Nieuws

2019. Een nieuwe website is in gebruik genomen ter vervanging van deze. Zie hier. Hij is responsive voor smartphones en tablets en is gebouwd rond 5 programma's. Verder vind je artikels en een overzicht van de carrière. Als je klikt op media krijg je ludieke uitspraken, foto's en filmpjes. Voor boekingen ga naar boekingspagina.

De vijf programma's van Karel Declercq zijn dit jaar te zien op de Gentse Feesten tussen 20 en 27 juli 2019. Reserveer hier via speellijst.

Verkiezingsact Karel Declercq 28 mei 2019, zie nieuwe site.

Momenteel speelt Karel Declercq het programma 'België scheef bekeken'. Van november tot maart neemt het de vorm aan van een Komisch Jaaroverzicht. Thema's zijn o.m. de verkiezingen, het WK, Trump, Zwarte Piet, de Security, de Privacywet en het voetbalschandaal...

Sept 2018. Naast de gewone programma's zijn er dezer dagen veel optredens van het Dementiecabaret.

Zoon Tim is geselecteerd voor de Tour. Een verslag van het bezoek aan het BK in Binche met 'busreizen Declercq', zie hier.

In juli staat Karel in het hartje van de Gentse Feesten met elk van zijn 5 programma's. Telkens om de 2 dagen. Plaats: de gezellige Kioskzaal, Kammerstraat 12. Reservatie: zie speellijst.
Het nieuwste nummer is het WK voor politici, met commentaar van ieamnd die lijkt op Peter Vandenbempt (programma Brave little Belgium, een scheve kijk op dit koninkrijk).

28 april: Optreden met orkest te Lovendegem. Een selectie uit 'Brave Little Belgium' en 'de Keurschlager' in een nieuw jasje. Aankondiging zie hier.

Net voor de Ronde van Vlaanderen bracht Karel Declercq, vader van Tim, een nummer uit voor Patrick Lefevere. Zie hier.

November 2017: Karel Declercq is gestart met zijn komisch Jaaroverzicht, het 27e intussen. Met Trump, Puigdemont, Charles Michel, Yvan Mayeur, Filip 1, Zwarte Piet, De reus van Nijvel, Schauvliege, Raymond van het Groenewoud, Bart De Pauw, Patrick Lefevere en Tom Boonen.

Een beeld genomen net voor Vive le Velo op 6 juli 2017, in het Château de Vaux. Met vrouw Karolien en zoon Tim.

Vive le velo, Chateau de Vaux, met Karolien Depuydt, Tim en Karel Declercq

Nieuw programma sedert de Gentse Feesten: de Keurschlager. Karel Declercq: 'Ik zou iets uit mijn bucketlist willen vervullen: eens schlagerzanger zijn. Een programma vol levensliederen. Want hoe kan je beter uit de bol gaan dan met Vlaamse schlagers? Zing mee met K3 en Tura. Laat Eddy Wally en André Hazes herleven. Ambiance verzekerd!'
Dit programma komt er op de startavond van de Gentse Feesten op vrijdag 13 juli 2018 vanaf 19:30. Een vondst is de gezellige Kioskzaal centraal in de Kammerstraat. res. hier online. Er zijn ook 2 avant-premières te Izegem.
Titel, na bevraging op facebook wordt: de Keurschlager - zing mee met het levenslied. Artikel.

De grote opkomst voor het dementiecabaret bewijst dat dit thema leeft. Bericht facebook.

Interview met familie Declercq en koersende zonen in de Morgen. Zie hier.
Reclamefilmpje voor optreden op nacht van Parijs-Roubaix met beelden uit de persconferentie gemaakt door Vawa-producties voor tv-West. Zie hier.
Karel heeft een nieuwe voordeur gestoken. Een dubbelinterview met zijn echtgenote en hem in Hln.

Trump bezoekt België

Karel Declercq bracht op 27 jan een nieuw nummer: 'Trump bezoekt België' in het concertgebouw van Brugge. Content daar eens te mogen spelen. "We will build a big wall around Dudzele, and let Dudzele pay for it."

Eindejaarsprogramma

Karel Declercq maakte een Zwarte Pietpotpourri voor zijn eindejaarsprogramma. Het nummer zit vol met aangepaste versies van Sinterklaasliedjes.

Tournee Dementiecabaret

Na de uitverkochte voorstellingen op de Gentse Feesten gaat het Dementiecabaret op tournee. Het is een avondvullende voorstelling geworden, die ook kan dienen als infosessie over dementie en vergeten.

Karel op de Gentse Feesten 2016

Extra voorstelling van Het Dementiecabaret op zo 24 juli om 17:30. Artikel.

In première op de Gentse Feesten: het Dementiecabaret, een voorstelling om nooit meer te vergeten.

zo 17 juli om 17:30, Francois Laurentinstituut, Onderstr 10, helemaal in het centrum, res. uitbureau.be 09/2337788 of hier online.

Met dank aan:
- Foton (expertisecentrum dementie) en Bart Deltour,
- Elena de Ru en Nik Bins,
- Marleen De Smet,
- en stad Gent dementievriendelijke stad.
Info en res.

En verder om de 2 dagen een ander programma;
di 19 juli 19:30 Sterren op de Koersvloer. Reserveer hier online.
do 21 juli 19:30: Brave Little Belgium, - 12 maanden plezier in Vlaamse Velden.
Het afficheontwerp is gemaakt door Bram De Baere. Het toont Karel als nar in dit bizarre koninkrijk en bevat figuren uit de voorstelling.
Met Victor Verhulst en K3, Met Marc Coucke, Wilmots en de Duivels en andere coryfeeën. Reserveer hier online.
en vr 23 juli om 20:00... 't Zwyn deur de bjèten! een stomende cursus West-Vlaams. Reserveer hier online

Oudste zoon Tim was dit jaar weer present in de lange ontsnapping van Parijs-Roubaix. Een pakkend moment was toen hij op kop doorkwam op de plaats waar hij 15 jaar geleden met Karel voor het eerst naar de koers ging kijken. Karel trad ook op in Westouter waar jongste zoon Benjamin week ervoor won. Facebook.

De voorbije jaren kwam Karel Declercq in bijna alle gemeenten van Vlaanderen. Uitgaande van die ervaring schreef hij enkele suggesties
over de vernieuwing van zijn stad. Zie hier.

Af en toe fleurt een beroemdheid Karels antwoordapparaat op. Deze keer is het de beurt aan man van het jaar Marc Coucke. Gelieve niet te bellen als het niet nodig is.

Naar het voorbeeld van zijn vroegere schlagerimitaties maakte Karel een heuse K3-medley. Hij grapt daarin 50 fragmenten aan mekaar tot een absurd geheel. Bij het nummer hoort ook een gepaste outfit.

Een kort koersoverzicht van het vorige jaar, zie hier.

Nieuwe gitaar ingewijd op youtube. Met een lied over de Turteltaks, die zomaar in de schoenen van Annemie werd geschoven. Maar zij reageert daar creatief op.


De tv op scène is vervangen door een 55 inch groot scherm (UHD) Samsung UE55HU7500. Na 3000 optredens verving Karel ook zijn trouwste metgezel: zijn gitaar. Het was een kado van zijn ouders voor zijn 16e verjaardag. Het fonkelnieuwe exemplaar is een Gibson Songwriter.

Facebook.

Zoon Benjamin werd op 25 september 17e en eerste Belg op WK beloften in Richmond. Karel interviewde zijn koersende zonen, voor de Krant van West-Vlaanderen. Artikel. Hij typeerde hun koerseigenschappen ook hier.

Karel maakte een kampioenenlied voor AAGent. 'Na 20 jaar Gentse Feesten mocht ik toch iets terugdoen voor de Gentenèrs.' Walter De Buck in rock 'n roll style. Uit het Gentse Feestenprogramma.
Zie live-fragmenten.

Voor het koersprogramma is nu ook interesse vanuit Nederland. Karel trad op in Valkenswaard en wekte ook de aandacht van andere wielerorganisaties. Op 4 juli was hij te gast in de wielerquiz op radio 1 Hilversum (de Nederlandse tegenhanger van onze radio 1). Hij scoorde 4 van de 5 vragen juist en daarna zong hij live 'de tango van het wielerkontje'. Fragment.

De nieuwe affiche voor het komende seizoen is klaar. Het schitterende ontwerp werd gemaakt door karikaturist Bram De Baere. Je ziet de komiek als nar in dit bizarre koninkrijk en verder veel figuren uit het programma. Dit jaar wordt de affiche uitgebreid met enkele nieuwe coryfeeën.
Meestal wordt de ruimte onderaan links en rechts gebruikt voor de gegevens.BraveLittleBelgiumKarelDeclercqOntwerpBramDeBaere2016

Karel fietste de Ronde van Vlaanderen Cyclo. Voor de start een selfie van een bekende deelnemer. De blauwe versnelling?

Beelden Vtm journaal.

19 maart: optreden voor de medewerkers en sponsors van de Handzame Classic (1.1), waarna jongste zoon Benjamin de 3e plaats haalde in de Handzame Challenge.

Blauwe Michel. Na nummers voor Herman Van Rompuy, Elio Di Rupo, Guy Verhofstadt, Louis Tobback, Stefaan De Clerck, Wilfriet en Miet, heeft Karel een cabaretlied gemaakt voor onze nieuwe premier Charles Michel. Het is gemaakt op melodie van de hit van het jaar Happy (Pharrell Williams). Het lied, zoals de premier, is meertalig: Nederlands, Frans, met zelfs wat Duits en Zweeds. Zoals gewoonlijk is de stijl er één van een loflied met enige humor en ironie.
Het komt uit Brave Little Belgium, Karel Declercqs Komisch Jaaroverzicht 2014. Zoals met zijn vorige persiflages probeert Karel het nummer persoonlijk aan de nieuwe premier te overhandigen.
cd voor premier Charles Michel door Karel Declercq

Eind vorig jaar bracht Karel zijn 3.000e optreden.
Dit wordt gevierd met een tournee 'Karel 3000'. Voor deze speciale gelegenheid zal Karel een mix brengen van van zijn Komisch Jaaroverzicht (Brave little Belgium) en hoogtepunten uit die 3.000 optredens.
Het 3.000e vindt plaats in Brakel, OC de Rijdt, Jagerstraat 64a, op 28 dec 2014 matinee om 10 u, res. 055/425269.

Karel: "Neutraliteit betekent voor ons: met iedereen lachen. Om de politici te bedanken die al die jaren inspiratie hebben bezorgd, inviteren we van de belangrijkste partijen telkens iemand op dit optreden.
Ook de media zijn uitgenodigd. We hopen onze openbare omroep, onze commerciële- en radiozenders en de geschreven pers te mogen verwelkomen. Wie wil bieden we vooraf een ontbijt om 8 u 45."

Brave Little Belgium, 12 maanden plezier in Vlaamse velden gaat over de Rode Duivelsrage, gasboetes en stroompannes, nieuwe provincienamen, de verkiezingen en de ‘liefde’ tussen Elio en Bart. Bovendien doen enkele beroemdheden hun blijde intrede, zoals Marc Wilmots, Filip de 1e en DJ Jos. Het optreden wordt doorspekt met beklijvende nummers uit die 3.000 optredens, zoals het tragikomische Lernout & Hauspieduet, de Figaro-parodie ‘Verhofstadt goes classic’, het loflied voor Herman Van Rompuy of het nostalgische Wilfried & Miet.  De tournee loopt het hele voorjaar.
Zie ook programma's en hoe boeken.

Ter gelegenheid van het afscheid van de Europese president diepte Karel ook een filmpje op over Herman Van Rompuy,
ditmaal met beelden van de cd-overhandiging in verwerkt. Zie ook LiveFragmenten.overhandiging cd aan Herman Van Rompuy op 19 jan 2010 door Karel Declercq

Op zaterdag 25 oktober werd de bundel 'de 100 mooiste wielergedichten', van Patrick Cornillie voorgesteld in het Wielermuseum te Roeselare.
Karel is erin opgenomen met de tango van het wielerkontje, dat eigenlijk een liedtekst is uit zijn koersprogramma.
Hij zong het nummer daar live.
Tango van het wielerkontje, live in het Wiemu. Foto Bieke Cornillie

Karel schreef een open brief voor het behoud van het systeem van 'aanbodpodium', die hij bezorgt aan media, verenigingen en partijen.

OPEN BRIEF VOOR HET BEHOUD VAN AANBODPODIUM
Pleidooi voor behoud van ‘antiverzuringsbudget’

Onlangs bereikte ons het bericht dat het kleine budget van ‘aanbodpodium’ dit jaar wordt teruggeschroefd tot minder dan de helft. Er zijn voor 2015 geen toelagen meer mogelijk.

Volgens dit systeem kunnen verenigingen een kleine tegemoetkoming krijgen als zij een cultureel optreden inrichten uit een ruime lijst. Deze toelage stimuleert het eigen initiatief: je hoeft geen professionele inrichter te zijn. Het totale budget is dit jaar gereduceerd van een goede 360.000 € tot 150.000 €, voor alle artiesten samen. In vergelijking met gezelschappen die soms in hun eentje dit budget opslorpen is dit peanuts. Het treft vooral de verenigingen die het moeilijk hebben in deze tijd van individualisering.

Zelf vierde ik onlangs mijn 3.000e optreden, soms in culturele centra, soms voor bedrijven, maar ook voor verenigingen die dan af en toe gebruik maken van dit systeem. Dit geldt ook voor vele van mijn collega’s. Bij mij gaat het over actualiteitscabaret, maar er zijn even goed theater- en muziekgroepen. Zij voelen dat met het wegvallen ervan minder wordt ingericht.

Het systeem van aanbodpodium kadert nochtans in de filosofie die het nieuwe beleid beweert te hebben: een duwtje in de rug geven van wie zélf iets organiseert. Het is een heel open systeem. Men bereikt er wijken, dorpen en gemeenten waar anders misschien geen artiest komt. Soms lukt men ook in een goede samenwerking met de culturele centra. Het brengt zichzelf op: meer optredens, drankverkoop, Sabam; het is een dam tegen de leegte (in sommige buurten is gewoon niets meer, geen café, geen buurtwinkeltje, geen vereniging) en is er alleen nog de tv, de computer en de overheid.
Bij aanbodpodium lopen het sociale en het culturele door mekaar: men brengt de mensen bij mekaar rond een optreden. We noemen het het ‘anti-verzuringsbudget’. Zelden kan men met zo weinig budget zoveel doen.

Kan hierover een discussie op gang komen?  Kan deze onbegrijpelijke beslissing teruggeschroefd worden?

Karel Declercq, cabaretier

Cabaret Karel Declercq
Kasteelstraat 36, 8870 Izegem
Tel: 051/31 64 31 (overdag vanaf 10:30 u)
Fax: 051/31 64 31
Website: www.kareldeclercq.com
Mail: info@kareldeclercq.com

Info over het systeem: www.aanbodpodium.be

Flyer van Karel op de Gentse Feesten:


Zoals vroeger op de radio lanceert Karel opnieuw zijn typetje Frank Mestdagh,
maar nu niet meer voor het gedrag op café, maar voor het gedrag in de politiek. Een soort ludiek adviseur die de partijen overstelpt met 'strategische aanbevelingen'.

Met de Mundial komt Bondscoach Marc Wilmots in het programma. Er is ook een ludiek Duivelslied.

Na de videoboodschap van Bart De Wever in het Frans voor de Franstaligen, kon een wederwoord van Elio Di Rupo niet uitblijven.
Zie live-fragmenten.
Het nummer komt uit het programma 'Brave little Belgium' - 12 maanden plezier in Vlaamse velden', onder meer te zien op de Gentse Feesten.

Het koersseizoen is begonnen met spannende koersen. Ligt dat aan het verbod op 'oortjes'? In Sportweekend gaf Michel Wuyts de suggestie 'Hopeloos' te vervangen door 'Oortjesloos' en daar een lied van te maken, wel voilà:
in de stijl van Will Tura en met de tekst erbij op youtube. Het nummer komt in het koersprogamma 'Met de wind van achter'.

Karel presenteerde in retrostijl de Saint-Vélo classic, de ludieke afwachtingskoers van Gent-Wevelgem.
Terwijl oudste zoon Tim de echte Gent-Wevelgem uitreed met gekneusde ribben, won jongste zoon Benjamin de slotrit
en de groene trui in de ronde van Saint-Ciers (bij Bordeaux).

Ook dit jaar (en voor de 23e keer al), bracht Karel zijn komisch jaaroverzicht. 'Fictie binnen historische krijtlijnen'. artikel.
De komende weken wordt dit programma geleidelijk geactualiseerd met recent materiaal.
Zie verder 3 programma's.

Het gezin Declercq gevolgd door biketube in de Omloop het Nieuwsblad. Zie live-fragmenten.

Met het oog op de verkiezingen is er ook een verkiezingsprogramma dat hij o.m. brengt voor politieke partijen.
Karel: 'Bedoeling is altijd met iedereen te lachen. Inbegrepen met onszelf. Ziedaar onze vorm van rechtvaardigheid.'

Als alles goed loopt brengt Karel eind dit jaar zijn 3.000e optreden.
Er is een probleem met de teller geweest op deze site. Hij stopte op 170.000 hits. Het probleem zou intussen moeten verholpen zijn.

Vorige week nog mailde Karel om moed te wensen aan Wilfried Martens en Miet Smet. Tragisch.
Het lied over het 'koppel van de eeuw' werd zo vaak bekeken. Zie hier.

Op de Belcantoclassic deed Koning Filip zijn eerste blijde intrede. De koets werd vervangen door een stalen ros. Zijne majesteit kreeg luide aanmoedigingen en begaf zich ook in de menigte.

met zoon Guido Belcanto

Op de Gentse Feesten presenteerde Karel zijn nieuwe koningslied. Met aangepaste outfit, gekocht in Brussel. Filip brengt een parodie op het Nederlandse koningslied en vraagt daarbij het advies van Mathilde. Hij brengt het nummer voor een deel in het publiek.

Het gasboetelied is klaar. Het is op melodie van 'Blurred Lines' van Robin Thicke. Het nummer bevat een opsomming van die absurde overtredingen die dikwijls zo geestig zijn. De stemmetjes zijn in 1 take opgenomen. Intussen op de internetsite van sommige kranten, binnenkort live op de Gentse Feesten en hier op youtube.
'Niet dat ik tegen een beetje burgerzin ben, maar sommige overtredingen zijn zo absurd dat je niks meer mag', zegt Karel die vorig jaar zelf zo'n boete kreeg. 'Toen mijn zoon de driekleur pakte bij het beloften-BK in Geel, sprong ik over het hek om de jongen te omhelzen, met het bekende gevolg. Ik werd als een crimineel weggesleurd en miste bijna de ceremonie protocollaire. Ze zijn daar goed gek in Geel.'

Uitgedaagd door zijn nageslacht waagde Karel het op 15 juni op de Stelviopas. De beklimming was in samenwerking met Golazo en ten voordele van de diabetici. In tegenstelling tot Lucien Van Impe probeert Karel het zonder elektrische fiets en zonder zonnepanelen op de rug.
Onderweg werd Sergio moed ingesproken.

Er is een nieuwe affiche gedrukt voor komend seizoen. Het ontwerp is van cartoonist Bram De Baere. De affiche bevat figuren die in Karels programma een hoofdrol spelen. Het formaat is A2. Er is ook een vrije strook voorzien (breedte van een A4-blad in de lengte) voor de gegevens van het optreden. Op de keerzijde staat info over Karels 3 programma's. De affiche is bestelbaar bij contactname.
affiche Karel Declercq 2013 ontwerp Bram De Baere

Thema's uit het programma dit jaar zijn onder meer de pausverkiezing, het gegraaide geld in Zedelgem, onze financies, het kerkelijk huwelijk van Wilfried en Miet, Gert Verhulst & K3, de 'coup van Q', en de 'liefde' tussen Elio & Bart.

Dochter Linde werd verkozen tot faculty-star in Leuven. Zij gaat volgend jaar studeren in Cambridge.
Op haar site ziet u haar een paar nummers zingen in de revue van de rechten te Leuven, o.m. dit loflied van de Gouden Valkjes..

28 mei 2013: jongste zoon Benjamin verrast wanneer hij als eerstejaarsbelofte mag meedoen bij de profs. Hij finisht als 9e. Zie zijn site.
Foto Kurt Rasschaert

Karel nam dit jaar revanche voor de Paterbergschande van vorig jaar in de ronde van Vlaanderen Viptocht,
toen hij onder hoongelach te voet naar boven moest.
Laat men maar leuteren over het opgewarmde duel tussen Kris Peeters en Alexander De Croo. Het echte duel vond plaats tussen onderstaande renners:
foto Anneke Kestelijn
Maar de vloek van de Paterberg blijft: op het moment dat Karel afstand nam, werd hij door een vallende wielertoerist in de nadar meegesleurd.
Overigens wachtte de minister-president de komiek na de val op als een gentleman.
beelden Avs

Er is een nieuwe affiche in de maak, in samenwerking met cartoonist Bram De Baere.

Op 23 febr 2013 ging een droom van Karel in vervulling. Op de moto zitten als mobiel signaalgever tijdens de Omloop het Nieuwsblad.
Plezant detail is dat Karels zoon Tim voor deze wedstrijd geselecteerd was (finishte in het peloton). Tim doet het intussen behoorlijk tijdens het seizoensbegin met een 17e plaats in de rittenkoers ster van Bessèges. foto Carlos Demeyere - motar Miguel De Ruyck

Het programma 'België in z'n Blootje' wordt de komende maanden verder geactualiseerd. Er zijn optredens voor culturele centra, voor bedrijven en congressen voor diverse partijen. Het programma 'met de wind van achter' speelt vooral voor wielerverenigingen.
Op 3 febr werd het programma onderbroken voor het Wk-veldrijden (na een kort eerste deel werd om 20 u 30 een groot scherm gezet tijdens de pauze).

In een emotioneel betoog sprak zoon Tim zijn steun uit voor een dopingvrij wielrennen. De verklaring kreeg ruime weerklank in de pers en in Reyers laat.

Met het oog op opname in het citatenboek bezorgt Karel een aantal van zijn aforismen aan Gerd De Ley.
Zie een paar ingevingen die eerlang worden aangevuld.

Na illustere personen als Louis Tobback, Stefaan De Clerck, Wilfried en Miet, Guy Verhofstadt en Herman Van Rompuy, heeft Karel ook een cd gemaakt voor Vincent Van Quickenborne: de coup van Q. Hij overhandigde het 'plechtig' aan de toekomstige burgemeester op 21 nov.

Het tv-scherm dat Karel gebruikt op de scène is vergroot. Voortaan gebruikt hij een 46 inch toestel zonder kader. De gezichten op de tv zijn daarmee net iets groter dan 'live'. (Samsung Led UE46ES8000 - Elektro Vervaecke Izegem)

Karel peter van de seingevers en miss-beschermengel op Izegem koers.

  Voor de opwaardering van de  seingevers, waarmee al eens
  werd gelachen op Karels optreden,   komt er een origineel initiatief. Op   Izegem koers op donderdag 6   september krijgen de signaalgevers   de bevallige assistentie van een   heuse miss. Vandaar een warme     oproep aan alle missen, ex-missen of
  kandidaat-missen om met lint in     aanslag aanwezig te zijn op het   evenement. Vanaf 13:15 in café     Mozart op de Grote Markt in Izegem.   Start koers om 14:15 op de   Koornmarkt. De dames krijgen een   side-car rondrit, een ruiker op het   podium en een vip-behandeling. Karel   fungeert als beschermengel en     surveillant van de dames. Er worden   ook heel wat media- en persmensen     verwacht. Zie ook artikel Nieuws-
  blad
en Laatste Nieuws 6 en 7 sept.
  Fotospecial KW

  info: meld u bij Patrick Vandewatere  0497/505235 of Patrick@izegemkoers.be

foto Jan Huysentruyt

Een inspirerend moment: zoon Tim pakt op 27 juni 2012 zijn eerste zege bij de profs. Het gebeurde op het selectieve parkoers van Oetingen. Een artikel in het Nieuwsblad.

Dochter Linde in de sporen van haar pa. Een cabaretlied aan de piano in Leuven.

Sedert de jaarwisseling loopt zowel het programma België in z'n Blootje (jaaroverzicht) als het koersprogramma (waarvoor o.m. optredens zijn geboekt op ploegvoorstellingen, voor supportersclubs, in het Wielermuseum te Roeselare en in Oudenaarde (ism Centrum Ronde van Vlaanderen) .

foto Geert Herman (HN)

Zoon Tim is op 21 augustus 2011 Belgisch kampioen geworden bij de beloften en wordt prof bij topsport Vlaanderen-Mercator.
Karel was volger en cameraman op de moto tijdens Parijs-Roubaix voor beloften op 29 mei 2011. Tim eindigde als 10e.
Motorrijder was Jeancarlo Derycke (zoon van Germain, ex-winnaar bij de profs).

Karel was te gast op radio 2 met de viering van zijn 2.500e optreden in CC de Schakel te Waregem.

De komende maanden loopt het programma 'België in z'n Blootje - en Vlaanderen in z'n Hemdje'.
Het is opgevat als een komisch jaaroverzicht met ons land in de hoofdrol. Zie hier voor een artikel.
In het programma zit een opmerkelijk duet tussen Elio Di Rupo & Bart De Wever (op melodie van amigos para siempre).
Verder figureren ook Herman Van Rompuy, Joëlle Milquet, Michel Daerden en kardinaal Léonard,
(hier samen met Ann De Winter als gewijde maagd - of is het gewaagde meid)


Dit jaar trok Karel naar het stemlokaal met de stemfiets en de megafoon om de mensen te overhalen te gaan stemmen. De slogans waren: Ga stemmen, kies uw kleur, en na poeperkesdag nu ook stemmerkesdag!  BHV was ook aanwezig, maar dan als Blijheid Hoop en Vertrouwen.

Sedert eind april schrijft Karel een wekelijkse column in het Nieuwsblad op vrijdag, met een ludieke kijk op de actualiteit.

Op 9 mei is de jongste fietsende zoon Benjamin provinciaal kampioen geworden bij de nieuwelingen. Bij de viering daarvan belandde Karel
met kleren en al in het zwembad. Zijn oudere broer Tim werd 7e in Parijs-Roubaix voor beloften. Zie een column hierover.
En de appel valt niet ver van de boom. dochter Linde is niet enkel muzikaal, ze heeft ook een ludiek boek geschreven over het studentenleven:
het Kulakwoordenboek. Klik hier voor een artikel in het Nieuwsblad en de Standaard.

Buurman Paul Berlamont werd op 3 juli burgemeester van Izegem voor 1 dag. Karel werd schepen van humor en plechtigheden. Hij begeleidde in die hoedanigheid de 'machtsoverdracht' op het stadhuis. Er waren tal van zotte activiteiten. Men kon zelfs scheiden voor 1 dag. Meer hierover hier.

Er staat een opvolger voor het lied van Wilfried Martens en Miet Smet op youtube.
Het is een ironisch loflied voor Herman Van Rompuy die het bracht van grijze muis tot hype in Europa.
De clip werd gefilmd rond de markt van Izegem met een aantal figuranten, waaronder zangers van het Sint-Pieterskoor,
en is doorspekt met ludieke beelden van de president. Op 19 januari overhandigde Karel hem de cd persoonlijk te Brussel
op een 'audiëntie' in het Justus Lipsiusgebouw. Het live-voorzingen gaf aanleiding tot heel wat hilariteit.
Clip: zie Live-fragmenten. Foto: zie Duetten.

Een ander recent nummer uit zijn Komisch Jaaroverzicht gaat over de whereabouts.
Xavier Malisse, Janina Wickmayer en Sugar Jackson zingen en rappen het nummer aan mekaar.

De integratiecursus die Karel geeft in zijn optredens krijgt een verlengstuk:
elke woensdagmiddag leert Karel de profvoetballers van Zulte-Waregem Nederlands.
Hij doet dat in samenwerking met het PCVO (Provinciaal Centrum voor Volwassenenonderwijs).
Karel kennende wordt dat eerder op een luchtige manier.
Woensdag 21 okt kwam Wtv de les filmen en een paar 'leerlingen' die bovenaan staan in de topschutterslijst:
Chris Makiese en Teddy Chevalier.

Het seizoen start met een zomertournee aan de Belgische kust. Er werd gekozen voor 3 mooie locaties:
- op woe 19 augustus in de feestelijke tent op het evenementenstrand van Knokke-Heist,
- op do 20 aug in het Casino van Middelkerke
- en op zat 22 aug in de Sunset-Lounge van de Pier van Blankenberge

De voorstelling is ook te boeken voor kleinschalige optredens, privé of voor bedrijven,
met veel allusies op het publiek. zie hoe boeken.

Op de Gentse Feesten bracht Karel dit jaar 3 programma's, die komend seizoen beschikbaar zijn: Klik op icoon voor uitleg en reservatie.

1. België in z'n Blootje (en Vlaanderen in z'n Hemdje).
Een Komisch Jaaroverzicht : met Elio en Yves, Wilfried en Miet, Tom Boonen,
Kim & Justine in de hoofdrol

  2. Mo Vint Toch!
  Een koddig programma over de West-Vlaamse taal.  

 

 

 3. Klassiek met een Knipoog.
  Een vrolijk verbond tussen Klassiek en Cabaret.
  Grappen door het klas-zieke oeuvre (samen met sopraan Ann De Winter)
 


Karel schreef al nummers voor Louis Tobback, Guy Verhofstadt, Stefaan De Clerck, Rik Daems en Sophie; de nieuwste creatie is er één voor Wilfried Martens en Miet Smet. Vermits beide tortelduifjes van klassiek houden is gekozen voor een operaduet van Mozart. Met dank aan sopraan Ann De Winter, die ook meehielp met de tekst. De cd werd op 1 april aan het kersverse koppel overhandigd op het EVP in Brussel. Het nummer werd onder grote hilariteit voorgezongen. Fragmenten daarvan zijn in het clipje verwerkt, dat ondertussen meer dan 150.000 keer werd gedownload op youtube. Zie live-fragmenten. Met Ann De Winter (bekend van 'una voce particulare' op de Nederlandse tv) bracht Karel deze zomer een ludiek-klassiek programma op de Gentse Feesten.


 

Karels zoon Tim leverde op 23 aug een puike prestatie op het BK wielrennen voor beloften in Binche. Klik hier voor beelden. (Tim rood-witte uitrusting).
Karel organiseerde trouwens op 9 sept '09 (9-9-9) een ludieke wedstrijd voor vaders van renners.
Deze 'vaderkoers' vond plaats in de pauze van het dernycriterium om 16 uur in de Lendeleedsestraat te Izegem.
De "derny's" waren wel de motoren van de Izegemse solexclub. Ziehier een artikel.  

Ooit als dioxinekip, ooit vermomd in Elio Di Rupo of Guy Verhofstadt, bij elke verkiezing probeert Karel Declercq op een kleurrijke wijze te gaan stemmen.
Wat dit jaar opviel was het gevoel van onzekerheid. 25% wist nog niet voor wie ze zouden stemmen. Voor hen was er een positieve boodschap: ja we kun’t. Met buishoed en jas vol ludieke slogans werd geprobeerd de mensen de juiste kleur te doen kiezen. Op de stoep en op weg naar het kieslokaal kregen de mensen snoepgoed van alle tinten aan. Dit gaf heel wat hilariteit.


schepen kijkt voor welke kleur een andere stadsgenoot zal kiezenEen ploeg van het Vtm-journaal filmde dit alles en zond het 's middags uit. Toen zij ook wilden filmen hoe Karel binnenging in het kiesbureau om zijn stemplicht te vervullen, probeerde de voorzitter van het kiesbureau de filmploeg uit het stemlokaal te verwijderen. Een beetje overtrokken. Deze verkiezingsact schaadt de democratie niet, wel integendeel.


De nieuwe affiche voor de komende seizoenen is klaar.

De programma's België in z'n Blootje en 'Het Jolijt van de Actualiteit' zijn opnieuw opgenomen in het aanbod van het Ministerie van Cultuur (subsidieerbaar tot 2012).

Elio Di Rupo heeft zangtalent. Dat konden omstaanders meemaken in zijn thuishaven zelf: het stadhuis van Mons. Onder de vermomming ontwaarden ze de trekken van een Vlaams cabaretier die daar een gelegenheidsoptreden gaf.

 

 

 

Ook onze ex-interim-premier maakte een opgemerkte verschijning op het partijcongres van Groen in Brussel.
Hij werd zelfs gespot aan de zijde van kersverse oma Mieke Vogels en kreeg het boek 'Groen voor Dummies' kado.

Bij het binnenkomen van Izegem hangen deze borden. België in z'n Blootje komt naar Karels thuisstad op zondag 28 dec om 17 u. Karel schreef ooit een komisch eeuwoverzicht voor Izegem en is dus de geknipte persoon om het programma te doorspekken met humor over de schoenenstad. Inrichter is Kiwanis Izegem t.v.v. de school de Zonnebloem.


 Karel is peter geworden van het Izegemse kippenproject.
 De gemeente stelt goedkoop 3 leghennen ter beschikking om uw GFT-afval te verwerken tot een ei.  Op 26 april werd met een heus kippenlied de actie ingekakeld. Men werkte hierbij samen met de
 actie 'met belgerinkel naar de winkel', waarvan stadsgenoot en ex-wereldkampioen Patrick Sercu  peter is.

 Met buurman Paul Berlamont, minister Bourgeois, kweker Walter Terryn en enkele sympathisanten steunt Karel een stukje erfgoed: de Izegemse koekoek. In café Lagaar hield hij een ludieke lofrede
 bij de start van de actie 'Izegem koekoekt' waarbij het gefokte hoenderras weer op de kaart
 wordt gezet. Ziehier de tekst.

Traditiegetrouw nam Karel deel aan de Belcanto Classic, de zotte koers in Westouter. Met z'n Ishtar-imitatie kreeg hij zelfs de prijs voor de origineelste outfit. "Als ik val heb ik met dit kleed een goede parachute, maar ik ben niet zeker dat ik zo de finale haal."

Intussen won jongste zoon Benjamin zijn eerste koers als laatstejaarsaspirant.

Het formatielied haalde op een week meer dan 25.000 bezoekers op youtube. Het werd gemaakt voor onze onderhandelaars als verademing in deze stresserende tijden en komt uit het eindejaarsprogramma België in z'n Blootje en Klassiek met een Knipoog. Met dank aan sopraan Brigitte Geerts uit Doornik.
Het nummer werd ook opgenomen door Actua-tv en op zondag was Karel te gast op radio 2 bij Buren bij Verschueren in het Casino van Middelkerke.

 Ter ondersteuning van de signaalgevers (waarmee al eens werd
 gelachen op zijn optredens) mocht Karel zelf signaalgever spelen
 in Izegem Koers op 6 september.
 foto Jan Huysentruyt

 Aangepord door zijn koersende zoon Tim nam hij maandag 27 augustus
 ook deel aan de Belcanto-classic; het werd een revanche op vorig jaar  toen zijn deelname eindigde in een ambulance in het zicht van de meet.
 Hij had een paar kandidaat-premiers meegenomen in zijn fietsmand.
 Tim zelf fietste ook mee en reed 2 ronden alleen in de aanval met ene  Frank Vandenbroucke.


Op congressen en in zijn optredens bespeelt Karel dezer dagen de verkiezingen. 
Nieuw is ook een duet tussen Justine Henin en de pas getrouwde Kim Clijsters.

De toenadering tussen Yves Leterme en Elio Di Rupo is een feit. Nooit waren beide minister-presidenten zo intiem. Het gebeurde op het CD&V congres van 14 december waar Karel Declercq optrad als komisch intermezzo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Karel heeft 'een nieuwe deur gestoken'. Dit werd gevierd met een groot verjaardags-vrij-podium, waarbij de rollen werden omgedraaid en nu eens zijn vrienden en artiesten zouden optreden. Opbrengst ging naar een sympathiek project, nl. de Blinden-Brousse-Bus van Hugo Patteeuw en vzw De Pelikaan.
 Het werd een onvergetelijke avond. De gemeente
 Ledegem deed een inspanning voor de zaal (het nieuwe
 gezellige CC De Link te Winkel).
 Er werd gezongen, geplaagd en gedicht met optredens van  Lucrèce De Costere, Lut Seys, Luc Lapere, Brigiet Tyteca,  Veerle De Poortere en Brigitte Geerts
 Italiaan Giacomo Menga leerde het publiek Volare zingen;  zangcoach Françoise Vanhecke zong techno en opera;  vroegere kotgenoten brachten een parodie op Will Tura;
 de Kortrijkse belleman danste op Sostakovic;
 Patrick Cornillie declameerde wielerpoëzie;
 radioman Kris Baert en Geert Van den Bon brachten  pakkende kleinkunstcovers;
 buurman Pol Berlamont toverde een goochelnummer uit de  handen; platenbaas Nico Mertens deed begeleid door  Guido Desimpelaere zijn comeback als absurd zanger
 en dochter Linde zong City of glass, haar eerste eigen song  op piano.  
 Zie hier voor foto's. 
 De avond bracht bijna 2.500 € op. 


Zaterdag 18 november ging België in z'n Blootje van start in de Stadsschouwburg van Brugge. De opbrengst van de avond, meer dan 6.000 €, ging naar het Noordveld, school voor bijzonder onderwijs. Opgemerkte aanwezige en af en toe betrokken in het optreden was Minister Renaat Landuyt, al een paar maal medefietser in de Belcanto-Classic.

Het tweetalig duet voor Vld'er Rik Daems
en PS'ster Sophie Pécriaux
, gezongen door Karel en zijn Waalse zangcollega
Brigitte Geerts werd 'plechtig' overhandigd
aan de betrokkenen in het parlement.
Met een proficiat voor hun paarse liefdesbaby en dank aan Maya Detiège
voor het vakkundig nemen van de foto. 

Merkwaardige verschijning aan het stemlokaal te Izegem. Handschuddend tussen de menigte en omringd door de pers kwam niemand minder dan Di Rupo aangewandeld. 'Zeg maar Elio', zei hij beminnelijk. 'of Dieu'. 'In het kader van de uitwisseling tussen de gemeenschappen kom ik stemmen in Izegem en Karel Declercq in Mons'. Hij liep Sp-A senator Myriam Vanlerberghe tegen het lijf en bedankte haar om het juiste bolletje rood te hebben gemaakt.


Uitgedaagd door zijn koersende zoons zette Karel opnieuw aan in de Belcanto-classic. Hij reed in gevangenis-plunje met het opschrift : 'ik ontsnap in de 1ste ronde. Hier of in Dendermonde'. Tijdens de laatste kilometers kwam hij wel ten val; 'Jammer genoeg was er geen telefooncel om mijn val te breken'. Bereidwillige ambulanciers konden hem 'inrekenen' en voeren naar het ziekenhuis waar geen breuken werden vastgesteld, enkel een verstuiking van de schouder en schaafwonden. Optredens komen niet in het gedrang. 

foto Tanith Constant

Het nieuwe keyboard dat Karel zal gebruiken in zijn optredens is een Korg PA1X, mede dankzij
het bedrijf Korg en muziekhandel Key-music. Het is een werkstation met alle mogelijkheden.
Ook deed een nieuwe televisie op de scène zijn intrede, een 102 cm Lcd-scherm LE40M61, mede dankzij het bedrijf Samsung en het televisiepaleis uit Wevelgem. Het toestel werd door de fabrikanten verkozen tot scherm van het jaar.

Het eerste nummer van het nieuwe jaar is klaar. Het is een duet tussen Rik Daems en Sophie. 
Er kwam zelfs aangepaste haartooi aan te pas. 

Op 10 juli was Karel te gast in het tourjournaal op één.
Er zijn heel wat nieuwe nummers in de maak, onder meer de songfestivalparodie : je 't adore moi non plus. De tekst is klaar; de 'choreografie' wordt geoefend en het bewuste kleed (met parels en spleet) verlaat de naaimachine. 

Het benefiet-aperitiefconcert van Karel voor neef Piet Declercq (geëngageerd missionaris in El Salvador) heeft een pak geld opgebracht. 2295 € werd gestort voor het goede doel. 

Karels optreden in Kinepolis op 20 januari werd gefilmd door Wtv en Focus, samen met de reactie van het publiek achteraf. De reportage werd uitgezonden op 23 januari. Persartikels verschenen o.m. in het Nieuwsblad en De Standaard.

Het Komisch Jaaroverzicht 2005 loopt tot einde maart. Coveliers, de revival van het Vlaamse levenslied, de grootste Belg, de vogelgriep, dit alles komt aan bod. Een impressie vindt u hier

Het programma België-Nederland wordt gebracht op 6 december voor Vlaamse & Nederlandse sponsors in het stadion van PSV-Eindhoven vóór de wedstrijd tegen Fenerbahce.  Op 19 november was er een voetbalmatch voor het goede doel tegen de Davitamon-renners van Nico Mattan t.v.v. het brandwondencentrum van het Gentse UZ.  Bemerk o.m. Nico Mattan, Harry Van Barneveld, Wim Vanbelleghem, Hans Declerck, Claude Verspaillie, Leeuw Johan Museeuw, Chris Peers, Peter Farazijn, James Van Landschoot, Staatssecretaris Q (met administratief vereenvoudigde spelregels), de wegduikende Freddy Maertens en Karel als maskotte, die aangaf dat je moet één zijn met de bal.  De ploeg zou met 5-4 verliezen van de Davitamon renners. Karel slaagde er zelfs in keeper Pfaff te vloeren, net als Spillie en Harry Van Barneveld. 

Zoon Tim manifesteert zich niet op het podium, maar op de fiets.  Dit jaar haalde hij het podium in Paris-Roubaix voor nieuwelingen. Hij behaalde ook zilver op het BK tijdrijden. Op 2 oktober tussen 4 en 6 uur zond radio 2 een reportage uit.

Elio Di Rupo kan ook een aardig stukje fietsen. 
Hier zie je hem alleen in de aanval op de Belcanto Classic. 


                     
We worden door de actualiteit verwend. Er zijn nieuwe nummers in de maak over kardinaal Danneels en 'Charles & Cruella'. Het nummer Potpourri 2005 (een mix van alle Vlaamse hits van de laatste jaren) gaat weldra in première. 
Op melodie van Queen schreef Karel het nummer 'Covelierian Rhapsody' dat hij aan de rebelse liberaal overhandigde.

Thema's uit het Komisch Jaaroverzicht waren o.a. de verkiezingen, de Olympische Somersspelen, de Golfoorlog en... het Songfestival. Karel speelt o.a. Xandee, Di Rupo, Aimé Anthuenis of zichzèlf.

Op 16 november 2004 vierde Karel Declercq zijn tweeduizendste optreden !  Plaats was het gezellige theater 'De Rode Pomp' in Gent, waar pers en speciale gasten waren uitgenodigd uit die 2000 voorstellingen.

Ook het 1999ste optreden is iets feestelijks. Karel Declercq goes Crescendo. Op 6 november werd zijn repertoire in een klassiek kleedje gestoken  door concertharmonie Crescendo  in OC De Neerbeek te Bissegem. 
   
   Gastvedette is 
   sopraan 
   Brigitte Geerts 
   uit Doornik.

Een reportage over het optreden op de Gentse Feesten werd gefilmd door AVS en uitgezonden op 21 juli. Opgenomen werd o.m. het nummer 'One Point' (in Xandee's kledij op Eurosong) en 'Verhofstadt goes classic'.

Ooit ging Karel stemmen als dioxinekip, 
de vorige keer als Guy Verhofstadt. 
Ook nu deed hij een verkiezingsact
Met een kleurrijk en gammel kieskraam trok hij
naar het stemlokaal, met een karrevracht
verkiezingsslogans die hij ludiek aan de man bracht. 
In de stijl van een marktkramer (een soort kruising
tussen Eddy Wally en Xavier Debaere)
daagde hij op als “de man die uw kiespijn verzacht”. 
Bemerk op de beelden ook een Izegemse beroemdheid.

<

Van 21 maart tot 20 juni schrijft Karel een wekelijkse column in de krant De Zondag, ('de lente van Karel Declercq'), meestal over de actualiteit, maar ook eenmaal over het wielrennen.

Voor zijn komisch jaaroverzicht maakte Karel, als Charles Declarck, een rapnummer over de eerste plaats van Kim Clijsters. Het nummer is in een soort verengelst Nederlands. 
Consternatie toen bij hem een fax binnenliep van de advocaat van Kim en Lei Clijsters, met het verzoek de Clijstersrap te schrappen uit de shows, uit deze site en niet meer te laten draaien op de radio. Het nummer zou denigrerend zijn, onrechtmatig haar naam en reputatie gebruiken en een inbreuk zijn op haar persoonlijkheidsrechten.
Karel zag geen reden om daarop in te gaan en schreef een vriendelijke brief terug met de tekst van de rap. Het nummer is ludiek en niet denigrerend bedoeld. Een artiest heeft volgens hem het recht in zijn programma’s te spreken over publiek bekende personen, anders is humor over de actualiteit onmogelijk. 
Fax, antwoord en liedtekst werden bezorgd aan de mensen die de cd hadden ontvangen en aan de 3 persgroepen.
De advocaat liet ondertussen telefonisch weten dat Lei het bezwaar zou laten varen. Hij wijt alles aan een misverstand. De familie was voortgegaan op enkele voorbarige geruchten. Dit geval is niet te vergelijken met een paar commerciële misbruiken van Kims naam en foto. 
We hopen haar binnenkort de cd te kunnen overhandigen.

De integratiecursus werd gebruikt in het eindwerk van Benedikte Coussement, een radiodocumentaire over de zoektocht naar een echte Belg.

Het systeem van Culturele Manifestaties dat op de helling stond, wordt verlengd tot 31 dec 2005. Het optreden van Karel Declercq is subsidieerbaar. De regeling houdt in dat erkende verenigingen die een optreden inrichten een toelage kunnen krijgen bij het Ministerie van Cultuur (02/553 41 72). De subsidie bedraagt 1/3 van de uitkoopsom. Het optreden moet publiek toegankelijk zijn. We danken alle mensen die zich hebben ingezet voor de verderzetting van het systeem. Karel pleitte ervoor bij de Minister op 7 dec na een optreden voor de Vereniging van Vlaamse provincies. Ook tijdens de elf-daagse Vlaanderen-Europa begin juli zijn er ruime subsidiemogelijkheden (zelfs voor vriendenkringen die een optreden inrichten).

Telkens probeert Karel de verkiezingen in het stemlokaal te vatten in 1 beeld. Vorige parlementsverkiezingen was dat als dioxinekip, bij de gemeenteraadsverkiezingen was het als plattelandsburgemeester. Maar nu... 'Ik mag dan wel Declercq heten, vandaag ga ik stemmen als Verhofstadt !' Er kwam zelfs een lied aan te pas, want 'Een premier die zanger wordt, die heeft nooit last van stemtekort.' De beelden werden opgenomen door het journaal van Vtm en dat van Wtv en verschenen in de meeste kranten.

Fragmenten uit de actualiteits- en verkiezingsshow werden door het tv1-journaal opgenomen in de Stadsschouwburg van Brugge. Karel leidde het item over West-Vlaamse koppen in aan het strand van De Panne bij de beelden van Anthony Gormly.

Deze website is bekroond door het internetmagazine Clickx.  In de editie 35 van 25 februari 2003 ontving hij het logo van hoofdvogel. 

Een reportage over Karel Declercq en zijn Jaaroverzicht werd uitgezonden op 30 december 2002 op tv 1 in Afrit 9 (met live-fragmenten opgenomen in het gezellige theater ‘het 4de oor’ te Olen).

Vanaf februari 2002 was Karel elke maandagmorgen te beluisteren op radio 2 (omstreeks 20 voor 8). In de rol van Professor Declercq leerde hij er de Limburger Peter Hermans West-Vlaams.
Karel verwerkt deze lessen tot een ludieke lezing die hij live brengt (alleen met de micro gewapend) onder de titel 'Mobajakkedoe'. Een persconferentie over het nieuwe programma vond plaats op 18 april om 18 uur in de Volkskundige Kring op de Markt te Lichtervelde, symbolisch in het midden van West-Vlaanderen.

De aria 'Verhofstadt goes classic' is op CD uitgebracht (Rossini/Declercq, Data Concept KD/2000, duur 5'32"). Karel overhandigde hem aan de premier op het Vld-congres in het Vandenstockstadion te Anderlecht.

Deze CD kan besteld worden (€ 7.5, verzending inb.).via over-
schrijving op het nummer 465-0128761-74 van Cabaret Karel Declercq,
De 2 andere CD's 'Karel Declercq live' en 
'Declerck maakt een nieuw Gerecht, Renault, Kloon'
zijn ook bestelbaar aan elk € 10 (verzending inb.);
vul het adres in op de overschrijving en vermeld de gewenste CD