Home
Thailand
Zweden
Marokko
Bulgarije
Andalusië
Oost-Turkije
Schotland
Noord-India
Malawi
Vietnam
Wales
Peru-Bolivia
Expedities
Foto's
Links
Gastenboek

Op deze site vind je een korte verslaggeving van verschillende GR's door gans België. De tochten zijn allemaal bereikbaar met het openbaar vervoer.

Meerdaagse tochten Dagtochten
Met accomodatie  Hoegaarden GR128
Malmedy-Eupen GR56 Tervuren GR579 GR512
Monschau-Verviers GR15 Ronse-Oudenaarde GR129
Zonder accomodatie Zoutleeuw GR128
Spa GRAE GR571 GR5 Scherpenheuvel GR 5

Expeditie Scherpenheuvel oftewel expeditie GR5

Zoals de naam al zegt, is dit een deel van de GR5. Dit is een lange afstandswandeling die loopt van Bergen op Zoom tot aan de Franse Rivièra. Meer info op www.groteroutepaden.be. De meeste mensen wandelen de etappes per weekend maar zotten als wij zijn, besloten we het traject Herentals-Zichem op één enkele dag te wandelen. Omdat we zot zijn en omdat we ons ook op het openbaar vervoer met name de nmbs moeten afstemmen. De dag begon voor ons dan ook toen het nog donker was aangezien we eerst nog het afstandje Wechelderzande-Herentals met de fiets moesten afleggen en we er op tijd aan wilden beginnen.


abdij westerlo abdij averbode

Je denkt nu waarschijnlijk aan grote banen die de verschillende dorpen zoals Noorderwijk, Tongerlo, Westerlo en Averbode verbinden, maar niets is minder waar. De GR brengt je langs rustieke paadjes en onderweg tref je nog verschillende cultuur- en natuurwaarden aan. Je passeert zowel de abdij van Tongerlo, het kasteel van de Merode, de abdij van Averbode als de Kwarekken en de Demerbroeken, twee natuurreservaten.

demerbroeken

Expeditie Voeren

Onze tweede expeditie besluiten we met de fiets te doen na onze zere voetjes. Het voordeel van de fiets is dat je veel verder kunt gaan, het nadeel is dat alles zo snel aan je voorbijgaat. Ons eindpunt wordt Voeren en we maken er ineens een driedaagse van met overnachtingen in de jeugdherbergen van Genk en Voeren. Ook hier denk je waarschijnlijk aan ellenlange banen. Niets is minder waar. Het hele traject hadden we uitgestippeld met behulp van het knooppuntennetwerk. Foto's vind je hier.

Expeditie Viroinvallei

Deze keer trokken we erop uit naar de Viroinvallei. Mij bekend van een schoolexcursie die me nog altijd bijblijft. We logeerden in een pittoresk hotelletje genaamd naar de streek, "La Calestienne". Een aanrader voor de natuurliefhebber. Ook de Viroinvallei is een aanrader voor de natuurliefhebber. Door de aanwezigheid van kalkgesteente bloeien er diverse zeldzame planten. Voor de orchideeën waren we natuurlijk nog te vroeg, al konden we immens genieten van de massa's voorjaarsbloeiers. Als je zoals ik, afkomstig bent van de Kempen, sta je wel te kijken bij die bloemenpracht. La Calestienne bevindt zich in Nismes, en na een korte, mooie wandeling langs een oude spoorweg, ook bereikbaar met het openbaar vervoer. Foto's vind je hier .


Expeditie GR 128

Van die enkele vrije feestdagen moet je genieten als je voor het eerste jaar werkt en daar het dan ook mee moet doen. Een verlengd weekend zat er niet in door een trouwpartij dus besloten we maar er een dagtocht van te maken. Centjes sparend om op onbetaald echt verlof te kunnen, zit er niets anders op dan maar gewoon te voet te vertrekken. Geen slecht idee, want na de Abdij van't Park zitten we al op onbekend terrein en het wordt er alleen maar mooier op. Langs kasseibaantjes, holle wegen, dwars door de velden, kruipend onder de overgroeide wegeltjes, ... vervolgen we de GR 128. Zonder kaart op stap ontdekken we een heleboel nieuwe dorpen: Willebringen, Neervelp, Hoksem, en dat allemaal op wandelafstand. Onderweg passeren we onvermoed waarschijnlijk een heleboel natuurreservaten. Vermoeid maar voldaan belanden we uiteindelijk in Hoegaarden vanwaar we heelhuids door een moedwillige chauffeur vlak bij mijn deur terug worden afgezet. Foto's van deze dagtocht vind je hier.


Expeditie Spa: GRAE-GR571-GR5

11 november, een extra lang weekend. Hoe kunnen we dit beter vieren dan er een weekendje uit van te maken. Bij gebrek aan verplaatsingsmogelijkheden en aangezien de leuke gîtes niet naast het station liggen, proberen we er maar iets anders van te maken. Een degelijke trektocht met de tent is het geworden. Van Spa naar Spa, en ondertussen nog even 75 kilometertjes. Het is een combinatie van drie GR's, de GR AE van Spa naar Nonceveux, de GR 571 van Nonceveux via Coo en Trois Ponts naar Stavelot, en de GR5 tenslotte van Stavelot terug naar Spa. Een echte aanrader. Langs kleine bosriviertjes, weidse uitzichten, veengebieden, heuse bossen, ... Meer informatie vind je in de verschillende topogidsen alsook in de boeken "Op pad met rugzak en tent" van Sjef van de Poel als 'Trektochten in de Ardennen" van Lannoo. In deze laatste gids staat zelfs de trektocht volledig beschreven! Foto's van onze trektocht vind je hier.


Expeditie Zoutleeuw: Gr 128 part two

Vandaag (1/10/06) wilden we de mooie GR die we ooit van Leuven naar Hoegaarden hadden gewandeld, vervolledigen. Zondag en openbaar vervoer gaan echter niet goed samen, vandaar dat we niet in Hoegaarden maar in Ezemaal zijn gestart. Daar ligt weliswaar een klein stationnetje. Via de kleine Gete gaat het verder richting centrum en tot in Eliksem. Als die naam je al niets zegt, we komen nog in Overhespen, Wommersom, Drieslinter, Melkwezer, Helen-bos en last but not least Zoutleeuw. Daar kan je het prachtig belfort bezoeken dat op de werelderfgoedlijst staat.
Foto's

Expeditie Tervuren: Gr 579-512

Sabine had een zondag vol regen voorspeld, maar de weergoden waar ons goed gezind, geen druppeltje is eruit gevallen. De Gr 579 bracht ons van Pécrot via het Rodebos tot Huldenberg. De veldleeuwerik en geelgors zat al vrolijk op z'n zangpost. Vanaf Huldenberg vervolgden we onze weg via de GR 512 langsheen héél het Zonienwoud tot aan Groenendael.
Praktisch: afstand +-27 km, 11 maart, Leuven-Groenendael
Openbaar vervoer: trein Leuven-Pecrot, bus Groenendael-Leuven
Foto's

Expeditie Oostkantons: GR 56

Een verjaardag kan niet beter gevierd worden dan door een weekendje te gaan wandelen. De GR 56 van Malmedy naar Eupen stond op het programma. Overnachting was voorzien in de jeugdherberg van Ovifat, maar door omstandigheden was deze bezet. Iets minder comfortabel, maar des te gezelliger, vonden we een plaatsje in de schuur van Pension Ulenspiegel te Sourbrodt. Zaterdag is het nog heuvelachtig, maar eens we zondag de venen gepasseerd zijn, volgt het pad vooral een riviertje in de bossen.
Praktisch: afstand +-50 km (Malmedy-Sourbrodt:: 23 km, Sourbrodt-Eurpen: 26 km)
Openbaar vervoer: trein tot in Verviers Central, dan direct aansluiting met bus 395 tot in Malmedy, rechtstreekse verbinding Eupen-Brussel.
Kaartje
Foto's

Expeditie Vlaamse Ardennen GR 129

De eerste warme zondag van het jaar. Dan kan je niet anders dan er op uit te trekken. De keuze viel deze keer op de Vlaamse Ardennen. Van Ronse naar Oudenaarde, via glooiende landschappen en prachtige vergezichten.
Praktisch: Ronse-Oudenaarde, +- 24 km, 10 februari
Openbaar vervoer: Station te Ronse en te Oudenaarde
Kaartje
Foto's

Expeditie Eupen GR 15

Praktisch: Monschau-Eupen, +- 22 km, 5 april
Eupen-Verviers,+-20 km 6 april
Openbaar vervoer: Station te Eupen, bus 385 naar Monschau, station te Verviers
Overnachting: Gîte d'etape Eupen
Foto's
Kaartje