English / Dutch


Paintings | Drawings | Performance | Info | Upcoming Events | Contact | HomeBio

Ik, Karen Hendrickx, ben beeldend kunstenaar geboren in 1984. Op 15 jarige leeftijd ben ik beeldende vorming gaan studeren aan Sint Maria instituut in Antwerpen. Daarna heb ik nog verschillende andere opleidingen gevolgd in het deeltijd kunstonderwijs, om mijn stijl verder te ontwikkelen.

In September 2017 ben ik gestart met een reeks rond dans en beweging. Voor deze reeks ben ik voor meerdere seizoenen gaan tekenen en schilderen in Kunstcampus De Singel in Antwerpen. Dankzij Vincent Wilms, Performing Arts Production, heb ik de mogelijkheid gekregen om verschillende generale repetities bij te wonen van o.a. Anna Theresa de Keersmaeker en Rosas, Sidi Larbi Cherkaoui en Eastman, Wim Vandekeybus, Compagnie Seydou Boro, Eko Supriyanto,Ö .. Dankzij het contact met deze dansgezelschappen heb ik in april ook de kans gehad om te gaan werken tijdens een dans workshop in de studioís van Wim Vandekeybus in Molenbeek en in augustus tijdens een dansworkshop van Sidi Larbi Cherkaoui en Eastman.

Het uitgangspunt voor deze reeks was vooral het vangen van een beweging en het weergeven van de spanning tussen de dansers. Door dit te doen ontstond er gaandeweg een soort symbiose tussen wat ik creŽerde op papier en wat de dansers uitvoerden op het podium. Het ritme dat zij uitdrukten door middel van beweging, heb ik proberen weer te geven door middel van houtskool en verf.

Tijdens mijn project in Kunstcampus De Singel kwam ik ook in contact met de dansers en kwam ik tot de vaststelling dat de emotie van waaruit mijn tekeningen en schilderijen ontstaan, eigenlijk detzelfde is als de emotie van waaruit zij hun dans creŽren. Hierdoor kreeg ik het idee om intensiever te gaan samen werken met een dans gezelschap, om zo een performance te creŽren die de link tussen dans en beeldende kunsten aantoont. Op dit moment werk ik samen met het Luikse dansgezelschap JC Choreography aan de performance Sketches of Emotion.CV

* Juni 2006 : Afgestudeerd aan het Kunsthistorisch instituut van Antwerpen.

* Juni 2011 : Afgestudeerd in de hogere graad schilderkunst van het deeltijds kunstonderwijs aan Sint Lucas academie te Kapellen.

* April 2015 : Tentoonstelling in cultuur station Tracť in Ekeren

* Juni 2017 : Afgestudeerd in de specialisatiegraad tekenkunst aan het deeltijds kunstonderwijs van de koninklijke academie van Antwerpen

* September 2018 : Resident bij Studio Start in Antwerpen

* Januari 2020 : Groepstentoonstelling in galerie Verbeeck-Van Dyck in Antwerpen

* April 2020 : Creatie van het filmpje 'sketches of Emotion' voor de online editie van dag van de dans 2020

* April 2020 : Geselecteerd met het filmpje 'Sketches of Emotion' voor socialdistancingfestival 2020

* Mei 2020 : Geselecteerd met het filmpje 'Sketches of Emotion' voor positive energy art festival

*
Publicatie van werk in de catalogus van positive energy art festival


* Mei 2020 : Geselecteerd met het filmpje 'Sketches of Emotion' voor Wake UP! Memorial

* Augustus 2020 : Eerste try out van de performance 'Sketches of Emotion' in het museum Van Buuren in Ukkel-Brussel

* Augustus 2020 : Finalist van de Starvd Art prize 2020

* 15/12/2021 Publicatie van werk in Art Hole magazine : www.ahole.co.uk

* January 2021 finalist van de 10th “All women” Art Exhibition :
https://www.lightspacetime.art/all-women-art-exhibition-january-2021/

* geselecteerd voor Act Exhibition in Brussel : https://www.youtube.com/watch?v=fwRxP9a6Fk4&t=2s