Ons huisje


wie wat waar?


over spelletjes


foto's en verslagjes


af

De laatste nieuwtjes aan de Leliestraat 46

Er is al echt veel gebeurd. Maar er is al op zoveel fronten iets gebeurd, dat er ook op veel plaatsen nog niet alles afgewerkt is. Hier kan je de evolutie volgen vanaf wanneer ze zich stelt (of wanneer het de moeite is om te vermelden).

Onze weekends zijn van week tot week goed gevuld, zoals u kan volgen op ons werkschema.

Elke post-it is een werkje voor Marie, Jan of de twee samen. Wat afgewerkt is, komt in de kolom links op de flap; wat toch nog extra aandacht behoeft (maw wat nog niet af is) in de kolom ernaast.

We weten nog wel wat doen, de komende weken/jaren...

als archief zijn "oude nieuwtjes" nog beschikbaar:

 1. het prille begin tot midden 2004

 2. week 36-52 van 2004

 3. de grote verbouwingen van 2005

 4. De aanloop naar gezinsuitbreiding... er moest véél afgewerkt worden in 2006

 5. 2007, een kalm werkjaar waar toch veel verwezenlijkt is

Die pagina's geven chronologisch de evolutie weer.
Deze pagina is omgekeerd chronologisch opgesteld. "Het laatste nieuws" staat bovenaan (type blog).


jaareinde 2009 en januari

grote vorderingen vergen tijd, maar ze zijn er wel.
De grote zolder zal uiteindelijk onze living worden.
We komen van ver,als je dat alternerend ziet met de huidige stand van zaken zijn we toch al echt ergens geraakt:

De buitenmuur is in het bovenste stuk serieus geïsoleerd en op heel die wand hangen de platen. Alle schuine kanten zijn ook "mooi wit"; en aan de tegenovergestelde muur begint het ook te vorderen.


Nog héél veel werk met voegen en schuren en andere afwerkingsprullen. Dan schilderen en heel de reutemeteut.

Uiteraard moet dat allemaal met het ene na het andere sprulleke / gadget / specialleke... Je ziet al de nissenstructuur die uitgewerkt zal worden. Ook dat vertraagt natuurlijk alles enorm, maar we heBOen tijd.
Van een van die gadgets licht volgende foto al een tipje van de sluier. De eerste trails zijn veelbelovend, de afwerking zal nog wel op zich laten wachten, maar hoop doet leven!
augustus 2009

maanden gaan voorbij, maar ondertussen zijn er enkele beduidende nieuwigheden.

In onze slaapkamer durft in putje zomer de temperatuur oplopen naar 29°C (of meer). Als er dan een actie van airco' aan halve prijs is, laten wij dat niet passeren.
Met dank aan Hortiplan dat we de verreiker mochten gebruiken om de buitenmodule op te hangen.

Voor zo'n werkjes kan Jan altijd rekenen op de ton-ton om mee te spelen.

We hadden eerst nog serieus problemen met de afvoer van het condens-water. De doorvoer naar buiten helde goed af naar beneden, maar het slangetje van de condens had zich in een spiraal rond de andere buizen gewikkeld tijdens het naar buiten steken met als gevolg dat die toch iets hoger kwam te liggen dan het opvangreseroir binnen.
Gevolg: een sifon waar je niet over de zwannhals kan geraken... dus alle water liep de kamer binnen ipv naar buiten.
"Cool blijven" is de boodschap in dergelijke situaties ;-)
Serieus wat prul en foeterwerk kon dagen later het euvel verhelpen, maar het was toch zweten; zelfs met een airco die ondertussen toch zijn werk kon doen (met een emmer eronder). Nu is de emmer weg, en dan is dat allemaal snel vergeten (tenzij je er een verslagje van schrijft).

 

Een ander groot werk is ook zo goed als afgerond geraakt.
De hoek van het berghok zag er ooit zo uit:

Je ziet de gootsteen en de kasten van de elektriciteit en domotica aan de muur. De koelkast en zo staat daar al heel lang niet meer, hoor. Ook de buis van het toilet boven zie je passeren; en die maakte het een stuk moeilijker om het project te realiseren.
Tijdens de werken zag die hoek er van bovenuit even zo uit:

Je kan de gootsteen herkennen onder de rommel en wat je links en rechts ziet zijn de wangen van de zelf gelaste steunconstructie van de trap die dus ook voor die buizen door moesten gaan.

op de vorige foto zie je het detail van het laswerk en (één set van) de poten die nodig was om dat voor die buizen te laten zweven.
Maar het resultaat mag er zijn.

Nog wat voorbereiden en opschuren zodat het vernist kan worden; maar deze winter moet die trap in gebruik zijn om de "speelzolder" te kunnen betreden.


mei 2009

met de zomer in aantocht werd het tijd om wat werken in de tuin uit te voeren.

Alle borders en bloembakken heBOen een centraal watergeefsysteem meegekregen; maar dat is niets om foto's van te trekken.

Het houten speeltoestel van de kinderen darentegen was een leuk projectje waar Jan veel zelf mee heeft kunnen "spelen".

Een compleet eigen ontwerp begint als een grote puzzel (waar je geen afbeelding van hebt) in de doe het zelf-zaken op zoek naar het juiste hout en de schroeven; maar al snel komt daar toch al vorm in.

en dan wat "arbeid" later staat daar één en ander.

Het toestel bevat volgende functionaliteiten:

 • verdieping 1 (de normale 1,45m)
 • schuifaf
 • ladder
 • trap
 • werktafeltje als toegang naar verdieping 2
 • verdieping 2 (op 2,9m; zo uitgevoerd dat alleen grotere kinderen toegang heBOen)
 • hangbrug
 • apenbrug
 • balkenbrug
 • neven-toren(tje)
 • hellend vlak met touw
 • klim-net
 • schommel
 • trapeze
 • ringen
 • afsluitbare zandbak

Dan zijn er nog enkele functies die nog niet uitgevoerd zijn:

 • (bloembakken)
 • brandweer-paal
 • klimmuur
 • dak
 • picnick-tafel


week 12, zandstraalwerken

De ambitie om zelf de balken van de zolder proper te maken was verdwenen na het afschuren van het trapje en die ene balk van de keuken (week 41 van 2005). Het is een enrom werk om dat met schuurmachines of slijpschijven af te werken. Dat is echt een smerig jobke waarmee ik weken zoet geweest zou zijn.
Er zijn tientallen firma's die dat professioneel doen... maar je moet enorm uitkijken voor de prijsverschillen! Dat gaat van 2500euro (-200euro als je meehelpt om op te kuisen) tot een 500 a 600euro voor exact dezelfde hoeveelheid werk!!

Genoeg gezeverd, nu de resultaten.
Ten eerste zijn dus alle balken van de zolder gestraald:

Dat gaat allemaal redelijk vlot. "Kristof" komt met een aanhangwagen met alles erop (die heeft zelfs geen elektriciteit nodig); en dan stralen maar.

Het meeste verschil zie je eigenlijk op de nieuwe gordingen. Waar ze ervoor nog geel waren, is dat nu allemaal meer één geheel met de oude spantbenen.

Vanuit de veranda keken wij nog op een vuil stuk muur. Nu Kristof er toch was, kon hij dat snel even mee afstralen.

Dat is een heel ander zicht, hé?
Nu moet er wel gezegd worden dat zandstralen een prachtig systeem is; maar je krijgt er niet alles mee proper. Als bepaalde vervuiling te diep zit; kunnen ze niet blijven stralen. Al dit soort structuren (hout of metselwerk) bevat stukken met verschillende hardheden (resp. nerven en voegen). Eén of twee keer kunnen ze daar passeren met de zandstraal; maar niet veel meer omdat er anders een echt reliëf optreedt.
Er zijn dus stukken balk waar je aan kan zien dat ze oud zijn; maar uiteraard mag dat.

En hetzelfde hadden we voor met het volgende klusje: het keldertje.
De kalklaag hechtte er blijkbaar zo goed dat we niet konden spuiten tot op de rode steentjes. Het resultaat is een proper kledertje; maar niet het verhoopte stenen-effect.

En het keldertje mag dan al proper zijn; de rest van het huis was dat ineens niet meer...

Zoals bij de zolder hadden wij een afzuiging gezet om het geheel op onderdruk te zetten. Bij die balken was dat perfect gelukt; maar in de kelder was het andere koek. Je ziet al de geweldige rookpluim van stof die we buiten zogen; maar er was zoveel dat het ook alle andere kant op ging. Geen houden aan; tot onder de lakens - aan de andere kant van het huis - kwamen we het witte goedje tegen. We heBOen nog dagen staan kuisen...

bij deze is hopelijk het laatste werk met deze enorme hoeveelheden stof achter de rug.


week 49 tot en met week 2 van 2009

het kleinste kamertje is ondertussen ook helemaal vernieuwd. We zaten al enige tijd met een niet perfect afsluitende buis; en je kan je dan wel indenken dat je zoiets niet wilt bij een toilet.
Bovendien waren we toch niet helemaal tevreden over de tegeltjes zoals ze er "in der tijd" (week 51 2004) gehangen waren. Dus is letterlijk alles eruit gebroken geweest.

Jan had ondertussen al wat ervaring met kurk. Dat werkt zo leuk; je kan daar echt alle mogelijke fuguurtjes mee uitsnijden. Vervolgens met kurk in een andere kleur de exacte inleg uitsnijden; en dan kan het niet meer anders: fantasiekes alom!!!

ten eerste een algemeen overzicht. De wc-bril is gezellig in hout en je kan ook de vernieuwde verlichting (geïntegreerde plexi plaat) zien.

Links en rechts op de muren een reuze male-female en op de deur een ying-yang.

De schakelaar van het lichtknopje zit verborgen achter een lamp.

het specifiek poetsgerief heeft een eigen luikje...

...uiteraard idem dito voor het vuilbakje...

... en de WC-rolletjes heBOen ingebouwde houders. De hangende voor dagelijks gebruik en een ingebouwd bakje met een tiental stuks voor de stock.

En ten slotte mocht natuurlijk de borstel niet ontbreken in het rijtje. Ook die heeft een eigen wegklappend vakje.

Geschift dat je zoveel werk in een toilet steeks; maar Jan kan er niet aan doen: pruller in hart en nieren...

... en ik ben er trots op!


week 44

Niets groots, maar toch enkele vorderingen waar tussendoor eens aan gewerkt werden.

De schuifdeur naar het kot is nu ook gezet. En Bompa - onze huisschilder - heeft de muren "en passant" nog eens geschilderd.

Buiten het verbeterde uitzicht hopen wij hier toch ook vooral de koude tocht tijdens de wintermaanden mee te kunnen reduceren.
En achter die deur is het ook wat gefatsoeneerd.

Tot voor kort was er ongeveer zoiets te zien:

En nu staan daar 2 kasten met zo'n 16m² legplankruimte, goed voor ongeveer 45m schab-plaats. Nog altijd geen toonbeeld van militaire orde, maar de structuur is er toch al.
Ongeveer 25m van die plaats is trouwens al benomen door de zowat 300 gezelschapsspelen; en de rest zal ook wel (te) vlot gevuld geraken.

In een volgende fase moeten die kasten trouwens nog deure krijgen.

Met het oog op de haagplantactie van Sint-Katelijne-Waver in november heBOen we de coniferen alvast uitgedaan.

Ondertussen zijn de wortelstronken er ook uit en is er een greppel uitgegraven.

En dan onze slaapzolder.
We zijn weer wat weken verder omdat de "ingeving" kwam dat vóór we de vloer wilden leggen, het halletje toch ook best eerst afgewerkt moest zijn.
Weer makkelijker gezegd dan gedaan, want qua prullewerk met gyproc is die ruimte toch echt een "schoolvoorbeeld".

U ziet dat dat ondertussen ook geschilderd werd, en dan kon het vloeren beginnen.

Marieke en Jan zijn zot van kurkvloeren, dus mocht Jan zich daar nog eens mee uitleven. En ook die is ondertussen reeds 3x vernist.
rest ons nog:

 • de afwerking van die laatste kasten (plus schilderen)
 • stopcontacten en bedieningsknopjes plaatsen plus de verlichting afwerken
 • vensterblad en raamafwerkingen
 • een bed maken
 • plinten hangen

Maar met verhuizen naar deze ruimte gaan we zo lang niet wachten. Het heeft allemaal lang genoeg geduurd.


week 31

het is vakantie... maar ook vooral dan mag er gewerkt worden.

Marc is komen schilderen; en dan krijg je toch eindelijk weer eens het gevoel dat er schot in de zaak zit.

Verder moet Jan zorgen dat de trap deftig is afgewerkt tegen dat het tweede kindje komt.
Er was al jaren een tijdelijke trede onderaan de trap, en deze moet vervangen worden. Ook de overstap om in het kot te geraken mag wel eens afgewerkt worden om ook zonder acrobatentoeren aan de wasmachine te geraken.

En dan is er nog "het kot" zelf.
De indeling was rampzalig. De oude kleerkasten (geen schaBOen als indeling) stonden gewoon aan de kanten en in het midden was er een groot plein. Met als gevolg dat alle rommel stukje bij beetje daar gezet wordt. Plus achter zo'n kast zit toch altijd net dat onbereikbare kraantje of leidingetje. We waren dat beu.

Nu werkt Jan aan 2 grote schuifdeurkasten welke de ruimte vullen maar vooral veel lopende meters afgesloten rekken zullen bevatten.

Plus qua elektriciteit is Jan bezig om de alles te fatoeneren. De afspraak met de keurder is al gemaakt; dus is een opkuis van de kabelgoten en tekenen van de schema's een vereiste.


PV zonnepanelen begin augustus 2008

Alle papieren waren eind juni binnen gedaan; en de 120euro was net gestort toen het bericht kwam dat je vanaf 1 augustus geen bouwvergunning meer nodig hebt om zonnepanelen te plaatsen. Ok, net te laat maar niet getreurd. Want als je op administratieve diensten moet wachten is de zomer voorbij voor er iets terug komt.

Wij zijn dus meteen tot de daad overgegaan. Een goede maand na de beslissing dat we PV-panelen wilden leggen is de klus geklaard.
Het is het hele investering qua materialen. Een deel van de kost is uiteraard arbeid om ze te plaatsen. De dakhaken en draagprofielen is al meer dan de helft van het werk; en dat heeft Jan helemaal alleen zelf gedaan. Zo bespaar je toch al snel wat euro's en het is bovenal een leuk werkje (om eens gedaan te heBOen).

En voor de plaatsing en afwerk komen de specialisten meedoen. Op een dak is het altijd te warm, of te koud of te nat en te veel wind... zeker als je met een "zeil" van 1,5m² onstabiel staat te zwaaien. Alles heBOen we meegemaakt; maar we heBOen het er veilig vanaf gebracht.

en dan is er uiteraard het resultaat:

wij zijn nu dus producent van onze eigen stroom.


Week 27

Slimme mensen hadden er mij nog toe aangezet van ook de overloop van de zolder meteen mee af te werpen met gyproc. Kwestie van niet eindeloos met dat vuile schuurwerk te zitten.

Ok, daar zijn we nu toch bijna door, en maar goed ook! Want er lijkt maar geen eind te komen aan de afwerking van die gyproc en toebehoren.

Ondertussen toch nog één ander werkje uitgevoerd.
Onder de trap was altijd een plank weg omdat Jan er ooit eens een schoenenkast zou gaan maken. Ooit was nu; al had ik nog een kleine tegenslag.
Ik wou een beetje de rommel die er lag wegdoen; maar van het ene stuk kwam het andere; en uiteindelijk bleek dat een heuse put te zijn geweest.

Ok, niet getreurd, alles proper gemaakt en verder gewerkt om tot een houten vloertje te komen.

En dan wat overschotjes van hout bij elkaar geslagen, want dan uiteindelijk mooi leek op wat het moest worden: een schoenenkast!

En als je die dan toe doet, herinner je je ook alweer waarom je ermee begonnen was: het zicht van die gang eindelijk eens fatsoeneren

nog wel wat werk voor de boeg in de gang, maar dit was al een mooie stap.

En de voorbije weken is er nog een ander project op til. In de achtergrond wordt er al flink aan gewerkt, en u zal hier wel lezen wat het wordt eens alles concreet bezig is...


Week 17

Het "specialleke" waar ik vorige week al over sprak is uitgewerkt.

In de MFD-deur is nu de grote spiegel (Hovet van Ikea; want dat is stukken goedkoper dan gewoon in speciaalzaken enkel het glas gaan kopen; het geraamte zie je nog achter Jan staan) ingewerkt.

Als je dan nog in die ruimte moet werken is dat altijd en risico... en ja hoor, een accidentje is snel gebeurd:

Verder al de fronten van de MDF-kasten afgewerkt.

Die gebarste spiegel is spijtig maar al bij al valt dat nog goed mee. Je ziet het, maar het stoort niet verschrikkelijk. En deze foto is sowieso een samenvattig van de werken van het weekend.


Week 16

vierkante meters gaan snel met Gyproc.
Maar alle hoekjes en kleine kantjes vreten tijd. Plus dan nog wat structuren waar je rond moet werken en rond de deuren en de weken vliegen voorbij.

Nu begint het erop te lijken.
Alle gipsplaten - tot de kleinste spietjes toe - hangen en de grote deur van de hogen kast hangt sinds deze avond ook. Daar moet nog wel een specialleke op uitgewerkt worden; maar die update volgt nog wel.

Maar het geprul is nog niet klaar... opvoegen!! We weten nog wat doen.

Een ander prulwerkje (zie week 10) was het opvullen van de beek. Twee weken geleden - nadat we nogmaals aangevuld hadden wat gezakt was - hadden we ook gezaaid.

En ja hoor - het weer was er wel naar - het is al goed aan het uitkomen.


Week 14

de schroten op de zolder zijn klaar.
Zelfs met de uitlatting was dat nog een serieus werk. Door lengteverschillen was het enorm opletten om niet schots en scheef uit te komen. Dat is allemaal gelukt.

verder een tussendoortje.
Onze schouw in de bibliotheek is opgefleurd met een scherm. Maar om op dat scherm iets mooi te laten komen was een video nodig. Om dat allemaal een beetje esthetisch uit te voeren wou Jan deze verzonken inbouwen in de schacht van de schouw.

En het resultaat mag er wezen, al zeg ik het zelf. Let op het deatil dat er niet één kabel zichtbaar aan de toestellen toekomt.


Week 10

de weken gingen voort en de werken vorderenden ook maar tot nu toe waren dat allemaal tussen-werkjes.
Nu zijn we eindelijk nog eens op een punt waar er iets van resultaat te tonen valt.

het ziet er nog niet spectaculair uit, maar het feit dat er begonnen is met de schroten betekent veel voor mij. Al dat uitlatten en de gyproc waren toch veel werk. Plus dan kwam ik nog vast te zitten op het uitvlakken waarvoor ik de hulp van Pieter heb moeten inroepen. Ok, nu kan het vorderen.

Andere vorderingen werden ook in de tuin gerealiseerd. Het poortje terugplaatsen is niet echt spectaculair en een drainagedarm in het beekje steken en deze dichtgooien ook niet. Maar het is werk en ik ben blij dat ook dat gepasserd is.

Ook de dakrand van het platte dak werd eindelijk eens afgewerkt.


Week 4

na de schetsjes van vorige week nu het echte werk:

Kan je al deze elementen terugvinden op de schetsen van vorige week?

op de eerste foto zie je op de achtergrond de latjes welke reeds vorige week met Pieter geplaatst waren.

verder zie je het "geraamte" van de eerste apotheekerskast met schaBOen als kleerkast.

En dan was ik begonnen met de scheidigswand voor de strijkkamer. Je ziet de grote opening voor het venster om het daglicht van het tegenover liggende venster binnen te laten.

van aan de andere kant zie je dat venster beter; en eveneens de uitlatting aan het plafond om gyproc op te bevestigen.
Verder zie je ook de structuur van de omkasting van de boiler.

En dan veel later op de avond was ook nog de uitlatting aan de andere klant grofweg klaar.
Alle latten hangen; nu moet enkel het uitvlakken nog gebeuren, maar daar heb ik wel "ne maat" voor nodig.

ja, dit weekend was erg productief, al zeg ik het zelf... en te zeggen dat ik het deze keer eens allemaal alleen heb gedaan. Het mag ook eens meevallen.


Week 3

PUR opspuiten, de laatste moeilijke vloerplanken leggen of deurstoppers plaatsen op alle deuren is niet echt foto-waardig.

De uitlatting van de muren van de zolder is dat dan eigenlijk weer wel, maar die foto volgt als er eens wat meer te zien is.
In mijn hoofd is het wel al verder gevorderd, maar meer dan wat schetsen is dat voorlopig nog niet

Verder is er wel wat vordering in de afwerk van de afrastering.

Heel de zijkant staat nu dicht. De steunen va het poortje en de nieuw gemaakte schutting-deur (helemaal op de achtergrond) staan nu compleet.

Allemaal niet veel soeps, maar je moet met iets beginnen, hé.

En Google doet goed zijn werk. Mijn gal-schrijfsel wordt zeer regelmatig gelezen door mensen die gewoon wat trefwoorden intikken. Er is sinds kort terug een betreurenswaardige update aan toegevoegd.

toch nog een positief toemaatje:

in afwachting van zelfgemaakte stukken heBOen we nu toch "reuze-stukken" gekocht voor ons ingelegd schaakbord.


Er is al zoveel gebeurd!
Dat is allemaal te veel om op 1 pagina te laten. Daarom is de opsplitsing gemaakt.
Ook "oud nieuws" is nog beschikbaar:

 1. het prille begin tot midden 2004

 2. week 36-52 van 2004

 3. de grote verbouwingen van 2005

 4. De aanloop naar gezinsuitbreiding... er moest véél afgewerkt worden in 2006

 5. 2007, een kalm werkjaar waar toch veel verwezenlijkt is

een algemene intro

afgewerkte stukken ongeloofelijke situaties

site created bij