De geschiedenis...

Mijn grootvader en mijn vader

Koen Meerschaert 29/11/1968
Ik ben met de duiven begonnen in 1978 toen ik van mijn vader (Roger), die altijd al met de duiven speelde, 2 jonge duiven kreeg op een hokje voor mij alleen.

Die duifjes waren zo tam dat ze met mij overal mee reden op de fiets (zie foto) en als ik ze een eindje weg bracht vlogen ze gewoon met mij mee boven de fiets.

In 1979 begonnen de echte vluchten in het lokaal (bij Pros, de cafébaas) te Middelburg, Oost-Vlaanderen op 2km van mijn hok.

Ik had het eerste jaar een 16-tal jonge duiven (zie foto) . Mijn buurman Maurits Wittoeck die ook met de duiven speelde onder de tandem Wittouck – Cocquyt en waarmee ik soms ging mee inkorven, vroeg aan enkele bevriende duivenmelkers of ze voor mij geen jong hadden en zo bekwam ik mijn eerste 16 vliegduiven.

Koen, eerste duif Koen, eerste 16 vliegduiven

Ik heb dan tot in 1992 in tandem gespeeld met mijn vader onder de naam Meerschaert Roger en zoon.

In 1993 en 1994 heb ik onder de naam Meerschaert-Vandenberghe gespeeld.

Enkele van mijn beste duiven zijn dan verhuisd naar mijn nonkel, Camiel Haeck, in Humbeek.

Van 1995 tot 2004 speelde ik terug onder de naam Meerschaert Roger & Koen

Koen, eerste duif
Vader aan duivenkot met oudste broer

In 2004 ben ik terug zelf beginnen spelen in de Tarwerentestraat 6 te Moerkerke met duiven die ik gekregen had van Gerard Vanhoecke uit Maldegem-Kleit.

Ik combineerde dan de duivensport met de triatlon sport die ik beoefende, waardoor ik niet elke week meedeed aan de wedstrijden.

In 2005 had ik maar 5 jaarling duivers die aardig hun prijs konden vliegen op de halve fond vluchten te Steenbrugge.

In 2008 ben ik terug naar mijn ouderlijke huis gaan wonen in de Hoornstraat 155.

Mijn vader had een hersenbloeding gekregen en is half verlamd.

Ik heb enkele van zijn beste vitesse duiven over gehouden en heb daar in 2008 een super jaar mee beleefd.

Maar mijn voorkeur ligt vooral bij de vluchten vanaf 500 kilometer tot overnachtings vluchten dus ben ik geleidelijk aan duiven beginnen bijhalen voor het grotere werk.

Mijn voornaamste rassen die ik momenteel bezit zijn Geert Stul (niet meer actief), Roger de Blauwe, Michel Decock, Jos Thöne (via kweekstation Natural), Vanhee-Decoster, Paul De Foer (rechtstreekse soort uit de Zorro Norman), Hendrik Mortier, Ardeel Roger, Verhelle Martin, Hans Claeys, Patrick Vantieghem (soort Jan Vansteelant) en Verleye Davy en Amber.

Ik heb 11 koppels kweekduiven (vooral Vanhee-Decoster met Paul De Foer soort) voor de vluchten tot 800km en 11 koppels kweekduiven voor de zware fond (Hendrik Mortier, Verhelle Martin, Roger Ardeel, Stul Geert en Calon Herman).

Voor het seizoen 2013 zal ik starten met 12 oude vliegduivers, 28 jaarling duivers, 20 duivinnen en een 80-tal jongen.

Koen en Firmin

Firmin Goossens komt de duiven verzorgen
als ik er eens tussenuit moet en als ik af en
toe goede raad nodig heb.