Karel over zijn koersende zonen...

Karel over Tim


'Ja, mijn koersende zoon Tim...
Hij komt over als zeer bescheiden, maar vergis je daar niet in: hij heeft wel degelijk een grote motor. Van zijn ploeg Topsport Vlaanderen Baloise is hij één van diegenen die ik de finale van een topklassieker zie rijden. Hoe slopender de koers, hoe groter zijn kansen.

Kasseien zijn zijn ding, maar ook waaiers en een gemengd lastig parcours. Daarom won hij al 2 keer de IWT in Oetingen (de kleine Parijs-Roubaix) en het BK bij de beloften, als ieder op zijn tandvlees zit.
Voor een eersterangsrol in het hooggebergte is hij met zijn 77 kg voor 1,92 niet licht genoeg, maar met 6,3 W/kg over 10' raakt hij er wel over.

Zijn carrière werd 2 maal zwaar verstoord, een eerste keer door klierkoorts als junior en een 2e keer door mycoplasma in de zomer van 2014, waar hij telkens maar na een dik jaar van bekwam.

Zijn toekomst zie ik als luxe-helper in een grote ploeg, die in zijn koersen ook eens zijn kans mag gaan. Hij houdt ervan te verrassen.
Hij zal best gedijen bij een ploegleider die in hem gelooft en inspeelt op zijn enthousiasme.

Volgens Hans De Clercq is Tim een sfeermaker in de ploeg, maar toch ernstig met zijn vak bezig. Het is iemand die ook anderen goed doet rijden. Af en toe doet hij eens iets impulsiefs dat je je in de haren krabt. Voor ons is het wel eens lastig, maar voor anderen maakt hem hem soms sympathiek. Met zijn grote brede rug is hij een ideale gangmaker voor de leadout en de ploegentijdritten.
Als student master L.O. en met zijn trainersdiploma zie ik hem ook in de koers blijven.'

 

Karel over Benjamin

'Als je Benjamin in één zin moet omschrijven zou ik zeggen: een slimme renner met een goede finish.

Bij de aspiranten was hij wat klein uitgevallen en moest zich dus goed plaatsen om zijn mannetje te staan. Hoewel hij ondertussen 1 m 83 meet, is hij thuis nog altijd ‘de kleine’. Doordat hij licht is (66 kg) geraakt hij ook een berg over en is hij even goed geschikt voor het Ardennenwerk als voor de Vlaamse heuvels. Als junior maten we al een hoge VO2max (boven de 80), maar of hij het hooggebergte aan kan weten we nog niet.

Ook de Franse wegen liggen hem. Hij won de slotrit in de 3daagse van Cherbourg en die van het Kanton van Saint-Ciers. Als eerstejaarsbelofte mocht hij het al eens proberen bij de profs in Gullegem en daar werd hij direct 9e van 240 renners (hij toonde lef en hij demarreerde in de eerste ronde!). Hij werd ook 22e in de GP Wallonië op de citadel van Namen. Als ik de koers film probeer ik te staan waar het het lastig is en daar zie ik hem dikwijls vooraan.

Zijn beste kenmerk is dat hij de koers goed kan lezen. Hij kan ook pieken naar een wedstrijd en in rittenkoersen verbetert hij meestal naar het einde toe. Een negatief kenmerk: thuis zou ik liever hebben dat hij meer zegt waarom hij iets doet.

Hij is een prima student (economie aan de Kuleuven), maar nooit hoorde ik hem met zijn resultaten uitpakken. Komt het door die studies of door de natuur, telkens is hij het best van augustus tot oktober. Vorig jaar was hij en zijn ploeg ontgoocheld dat hij ondanks die topconditie naast een WK-selectie greep. Hij revancheerde zich dan maar met een 4e plaats in Parijs-Tours waar hij de hele dag in de aanval was, twee keer viel en enkel het hoofd moest buigen voor 3 Rabobankrenners. Het jaar erop kreeg hij de WK-selectie wel voor Richmond (VS).

Als 3e jaarsbelofte bij Efc-Etixx kende hij aanvankelijk een pechjaar. Zijn beste prestatie dit jaar was in de Kattenkoers, waar hij vanuit de laatste waaier naar het koppeloton kon terugkeren, kopwerk deed naar een paar ontsnapten, de sprint aantrok en … 19e werd. Zo zie je dat een uitslag niet altijd alles zegt. Hij was ook betrokken in een massale val in de Triptyque des Monts et des Châteaux en de Ronde van Vlaanderen voor beloften-landenploegen, waarvan de complicaties lang in het lijf bleven hangen. Een duimbreuk in de Omloop het Nieuwsblad kostte hem een EK-selectie maar met een 3e plaats in de ronde van Namen toonde hij dat hij terug is. Hij reed een dag in het geel en haalde elke dag een plaats bij de eerste 8. Hij hoopt dus op een goed WK en wie weet om volgend jaar zijn broer te vervoegen in het profpeloton.'