Wijndomein & Landgoed "Ten Kapittelberg"


Een pallet van witte en rode wijnen.
      Belgische, Vlaamse, en Kempische producten.


Inhoud

Wijngaard en landgoed "Ten Kapittelberg"
Hoe het allemaal begon
Ligging
De grond
Cultuur
De Witte Kapittel
Bezoek Kapittelhoeve
Door de eeuwen heen

 

Wijngaard en landgoed "Ten Kapittelberg"

De heuvelkam van Diest tot Aarschot is niet alleen de historische scheidingslijn tussen het land van AERSCHOT en het Markiezaat WESTERLOO, maar is eveneens de geografische overgang tussen Kempen en Hageland.
De zuiderflanken van deze heuvelrug vormden eeuwen geleden onze Vlaamse Wijngaardgordel.
Een typisch voorbeeld hiervan is zeker wel de Kapittelberg te Herselt.
Amper 6 km. van de abdij van Averbode en 7 km. van de abdij van Tongerlo leverde deze wijnheuvel "Aen het Kapittel" in de 15de en 16de eeuw de miswijn voor de abdijen en de notabelen.
De naam zelf "Aen het Kapittel" laat een historische verbondenheid met beide abdijen vermoeden.
De Kapittelberg (32m hoog) is ten noorden en ten oosten door een woudgordel afgeschermd.
De zuiderflank, beplant met 14.000 wijnranken, deint uit in een groene vallei, waar de natuur nog echt is en waar het landschap tot stilte dwingt. Dit Zuid-Kempens tafereel kan er 300 jaar geleden niet veel anders hebben uitgezien.

Naar boven

De wijnbouw in België door de eeuwen heen

 

Hoe het allemaal begon

Het was ondermeer wijlen Dr. Weyns, conservator en medestichter van het openluchtmuseum te Bokrijk die de heer R. Bosuyt aanmoedigde. De Kapittel-hoeve werd gebouwd volgens het model van een Norbertijnerhoeve uit de streek, toen ze de Kempense hei ontgonnen : driebeukig en met een aparte schuur.
Voor de wijngaard werd beroep gedaan op de heer J. Bellefroid uit Borgloon. De eerste planten, Pinot Noir, werden aangekocht in 1964 te Vosne-Romanée (Bourgogne). In 1981 werd uitgebreid tot 7 verschillende variëteiten en tot een  opperrvlakte van ongeveer 2 ha, vanaf 1987 werd verder uitgebreid tot 4 ha wijngaard. 
De ganse geschiedenis van kosten, tegenslagen en de vele uren die er aan de wijbouw zijn besteed zou een flink boekwerk worden, maar dan nog zou het maar een peulschilletje zijn, vergeleken met het hard labeur van vele generaties heikeuters die op de schrale Kempense zandgrond zwoegden voor hun bestaan.

 

Naar boven

Gunstige ligging

Dankzij zijn natuurlijk gunstig gesitueerde ligging geniet de wijngaard een werkelijk microklimaat.
Terwijl de koude door de vallei trekt geniet de zuiderflank steeds van een temperatuur die een paar graden hoger ligt. Dit is vooral belangrijk in de late nawinter en maart-april, wanneer vorstschade de vroege vruchtschotten vernietigt. Een paar graden celsius warmer kunnen van vitaal belang zijn voor de overleving van deze jonge botten. Ook in de oogstperiode - half september - begin oktober - zorgen deze paar graden nog voor een extra suikerwinning. Aangezien de koude richtingen (Noorden en Oosten) door een woudgordel zijn afgeschermd, kan alle opgeslagen warmte langer worden vastgehouden en vollediger worden benut.
 

De grond

Buiten de bovenvermelde voordelen van warmtewinning bezit onze zandige bovenlaag nog andere voordelen.
Het is typisch voor elke druif dat ze arme grond vraagt.
Zo wordt het wortelgestel niet horizontaal maar vertikaal uitgebouwd. Daardoor wordt de plant minder beïnvloed door de droogteperiodes en is ze meer afhankelijk van de ondergrond.
In de ondergrond vinden we zelfs een lichte kalksamenstelling wat enkel ten gunste kan komen van de wijnplant.

 

Cultuur

De cultuur die wij toepassen is afgeleid van de Kaapse kultuur. Men teelt in dubbele bogen, waarbij de ranken op een hoogte van 70 cm in twee tegenovergestelde richtingen worden gebogen.
Onvoldoende zon in onze contreien vormt overigens een probleem, in de eerste plaats voor de Pinot Noir, die haast nooit tot volle rijpheid komt. Vandaar dat er andere druivensoorten in de wijngaard opgenomen werden, waaronder Duitse, Luxemburgse en Elzasser, die met minder zon rijpen en dus meer aangepast zijn aan ons klimaat.
De druivensoorten die hier geteelt worden zijn : Ortega - Sieger - Optima - Silvaner - Müller-Thurgau,  Pinot Blanc, Gewürztraminer  en Chardonnay voor wit en Dornfelder, Frühburgunder  en zeer vroege Pinot Noir voor rood.
De uitzonderlijke prachtige nazomer vindt U ongetwijfeld terug in onze "Witte Kapittel 2013" en in onze “Nobelwit 2013
Onze “Edelrood 2011” kreeg ook een vleugje eikenvat, wat U beslist zal welgevallen.

 

Naar boven

Witte Kapittel

Tijdens de 1ste Wereldoorlog werd de Kapittelhoeve in brand gestoken en de eigenaar Louis Bruyninckx  (bijgenaamd "De Witte Kapittel”) gefusilleerd.De "Witte" is in de Kempen de bijnaam voor "Louis", denk maar aan de "Witte van Zichem".
De Kapittelhoeve werd in 1963 terug opgebouwd, een wijngaard werd aangelegd, en het  witte edele vocht kreeg de naam van de laatste bewoner van de Kapittelhoeve.
De Witte Kapittel is een lichte droge fruitige witte wijn, gevinifieerd volgens Franse normen. Met geen restsuiker is deze witte wijn voor diabetici uiterst geschikt. Het lage alcoholgehalte (max. 11% vol.) laat alle fruitige en typische eigenschappen van deze Kempense wijn tot hun volle recht komen; wat de Witte Kapittel bij velen zo geliefd maakt.

Naar boven

 


De Familie Willekens

N.V. Ten Kapittelberg
Kapittelbergstraat 4 - 2230 Herselt
Tel. 014/54 85 35


E-mail     :
info@kapittelberg.be

Webstek : http://www.kapittelberg.be