* Zomervakantie 2007: We hebben aan de kinderen dit jaar onze vakantie niet alleen aan de wijn te besteden. Bestemming : Zuid-Engeland. Vooreerst trekken we rond langs Stonehenge,Bath, Oxford. We keren terug via het district Kent. In dit gebied waar een 300 ha wijngaarden zijn, kunnen we toch niet nalaten om even langs de Barnsole Vineyard te rijden, een jonge wijngaard die aangeplant werd in 1993, na 16 jaar experimenteren door een van de twee broers Prof Dr John Danilewicz. Voor witte wijn worden Reichensteiner en Huxelrebe gebruikt, rode druivenvariëteiten zijn Rondo, Regent en Pinot Noir. Witte wijnen bevatten na enige jaren nog vrij veel zuren, met een fruitig karakter, mooi gemaakt. (Canterbury Choice Dry Reserve 2002). De rode wijn : Canterbury Choice Red Reserve 2005. Een aromatische donkere rode wijn. Rijk aan fruit, robuuste taninne door eiklagering, met bloemtoetsen. Een zeer aangenaam bezoek,we ontdekken nieuwe wijnen. www.barnsole.co.uk * Zomervakantie 2006: Bedoeling was om Oostenrijk te gaan verkennen, Mozart achterna. Koude en regen hebben er echter anders over beslist. Dan maar richting Italië, naar de zon en vino. Vapolicella in de buurt van het Lago di Garda leek ons een ideale uitvalsbasis. Cantina San Michele (cfr foto) een enorm groot wijnhuis maakt de typische wijnen waaronder Amarone en Recioto. Deze wijnen ondergaan een unieke vinificatie, appassimento genaamd. De geoogste druiven worden gedroogd in houten kisten (ong 100 dagen voor Amarone, langer voor de Recioto , zoete wijn) * Promenade gourmande (Igé): zondag 18 juni 2006 Ook dit jaar namen we deel aan deze schitterende organisatie. Genieten van typische gerechten gecombineerd met de plaatselijke wijn en dit alles onder een stralende zon,... wat wil een mens nog meer. * Opendendeurdagen 2006: zondag 5 maart en zondag 12 maart We zijn moe maar voldaan na de opendeurdagen. Er was een grote opkomst. Er kwamen ook nieuwe klanten opdagen. Men wordt aangetrokken door de uitbreiding van ons gamma. Er zitten enkele pareltjes van wijnen in ons gamma; dat komt meermaals ter sprakke. We zijn dan ook overtuigd dat we een juiste selectie maakten tijdens de zomervakantie. De BIB (Bag in Box) blijkt ook een voltreffer. Feesten en BBQ’s zullen in de zomer vergezeld worden van “wijn in dozen”. Onze toppers zijn momenteel “Côtes de Castillon”, “Bordeaux Supérieur” en “Crémant de Bourgogne”. * Onze Hagelandse wijn “Kerner 2005” zal pas in mei ter beschikking zijn. De wijn moet gekeurd worden, het betreft hier namelijk een “AOC-wijn” : een “Appellation Contrôlée”(De aanduiding op etiket van Franse wijn waardoor de plaats van herkomst wordt gegarandeerd, waarbij de bodem, het klimaat, de druivensoorten en de diverse verplichtingen zoals minimale alcohol percentage, maximale opbrengst per hectare, snoeimethode en vinificatievoorwaarden etc. van belang zijn). Vooral bordeauxwijnen hebben deze beschermde herkomstbenaming: Médoc, Saint-Émilion, Pomerol, enz. Wettelijke aanduiding sinds 1932. * De zomervakantie 2005 was vruchtbaar op het vlak van ontdekkingen van wijnhuizen. Onze hoofdbestemming was Bordeaux. Op basis van enkele criteria hebben we wijnkastelen geselecteerd, waarvan we de volgende hebben weerhouden: Château Perayne (Bordeaux Saint Macaire) Château La Rose Côtes Rol (Bordeaux Saint Emilion) Château Roc de Joanin (Bordeaux Côtes de Castillon) Château Thibeaud-Maillet (Bordeaux Pomerol) Op een kleine wijnmarkt Lalinde kwamen we in contact met Anne-Marie Mignon. Deze dame produceert op kleine schaal Champagne. De degustatie beviel ons, dus besloten we op de terugweg even langs te gaan. Zo gezegd zo gedaan. Ons vermoeden bleek gegrond; het is een zeer charmante vrouw die opgegroeid is tussen de champagne. Haar broer produceert ook champagne en haalt op internationale wedstrijden mooie erkenningen. Anne-Marie voelt zich echter niet geroepen om deel te nemen aan concours, maar omdat ze op dezelfde basis de vinificatie verzorgt als haar broer zijn wij overtuigd van een continue geleverde kwaliteit. * Artikel uit “Le journal de Saone-et-Loire” van woensdag 22 juni 2005. 130 marcheurs s’invitent à la balade. Ce dimanche l’été avec deux jours d’avance et 130 randonneurs avaient accepté le rendez-vous des organisateurs de la 2° balade gourmande. Seul, en famille ou entre amis, dès 9 h 30 les premiers marcheurs gourmands prenaient leur fiche d’inscription afin de connaître l’itinéraire du circuit de 9 km méticuleusement préparé par le président Diserens et les membres de l’association aidés dans leur tâche par le Patrimoine igéen. Un parcours à travers vignes, jalonné de cinq étapes où chacun pouvait se désaltérer, prendre un peu de repos, déguster les vins du cru et se restaurer avec au menu : gougère en Vernayes, jambon persillé au lavoir du Munet, poulet à la crème et gratin dauphinois au château de la Bruyère, fromage mâconnais à la Belouze et tarte au sucre au lavoir de Martoret le tous proposé par les commerçants d’Igé. Le Patrimoine Igéen et les responsabels de l’association remercient les viticulteurs et les commerçants pour leur collaboration à la réussite de cette belle journée dominicale. Une excellente initiative qui permet de faire découvrir toute la qualité de vie et le charme de notre village du haut mâconnais. ......... en wij waren erbij !!!!!! *De pluk in Igé is begonnen ! (2004) een verslag van Maria Borie Le vendanges, nous avons commencé le 29.09 par les vendanges pour les crémants et ceci a duré 4 jours à 20 coupeurs et 3 porteurs. Le raisin est ceuilli en caisses plastiques, pour ne pas écraser le raisin, pour éviter qu'il commence à fermenter de suite, et on retire le jus (le moût) toute de suite, et, dans notre cas, c'est ce môut qui est enlevé à la fin des 4 jours par camion citerne par notre fabricant de crémant, la maison Boisset de Nuits St.Georges. Il en garde une partie pour faire ses propres crémants, et le reste revient chez nous après 18 mois d'élaboration. Nos 2 cépages servent à faire du crémant : chardonnay et pinot noir. Pour les crémants, le degré du raisin ne doit pas dépasser 10,5%, et l'acidité doit être très haut, sinon les môuts ne sont pas acceptés. Le dimanche nous n'avons pas vendangé, nous en avons profité de faire une journée de vendanges à la machine des gamay jeunes (étant donné que c'est un ami à Pierre qui a sa propre machine, nous pouvons être sûr du bon travail, nos jeunes vignes n'en souffrent pas du tout). Le lundi 4, nous avons décidé de ramasser tous les rouges, à nouveau une équipe de 20 coupeurs et 2 porteurs cette fois-ci (il est plus facile de porter les hottes que les caisses)qui autrement risquaient de pourrir sur pied, suite à l'humidité du mois d'aôut, et nous avons eu de la chance, parce que le raisin que nous avons rentrés est très beau, des degrés au dessus de 11% naturel, une très bonne acidité, de la qualité et de la quantité en abondance, malgré que nous avions fait une vendange en vert au mois de juillet, où nous avions coupé et laissé tomber par terre par une équipe de 20 coupeurs, à peu près l'équivalent de 100 hectolitres, pour permettre aux meilleurs grappes de profiter au maximum du soleil, et pour éviter la pourriture. Et étant donné, que le temps commençait à se gâter, nous avons continué avec les blancs dans la foulée, ce qui était une bonne décision, parce que lui aussi est très beau, très sucré, une très bonne qualité. Là, ils n'étaient que 10 coupeurs, pour permettre aux cavistes de suivre avec le pressoir. Finalement, nous avons eu beaucoup de chance que septembre s'est rattrapé point de vue ensoleillement, et nous avons pu vendanger sous le soleil, sauf une matinée. *Alvast een kleine kennismaking met “Château de la Liquière ” ! Vanaf 2005 zullen wij ook enkele wijnen uit hun gamma promoten. Via Mijnheer Borie werden we in contact gebracht met de familie Vidal. We beginnen ’s morgens vroeg aan onze uitstap landinwaarts. Liquière ligt in de heuvels, ten westen van Faugères. Mevrouw Vidal gidst ons telefonisch naar hun wijndomein in het piepkleine dorpje Liquière. We worden hartelijk ontvangen. De gedegusteerde wijnen bevallen ons en boeien ons als uitbreiding van ons gamma. Greet is verrast door de “Vrilles d’Automne” Rouge : een rode zoete wijn… ze droomt direct van chocoladecake en chocolademousse. Ik laat me meer verleiden door de Cistus Rouge. We slaan een voorraad in en verkennen de rest van de dag de omgeving. *Onze zomervakantie 2004 : op zoek naar wijnen met een zuiders karakter. We hebben deze zomer het nuttige aan het aangename gekoppeld : we trekken richting Languedoc en Côte du Rhone. Een weekje kamperen aan de Middellandse zee : veel waterpret voor kinderen, veel wijnpret voor de ouders. Contacten gelegd met Mijnheer en Mevrouw Vidal van het wijnkasteel in Liquière. Onze uitstap afgesloten met een pick-nick aan het water in Roquebrun. Prachtige omgeving, we hebben gezwommen tussen oude ruines. We hebben watermassages genomen in de kleine watervalletjes. *Wijnmarkt in Fitou : gezellig, gelukkig konden we à volonté wijn proeven want het was een frisse, miezerige avond. Kennis gemaakt met de eigenaars van “Chateau Windal”. Kan nog interessant worden voor onze wijnen in bulk. Toch maar besloten om ’s anderendaags de bergen in te trekken om de wijngaarden te bezoeken. Valt tegen, klikt niet echt, wijn is toch nog te duur voor bulk. Maar toch enkele nieuwigheden aan de weet gekomen. Het valt ons op hoe gastvrij we overal ontvangen worden. Na een week trekken we 200 km naar het noorden aan de grens met de Provence, een camping in de schaduw van de Pont-du-Gard. Greet haalt haar hartje op aan de Provençaalse markten. De kinderen genieten van het zwembad en van kajaktochtjes op de Gard. Ik haal mijn fiets van de caravan. Terwijl Greet en de kinderen siesta nemen of zich verfrissen in het zwembad, trotseer ik de hitte en trek al fietsend van dorp tot dorp, op zoek naar een frisse Côte du Rhone die zich goed leent om in bulk te verkopen. Tijdens een van onze autoritten heb ik ergens een bord “Vente à la propriété, vins rouges et blancs” opgemerkt. Na 21km vruchteloos puffen bij temperaturen van 36°C staak ik mijn zoektocht en besluit ik een coöperatieve binnen te stappen. Het blijkt een grote caveau te zijn met verschillende vestigingen. Neen, dat is het niet. Wanneer ze nog weigeren om mijn lege waterfles te vullen met wijn, neem ik de biezen. Gelukkig kom ik nog langs de “Caveau du Pont-du-Gard”. De wijn in bulk of “vrac” bestaat uit een cépage : Merlot, de rest betreft een “générique” (rouge, rosé et blanc). Ik laat mijn fles vullen en gebruik mijn laatste krachten om terug te fietsen om zo snel mogelijk een duik in het frisse water te kunnen nemen. De volgende keer neem ik terug de auto………
[mailto:info@site.com]
[./24als1pag.html]
[./24als2pag.html]
[./24als4pag.html]
[./24als3pag.html]
[./page_2pag.html]
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer
Sed diem nonummy nibh euismod tincidunt
St lacreet dolore magna aliguam
Ut wisis enim ad minim veniam
quis nostrud exerci tution ullam corper suscipit lobortis
nisi ut aliquip ex ea commodo consequat
Español
English
Français
Nederlands
Italiano
Deutsch
Nieuws
Lorem
Ipsum
Dolor
Sit
Amet
[./24als5pag.html]
[./page_1pag.html]
[./24als1pag.html]
[./24als1pag.html]
[./24als1pag.html]
[./24als1pag.html]
[Web Creator] [LMSOFT]