Goddess Guitars

dominique.schaepdrijver@telenet.be

 

Eerst en vooral ben ik op zoek gegaan naar geschikt hout. Na een tijdje zoeken op het net ben ik terecht gekomen bij houthandel Lagae in Kortrijk. Daar verkopen ze al wat je nodig hebt. Uitgezonderd Sitka Spruce voor de top.

Je kan er geen stukje hout kopen, je moet telkens een volledige plank kopen, zoals die in de shop staat. Daardoor heb ik nu een stapeltje hout, goed voor een 12-tal gitaren. Het hout dat je daar koopt is ook nog niet verzaagd... Een werkje voor specialisten. Ik heb een maand gezocht naar iemand die dit wou doen. Palissander en Ebbenhout zijn niet bepaald gemakkelijk te verwerken.

Het verzagen kostte 250 euro. Ik heb nu een voorraadje Cocobolo Palissander, Mahonie, Ceder, Esdoorn, knipoog Esdoorn, Macassar Ebben en Zebrano.

hout

Ondertussen had ik op Amazon.co.uk een boek gekocht "Build Your Own Acoustic Guitar" van Kinkead. Dit bleek een ideale keuze te zijn. Het boek staat vol van bruikbare foto's en het bevat een 1/1 plan van een gitaar.

Dus, aan de slag. Begin bij het maken van een plexi-template. Daarna een mdf-mal.

Mal

mal

Ondertussen bestelde ik bij Touchwood BV in Nederland drie Sitka Spruce bovenbladen en braces (verstevigingsbalkjes). Ik bestelde AA kwaliteit maar kreeg voor dezelfde prijs Mastergrade. AA was uitverkocht.

Voor mijn eerste gitaar kocht ik vier gespiegelde (bookmatched) plankjes om aan elkaar te lijmen. Deze waren 30 euro. De twee andere bovenbladen bestonden uit twee delen maar kostten dan ook 50 euro. Gezien de prijs, wacht ik nog even om deze te gebruiken tot ik wat ervaring heb.

topblad

De Sitka Spruce versteviginsbalkjes (braces) werden geleverd in volgende afmetingen : 3x3x30cm.

Deze werden met mijn lintzaag gezaagd en afgekort.

braces

De nek is knipoog Esdoorn. Gespiegeld aan elkaar gelijmd. De headstock (bovenste gedeelte) en de nek zijn uit één stuk gemaakt. De hiel werd in twee delen aan de nek gelijmd.

nek

Het bovenblad is gelijmd, geschaafd en uitgezaagd. Het schaven van zo'n zacht hout is ook je dat niet. Wanneer je in de verkeerde richting schaaft, dan trek je stukken uit het hout. Daar krijg je gewoon hoofdpijn van. Zeker omdat het blad uit vier stukken bestaan, waardoor de nerven door de spiegeling, telkens een andere richting oplopen.

De echte gitaarbouwer schaaft zo'n hout met een "blockplane". Dit is een schaaf waarvan het blad een kleine helling heeft. Een Stanley n°6 bv.

Na veel miserie met het schaven, schuur ik voortaan mijn bladen met een cilinderschuurmachine (drumsander). Dit is veel preciezer en je kan er 's nachts beter van slapen.

bovenblad

Ondertussen heb ik ook geprobeerd een mooie rozet te maken rond het klankgat. Direct met mother of pearl (MOP), parelmoer dus. Ik dacht, we maken er een mooi kunstwerkje van. Dit is mislukt omdat na het gelijkschuren van de rozet, ik te veel wegschuurde en de lijm erdoor kwam...

Dan maar de rest van de parelmoer er terug uit frezen. Geen probleem, zei het van enkele kleine stukjes MOP die onder mijn frees kwamen te zitten en die krassen in het bovenblad trokken...

Dus, de krassen wegschuren. Hierdoor begon mijn bovenblad aan de fijne kant te komen...

Tip : voortaan installeer ik de rozet direct wanneer het bovenblad gelijmd is. Zo heb je veel speling wanneer het verkeerd gaat.

bovenblad

Lijmen van de braces.

braces lijmen

Het afsteken van de braces met een kleine beitel. Ik heb enkele keren in mijn vinger gestoken met een beitel. Dus oppassen kan geen kwaad.

braces

De klankkast maak ik van Zebrano. Dit vind ik een mooie houtsoort en is minder duur als Palissander.

backside

Het achterblad heeft een veel simpelere structuur van braces. Het middelste strookje is een restje van de Sitka Spruce klankblad.

braces

De kervings (strookje hout die het boven-en onderblad aan de zijkanten vastmaakt) heb ik gehaald uit een plank ceder en en gezaagd op mijn lintzaag. Ceder hout ruikt heel lekker en deze kervings geven de gitaar een fantastische geur.

kervings

Om de zijkanten en later de bindingen te plooien, kan je een elektrisch plooi-ijzer kopen (180 euro) of kan je er zelf eentje bouwen uit een stukje galvanisé waterbuis met een camping brander (25 euro). Het voordeel hiervan is dat het ijzer zeer vlug warm wordt en dat zo'n gasbusje (1euro) zeer lang meegaat.

plooiijzer

Staart- en halsblok maakte ik uit esdoorn. Mooi verzorgd afgerond. Dit zie je niet, maar ook de binnenkant van je gitaar moet mooi aafgewerkt worden.

hielblok

De zijkanten zijn geplooid en liggen klaar om verwerkt te worden. Dit plooien vergt toch wat ervaring. Uiteindelijk bleek dat mijn zijkanten niet mooi recht waren wat dan problemen gaf met het frezen van de bindingen.

sides

De zijkanten werden op maat afgekort en in de mal geplaatst. De hals-en staartblok werden gelijmd. Oppassen dat deze blokken bij het aanspannen van de klemmen niet weglopen. Bij mij bleek achteraf dat ze niet 100% in het midden stonden... Beter opletten volgende keer.

blokken

De kerfings werden met houtlijm aan de zijkanten gelijmd en vastgezet met speciaal ontworpen luthier-klemmen (ook wasknijpers genoemd).

kerfings

Beide zijden bezet met kerfings en ook de zes vertikale bracings staan gemonteerd. Nog even je naam, gitaarnr en handtekening op het klanbord zetten en je kan de kast dichten.

kerfings

Ik heb enkele kapotte fiets binnenbanden overlangs in twee geknipt en aan elkaar geknoopt. Hiermee heb ik het onderblad aan de kast gelijmd. Goed aanspannen is de boodschap.

fietsbanden

De nek werd met een spookschaaf en een beitel op vorm gebracht. Niet simpel.

neck

De kast zit in elkaar en het overtollig hout van het boven-en onderblad werd gelijk gefreesd. Begint al op een gitaar te gelijken.

kast

De frees werd op een geleider gezet om zo gemakkelijk te kunnen frezen. Dit heeft mij bloed, zweet en tranen gekost. Omdat de zijkanten op bepaalde plaatsen niet helemaal loodrecht op het boven-en onderblad stonden, werd niet overal even diep en hoog gefreesd...

Je kan natuurlijk maar enkele keren proberen te frezen. Want je kan niet blijven hout wegnemen. Om een lang en frustrerend verhaal kort te maken : ik heb bij Stewmac.com een sponningfrees (rabetting router bit) gekocht (90 euro) met de bijhorende rollementen.

Na drie dagen kwam die frees toe. Bleek dat ze in de USA andere freesafmetingen gebruiken (1/4 en 1/2 inch). In Europa gebruiken we 8mm frezen. En dit is dus niet compatibel. De oplossing was een adapter kopen voor mijn frees (30 euro). Al bij al niet erg goedkoop, maar je moet natuurlijk verder met je project... En laten we maar de 60euro import taks vergeten die de douane achter stuurde :-{

frees

Met de sponningfrees ging het perfect. Maar omdat ik al behoorlijk wat houd had weggehaald, moest ik bindingen maken die groot genoeg waren. En bindingen maken uit ruw hout is niet evident. Zeker niet wanneer je ze perfect wil krijgen. Hiervoor heb ik een cilinderschuurmachine (drumsander) gekocht. Zalige machine. Dit is hetzelfde als een vandikte bank, maar ipv een schaaf, wordt er geschuurd.

Die machine gebruik ik nu ook om alle bladen van de kast op dikte te schuren (op 10de van een mm nauwkeurig).

binding

 

Ondertussen ben ik al begonnen met mijn tweede gitaar : een Parlor Guitar. Een kleine gitaar met Ceder bovenblad en Mahonie klankast.

De rozet heb ik geïnstalleerd wanneer het blad nog 4mm dik was.

Om mooi te frezen in Ceder of Sitka Spruce heb je eigenlijk een "Downcut router bit" nodig. Te bestellen bij Stewmac. Het voordeel is dat je geen pluisjes hebt aan de randen van de gefreesde gleuf.

Het bovenblad van de Parlor Guitar is mooi gespiegeld met het spint (bleke gedeelte) in het midden. Vind ik mooi.

Parlor

Nu weer verder met mijn eerste gitaar. De bindingen zitten er ondertussen in. Dat is me een werkje, zeker wanneer je zelf je bindingen maakt uit hout. Die plastiek bindingen die je kan kopen, gaan er veel eenvoudiger op denk ik.

De nek is met een zwaluwstaartverbinding gemonteerd. Ook niet eenvoudig, maar met een beetje geduld lukt dit wel. Hier is de boodschap : heel weinig afschuren en heel veel het resultaat checken.

gitaar met nek

De trussrod zelf gemaakt. Beetje draad trekken.

trussrod

En zo ziet de trussrod eruit :

trussrod

Het trussrod kanaal frezen. Met een malletje natuurlijk.

trussrod kanaal

En voila, dat past.

trussrod kanaal

Het fretboard ingezaagd en ingelegd met parelmoer en abalone.

fretboard

Het fretboard kleef ik aan de nek met de doorgeknipte fietsbanden. Ideale constante druk.

fretboard

Mijn zelfgebouwde fret-bending-machine. Om de frets wat te buigen.

fretmachine

Frets mooi op lengte geknipt en netjes op een rijtje. Dit is een beetje isolatie materiaal waar je de frets gemakkelijk in kan duwen.

frets

Fretboard klaar.

fretboard

Gitaar is klaar om te politoeren.

gitaar

Om de gitaar af te werken zal ik ze politoeren. Ofwel French Polish. Eerst het hout opvullen door gebruik te maken van puimsteenpoeder. Door het schuren worden alle kleine openingen opgevuld met schuurhout. Dit duurt best lang.

french polish

Ziet er al heel anders uit :

french polish

De brug maakte ik uit een blok ebbenhout. Aftekenen, uitzagen en afwerken.

bridge

Poef, en opeens is ze klaar. De 'sadle' en 'nut' komt uit een stuk runderbeen. De snaren zijn van het merk Elexir en de stemelementen zijn van Grover.

gitaar

En de parlor vordert ook :

parlor

parlor

headstock

parlor

Opnieuw houten bindingen. De body heeft esdoorn bindingen, het fretboard heeft zebrano bindingen. Parelmoer met twee abalone dots op de twaalfde fret.

bindings

Ondertussen heb ik een Archtop Basgitaar gemaakt met de plannen van Benedetto. Maar natuurlijk met langere nek. De pickup heb ik zelf gewonden met AWG42 draad. Is fretless en klinkt behoorlijk als een contrabas...

Archtop

Archtop2

Tweede shortscale basgitaar met pickup onder het hout. Is kleiner dan een stratocaster en heeft toch een 31" scale...

Bass

Bass2

 

Een achterzijde van tiger maple dat klaar ligt om een acoustische gitaar te worden...

 

Tigermaple

Met het bijpassende fretbord en scratchplate

fretboard

 

En klaar, dit is toch wel mijn mooiste acoustische gitaar tot dus ver.

tigermaple tigermaple tigermaple

tigermaple