Startpagina Leven met een handicap Syndroom van Russell-Silver


Syndroom van Russell-Silver


Op deze pagina:

TWEE BELANGRIJKE DISCLAIMERS:
Het syndroom
Het syndroom van Russell-Silver, soms omgekeerd tot syndroom van Silver-Russell, is een zeldzame (1 op de 50 000 tot 1 op de 100 000 geboorten) genetisch bepaalde stoornis die vooral tot uiting komt in groei-achterstand en bepaalde uiterlijke kenmerken.
Terug naar bovenTerug naar boven

Symptomen
De ernst van het syndroom varieert van persoon tot persoon: sommigen hebben veel symptomen, anderen juist weinig.
Terug naar bovenTerug naar boven

Oorzaak
De eigenschappen van ons lichaam liggen gecodeerd in onze genen. Deze liggen op hun beurt weer op structuren die chromosomen genoemd worden. Elke cel heeft 23 paar chromosomen: 23 van de vader en 23 van de moeder. Voor verdere uitleg over genen en chromosomen lees je best het stukje over de genetische oorzaak van sommige handicaps.

Er zijn meerdere genen bekend voor Russell-Silver: vooral chromosoom nr 7 en chromosoom nr 11 hebben kenmerken die Russell-Silver kunnen veroorzaken. Bij chromosoom nr 7 blijkt dikwijls dat beide chromosomen van de moeder afkomstig zijn door een fout bij de vorming van de geslachtscellen. Chromosoom nr 11 heeft dan weer specifieke veranderingen in het genetisch materiaal. Zowel dominante als recessieve overervingen zijn bekend.
Genen op chromosomen 7 en 11 kunnen Russell-Silver veroorzaken.

De oorzaak van Russell-Silver ligt vooral op chromosomen 7 en 11.
Terug naar bovenTerug naar boven

Hoe worden mensen met Russell-Silver geholpen?
Als genetisch bepaald syndroom is Russell-Silver (nog) niet te genezen. Bij enkele symptomen kan wel hulp geboden worden: Terug naar bovenTerug naar boven

Meer op deze link
Terug naar bovenTerug naar boven