KBC SINT ROCHUS DEURNE


Ga naar de inhoudsopgave

2016 60 KBC SINT ROCHUS

IN BEELD

VorigePlayVolgende

KONINKLIJKE BILJARTCLUB SINT ROCHUS DEURNE


Onze Biljartclub Sint Rochus Deurne bestaat dit jaar 60 jaar en daar zijn we bijzonder trost op !

Als we even in het archief naar 1956 terugbladeren, dan lezen we het volgende :

“In den beginne was er niets … dan een biljart met een versleten laken en drie petatjes van bils… Op een gedenkwaardige zondag verscheen een teken aan de wand, in de vorm van een briefje waarop de biljartliefhebbers werden uitgenodigd hun naam te plaatsen, ten einde te kunnen overgaan tot de stichting van een echte biljartclub. Dit gebeurde ten jare 1956… En tijdens een stichtingsvergadering op 24 november werd de definitieve stoot gegeven met de verkiezing van een bestuur…”

Bij de start was één biljart beschikbaar in het centrum van het toenmalige parochiehuis. In de jaren zeventig werd een aansluitend lokaal aangebouwd waarbij de biljarters in een discretere sfeer hun geliefde hobby kunnen beoefenen. Er werden toen 2 biljarts gekocht om het gestegen aantal leden voldoende mogelijkheden te geven om hun sport te beoefenen.

De biljarts werden gedurende de geschiedenis ook gebruikt door andere clubs in Familia, maar ook door de liefhebber die zelf eens een stootje wil plaatsen. De biljartklokken werden geplaatst om de kosten voor het onderhoud van het materiaal te kunnen betalen.

De Koninklijke Biljartclub Rochus Deurne is gevestigd in het parochieel ceontrum Familia, Karel Govaertstraat 53 te 2100 Deurne. De biljartclub heeft nog steeds een aparte biljartruimte in Familia. We beschikken over twee klassieke biljarts waarop wekelijks op zaterdagavond vanaf 19u een clubavond doorgaat. Jaarlijks worden 2 Handicaps Vrij Spel afgewerkt en een aparte Bekerwedstrijd in de eerste weken van het jaar. Ook een aparte Handicap Driebanden wordt gespeeld.

Ieder jaar worden op de jaarvergadering onze kampioen en bekerwinnaar in de bloemetjes gezet. De uitgebreide prijzenkast wordt geopend voor de spelers in volgorde van hun prestatie dat jaar. Alle twee jaren wordt er een nieuw bestuur gekozen en spreken de leden hun vertrouwen opnieuw uit.

Tweejaarlijks wordt er een reis georganiseerd waarbij we een deel van Beligië of onze buurlanden ontdekken. Zo kwamen Monchau, De Westhoek, Maastricht, De Biesbossen, Lier, een Schelde-boottocht en nog vele andere lokaties aan de beurt. De lokale horeca is steeds opgetogen om onze club te ontvangen. We bedanken vaak met ons clublied dat velen bekend in de oren klinkt.

Meermaals per jaar wordt een “Over-en-Weer” wedstrijd gespeeld tegen een aantal bevriende clubs. Dit is vaak een gezellig weerzien met mensen met een gelijkgezinde hobby die elkaar jaarlijks bestrijden, thuis en op verplaatsing.

In 2006 heeft onze biljartclub zijn 50 jarig bestaan uitgebreid gevierd met verschillende aktiviteiten (Optreden Poesje, Paella, BBQ, Reis, …) om wat geld in de kas te vergaren. Bij die gelegenheid werden de biljarts vervangen door gloednieuwe exemplaren en werd de biljartruimte volledig in frisse kleuren herschilderd door de leden. Schepen Ludo Van Campenhout heeft bij die gelegenheid samen met onze voorzitter de nieuwe biljarts ingespeeld.

Sinds 2006 mag de club zich tevens “Koninklijke” noemen. Voorzitter Jan Peeters ontving destijds de oorkonde uit de handen van Gouverneur Paulus.

Onze biljartclub is ondertussen uitgegroeid tot een gezellige, toffe groep spelers die iedere zaterdagavond hun hobby komen beoefenen. Onze club is, in tegenstelling tot vele andere clubs, gegroeid met leden van gespreide leeftijden.

Tot vandaag zijn er nog twee leden in leven die er bij de start van de club bij waren : Stan Vranken en Louis Geefs. Beiden zijn al meerdere jaren niet meer aktief als biljarter, maar ze dragen de club nog steeds een warm hart toe.

Toch was 2016 voor onze club een moeilijk jaar. We moesten afscheid nemen van een aantal zeer waardevolle leden door ziekte en leeftijd. Mesnen zoals Jos Canters, Marcel Broeckx en Jan Peeters hebben een grote bijdrage gehad voor de club en de wekelijkse sfeer. Maar we blikken vooruit met een bepaalde trots en de fijne herinneringen.

De Koninklijke Biljartclub Sint Rochus Deurne heeft momenteel 4 mensen in het bestuur :
Eddy Leijzen, Voorzitter
Braet, Schatbewaarder
Bosmans, Spelleider
Peeters, Secretaris

Er zijn momenteel een twintigtal spelende leden en enkele ere-leden.

Op zaterdag 3 december heeft onze club een uitgebreide receptie voorzien voor alle leden, de andere verenigingen, bekenden en vrienden. De club heeft besloten om alle giften aan een goed doel te schenken. We hebben gekozen voor “2gether on Wheels”, een startende club voor G-Sport cyclocrossers en wielrenners voor mensen met een verstandelijke handicap.

We willen de Stad Antwerpen danken voor de ontvangst in het Districtshuis van Deurne op 9 december !


Voor meer informatie kunt u steeds bij ons terecht.

HOME | HANDICAP | IN BEELD | INFO | REIZEN | VIDEO-CLIPS | NUTTIG | Sitemap


Terug naar de inhoudsopgave | Terug naar het hoofdmenu