titelbalk
 
 

 

 
 

De Kapel

Een gebied ten oosten van Kortrijk noemde in de 14 de eeuw Vliesberg of Vlieberg.

Op 30 mei 1609 begonnen de kanunniken van Onze-Lieve-Vrouw met de bouw van de kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Bede, thans Kapel ter Bede.De Kapel"

Een gebied Ten Oosten van Kortrijk noemde in de veertiende eeuw "Vliessberg" of "Vlie-berg".

Op dertig mei zestienhonderd en 9 begonnen de kaanunnikken van Onze-Lieve-Vrouw, met de bouw van "de kapel Onze-Lieve-Vrouw tèr Beede", thans "Kapel tèr Beede".

 
kapel
     
 

De Hoeve

Op 20 juli 1688 kon Pieter DHondt, landbouwer-landeigenaar, een aantal percelen in de nabijheid van de kapel aankopen. De aangekochte hofstede werd echter vermoedelijk vernield tijdens een bezetting van Franse troepen en later heropgebouwd.


Op 14 april 1705 kocht Jan Baptiste van Baelen, raadspensionaris van de stad Kortrijk, de hofstede van Pieter DHondt.


In 1707 werd Jan Baptiste beheerder van Kapel ter Bede, waardoor hij belast werd met het onderhoud van de kapel en de organisatie van de erediensten..De Hoeve"

Op 20 juli 1688 kon Pieter Dont, landbouwer-landeigenaar, een aantal percelen in de nabijheid van de kapel aankopen. De aangekochte hofsteede werd echter vermoedelijk vernield tijdens een bezetting van Franse troepen, en later heropgebouwd. Op 14 april zeventienhonderd en vijf kocht Jan Baptist van Baelen, raads-pensionaris van de stad Kortrijk, de hofstede van Pieter Dont. In zeventienhonderd en zeven werd Jan Baptist beheerder van "Kapel tèr Bede", waardoor hij belast werd met het onderhoud van de kapel, en de organisatie van de erediensten.

 

 
hoeve
     
 

Het kasteel

In 1714 erfde OIgnatius Goetghebeur, door zijn huwelijk met de oudste dochter van Jan Baptiste van Baelen, het buitengoed. Vermoedelijk gaf hij de opdracht de hofstede te vergroten met een eerste lusthof.


Nadat het eerste lusthof door een brand was vernield, gaf Leonard Surmont in 1774 opdracht tot de bouw van een nieuw buitengoed, vanaf dat ogenblik in de volksmond Château Surmont genaamd.Het kasteel

In 1714 erfde OIgnatius Goetghebeur, door zijn huwelijk met de oudste dochter van Jan Baptist van Baelen, het buitengoed. Vermoedelijk gaf hij de opdracht de hofsteede te vergroten met een eerste lusthof. Nadat het eerste lusthof door een brand was vernield, gaf Leonard Surmont in 1774 opdracht tot de bouw van een nieuw buitengoed, vanaf dat ogenblik in de volksmond "Château Surmont" genaamd.

 

 

 

 

kasteel
 

-De kapel werd in 1983 beschermd als monument, en in 1995-1996 gerestaureerd.


-De hofstede "Goed ter Bede" werd op 10 februari 2009 gesloopt.


-Van het kasteel Surmont vinden we thans de ruïne.

-De kapel werd in 1983 beschermd als monument, en in 1995-96 gerestoreerd.


-De hofstede "Goed ter Beede" werd op 10 feberuwari tweeduizend en negen gesloopt.


-Van het kasteel Surmont vinden we thans de ruïne.

 

2
25
50
100

 

"De vraag naar wat een monument is, wat de actuele betekenis van een gebouw is en naar wat voor de toekomst bewaard moet worden, zal steeds opnieuw gesteld worden. Het antwoord op deze vraag zal steeds veranderen en wellicht zal niet zelden blijken dat een gebouw pas nadat het voorgoed verdwenen is daadwerkelijk een relevante betekenis heeft voor een hedendaagse maatschappij" .*

CORNILLY, Monumentaal West-Vlaanderen, p.26

"De vraag naar wat een monument is, wat de actuele betekenis van een gebouw is, en naar wat voor de toekomst bewaard moet worden, zal steeds opnieuw gesteld worden. Het antwoord op deze vraag zal steeds veranderen, en wellicht zal niet zelden blijken dat een gebouw pas nadat het voorgoed verdwenen is, daadwerkelijk een relevante betekenis heeft voor een hedendaagse maatschappij"

CORNILLY, Monumentaal West-Vlaanderen, pagina 26

 

 

________________________________________________________________

 

fotobalk