Xnews Tutorial

Voor opmerkingen en suggesties m.b.t. deze tutorial kan je mij steeds mailen.

Gezien de hoeveelheid e-mail die ik tegenwoordig krijg met vragen over Xnews, wil ik nog maar eens duidelijk stellen dat ik GEEN vragen over Xnews beantwoord via mail! Als je met een vraag zit post je ze beter in be.comp of nl.comp.software.newsreaders, desnoods via Google Groups.

Inhoudsopgave

Introductie

Xnews is een newsreader voor Windows, net zoals Agent, Gravity, of (in mindere mate) Outlook Express. Het is echter een stuk geavanceerder, en daardoor ietsje gecompliceerder om mee te beginnen. Echter, nadat je een tijdje ermee gewerkt hebt wil je niets anders meer.

E� van de grootste verschillen met de anderen is dat Xnews een online reader is. Dat wil zeggen dat Xnews enkel de headers van de server haalt, en pas als je het bericht wil lezen de body download. Dit heeft als voordeel dat je niet lang moet wachten eer een hele nieuwsgroep is binnengehaald, en dat je berichten die je niet wilt lezen ook niet moet downloaden (wat goed is voor providers met een datalimiet). Het nadeel is dat je met het internet verbonden moet blijven terwijl je leest.

Xnews wordt volledig in stand gehouden door 1 man: Luu Tran. Hij was niet tevreden met de reeds bestaande newsreaders en schreef er dan maar zelf �n :-).

Deze tutorial is geen nieuwe manual, maar eerder bedoeld om nieuwe gebruikers op weg te helpen. Hij is dan ook verre van volledig. Deze tutorial richt zich vooral op Telenet-gebruikers, maar is even goed toe te passen voor andere providers. Er wordt veronderstelt dat je een basiskennis hebt van Usenet, m.a.w. dat je weet wat een signature is, wat headers zijn, enz.

^ top ^

 

Installatie

De installatie van Xnews is zeer simpel: download de zipfile, en pak hem uit in een directory naar keuze met een programma als WinZip. Daarna kan je het programma opstarten met xnews.exe. Je kan uiteraard een snelkoppeling maken.

Het is ook aan te raden dit bestand te downloaden en uit te pakken in de directory van Xnews. Door een fout in een systeembestand van Windows zijn er wat problemen met het invoeren van tekst in Windows 2000 en XP als je dit bestand niet hebt ge�stalleerd. Windows 95/98/ME gebruikers worden ook aangeraden dit bestand te installeren, aangezien er daar problemen kunnen zijn met het beantwoorden van berichten met bepaalde tekens.

Updates installeren doe je gewoon door een nieuwe zipfile uit te pakken in je Xnews-directory. Je mag gerust alles overschrijven, je instellingen blijven bewaard.

^ top ^

 

De eerste keer

Xnews ondersteunt meerdere profielen. Een profiel bevat de instellingen voor een bepaalde server, zoals het adres van de server (b.v. news.telenet.be), gebruikersnaam en wachtwoord, enz. In Xnews kan je ook meerdere identiteiten (nickname, e-mail adres, ...) aanmaken. Je kan dus verschillende identiteiten gebruiken met verschillende servers. Je kan ook een identiteit of server kiezen bij het posten van een bericht.

De eerste keer dat je Xnews opstart, zal je een nieuw serverprofiel moeten aanmaken. Eerst moet je een newsserver invullen (b.v. news.telenet.be), en daarna een naam voor dat profiel. Deze naam kan eender wat zijn, je kiest best een naam in functie van de server.

newsserver invullen  naam invullen

Klik op OK en je komt in het setup venster van Xnews.

^ top ^

 

Configuratie

Globale instellingen

De globale instellingen, die gelden voor heel het programma, doe je in het venster Setup. Je krijgt dit scherm voorgeschoteld de eerste keer dat je Xnews opstart, en je kan het ook terugvinden in het menu Special, onder Setup Xnews. Dit venster is onderverdeeld in verschillende tabbladen, waar we �n voor �n de belangrijkste opties van zullen bespreken.

Servers

tabblad Servers

Op het eerste tabblad kan je serverprofielen aanmaken en de instellingen van deze profielen bewerken. Je hebt de eerste maal dat Xnews opstartte al een server ingevoerd, maar je zal nog meer instellingen moeten aanpassen.

Als je bij Telenet bent moet je je Telenet-gebruikersnaam opgeven, en je wachtwoord. De SMTP-server (zoals smtp.telenet.be) moet je opgeven indien je via e-mail zou willen antwoorden op een bericht. Let op: Xnews is geen e-mail client, daarvoor dien je een ander programma te gebruiken. Het enige wat je kan met Xnews, is een antwoord sturen via mail.

Je kan opgeven welke identiteit de server moet gebruiken met het drop-down menu naast Identity to use with this server. Hier staat er nog maar 1, <default>. Deze identiteiten aanmaken en bewerken doe je op het tabblad identities. Je kan ook een identiteit instellen die enkel voor deze server geldt, op het tabblad Custom dat op het Servers tabblad staat.

Je ziet linksonderaan 3 knoppen: New, Clone en Delete. Door op de knop New... te klikken kan je een nieuw serverprofiel invoeren. De server met de rode bol ernaast is de server die standaard wordt gebruikt om berichten te posten. Je kan dit veranderen door links naast de alias van de server te klikken. Clone maakt een kopie van de instellingen in een nieuw profiel, handig als de instellingen niet zoveel verschillen. Met Delete kan je het profiel verwijderen. Aangezien Telenet 2 newsservers heeft, kan je een tweede serverprofiel aanmaken voor newsbin.telenet.be.

Nota
Deze instellingen worden bewaard in servers.ini in de directory van Xnews. De andere instellingen worden bewaard in het bestand xnews.ini.

^ top ^

Identities

tabblad Identities

Hier kan je identiteiten aanmaken en bewerken. Standaard is er 1 identiteit aangemaakt, nl. <default>. Als je slechts 1 identiteit nodig hebt, kan je de <default> identiteit gewoon bewerken.

Let op: er is een verschil tussen E-mail en Public E-mail: Public E-mail is het e-mail adres dat je gebruikt op de nieuwsgroepen, waarlangs personen je kunnen contacteren. E-mail is het e-mail adres dat wordt gebruikt bij het beantwoorden van een bericht via e-mail. Dit verschil is er, opdat je bij Public E-mail aan je adres een kleine verminking zou kunnen toevoegen om spam te vermijden. Meer info hierover vind je hier. Het komt er op neer dat je aan een vervormd e-mail adres best .invalid toevoegt.

IDtoken is een vaste string die wordt toegevoegd aan je Message-ID's. Zo kan Xnews antwoorden op jouw berichten detecteren. Dit wordt automatisch ingevuld als je een e-mail adres invult, je laat die instelling best staan.

Signature File is een tekstbestand waar je signature instaat (tekst onderaan die automatisch aan een bericht wordt toegevoegd). Je kan dit bestand aanmaken met Kladblok. Met het knopje met de 3 puntjes kan je bladeren naar het bestand. Het is in Xnews trouwens mogelijk om in bepaalde nieuwsgroepen een andere signature te gebruiken, maar daarover later meer.

Ook hier zie je 3 knoppen New, Clone en Delete. Ze doen eigenlijk hetzelfde als die op het Servers-tabblad, maar dan voor identiteiten.

Nota
Neem geen lange of provocerende nickname, om te voorkomen dat men je negeert. Om geen conflicten te veroorzaken gebruik je best geen tekens als haakjes, komma, dubbelpunt of puntkomma in je nickname. Meer informatie vind je in RFC 850.

^ top ^

Fonts & Colors

tabblad Fonts & Colors

In dit tabblad kan je de kleuren van Xnews bepalen. Je kan het best wat met die kleuren experimenteren om ze aan te passen naar je eigen smaak. Vooral een andere kleur geven aan gequote tekst (donkerblauw bij mij) en aan headers (de auteur, de nieuwsgroepen enz die je ziet als je een bericht opent, bij mij donkergroen en vet) is aan te raden.

^ top ^

Display

tabblad Display

Het Display tabblad dient om het uitzicht van Xnews verder te bepalen. Een optie die je zeker wel moet afzetten is Expand all threads by default. Als dit aan staat, worden standaard alle threads opengeklapt. Dit kan leiden tot een verschrikkelijke chaos in drukke groepen, en staat deze optie bij mij dus uit.

Bij Visual Headers in Article Viewer kan je instellen welke headers er moeten worden getoond bij het openen van een bericht, en welke niet. Als je aan deze lijst b.v. Distribution toevoegt, kan je onmiddellijk zien wat de waarde van de Distribution-header is. Als deze header niet aanwezig is zal er ook niets getoond worden.

De andere instellingen zijn duidelijk, en zijn meer een kwestie van persoonlijke voorkeur.

^ top ^

Files

tabblad Files

Onder het Files tabblad kan je opgeven waar attachments en binaries standaard moeten komen. Je kan er ook geluiden instellen voor als je een antwoord op een bericht krijgt, of als de file die je aan het downloaden bent klaar is.

^ top ^

Storage

tabblad Storage

Hier stel je in hoelang headers en/of bodies moeten worden bewaard op jouw computer. Als je instelt dat niets moet worden bewaard, download je steeds de headers die op de server staan en wis je die als je Xnews afsluit. Met storage aan worden enkel de nieuwe headers afgehaald.

^ top ^

Compose

tabblad Compose

Dit zijn de instellingen voor elk bericht dat je post. De eerste 3 opties spreken voor zich, standaard staan ze eigenlijk goed. Keep copies of sent messages kan je desnoods afzetten als je dit niet nodig vindt.

Onder Custom Headers kan je enkele headers invoeren die je wilt toevoegen aan berichten die je post. Bij het posten van een bericht kan je deze makkelijk aan- of afzetten (meer info in het hoofdstuk posten van berichten). Zet een sterretje (*) voor de header als je deze standaard wilt aanzetten.

Attribution lines zijn regels die worden toegevoegd bij follow-ups, replies via mail en forwards van een bericht. Maak deze regels niet te lang, ongeveer 1 regel. De letters met een percentteken ervoor in het lijstje onder de invoervelden zijn variabelen die je kan gebruiken (b.v. %a is de naam van de poster).

Bij External Editor kan je een externe editor opgeven om berichten te posten, ipv. de standaard editor van Xnews te gebruiken. Door een externe editor te gebruiken heb je dus ook toegang tot de functies van die editor, zoals spellcheckers, macro's, e.d. Meer info vind je in het hoofdstuk over het posten van berichten.

Als je Use MDI editor window hebt aangevinkt, wordt de editor geopend in een nieuw venster op je bureablad (en wordt dus ook apart weergegeven in je taakbalk). Als die optie uitstaat wordt de editor geopend in Xnews.

^ top ^

Misc

tabblad Misc

De meeste instellingen op dit tabblad zouden duidelijk moeten zijn.

De knop Make Xnews default newsreader zorgt ervoor dat Xnews opgestart wordt als je op een news: URL klikt, b.v. in je browser. Je kan dit niet ongedaan maken, tenzij door een ander programma in te stellen als standaard newsreader.

De optie Load read articles zet je best uit.

^ top ^

Xnews.ini - the hidden presets

Dacht je dat je hiermee alle opties had gezien? Vele instellingen staan niet in het Setup-venster, omdat niet veel gebruikers ze nodig hebben en dit het overzicht van het venster niet ten goede zou komen.

Wil je Xnews �ht gaan finetunen, dan zal je met een teksteditor (zoals kladblok) xnews.ini moeten bewerken. Een overzicht van alle mogelijke opties staat in de manual, onder het hoofdstuk Xnews.ini: Global settings. De manual bereik je door te kiezen voor manual in het menu help, of door manual.html uit de Xnews-directory te openen in je browser.

^ top ^

De Okay-knop

Met de instellingen die je nu hebt gedaan kan je Xnews al perfect gebruiken. Als je de "geavanceerdere" instellingen later wil doen, kan dat perfect. Je kan dan nu direct naar Nieuwsgroepen toevoegen gaan.

^ top ^

Groepsinstellingen

Per groep kan je ook bepaalde dingen gaan instellen. Dit doe je door in een teksteditor zoals kladblok het bestand groups.ini, te vinden in de directory van Xnews, te openen.

De syntax van dit bestand is vrij simpel

[groep-expressie]
instelling1=waarde1
instelling2=waarde2

Instelling 1 en 2 worden toegepast op alle groepen die voldoen aan groep-expressie. Groep-expressie kan ook speciale tekens bevatten:

Nota
Indien deze tekens niet opgegeven zijn worden de instellingen toegepast op alle groepen die de expressie bevatten, b.v. [alt.binari] geldt zowel voor de groep alt.binari als alt.binaries.dominion.

Voorbeelden:

Nota
Je kan in een groep-expressie ook regex (REGular EXpression) gebruiken. Voor meer info, kijk in de manual onder "Group-based settings".

Dit zijn de belangrijkste instellingen die je kunt gebruiken in groups.ini:

Nota
Er zijn er nog meer, maar die vallen buiten het bereik van deze tutorial. Kijk in de manual onder "Group-based settings" voor meer info.

Je kan ook headers opgeven die in een bepaalde groep moeten worden gebruikt:

CustomHeadersCount=2
CustomHeader1=X-No-Archive: yes
CustomHeader2=Distribution: local

CustomHeadersCount heeft als waarde het aantal headers. De headers worden dan gespecifieerd met CustomHeader1, CustomHeader2, CustomHeader3, enz.

Voorbeelden:

[pandora]
SigFile=pandora.txt

Door dit toe te voegen aan groups.ini, wordt in een pandora-nieusgroep als signature het bestand "pandora.txt" gebruikt.

[binaries]
FullScreen=1
DecodeDir=c:\downloads
CustomHeadersCount=1
CustomHeader1=Ditribution: local

In binaries-groepen, laat je enkel de onderwerpen zien, downloads komen automatisch in c:\downloads, en je post steeds met een "Distribution: local" header.

^ top ^

Hi�archie

Je zal al opgemerkt hebben dat je op verschillende plaatsen dezelfde instelling kunt doen. Maar wanneer is nu welke instelling geldig?

Je moet een kleine hi�archie in gedachten houden: instellingen gemaakt in Xnews.ini (het setup-venster) kunnen worden overschreven door instellingen in servers.ini (het servers-tabblad van het setup-venster), die op hun beurt weer kunnen worden overschreven in groups.ini.

Met andere woorden, als je een signature hebt ingesteld voor bepaalde groepen in groups.ini zal die signature worden gebruikt in die bepaalde groepen. In alle andere groepen zal de signature die je hebt ingesteld in het Setup-venster van Xnews worden gebruikt.

^ top ^

 

Nieuwsgroepen toevoegen

Als alles goed is geconfigureerd kan je het Setup-venster sluiten door op Okay te klikken. Xnews zal nu een venster voor de standaardserver openen, en vragen om een lijst met alle nieuwsgroepen van de server te halen. Druk op Yes en wacht een tijdje. Als Xnews klaar is (je kan de voortgang volgen in het statusvenster links onderaan) ziet je scherm er ongeveer zo uit:

lijst groepen

Door op de knop all te klikken kan je switchen tussen de nieuwsgroepen die je hebt toegevoegd (die lijst is uiteraard nog leeg). Met het invoervak onderaan kan je d.m.v. een filter zoeken in de lijst met nieuwsgroepen.

Als je b.v. de nieuwsgroep pandora.test wilt toevoegen, ga je als volgt te werk:

Door naast het invoervak te klikken maak je de filter weer ongedaan. Als er een filter actief is, is de rand rond het vak geel gekleurd.

Je kan de lijst met toegevoegde nieuwsgroepen een beetje sorteren per categorie door te werken met mappen. Klik hiervoor op het gele mapje onderaan, voer de naam in, en de map wordt aangemaakt. Je kan nu nieuwsgroepen naar die map slepen. Mappen open en sluit je door te dubbelklikken op de mapnaam.

De lijst met nieuwsgroepen op een server kan veranderd worden mettertijd. Als je de lijst wilt updaten, ga dan naar het menu groups en selecteer get new groups.

De lijst met toegevoegde servers vind je in het menu server. Je ziet er de namen van de profielen staan, en ook de optie new... die exact doet wat je denkt: een nieuwe server toevoegen :-). Klik op een naam en er wordt een nieuw venster geopend voor die server. De geopende servervensters blijven behouden als je Xnews sluit en opnieuw opstart, geopende nieuwsgroepen worden gesloten.

^ top ^

 

Berichten lezen

Een groep open je door op de groepnaam te dubbelkikken. Xnews opent een nieuw venster en begint met het ophalen van de headers. Als er veel headers in deze nieuwsgroep staan, zal Xnews eerst vragen welke headers moeten worden opgehaald:

headers ophalen

Als je een snelle verbinding hebt kan je dit negeren en gewoon op okay klikken. Als Xnews daar mee klaar is (je kan weer de voortgang volgen links onderaan) ziet je scherm er zo uit:

groep

Elk bericht heeft een eigen pictogram:

Ongelezen

Gelezen

Uitleg

pictogram ongelezen berichtpictogram gelezen bericht

een bericht

pictogram ongelezen threadpictogram gelezen thread

een thread (het pictogram veranderd slechts in "gelezen" als je de volledige thread hebt gelezen)

pictogram replypictogram reply

een reply op een bericht van jou (ofwel: een score van 9999, zie scoring)

pictogram volledig bestandpictogram onvolledig bestand

een binair bestand dat volledig op de server staat

pictogram volledig bestand

n.v.t.

een binair bestand dat niet (meer) volledig op de server staat, en dat je dus ook niet kan downloaden

Je opent een bericht of thread door op het onderwerp te klikken. Bij het openen van een thread ga je automatisch naar het eerste bericht. Door op de spatiebalk te drukken, ga je automatisch naar het eerstvolgende niet-gelezen bericht.

Een URL (internet adres), MID (Message Identification, een uniek "nummer" dat aan een bericht gegeven wordt), nieuwsgroep of e-mail adres kan je openen door er op te dubbelklikken, of door de cursor ervoor te zetten en op CTRL+Enter te drukken. In het geval van een MID zal het desbetreffende bericht worden getoond, bij een URL of een e-mail adres word je browser of e-mail client geopend. Als dit niet werkt, b.v. omdat er een deel op de volgende regel staat, kan je rechts klikken op de URL/MID en voor Edit URL... kiezen. Je kan dan de URL/MID bewerken en openen.

Bovenaan het bericht zie je de headers, die je hebt ingesteld in het Setup-venster (Visual Headers in Article Viewer op het tabblad Display). Klik je op de knop Show all headers op de werkbalk of druk je op H, dan verschijnen alle headers van dat bericht.

^ top ^

 

Posten van berichten

Als je zelf een draad wilt starten, moet je een bericht posten. Je doet dit door een nieuwsgroep te openen en te kiezen voor Post to newsgroup in het menu Article. Je kan ook op P drukken.

editor

Bovenaan zie je verschillende tabbladen. Op het eerste tabblad geef je de identiteit op waarmee je post, de nieuwsgroep(en) en het onderwerp. Je kan meerdere groepen invoeren door ze te scheiden met een komma. Als je de knop To indrukt, kan je een e-mail adres opgeven waarnaar je een kopie van het bericht kan sturen (Xnews zal dan automatisch de tekst [posted and mailed] insluiten).

Op het tabblad Custom staan de extra headers die je wilt toevoegen aan je bericht, die je hebt opgegeven in groups.ini of Setup Xnews. Je kan ze aan- en afzetten d.m.v. de knoppen. Op het tabblad manual headers kan je manueel headers bijvoegen voor dit bericht, ze worden echter niet bewaard voor volgende berichten! Om een bijlage aan je bericht te hangen moet je bij Attachments zijn.

Voor alle tabbladen (buiten standard) geldt dat als je er iets hebt ingesteld (b.v. een extra header of een attachment), het tabblad een rode bol krijgt voor de naam.

Rechts onderaan het scherm kan je kiezen met welke server je het bericht wilt posten. Het bericht verzenden doe je door op send now te drukken.

Nota
Als je een externe editor hebt ingesteld, zal Xnews die openen. Typ je bericht, bewaar dit bestand en keer terug naar Xnews. De tekst in de editor is vervangen door de tekst die je hebt ingetikt in het extern programma. Je kan het nu posten.

Nota
Bij het posten van lange URLs zet je best word wrapping af (in het menu Message in de editor), zodat de URL op 1 regel blijft staan. Let er ook op dat een Message-ID tussen 2 vishaken < > moet staan. Ik beveel je trouwens aan om hetzelfde te doen met URLs, e-mail adressen en nieuwsgroepen, maar dan moet je er een prefix voorzetten. Voorbeelden:
Een URL (zeker http:// erbij zetten!): <url:http://www.eensite.com/>
Een e-mail adres: <mailto:iemand@eensite.com>
Een nieuwsgroep: <news:pandora.test>
Een MID: <123456@eensite.com>

^ top ^

 

Beantwoorden van berichten

Antwoorden op een bericht via de nieuwsgroep doe je door Follow-Up To Newsgroup te kiezen in het Article menu, door op F te drukken of door op de knop te klikken die op de werkbalk in het midden staat. Antwoorden per mail doe je door Reply By Mail te kiezen in het Article menu, op M te drukken of door op de knop op de werkbalk te klikken.

In beide gevallen krijg je hetzelfde venster dat je krijgt als je een nieuw bericht post, met dit verschil dat het onderwerp al is ingevuld en dat het bericht waarop je wil antwoorden gequote staat. Je kan nu het irrelevante deel van die quotes verwijderen. Wat je ook kan doen, is de passage waarop je wilt antwoorden in het bericht selecteren, en dan pas voor Follow-Up To Newsgroup te kiezen. Je quote dan enkel het deel dat je selecteerde.

Zorg er steeds voor dat je enkel het deel waarop je antwoordt quote, en dat je onderaan bijschrijft. Xnews waarschuwt als je meer dan 60% quotes in een bericht hebt staan. Meer info over goed quoten vind je op houghi.org.

^ top ^

 

Berichten annuleren

Je hebt een bericht gepost en hebt daar achteraf spijt van, omdat er b.v. een flagrante fout in staat. In zo'n geval moet je je bericht annuleren (cancelen). Dit doe je door je bericht te selecteren, naar het menu Article te gaan en daar voor Cancel Message te kiezen. Je kan uiteraard enkel berichten van jezelf annuleren.

^ top ^

 

De killfilter

Iemand die op een dusdanige wijze op je zenuwen werkt, kan je in de killfilter steken. Je zal dan geen berichten meer van hem te zien krijgen.

Je doet dit door een bericht van de persoon in kwestie te selecteren en Killfile this poster (*plonk*) te kiezen in het menu Article, of door op K te drukken. Xnews vraagt dan hoelang de filter actief moet zijn, als je hier 0 invult blijft de filter altijd actief.

De killfilter (in Xnews plonkfile genoemd) bekijken doe je via het menu special, view plonkfile. Je kan hier entries bewerken, verwijderen en toevoegen.

view plonkfile

Nota
Berichten van personen die gekillfilterd zijn worden niet meer getoond, maar replies op deze berichten nog wel. Deze replies komen dan vooraan in de thread, op hetzelfde niveau als het originele bericht.

^ top ^

 

Scores

In Xnews kan je scores geven aan berichten, vari�end tussen -9999 en 9999. Standaard heeft een bericht een score van 0 (eigenlijk geen score, neutraal dus). Berichten met scores van -9999 of minder worden verwijderd (als Hard Kill in het menu Special aantsaat) of krijgen een pictogram met een rood kruis. Berichten met scores van 9999 of hoger krijgen een pictogram met een uitroepteken, deze worden beschouwd als belangrijk.

score.ini

De score van een bericht kan je defini�en in het bestand score.ini in de directory van Xnews. De opbouw van het bestand lijkt veel op de *.ini bestanden die voor de configuratie, maar vergis je niet: er zijn wel degelijk verschillen!

Dit is de syntax van de scorefile:

[groep-expressie]
Score: nummer
Header1: expressie
Header2: expressie

Groep-expressie is een regex (REGular EXpression). Meer info over de engine die in Xnews wordt gebruikt vind je op deze site, en in de manual onder "Regular expression". Ik zal enkele basiskenmerken uitleggen aangezien de rest ons te ver zou leiden.

Nota
Het defini�en van een groep in score.ini is anders dan dit in groups.ini!

Je kan filteren op letters en nummers, b.v. [alt] komt overeen met alle groepen waarin het woord "alt" voorkomt. Daarnaast zijn er nog enkele speciale karakters:

Commentaar kan je toevoegen met %.

In elke groep kan je 1 of meer scoring rule hebben. Elke rule begint met Score: nummer, met nummer uiteraard de score. Deze score wordt bij de huidige score van het bericht geteld, dus als je bericht al een score van 200 heeft is de nieuwe score 200 + "nummer". Begin je de rule met Score: =nummer, wordt de score nummer aan het bericht toegekend, zonder naar de huidige score te kijken. Dus, als het bericht al een score van 200 had, zal de score nu "nummer" zijn.

Hierna geef je de headers op en de expressie waaraan deze moeten voldoen, onder de vorm van Header: expressie. Header kan in principe eender welke header zijn, maar met de meeste nieuwsservers kan je enkel filteren op Message-ID, Subject, From, Xref, Lines en References. Expressie is hier ook weer een regex.

Enkele voorbeelden om het systeem beter te begrijpen:

[.]
Score: -9999
From: Xyz

Verwijder alle posts van de persoon met de nick Xyz.

[.]
Score: -9999
Subject: urgent\ news\ flash

Verwijder alle posts die in het subject de string "urgent news flash" bevatten. Let op het feit dat een spatie moet worden voorafgegaan door een \.

[^alt\.binaries]
Score: 1000
~Subject: ^XYZ

Geef alle berichten die niet beginnen met "XYZ" in de groepen die beginnen met "alt.binaries" een score van 1000.

Je kan uiteraard meerdere headers opgeven om je filter te verfijnen. Standaard zal de rule dan aan al deze headers moeten voldoen om de score te krijgen. Als je wilt dat er slechts aan �n van de headers wordt voldaan, zet je na Score 2 ipv 1 dubbelepunt. Voorbeeld:

[.]
Score:: -9999
Subject: \$\$\$
Subject: fuck|sex|xxx|naked|nude

Verwijder sex en money-spam.

Je kan ook Expires: dd/mm/yyyy toevoegen aan de rule, voor rules die slechts voor een bepaalde tijd gelden.

^ top ^

Add to score file

Voor zij die niet graag liggen knoeien in tekstbestanden, heeft Xnews ook een soort editor om makkelijk iets aan de scorefile toe te voegen. Ga naar het menu Article en kies daar voor Add to score file.

add to score file

Het venster is opgedeeld in verschillende genummerde stukken. In het eerste stuk kies je in welke sectie de rules moeten worden toegevoegd, of dat er een nieuwe sectie moet worden aangemaakt. Invert heeft hetzelfde effect als ~ voor de groep-expressie te zetten in score.ini. In het 2de stuk kies je welke score er moet worden toegekend, en in het 3de stuk of de rule altijd moet gelden of slechts voor een bepaalde tijd. In het 4de stuk kan je de headers kiezen, en in het 5de en laatste stuk of er aan alle voorwaarden moet voldaan zijn of slechts aan 1 (zelfde effect als Score: nummer en Score:: nummer).

Onderaan zie je nog enkele presets die je kan kiezen voor het negeren en markeren van een thread. Gewoon �n van de presets selecteren en op Apply drukken.

Dit venster is handig, maar je kan er niet alles mee. Ik raad aan om zo snel mogelijk vertrouwd te geraken met score.ini.

^ top ^

 

Attachments

Indien er aan een bericht een attachment hangt, verschijnt er een soort duimspijker in de werkbalk:

werkbalk met attachment

Als je hier op klikt krijg je een menu met de bijgesloten bestanden. Klik je de eerste keer op een bestandsnaam, krijg je een venster waar je een locatie moet aanduiden om het bestand te bewaren. De volgende keer wordt het bestand geopend. Bestanden die reeds bewaard zijn hebben een vinkje voor hun naam.

Nota
Sommige bestanden worden automatisch bewaard en/of geopend. Dit kan je instellen in het Setup-venster, op het tabblad Files.

^ top ^

 

Binaries

Xnews gebruikt een queue (wachtrij) om binaries te downloaden. Je kan dus verschillende bestanden in de queue zetten en allemaal laten downloaden. Je plaatst een bestand in de queue door dit bestand te selecteren en op de spatiebalk te drukken, door naast het bericht in de kolom Q te klikken, of voor (De)Queue te kiezen in het menu Article. Om ze te verwijderen uit de queue doe je juist hetzelfde. Je ziet nu in de kolom Q de plaats van het bestand in de queue.

Om te beginnen met downloaden van de queue kies je voor Decode in het menu Article, of druk je op F4. Je kan de voortgang rechts onderaan volgen.

^ top ^

 

Zoeken in nieuwsgroepen

Zoeken in Xnews doe je dmv. een filter, die op een gelijkaardige manier werkt als de filter in de nieuwsgroepenlijst. Onderaan zie je een tekstvak, waar je je zoekterm kan intikken. Door op de knop T te drukken worden alle berichten die voldoen aan de zoekactie bij mekaar in de juiste thread gezet. Om de filter terug af te zetten klik je rechts naast het invoervak. De rand rond dit vak is geel als er een filter actief is.

Deze filter kan je echter enkel gebruiken om te zoeken in het subject en de afzender. Door rechts te klikken op de letter rechts naast het invoervak, kan je wisselen tussen Subject en From. Een meer geavanceerde filter vind je onder het menu Filter, optie Custom Filter, of door op F9 te drukken.

custom filter

Deze filters werken enkel op de berichten die je reeds gedownload hebt. Je kan met Xnews echter ook op de server zoeken met XPAT search in het menu Group.

XPAT search

In het tekstveld geef je de zoekterm op, en bij search header de header waarin gezocht moet worden. De zoekterm moet EXACT hetgene zijn dat je zoekt, b.v. als je zoekt op "Xnews" in het subject zal je enkel de berichten krijgen waar het onderwerp exact gelijk is aan "Xnews". Als je ook berichten met het onderwerp "Hulp met Xnews" wilt hebben, moet je je zoekterm tussen 2 sterretjes zetten.

Nota
Aangezien je op de server zoekt, kan het zoeken lang duren. Het programma XPAT Range (URL is te vinden bij de links) kan je gebruiken om je zoekopdracht te versnellen.

^ top ^

 

Sneltoetsen defini�en

In Xnews kan je vrijwel elke functie bedienen vanop je keyboard. Dit is een stuk handiger, aangezien je dan niet telkens tussen keyboard en muis moet overschakelen. Je kan instellen welke toetsencombinatie tot welke functie behoort, via het venster Keyboard mapping in het menu Special. Selecteer een functie waaraan je een toetsencombinatie wilt geven, klik in het tekstvak en druk op de toetsen die je wil toekennen. Klik daarna op de knop Set, en de instelling is bewaard.

keyboard mapping

Nota
De lijst met commando's in dit venster is anders naargelang welk venster actief is. M.a.w., als je dit venster opent in een nieuwsgroep krijg je de functies beschikbaar voor nieuwsgroepvensters, als je het opent in een servervenster krijg je de functies voor servervensters.

^ top ^

 

X-Faces in Xnews

X-Faces... Misschien heb je er al eens van gehoord. Het zijn hele kleine zwart/wit afbeeldingen die je met ieder bericht kan verzenden. Velen gebruiken een eigen X-Face om hun eigen berichten nog meer te personaliseren. Anderen gebruiken X-Faces soms om verborgen boodschappen door te sturen omdat niet alle nieuwslezers X-Faces kunnen weergeven. Wat je er ook mee wil doen, het is iets leuks. In tegenstelling tot Agent en Gravity, ondersteunt Xnews X-faces van huis uit. Als je een bericht opent met een X-face wordt dit automatisch getoond in de werkbalk.

de werkbalk met een X-Face

Om zelf met een X-Face te posten converteer je een 48x48 bitmap afbeelding met WinFace, en voeg je *X-Face: code toe aan de Custom Headers (met "code" uiteraard de code die WinFace heeft gegenereerd). Plaats zeker ook het sterretje vooraan, zodat de header standaard aanstaat.

Meer info over X-Faces is te vinden op het net.

^ top ^

Tips en Trucs

Werkbalken aanpassen

Knoppen toevoegen en verwijderen van de werkbalken in Xnews doe je in Xnews.ini, met name in de sectie [ToolBars]. Standaard zal deze sectie nog niet aanwezig zijn, je zal ze dus zelf moeten aanmaken aan het einde van Xnews.ini. Een voorbeeld hoe deze sectie er kan uitzien:

A1=-,bShowAllHeaders,bFixedFont,bRaw,bWrap,-,bAttach,bFollowUp,bMail,-,bBack,bForw,-,bRef,bNextQ,bPrevTh,bNextTh,bPrevUnread,bNextUnread,bSkipQuote,-
A2=bCatchUp,bStop,bDecode,bRefresh,bArchive,bSend,bEdit,bStorage,bPurge
E1=bEdit,bRewrap,bUndo,-,bSave,-,bSend,-,bStop

A1 is de werkbalk bovenaan een bericht, A2 is de werkbalk onderaan een bericht en E1 is de werkbalk in de editor. Je geeft een lijst met knoppen op gescheiden met komma's. De lijst hierboven is de standaardinstelling, het zijn alle mogelijke standaardknoppen die je kan opgeven. Met een koppelteken - geef je een scheiding op, optioneel kan je ook de breedte van deze scheiding opgeven in pixels, b.v. -25.

Zelf kan je ook knoppen defini�en: voor elke functie waar je een toetsencombinatie kan aan geven, kan je ook een knop maken. Dit doe je door in Xnews.ini een sectie [UserButtons] aan te maken. In deze sectie defini�r je dan een knop op deze manier:

naam=commando|pictogram|tooltip

Voorbeeld:

u1=acaPost|C:\X-news\post.ico|Post To Newsgroup
u2=acaMarkAllRead|C:\X-news\markread.ico|Mark All Read
u3=acaMarkAllUnread|C:\X-news\markunread.ico|Mark All Unread

In de sectie [ToolBars] krijg je dan b.v.:

A1=-,bShowAllHeaders,bFixedFont,-,u1,bFollowUp,bMail,-,u2,u3,-

Nota
Als je de werkbalken niet meer wil laten zien geef je gewoon een lege lijst op, b.v. A1=

^ top ^

Local posten

Sommige groepen vereisen dat je local post, zodat een bericht de newsserver niet verlaat. Op de newsserver van Telenet is dit b.v. in alt.binari. Je doet dit door het volgende toe te voegen aan groups.ini:

[^alt\.binari$]
CustomHeadersCount=2
CustomHeader1=*X-No-Archive: yes
CustomHeader2=*Distribution: local

Hiermee zorg je er voor dat je local post enkel en alleen in alt.binari. De header X-No-Archive: yes zorgt ervoor dat je bericht niet wordt opgenomen in databases als Google Groups.

^ top ^

Herkenning van foutieve signatures

Een correcte signature wordt voorafgegaan door "-- " (streep streep spatie), zodat newsreaders zoals Xnews de signature herkennen en automatisch knippen bij het beantwoorden. Sommige newsreaders (zoals Outlook Express en Mozilla's newsreader) "vergeten" de spatie na de 2 streepjes, waardoor Xnews de signature niet meer herkent. Je kan dit echter verhelpen door het volgende toe te voegen aan de [Misc] sectie van Xnews.ini:

SigDashRegex=^\-\-\s?$

Je beschouwt dan alles wat door "--" wordt voorafgegaan ook als signature.

Nota
Xnews gebruikt steeds het correcte "-- " om te posten, wat deze instelling ook is.

^ top ^

Hoe spam vermijden?

Als je een geldig E-mail adres opgeeft bij public e-mail, zal je merken dat je meer en meer spam e-mails op dat adres krijgt. Dit komt omdat spammers de From-headers van berichten afspeuren op e-mail adressen. Je kan je hiertegen beschermen door je e-mail adres te vervormen, hoe je dat doet op een correcte manier kan je hier lezen.

Een nadeel van deze methode is dat personen uit een nieuwgroep die je willen contacteren via e-mail het vervormde adres eerst moeten ontcijferen. Je kan dit oplossen door een geldig adres mee te geven in de Reply-To header. Je kan dit als volgt instellen in Xnews:

^ top ^

Lange URL's in Xnews

Soms kan het voorvallen dat je een URL wilt posten, maar dat die wordt afgebroken door de word wrapping. Hierdoor zal de URL niet meer aanklikbaar zijn in de meeste newsreaders.

Om dit te vermijden, volstaat het dat je word wrapping uitzet. Je kan dit doen door in de editor naar het menu Message te gaan, en daar voor Word Wrap te kiezen. Dit heeft natuurlijk ook tot gevolg dat de rest van de tekst niet meer automatisch wordt afgebroken. Dat kan je echter verhelpen door de tekst die je wilt wrappen te selecteren, en voor Rewrap in het menu Edit te kiezen.

Als je zelf in een post een URL tegenkomt die halverwege werd afgebroken, volstaat het om de URL te selecteren, rechts te klikken op de selectie en op Edit URL te klikken.

^ top ^

B-News (Bommanews) binaries downloaden

B-news is een encoderingsmanier om binaries te posten op Usenet. Xnews heeft hier van huis uit geen ondersteuning voor, maar je kan de bestanden wel downloaden met Xnews en ze achteraf decoderen met de B-news decoder. Je doet dit als volgt:

^ top ^

 

Meer info

Xnews is zo'n veelzijdig programma, zelfs in de manual staat niet alles vermeld. Daarom kan het goed zijn dat je nog met vragen zit. Geraak je er echt niet uit, kan je een vraag posten op een nieuwsgroep b.v. pandora.help, be.comp of nl.comp.software.newsreaders. Als je de engelse taal goed machtig bent kan je eens proberen op news.software.readers, Luu Tran himself komt daar regelmatig voorbij. Voor elke groep geldt steeds dat je eerst de FAQ van die groep eens moet doornemen, en dat je moet kijken of jouw vraag al niet eerder gesteld is. Je kan ook Google Groups gebruiken als je geen newsreader aan de praat krijgt. Gelieve geen vragen over Xnews naar mij te mailen!

^ top ^

 

Versies

^ top ^

 

Links en Credits

Een dankwoordje voor diegenen die mij geholpen hebben is hier wel op z'n plaats (in willekeurige volgorde): s|b voor z'n werk aan de Agent tutorial en de PandoraFAQ, SatCP voor z'n werk aan de tutorial voor Gravity (en voor het "lenen" van bepaalde stukken tekst uit z'n tutorial ;-)), Briachons voor het aanleren van verschillende tweaks (het ga je goed, waar je nu ook bent), iedereen die geholpen heeft met het verwijderen van typ- en inhoudsfouten, en Luu Tran voor het schrijven van dit fantastisch stuk software.

Enkele nuttige links, die al dan niet te maken hebben met Xnews:

Xnews menu reference: Elk menuitem van Xnews uitgelegd. Deze site is in het Engels.

Xnews scripts: Enkele perl-scripts voor Xnews (kijk bij "downloads").

SatCP's Gravity Tutorial: Een excellente tutorial voor de newsreader Microplanet Gravity.

s|b's Agent Tutorial: Een eveneens zeer goede tutorial voor Fort�Agent.

Hoe te quoten in Usenet: Een uiteenzetting over hoe je correct quote op Usenet.

Hoe te antwoorden op berichten in nieuwsgroepen: En nog �n...

Leren.nl: een schat aan info.

Een handleiding voor de nieuwslezer Outlook Express, door s|b.

Nederlandstalige usenet portaalsite.

XPAT Range: sneller XPAT-zoekopdrachten uitvoeren.

Jabberweb: een Belgische community rond Jabber.

^ top ^

 

De kleine lettertjes

Copyright JeroenV <jeroenv@pebbels.be>, 2002
Permission is granted to copy, distribute and/or modify this document under the terms of the GNU Free Documentation License, Version 1.1 or any later version published by the Free Software Foundation; with the Invariant Sections being "Auteur en Credits", with the Front-Cover Texts being "Xnews Tutorial", and with no Back-Cover Texts.
A copy of the license is included in the section entitled "GNU Free Documentation License".
http://www.gnu.org/licenses/fdl.html

Dit betekent dat je dit document mag kopi�en, distribueren of modificeren, maar dat je STEEDS de auteur, de credits en de titel moet vermelden. Je mag geen copyright claimen op dit document, en wijzigingen moeten ook gepubliceerd worden onder de GNU Free Documentation License. Hiermee sta ik de copyrights van deze tekst niet af!

Ik zou het wel fijn vinden moest je me een e-mail sturen als je deze tutorial zou willen overnemen. Opmerkingen zijn uiteraard ook steeds welkom.

The end...

^ top ^

Valid HTML 4.01!  Valid CSS!