[ FAQ Telenet Nieuwsgroepen ]

> Website

De juiste link om naar deze pagina te verwijzen is: http://pandorafaq.webhop.net/faq7.html.
file:///home/jeroen/Programming/web/pandorafaq/faq.css

Waar kan ik het adres van mijn webruimte (webspace) wijzigen?

Log in met je Telenet-gebruikersnaam en -wachtwoord op http://www.telenet.be/mijntelenet/. Op de volgende pagina klik je op "Website adres", en vervolgens op de juiste gebruiker. Je kan dan in het veldje "Website adres" het adres wijzigen. Je moet de volledige URL invullen, van de vorm "http://users.telenet.be/jouwnaam", met "jouwnaam" de alias die je wilt. Druk op de knop bevestigen om de wijzigingen te bewaren.

Top

Hoeveel webruimte heb ik bij Telenet?

Met een ExpressNet of ExpressNet Plus abonnement heb je recht op 50 MiB webruimte, ComfortNet gebruikers hebben geen webruimte. Je kan ook extra webruimte bijbestellen, meer info vind je op de Telenetsite. De grootte van je webruimte kan je instellen via Mijn Telenet.

Top

Is er een trafiek-limiet op de webruimte?

De hoeveelheid dataverkeer die door een website mag gegenereerd worden is beperkt tot 0.5 GiB website-traffiek per 10 MiB webruimte [per maand, red.].
[Overgenomen uit: A.U.P. Telenet]

Met de standaard webruimte mag je site dus 2,5 GiB trafiek genereren per maand, hetgeen meer dan genoeg is voor een "normale" site (bij de meeste firma's waar je moet betalen voor hosting krijg je zoveel niet). Als dit volume overschreden wordt is je site niet meer bereikbaar voor de rest van de maand.

Top

Hoe moet ik m'n site uploaden?

Je site uploaden doe je met een FTP-client. Maak verbinding met "users.telenet.be", met als gebruikersnaam en wachtwoord Telenet-gebruikersnaam en - wachtwoord. Een uitleg met screenshots van verschillende FTP-clients vind je op de helpdesksite van Telenet.

Top

Wat heb ik nodig om een site te maken?

Websites worden gemaakt in HTML, wat staat voor HyperText Markup Language. Deze taal is niet moeilijk om aan te leren, je kan een tutorial vinden op w3schools.com. Meer info over de HTML- en andere web-standaarden kan je hier vinden.

In principe heb je genoeg aan een teksteditor zoals kladblok of vim om HTML te schrijven. Een goeie gratis editor voor Windows is ConText, die wat meer functies heeft dan kladblok zoals macro's en syntax highlighting (kleurtjes geven aan je code, zodat alles wat overzichtelijk blijft). Voor MacOS kan je TextWrangler gebruiken. Er zijn ook WYSIWYG-editors (What You See Is What You Get) beschikbaar zoals Macromedia Dreamweaver en Microsoft Frontpage, waarmee je zonder kennnis van HTML een site in elkaar kunt boksen. Deze pakketten zijn echter wel betalend en produceren niet altijd even goede HTML-code. Bij de browser Mozilla zit een gratis WYSIWYG-editor (Composer genaamd), een (meer uitgebreide) stand-alone versie hiervan gaat door het leven als Nvu.

Je moet er steeds op letten dat je correcte HTML gebruikt, zodat je site goed te bekijken is onder elke browser op elk besturingssysteem. Je kan je website online controleren met de W3C Validator en offline met het HTML Tidy.

Als je nog met vragen zit stel je deze best in de nieuwsgroepen be.comp.internet.design of nl.internet.www.ontwerp. Kijk ook eens naar de uitgebreide FAQ van nl.internet.www.ontwerp.

Top

Kan ik bij Telenet gebruik maken van PHP/CGI/Frontpage Extensies?

Neen, dat is niet mogelijk. Telenet geeft echter wel de mogelijkheid om enkele scripts te gebruiken (een teller, 2 mailformulieren en een gastenboek). Meer info over hoe je deze instelt vind je op http://www.telenet.be/klantendienst/internet/internetten/eigenwebsite/cgi.php.

Java en JavaScript zijn uiteraard wel mogelijk, aangezien deze worden uitgevoerd door de browser en niet door de server.

Top

Waarom krijg ik een lijst met bestanden te zien als ik naar m'n site surf?

Zorg ervoor dat de indexpagina van je website de naam "index.htm" of "index.html" heeft. Let op: enkel kleine letters!

Top

* FAQ Telenet Nieuwsgroepen * versie 3.3 * © Briachons * pandorafaq@pebbels.be *