Home
geschiedenis
formules
bewijzen
weetjes
het getal
kwis
poŽzie
literatuur
links
news

Wist je ?

Cray gebruikt het berekenen van p als een standaard deel van de testprocedures voor nieuwe machines nadat fouten in 'paging' van het geheugen ontdekt werden bij het berekenen van p.

p komt voor in honderden formules en allerlei wetenschappelijke domeinen zoals de beschrijving van de dubbele DNA helix, een regenboog, Einsteins zwaartekrachtveldvergelijking, de normale distributie, de distributie van priemgetallen, geometrische problemen, golven, navigatie, ...

p kan geschreven worden in eender welke basis bv in binair : 11.0010010000111111011.... Je kan in dit binair formaat luisteren naar p, p bekijken, etc. In het boek 'Contact' van Carl Sagan wordt gesuggereerd dat in de cijfers van  p, in basis 11, een boodschap zit van de wezens die het universum creŽerden.

De oude Grieken gebruikten het symbool p om het getal 80 voor te stellen.

Er is geen nul in de eerste 31 decimalen van p.

De eerste 39 decimalen van p volstaan om de diameter van een cirkel ter grootte van het heelal op een diameter van een proton na te kunnen berekenen.

De kans dat twee grote willekeurig gekozen gehele getallen geen gemeenschappelijke factor hebben is 6/p2.

Een wettekst die p bepaalde als 3, 3.2, 4 en 9.2376 in nogal onduidelijke bewoordingen werd in de staat Indiana (USA) in 1897 als wettekst Nr. 246 ingeschreven, pas toen de wet in de Senaat terechtkwam werd ze tegengehouden.

De 21-jarige Japanner Hiroyoki Gotu is de recordhouder met het onthouden van 42.000 cijfers van p die hij in ongeveer 9 uur reciteerde.

Professor Edmund Landau werd in 1934 ontslagen omdat hij op een 'on-Duitse', maar correcte manier zei dat p/2 het getal x is tussen 1 en 2 waarvoor cos x verdwijnt.

Het is niet geweten of volgende getallen irrationeel zijn of niet : p+e, p/e, ln(p)

p in basis p is 10. (duh)