee en dat scheelt.

Porspolder ligt aan het water waar er grote rotspartijen zijn en een aantal mooie stranden. Voor die stranden moet je wel met de auto gaan want die zijn een aantal kilometers verderop, een geluk voor ons is dat een hoop campings gevestigd zijn bij de stranden Het water is hier heel helder en de bodemstructuur is grillig met veel zee ofwel kelpwier.

Aan supermarkten hier geen gebrek van Lidl tot Aldi van Carrefour tot Auchan
De omgeving van Porspoder bestaat uit een kuststreek met een hoop rotspartijen en een aantal stranden. Kraakhelder water alleen wat er veelal te vinden was is zee ofwel kelpwier, ongelooflijk zoveel bossen wier. En dat is ook begrijpelijk want met slecht weer word het wier losgerukt van de rotsen en drijft dan de stranden op.

Hier heb ik niet gevist op deze stranden, mooi zijn de stranden in ieder geval wel, breed en ruim. Het getij in deze streek is overweldigend. Het tijverschil is 5 a 6 meter en dat betekend dat het water in diezelfde 6 uur verschrikkelijk snel opkomt en afgaat

Uiteraard wordt de oorlog in de 40 er jaren niet vergeten. Diverse bunkers staan nog roerloos in het gebied als monumenten met informatie erbij handig voor iemand als ik met een tweede hobby als D-DAY.

 De streek Finisterie heeft ook zeer veel vuurtorens, bezoeken gaat niet want de vuurtorens staan namelijk luttele honderden meters in zee.

 De grote dobbers van 60 à 80 gram aan een karperhengel deden goed hun werk vanwege zeewier en het zeer moeilijke tot onmogelijke bodemvisserij. Aan de dobber een haaklijn van 1.5 meter bevestigd met haak 6 Gamakatsu. Al gauw was de dobber niet meer te zien en er kwamen mooie lipvissen en gepen uit. |  

Zeebaars en geep zijn aanwezig  mits het goede weer want als het ook maar een beetje bewolkt geraakt is het gedaan met de aanbeten, raar maar waar.,
Conclusie is wel dat het uiterste puntje van Bretagne een aanrader is om eens te bezoeken. Of je nu een natuur, cultuur, historie of een visfreak bent voor een ieder is er wel wat te vinden.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

CAMARET SUR MER port vauban

Camaret sur mer en de haven “port vauban” ligt in het zuiden van Bretagne op een +- 885 km rijden van Brugge, camaret sur mer is een gemeente in het departement Finistère

De 'gouden toren' te port vauban in de haven maakt deel uit van de werelderfgoedinschrijving

Port vauban is een mooie niet al te toeristisch en niet te drukke plek, parking vind je met wat geluk nabij de muur die dan op wandelafstand mooi bereikbaar is via verharde betonnen wegen

Voor je gaat vissen ga zeker eens de kapel binnen en bewonder de wrakken van vissersboten mooi aangemeerd, de kapel siert het geheel maar daar voor kom je uiteraard ook niet alleen naar port vauban, er is er de visafslag en er is een hengelsport zaak in de haven wat alles wel makkelijk maakt mocht je inkopen willen doen of wat raad vragen

Verblijven kan je op camping le grand large, deze camping heeft al wat je nodig hebt om te verblijven en te vissen in Bretagne

De “stad” heeft een heel mooie haven op amper 1,5 km van de camping die een mooi te bevissen muur heeft olangs beide kanten van de haven en een heel goed bevisbaar strand.

Van op de camping kan je zelfs te voet of met de fiets gaan vissen als je op geep gaat of makreel ben je immers licht gepakt en gezakt, het is wel een klim terug huiswaarts maar ach het zicht loont de moeite

Ik viste op de muur vooral met de geepmontage (dobber en lange lijn +- 2meter voorzien van haakje nr 8 en stukje makreel) en ving met succes gepen, schakel je over naar een pilker heb je grote kans op makreel en ook “model spaanse makreel” , deze zijn groter dan de doorsnee makreel wat wij kennen

Makreel pluimen, pilker 35 gram en je vist ideaal op deze muur, geep montage doet het zeker ook niet slecht

Op het strand vis je zoals bij ons maar ik raad ankerlood af en zou voorstellen te gaan vissen met Portugees lood, je aas bestel je uiteraard bij de hengelsportzaken in de buurt want onze welgekende franse tap tja die vind je hier niet, gelukkig zijn er alternatieven zoals “inheems aas”, mesheften, mosselen enz,,

Het strand is niet altijd van rotsachtige ondergrond, soms kaal en geen diepe kuilen

Wat je hier ook kan doen op hoog water is rockfishing, heel leuk klein licht materiaal rare rots mormels vangen.

Ik kwam hier op vakantie en elke visdag was er wel geep of makreel te vangen, jammer genoeg niks anders gezien maar we mochten zeker niet klagen

http://www.port-de-camaret.sitew.com/#Le_port_de_plaisance.A

http://www.port-de-camaret.sitew.com/#Le_port_de_peche.B

http://www.camaretsurmer-tourisme.fr/ports-de-plaisance_1.php

http://www.campinglegrandlarge.com

Fotomateriaal van  port vauban
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Finistére plageBenodet- concarneau - saint- nazaire-   Saint Nic

PORT MARIA (zuid bretagne)

PORT HALIGUEN zuid bretagne (site dienst toerisme klik op deze tekst)

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Hengelsportzaken:

Nautilots st malo

flashmer.com/

Hengelsite's:

Pecheweb

site's france

guidepechelaurent.com/

escalepeche.fr/

etang-peche.com/

franse-atlantische-kust.nl/

visgids guy

fishtracker visgids

Campings:

le nicet camping rothéneuf

camping saint nic

pil-koad.com

campings 

campings via google

Charters:

farandole29.fr

saint malo


Boatshops:

bootwinkels

boatshed

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

minimum maten vis en schaaldieren


VISSEN IN EEN ANDERE TAAL

tijdens je verblijf in frankrijk hoor je al eens rare namen bij het vangen van een vis, bar, congre, eglefin enz,,, je vraagt je dan wel eens af wat heb ik nu eigenlijk gevangen, wel hier hebben we er enkele voor u vertaald.

ANCHOIS 12cm - ansjovis / BAR 42cm -  baars / BARBUE- barbeel / CONGRE 58cm- kongel / DORADE GRIS 23cm - dorade / DORADE ROSE 23cm- goudbrasem /                                                   

HARENG 20cm- haring / FLET 20cm - bot / LIEU JAUNE 30cm- pollak

LIEU NOIR 35cm- koolvis / LIMANDE- schar / LIMANDE SOL 20cm- tongschar / MAQUEREAU 20*30cm- makreel / MERLAN 27cm- wijting / 

MERLU 27cm- heek / MORUE CABILLAUD 35cm- kabeljauw / PLIE 27cm- schol

ROUGET BARBET 15cm- gestreepte zeebarbeel / SARDINE 11cm- sardien / SOLE COMMUNE 24cm- tong / TURBOT 30cm- tarbot / ROUGET GRONDIN 15cm - rode poon /                                   

ORPHIE 30cm- geep / BAUDROIE LOTTE 50cm- zeeduivel

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wetgeving rond visserij in frankrijk zie zeker eens deze franse site : http://reglementation-polmer.chez-alice.fr//Textes/repertoire.htm

jaar 2011 nog altijd 10 kabeljauwen per zeereis PER BOOT, ongeacht het aantal personen 10 stuks per boot

minimum aanvoermaten klik hier

OP REIS NAAR FRANKRIJK ?

uw reisbestemming kunt u tegenwoordig op tal van routeplanners invoeren !!

Op de meeste autosnelwegen in Frankrijk wordt tol geheven. 

De bekenste tolweg in Frankrijk is de zgn 'Route du Soleil'. 

De reden van de tolheffingen is dat de particuliere Franse automobilist geen wegenbelasting hoeft te betalen.

Als u met uw auto door Frankrijk reist, hoeft u niet persé de tolweg te nemen. Vaak loopt parallel aan de tolweg de gratis Route National, deze wegen zijn tegenwoordig heel goed bereidbaar enkel is er een overwoekering van ronde punten, soms tot vervelens toe. 

Franse tolwegen zijn over het algemeen goed verzorgd en hebben vaak geen grote verkeersdrukte, betalen is uiteraard in euro en kan zowel aan een kassa zijn of aan een automaat met slagboom.

Meer informatie over tolwegen in Frankrijk en tarieven vindt u hier!

weet dat u bepaalde dingen zeker nodig hebt:

* fluo hesje per inzittende, een zonnebril op sterkte voor de brillendragers onder ons, een gevaren driehoek voor het "ding" wat u trekt met de wagen, de ademtest zakjes zijn niet nodig aan boord.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------klik op de visser voor de homepage