Herkomst

Nederlandse naam: Griekse landschildpad

 

Ontdekt door Gmelin in 1789.

 

De  Griekse Landschildpad (soortnaam Testudo Hermanni) kan  meer dan 50 jaar oud worden.  Land van herkomst is Griekenland en de Balkanlanden. 

 

De Griekse Landschildpad telt 2 ondersoorten:
de Testudo Hermanni Boettgeri (oostelijke ondersoort), die aanmerkelijk groter wordt dan de Testudo Hermanni Hermanni (westelijke ondersoort).

 

De Griekse landschildpad heeft een hoog, gewelfd schild dat bruin/oranje/geel gekleurd is, met vaak donkere vlekken op de naden.  Het schild van de Testudo Hermanni Hermanni is ovaler en contrastrijker van kleur dan dat van de Boetgeri.  Hij onderscheid zich van andere soorten door het in tweeŽn gedeelde staartschild en de grote hoornnagel aan de staartpunt.

   

Algemene info

Het is een actieve schildpad die graag klimt en graaft op zoek naar voedsel.  's Winters houden de schildpadden een winterslaap.

 

Ze worden ongeveer 20 cm groot.  De mannetjes hebben een langere staart dan de vrouwtjes en een iets holler buikschild.  Het wijfje legt eieren in de losse grond.  N  2 ŗ 3 maanden komen de jonge schildpadjes uit.  Geslachtsonderscheid kun je bij deze dieren vaak pas na een jaar of 3 maken.


Bij aanschaf moet men zich de volgende vragen stellen:  staan de ogen helder - is de neus droog - is de kleur binnen in de bek zacht rose - maken de dieren een montere indruk - vertonen poten en schild geen vervormingen - is de ontlasting vast en heeft deze een donkerbruine kleur?

 

De ondersoort Boettgeri wordt veel nagekweekt.  Dit is een prima soort om mee te beginnen.

   
 

NIEUWS

Chico vertelt aan de hand van foto's over zijn leven

>>>

 
 

HAPPER

Naam: Happer

Geboren: 12/08/2002

 

Gestorven:

04/03/2004