allesovergent.be
 
  
Cabaretier Karel Declercq viert 2000 ste optreden
De komiek en het gevoel te kunnen verrassen
Er zijn weinig artiesten die kunnen uitpakken met 2000 voorstellingen. Op dinsdag 16 november 2004 viert cabaretier Karel Declercq dat 2000ste optreden in het gezellige theater De Rode Pomp in Gent. Voor de gelegenheid zitten tussen het publiek enkele opmerkelijke inrichters, pers en mensen die zijn carrière richting gaven. De avond wordt gestoffeerd met hoogtepunten uit die optredens en fragmenten uit Karels nieuwe 14de komisch jaaroverzicht. Men kan grasduinen in vroegere affiches en fotoboeken. Er is gelegenheid voor een interview, beeldopname en een praatje achteraf.

Karel Declercq begon zijn cabaretcarrière in het circuit van jeugdclubs en studenten. In 1981 won hij Joi, een wedstrijd van Jeugdclub Non Stop in samenwerking met de Vrt-radio. De prijs was een plaatopname, die er kwam in 1984.

Ondertussen was hij assistent in de logica geworden te Leuven (Declercq is van opleiding filosoof en jurist), een job die hij in 1990 ruilde voor zijn grote liefde : het cabaret.

Karel Declercq trad op in diverse radio- en tv-programma’s als Villa Musica, Het Gelag, Ochtendkuren, de 3 wijzen, afrit 9 en het journaal, met imitaties, typetjes en persiflages op de actualiteit.

In 1991 brengt hij een eerste Komisch Jaaroverzicht in Vlaanderen. Hij beperkt zich daarbij niet tot conference maar kiest vaak een originele vorm voor zijn nummers. Het samenspelen met de tv is zo’n vorm. Soms worden ook nieuwspersiflages of candid-camera ingelast.

Declercq speelde in heel wat Culturele Centra en schouwburgen. Hij heeft een voorliefde voor originele gezellige locaties. Hij trad op in aula’s, op congressen, in schuren, dorpspleinen, op een boot en zelfs op de T.G.V.

Kenmerkend hierbij is het sterk inspelen op het publiek, al vergt dat meestal een uitgebreide briefing vooraf. Qua stijl probeert hij toegankelijkheid te koppelen aan enig niveau. Naast zijn actualiteitsprogramma’s brengt Karel Declercq het programma ‘Mobajakkedoe’, een ludieke lezing over het West-Vlaamse dialect.

Ondertussen volgde hij zangstudies wat resulteerde in nummers als ‘Verhofstadt goes classic’ op melodie van Figaro, uitgebracht op cd in 2000. Andere cd’s zijn : Nooit meer met Renault (1998), Karel Declercq live (1999) en de Clijstersrap (2003), een radiosingel naar aanleiding van Kims eerste plaats op de wereldranglijst.

Karel Declercq is bekend voor enkele verkiezingsstunts : in 1999 ging hij stemmen vermomd in dioxinekip (beelden die Europa rond gingen), later ook vermomd als Verhofstadt en dit jaar trok hij naar het stemhokje met een kleurrijk kieskraam.

Ook het 1999ste optreden was iets feestelijks, met de voorstelling ‘Karel Declercq goes Crescendo’, waarbij zijn repertoire in een klassiek kleedje gestoken werd door concertharmonie Crescendo in OC de Neerbeek te Bissegem. Gastvedette was zijn medezangeres Brigitte Geerts uit Doornik.

Tot nu toe waren slechts zelden zaal-uittreksels uit zijn voorstellingen te zien op tv. “Dat heeft één voordeel : dat je het publiek kunt verrassen. Het levert soms ook optredens op. Zo van : ik heb dààr iets meegemaakt; die moet je eens vragen.”

Wat brengt de toekomst ?
‘Aan dat 2000ste optreden is een tournee verbonden (het nieuwe jaaroverzicht doorspekt met fragmenten uit 'het beste van'). Wij onderhandelen met theaterburo’s om deze reeks op te zetten in de Culturele Centra. Ook hoop ik op tv een deel van mijn zaalshow live te kunnen brengen.’

En op lange termijn ?
‘Als alles goed zit, zit ik nu in het midden van mijn carrière. Ik hoop ooit de komiek te zijn die zijn 4000ste optreden viert. Om dan midden een lachbui de geest te geven op de scène en neer te vallen in de souffleursbak terwijl het publiek applaudisseert en denkt : het is vast een grap.’

 

14-11-2004 09:53:40
Harry De Bock
 
 
doorzoek de site via google:
Geef uw mening:
naam
email
opmerking
 
 
er werden 0 reacties gegeven:

 
print deze pagina e-mail deze pagina
Karel Declercq (cabaretier)
e-mail
website
 
> 2005 zonder KKunst.com
> Beautiful Love een tribute voor Pim Jacobs van Rita Reys
> Tienermusical ‘Wat doe je in de kou?’ sluit weerbaarheidscampagne af
> De Doorbraak nieuw album van Jeroen Zijlstra
> Edisons voor Toon hermans en Jacques Brel
> Herdenking maakt betreurde Wim De Craene weer jong
> Expositie ‘De Nibelungen’ in Oostends Museum voor Schone Kunsten
> Repetities voor toneelstuk The Odd Couple begonnen
> Songs of a lifetime – The Rita Reys Story
> Nominaties Vlaamse Musicalprijs bekendgemaakt
> Kerstival in het Kursaal van Oostende
> Collega's eren Liliane Saint-Pierre op Radio 2 Eregalerij 2004
> Concerten in het kader van 't Beleg van Oostende
> De gedenkwaardige belegering van Oostende 1601-1604
> Geen extra show voor Night of the proms
 
> ‘Hof van Albrecht en Isabella’ in Oostends Feest- en Kultuurpaleis
> Concert zangeres Laurence Revey
> Spring loopt warm voor nieuwe concertreeks!
> Uniek muzikaal manifest van 25 tot en met 27 november in de Gashouder in Amsterdam
> Walter Baele voor de laatste keer op het podium met “ ALLE 10 GOED”
> Klanken tussen hemel en aarde
> Champagneweekend Middelkerke
> Wie wordt Poëzieperformer 2004?
> Theater Top te gast in ’t Oostends Variététheater
> Oostende : Halloween komt er aan!
 
info |disclaimer | mail | home | programming & design | ©2001 - 2004