Dagschotel tuinbonen

Overheerlijke schotel!

Boodschappenlijstje

Het korte, maar zoete seizoen van de tuinbonen breekt aan. In sommige streken heten die de dikkertjes onder de bonen: labbonen of boerentenen. Ze zijn het lekkerst wanneer ze nog relatief klein zijn als de tenen van een babyboertje. Een vers takje bonenkruid maakt het geheel af. En bedenk dat die dikke donzige schil ongeveer de helft van het gewicht vertegenwoordigt: koop dus dubbel zoveel als u netto nodig hebt.

  • 2 kg tuinbonen (met peul gewogen)
  • 1 ui
  • 300g gerookt spek, gezouten spek of bacon
  • het binnenste van een kropsla
  • een paar takjes bonenkruid
  • Peper en zout
  • Boter
Bereiding

Ontdoe de bonen van hun peul, snipper een kleine ui, verdeel het spek in dobbelsteentjes. Voor een extra fijne smaak kan u de boontjes dubbel pellen. Bak het spek met de ui, wanneer een beetje vet is vrijgekomen voegt u er de boontjes en de slablaadjes aan toe. Bedek met water, kruid met peper, zout en bonenkruid. Laat ongeveer 30 minuten koken. Omdat tuinbonen een zeer voedzame groente is kunt u ze zonder vlees met misschien iets meer spek als hoofdschotel opdienen. Geef er geen aardappelen bij dat is van het melige teveel maar bijvoorbeeld geroosterd bruinbrood met boter, of een tomatenslaatje.

Tags

GROENTE | HOOFDGERECHT | ZOMER

Jouw commentaar

Naam: E-Mail: Commentaar: