NessajaHome Peace, productiefste vaars van Vlaanderen 2007/2008

Home Nieuws Koeien Pinken Verkoop Foto's Columns Links Gastenboek

Hier vindt u het laatste nieuws en de belangrijkste weetjes over ons melkveebedrijf. Vanaf heden (12/02/2018 vindt u het laatste nieuws over ons bedrijf op onze facebookpagina "Melkveebedrijf Keur Holsteins van Marcel Heylen" .

Laatste nieuws i.v.m ons bedrijf:

Over onze koeien en pinken

Ander nieuws

6 oktober 2010: ons bedrijf staat op plaats 5 voor jaarproductie in Vlaanderen 2009 / 2010  
6 oktober 2010: Onze roodbonte vaars Reus realiseerde de hoogste productie van alle roodbonte vaarzen in Vlaanderen en Nederland  

6 oktober 2010: Onze zwartbonte vaars Serena realiseerde de hoogste productie van alle zwartbonte vaarzen in Vlaanderen.

 
29 april 2010: Onze koe Keur Quit is met ruime voorsprong de productiefste O Man-dochter in Vlaanderen, meer hierover kan je lezen in de O Man special van het aprilnummer 2  2010  van Veeteelt.  
 8 oktober 2009: Onze roodbonte koeien Oleander en Peace staan respectievelijk op plaats 3 en 4 in de lijst van de productiefste koeien in Vlaanderen 2008/2009  

8 oktober 2009: Bij zwartbont staat onze Stoneham - dochter Rono op de 2 de plaats en onze Titanic -dochter         Ricchi op de 16 plaats bij de vaarzen . Terwijl onze Tesk - dochter Niras op de 8 plaats staat bij de koeien.

 
5 oktober 2009: ons bedrijf staat op de 2 de plaats voor jaarproductie in Vlaanderen 2008/2009.  

10 oktober 2008: Onze roodbonte vaars Peace is de productiefste vaars van Vlaanderen 2007/2008

 

23 oktober 2008: Nieuwe column online
8 oktober 2008: Ons bedrijf staat op de 6de plaats voor jaarproductie in Vlaanderen 2007/2008

 

22 oktober 2005: Onze site heeft een nieuwe url: www.keurholsteins.be
26 augustus 2005: Ons bedrijf wint de "Dairy Management Award 2005" voor beste melkveetechniek.
2 februari 2007: heel wat persaandacht voor 100 000 kg koe Feltonca (VRT-nieuws, RTV, Gazet van Antwerpen, Het Nieuwsblad, Het laatste Nieuws en een verrassingsoptreden bij Debby en Nancy). 4 maart 2005 : Onze site bestaat 1 jaar!

  Blikvangers v/h bedrijf

In september 2002 vierden we onze 1ste 100.000 kg-koe : Carine.

Op 19 januari 2007 volgde dochter Feltonca haar goede voorbeeld en bereikte ook de 100 000 kg grens.

Er zijn 2 belangrijke koe-families op het bedrijf, 75% van de veestapel bestaat uit afstammelingen van de 2 stammoeders, Viviane en Bella.

Moeder Generaal en dochter Keur, steken er zowel wat productie als eiwitgehaltes betreft torenhoog bovenuit. Ze zijn tevens de respectievelijke grootmoeder en moeder van de roodbonte veilingtopper Madona , een pink van Cadon-red, op de eliteveiling tijdens Agriflanders te Gent 2003.

Ook Nessaja, een dochter van Keur is een superproducente, haar Cocktail 19 -dochter Peace zet als vaars de enorme aanleg voor melkproductie van de familie verder, zowel als vaars dan als 2 kalfs realiseerde ze de hoogste productie bij roodbont in Vlaanderen in haar lactatiecategorie op basis van EJR.

Ook de zwartbonte Denzel-dochter van Peace namelijk  Sommora  blijkt de enorme aanleg voor melkproductie van haar voorouders meegekregen te hebben.

Een roodbonte hoornloze Lawn Boy pink van Sommora gaan we binnenkort spoelen met Mitey RF.

 

 

Over ons bedrijf:

Het bedrijf is nieuw opgericht in 1984 , in eerste instantie de koeienstal met noodwoning. In 1992 is dan de machineloods met jongveestal opgericht, vooral als extra mestopslag.

Het is een 1-persoonsbedrijf zonder toeters en bellen , met weinig mechanisatie.

De totale oppervlakte bedraagt 32 ha , waarvan 14.5 ha mas en 17.5 ha grasland.

De huiskavel is 17 ha groot.

Om de vaarzen op de leeftijd van 2 jaar te laten afkalven is de opfok volgens mij erg belangrijk. De kalveren krijgen de eerste 3 maanden verse koemelk in combinatie met kalverkrachtvoer naar lust om een goede jeugdgroei te verkrijgen. Om  storingen in de groei te vermijden blijft het jongvee tot aan het afkalven op stal. De koeien daarentegen, gaan vanaf het weer het toelaat in het voorjaar zo vroeg mogelijk naar buiten in de weide. En dit vooral omdat ik ervan overtuigd ben dat de beste huisvesting voor een koe de weide is. Ze hebben wel altijd vrije toegang tot de stal, waar steeds mas en hooi beschikbaar is.

 

Veestapel

De van oorsprong Kempense roodbonte veestapel is ontstaan toen mijn ouders bij hun huwelijk in 1955 van hun respectievelijke ouders enkele koeien kregen om een melkveebedrijf te starten zoals dat toen wel meer gebeurde. Door kruising met MRY-stieren van de toenmalige Antwerpse KI-vereniging, slaagden zij er in een degelijke veestapel te fokken waar ik in 1984 mee van start kon gaan. Noch mijn ouders noch ik hebben ooit dieren bijgekocht.   

Al redelijk vlug ben ik onze koeien gaan kruisen met holstein-stieren zowel roodbont als zwartbont. Astro RF was de eerste stier die ik massaal inzette, met erg goede resultaten, koeien met 4,0 % eiwit waren geen uitzondering. De volgende stier die veel gebruikt werd was Caveman-red, deze Amerikaanse melkplasvererver paste erg goed op de gehalterijke Astro-dochters. Een andere stier die veel invloed kreeg op onze veestapel was Tesk, hij was de vader van heel wat melkrijke en duurzame koeien. Zelfs vandaag zijn er nog drachtigheden van deze stier onderweg. De laatste stier die massaal werd ingezet was Jubilant RF, hij bracht  dochters met een goed exterieur, die soms wel eens tegenvielen in melkproductie.

Vanaf toen gebeurd de stierkeuze steeds in functie van de individuele koe, ik durf best een oudere stier gebruiken wanneer ik vind dat die het beste past op een bepaalde koe. Bij aankoop van sperma  heb ik reeds de koeien voor ogen die ik er mee ga insemineren. 

Van de volgende stieren zijn momenteel drachtigheden onderweg: Shogun ,Man O Man ,Bogart , Roumare, Bolton,Gerard ,Bluesky ,Jotan , Goldwyn, Talent RF, O-Man, Spencer,Laron ,Magna RF , Saever, Astro RF, Fidelity, Ideal, Damion, Shottle, Magical, Keur Q, Lawn Boy, Mitey RF, Mr Burns RF, Zabing RF, Ralstorm RF, Planet en proefstieren.

55 koeien : 35% roodbont, 65% zwartbont (meestal met red-factor)

70 stuks jongvee :

Vaders pinken: o.a. Spencer, Goldwyn, Eaton, Kian, Talent RF, Stoneham, Keur Q, Classic , Zabing RF, Tequila, Eaton, Toy Story,  Lawn Boy, O-Man, Lucky Mike, Best,  Mr Burns RF ,  Twister, Bolton, Roumare en proefstieren.

Vaders kalveren: o.a. O-Man, Lawn Boy, Damion, Keur Q, Lemmer, Roumare, Spencer, Classic, Tequila, Mr Burns RF, Support,  Baroque en proefstieren.