Wijndomein
& Landgoed "Ten Kapittelberg"
Een
pallet van witte en rode wijnen.
Belgische, Vlaamse, en Kempische producten.
Wijngaard
en landgoed "Ten Kapittelberg"
Hoe het allemaal begon
Ligging
De grond
Cultuur
De Witte Kapittel
Bezoek Kapittelhoeve
Door
de eeuwen heen
Wijngaard en landgoed "Ten Kapittelberg"
De
heuvelkam van Diest tot Aarschot is niet alleen de
historische scheidingslijn tussen het land van AERSCHOT en
het Markiezaat WESTERLOO, maar is eveneens de geografische
overgang tussen Kempen en Hageland.
De zuiderflanken van deze heuvelrug vormden eeuwen geleden
onze Vlaamse Wijngaardgordel.
Een typisch voorbeeld hiervan is zeker wel de Kapittelberg
te Herselt.
Amper 6 km. van de abdij van Averbode en 7 km. van de abdij
van Tongerlo leverde deze wijnheuvel "Aen het
Kapittel" in de 15de en 16de eeuw de miswijn voor de
abdijen en de notabelen.
De naam zelf "Aen het Kapittel" laat een
historische verbondenheid met beide abdijen vermoeden.
De Kapittelberg (32m hoog) is ten noorden en ten oosten door
een woudgordel afgeschermd.
De zuiderflank, beplant met 14.000 wijnranken, deint uit in
een groene vallei, waar de natuur nog echt is en waar het
landschap tot stilte dwingt. Dit Zuid-Kempens tafereel kan
er 300 jaar geleden niet veel anders hebben uitgezien.
De wijnbouw in België door de eeuwen heen
Het
was ondermeer wijlen Dr. Weyns, conservator en medestichter
van het openluchtmuseum te Bokrijk die de heer R. Bosuyt
aanmoedigde. De Kapittel-hoeve werd gebouwd volgens het
model van een Norbertijnerhoeve uit de streek, toen ze de
Kempense hei ontgonnen : driebeukig en met een aparte
schuur.
Voor de wijngaard werd beroep gedaan op de heer J.
Bellefroid uit Borgloon. De eerste planten, Pinot Noir,
werden aangekocht in 1964 te Vosne-Romanée (Bourgogne). In
1981 werd uitgebreid tot 7 verschillende variëteiten en tot
een opperrvlakte van ongeveer 2 ha, vanaf 1987 werd
verder uitgebreid tot 4 ha wijngaard.
De ganse geschiedenis van kosten, tegenslagen en de vele
uren die er aan de wijbouw zijn besteed zou een flink
boekwerk worden, maar dan nog zou het maar een
peulschilletje zijn, vergeleken met het hard labeur van vele
generaties heikeuters die op de schrale Kempense zandgrond
zwoegden voor hun bestaan.
Dankzij
zijn natuurlijk gunstig gesitueerde ligging geniet de
wijngaard een werkelijk microklimaat.
Terwijl de koude door de vallei trekt geniet de zuiderflank
steeds van een temperatuur die een paar graden hoger ligt.
Dit is vooral belangrijk in de late nawinter en maart-april,
wanneer vorstschade de vroege vruchtschotten vernietigt. Een
paar graden celsius warmer kunnen van vitaal belang zijn
voor de overleving van deze jonge botten. Ook in de
oogstperiode - half september - begin oktober - zorgen deze
paar graden nog voor een extra suikerwinning. Aangezien de
koude richtingen (Noorden en Oosten) door een woudgordel
zijn afgeschermd, kan alle opgeslagen warmte langer worden
vastgehouden en vollediger worden benut.
Buiten
de bovenvermelde voordelen van warmtewinning bezit onze
zandige bovenlaag nog andere voordelen.
Het is typisch voor elke druif dat ze arme grond vraagt.
Zo wordt het wortelgestel niet horizontaal maar vertikaal
uitgebouwd. Daardoor wordt de plant minder beïnvloed door
de droogteperiodes en is ze meer afhankelijk van de
ondergrond.
In de ondergrond vinden we zelfs een lichte
kalksamenstelling wat enkel ten gunste kan komen van de
wijnplant.
De
cultuur die wij toepassen is afgeleid van de Kaapse kultuur.
Men teelt in dubbele bogen, waarbij de ranken op een hoogte
van 70 cm in twee tegenovergestelde richtingen worden
gebogen.
Onvoldoende zon in onze contreien vormt overigens een
probleem, in de eerste plaats voor de Pinot Noir, die haast
nooit tot volle rijpheid komt. Vandaar dat er andere
druivensoorten in de wijngaard opgenomen werden, waaronder
Duitse, Luxemburgse en Elzasser, die met minder zon rijpen
en dus meer aangepast zijn aan ons klimaat.
De druivensoorten die hier geteelt worden zijn : Ortega -
Sieger - Optima - Silvaner - Müller-Thurgau, Pinot
Blanc, Gewürztraminer en Chardonnay voor wit en
Dornfelder, Frühburgunder en zeer vroege Pinot Noir
voor rood.
De uitzonderlijke prachtige nazomer vindt U ongetwijfeld terug
in onze "Witte Kapittel 2013" en in onze “Nobelwit
2013”
Onze “Edelrood 2011” kreeg ook een vleugje
eikenvat, wat U beslist zal welgevallen.
Tijdens
de 1ste Wereldoorlog werd de Kapittelhoeve in brand gestoken
en de eigenaar Louis Bruyninckx (bijgenaamd "De
Witte Kapittel”) gefusilleerd.De "Witte" is in
de Kempen de bijnaam voor "Louis", denk maar aan
de "Witte van Zichem".
De Kapittelhoeve werd in 1963 terug opgebouwd, een wijngaard
werd aangelegd, en het witte edele vocht kreeg de naam
van de laatste bewoner van de Kapittelhoeve.
De Witte Kapittel is een lichte droge fruitige witte wijn,
gevinifieerd volgens Franse normen. Met geen restsuiker is
deze witte wijn voor diabetici uiterst geschikt. Het lage
alcoholgehalte (max. 11% vol.) laat alle fruitige en
typische eigenschappen van deze Kempense wijn tot hun volle
recht komen; wat de Witte Kapittel bij velen zo geliefd
maakt.
De Familie Willekens
N.V. Ten Kapittelberg
Kapittelbergstraat 4 - 2230 Herselt
Tel. 014/54 85 35
E-mail :
info@kapittelberg.be
Webstek :
http://www.kapittelberg.be