Ons huisje


wie wat waar?


over spelletjes


foto's en verslagjes


af

DEEL 2 van de werken aan het huis
maw: OUD NIEUWS


hier nodigen wij u uit om met ons nostalgisch terug te kijken op de veranderingen van een tijdje geleden.
Dis is een pagina met niets anders dan werkjes uit 2004 (vanaf week 36)


Week 36

Het weekend was al productief met dat den Tienne de kelderboog kwam afslijpen.

Voor zij die dit vogelperspectief niet volledig kunnen thuisbrengen/situeren even zeggen dat Den Tienne daar vanachter op het vloerniveau van de kelder staat. Hier in de voorgrond heeft u in dat gat zicht op die kelder, al is hij op die plaats opgehoogd met zand, zodat er een wandelwegje (platformpje) is voor de overbrugging van de keuken naar het atelier.
De kelder heeft een boogwelfsel dat de vorige eigenaar een beetje had gemolesteerd door een stuk uit slagen. Wij willen wel die doorgang houden, maar er moet ook een draaiing komen voor een trap van dat platformpje naar het keldertje.
Daarvoor is de elegantste oplossing het afslijpen van die boogsectie, zodat daar die trap naar beneden kan komen.
Wie goed kijkt ziet daar op de grond ook de laser liggen welke we gebruikt hebben om een mooi lijntje te krijgen om recht te slijpen, want zo'n boog laat zich aan de onderkant anders niet makkelijk afschrijven (en aan de bovenkant trouwens ook niet).

Verder ziet u ook de bestaande ijken trap naar het woonkamerniveau.

en dan wat het geworden is:

Die trap lag een stuk over het te slijpen stuk, dus die moest ook verzet worden. Ineens een verandering die een ingeving teweeg bracht waardoor we waarschijnlijk die trap ook zullen recupereren voor de aanloop naar de brug ipv die andere voorgestelde oplossing. Maar dat moet nog allemaal bekeken worden.

En dan een werkje van de eerste verlofdag van deze week:
eerst nog de vloer op de overloop afslijpen en geëgaliseerd om de tegels naadloos te laten aansluiten op de alle dorpels.
Dan de kurkvloer mooi aanpassen, lijmen en voorzien van de eerste twee (van de drie) vernislagen.


Week 36, deel 2

de "houtchirurg" was langs geweest voor een diagnose van onze "beschadigde knoop van de moerbalk met kapstijl" aan de opening van de trap aan de opkamer.

Voor een leek is dat bijna een angstwekkend zicht. Maar de specialisten zijn onvermeend positief. Dat is eenvoudig te herstellen. Een pak van ons hart!

Maar er was ook vervelend nieuws. We hadden het zelf ook wel kunnen bedenken, maar de architect was formeel:
Het is echt niet het moment om dit jaar de nieuwe keuken te plaatsen.
Met de verbouwing van de veranda in het verschiet zal dat zorgen voor enorme hoeveelheden vuil in de keuken, en zelfs beschadigingen door steunelementen die zullen moeten aangebracht worden.

Maar het kon toch niet voort met deze werfkeuken. Een tussentijdse opknapbeurt en enkele veranderingen welke sowieso moeten gebeuren in de aanloop van de effectieve plaatsing op een later tijdstip zijn dan nu al doorgevoerd.

De afbraak van de oude meterkast:

en de verwijdering van de kastjes en gootsteen naar de andere kant, met inbegrip van de installatie van het nieuwe gasfornuis en de plaatsing van de radiator:

Veder nog veel opkuiswerk en elektrische aanpassingen, maar dat is niet speciaal iets voor een foto.


Week 41

bij het algemeen nieuws had u al gezien dat het "fundament" van de grote badkamer geplaatst is: het bad zelf

Leuk op zich - en Marieke is al content - maar die werken liggen stil omwille van andere prioriteiten.

De voorbije week kwam de architect "het uitvoeringsdossier" afgeven; en hebben we "de pas" uitgezet. Dit alles in de aanloop naar de echte aanbesteding, waar de komende periode wel wat tijd in zal kruipen.

Iets anders waar tegenwoordig veel tijd in kruipt, zijn die "onzichtbare obligatoire werkjes". Ik wil zeggen, zo van die dingen die absoluut (dringend) moesten, maar die niet echt een wezenlijke vooruitgang tonen.

 • de oorzaak van "het euvel" van het toilet is gevonden & opgelost! Na veel vroet en reinigingswerken in de wc-pot en leidingen, bleek het toch allemaal eenvoudiger: een standleiding*.
  Ondertussen toch maar even een knellende bocht veranderd in een geleidelijkere overgang met inspectiepunt:

 • nadat men een radiator ophangt (week 36, deel 2), kan het ook handig zijn om deze aan te sluiten; zeker met de winter voor de boeg.
  Als je alleen bent, is het al een klus om twee radiatoren van leidingen te voorzien... zeker als je nog een klein foutje maakt door heel de keuken onder water te zetten
 • En iets wat al gemaakt was afbreken om het beter te maken is ook nooit een plezierig werk.
  Gelukkig was den Tienne komen helpen om de wirwar van de nieuwe elektriciteitswerken te herwerken om het overzichtelijker te maken.
  Een kabelgoot is altijd te klein, maar met het vooruitzicht dat er nog echt wel een aantal kamers hun leidingen moesten krijgen, was een herschikking onontbeerlijk. De opsplitsing om de stopcontacten te scheiden van de kabels voor het lichtnet heeft geresulteerd in een extra kastje.

Het viel tegen hoe weinig kabels we konden afsplitsen, maar het is een hele stap vooruit in orde en overzicht; zeker met het oog op de toekomst.
En tezelfdertijd is dan ook ineens de zekeringskast opgeruimd.

Met dit beeld is die kast volledig af. Een herschikking van de aardingen, en bijwerken van verbindingen naar definitieve verdeelplaatsen maakten dat die kast serieus dicht mag. Toch iets van resultaat, dit weekend


week 43

vorig weekend met Pier nog de ramen gemaakt voor de bergplaatsen.

dat blijkt toch altijd meer werk te zijn dan men zou verwachten. Maar heel het kader is afgewerkt, met een grondlaag; volgend weekend zou dat er toch allemaal in moeten staan.

Verder was het dit weekend tuinbouwbeurs (voor het werk dus), dus ik was eigenlijk niet thuis. Maar er waren een aantal stille momenten dat ik ertussenuit ben geglipt.
Want ze hadden deze week onze garagepoort geleverd, en ook die wil er zo snel mogelijk in hebben staan.

Maar die stal-vloer er de muren zijn erg oneffen. Dus daar is nog wel wat voorbereiding aan.
Dus ik heb een voor uitgekapt en de muur op een rechte rand afgeslepen.

Daar moet dan een rechte onderdorpel onder geplaatst worden.
Dat ben ik van plan met een gegalvaniseerd profiel als onderlat te gebruiken, en daarvoor was dus wat las-werk vereist.

Ik heb mijn laspost al meer dan 10 jaar, en dit was het eerste feitelijke werkje.
Nu alles nog bevestigen, en dan hoop ik hier volgende week verslag te kunnen brengen van degelijk dichtgewerkte bergplaatsen.


week 44

Pieter was komen helpen, en nadat de voorbereidingen (galva onderdorpel) waren afgerond, stond de poort zelf erin op iets meer dan een uur.

De rest van de afwerking nam nog wel wat meer in beslag.
De aandrijfmotor, maar vooral het raam erboven was nog wel wat werk.

En zondag heb ik dan allen het geheel afgewerkt.
Onder andere het dichtstorten van de onderdorpel en vensters plaatsen is nu ook gebeurd, waardoor dat deel is afgerond.


week 46

in het atelier en het berghok zijn de ramen geplaatst!
Eindelijk wat meer licht; en bovendien veel beter winddicht.


week 48

Jan had een weekje verlof. Nu ja, verlof is een groot woord voor DE werkweek waarin de ramen geplaatst worden.

zaterdag 20/11: met Pier hebben we de voorbereidingen getroffen door reeds 3 ramen volledig uit te breken en met spieën terug te plaatsen.
We nog even verschoten van een gastje dat blijkbaar hing te slapen in de rolluikkast van de spelletjeskamer

Een vleermuisje. Dat vond dan zijn weg niet naar buiten. Mooi diertje trouwens.

zondag 21/11: halvelings een rustdag genomen; maar toch nog één en ander opgeruimd.

maandag 22/11: den Tienne kwam helpen. Nadat we de rest van de ramen - waar het mogelijk was - hadden voorbereid, heeft mijne maat nog geweldig geholpen met het verder opruimen het atelier en de bergruimte.
Verder hebben we nog wat kleine aanpassingen gedaan aan de afstelling van de sectionele poort.

dinsdag 23/11: terwijl Jan verder zaken op orde zette voor "The day", heeft den Tienne verder gewerkt aan de duidelijke herwerking van de elektriciteitsleidingen. Bovendien hebben we nog een aantal nieuwe voedingspunten in gebruik genomen.

woensdag 24/11: en dan was het zo ver. Om 6u30 was de eerste hulp gearriveerd. Het was koud; wat u kan vaststellen op de kamerthermostaat, welke ook de buitentemperatuur meet:

Met vier waren wij om de werkers van Verona voor te blijven. Mijn vader, de Pier, den Tienne en ikzelf natuurlijk.
En het moet gezegd worden; het ging vlot. Tegen de middag waren wij volledig klaar met uitbreken en opkuisen.
aan de achterkant resulteert dit in:

En aan de voorkant aangeven dat ik iets minder content ben met het uitzicht.
Ten eerste hadden we misschien toch moeten overwegen om de dorpels nog te vervangen nu alles open lag. Nu goed, het is een oud huis, met zijn gebreken. Dat zal dan nog wel een tijdje een stille getuige zijn.
Anderzijds zitten we met de frustratie dat we door een onbezonnen momentje nu nog steeds kijken op de oude voordeur. Verdomme, dat vloekt, en natuurlijk hadden we die mee moeten vervangen. Maar het is niet zo.

Om mezelf te troosten heb ik dan maar een computeranimatie gemaakt van wat het volgens mij moet worden, die voordeur. Maar hoe dan ook; er moet kost wat kost snel die reële voordeur in, want nu doet het mij telkens hartzeer.

Met wat tijd op overschot kan er nog wel één en ander gebeuren, als je met 4 werkers bent. En de puzzel viel perfect op z'n plaats. Want Marc was blijkbaar net onderweg naar Brasschaat, en moest daarna naar Lier, dus die kon de aanhangwagen brengen.
Met als gevolg dat we erin geslaagd zijn om de hele hout-berg weg te werken met wat ritjes naar de containerparken:

Die foto met de berg herkent u misschien nog wel uit het verslagje van week 30. U kan het zich misschien niet voorstellen, maar die berg was ondertussen nog verder gegroeid. U ziet de contouren nog op de tweede foto, waar er nog slechts een hoopje ondefinieerbaar stof overblijft van de Mont-poubelle.

De laatste balken hebben we tegen 19u afgelegd in Brasschaat, waarmee een lange en bevredigende dag was afgewerkt.

donderdag 25/11: een snotneus maakte m'n dag erg treurig. Ik heb me dan maar beperkt tot het opmeten van de raamkozijnen, en na die inventaris ben ik dan de materialen gaan halen om zo snel mogelijk een aantal ramen (en bijhoordene kamers) opnieuw af te werken.

vrijdag, zaterdag: in onze slaapkamer en de kleine badkamer zijn de kasten rond de ramen geplaatst. Dat gaat erg traag. Het uitmeten, zagen en plaatsen is een heel werk -zeker als het met rolluik is - maar bovendien doe ik telkens nog een volledige afwerking met isolatie aan de buitenzijde, zodat dat voor eens en altijd in orde is.

zondag: was er enkel de voormiddag, vermits wij naar het verjaardagsfeestje van Katrijn & Co. moesten.
Toch nog de voormiddag een ramenkast in het bureau in orde gekregen met Gretel.


week 50

raamkasten afwerken en het afwerken van raamkasten; dat is zo ongeveer wat er de laatste weken gebeurd.

Jan heeft wel een nieuwe bevoorrechte (werk)partner. Ze is afgesnoept van het team van Marieke. Ons Gretelke is verslaafd aan de geur van geschaafd hout, en wil maar wat graag meedoen met de schrijnwerken die Jan uitvoert.
U las al dat ze meewerkte aan de kast van het bureau, en deze week hebben we zaterdag stevig doorgewerkt aan de afwerking van het raam van de badkamer.

Dat ging zo vlot dat we ook al konden beginnen aan het uitkappen van het gat waar de inwerkpotjes voor de mengkraan in moeten.
Ook dat is afgeraakt.

En zondag kwam Pier dan meewerken omdat hij al perfect weet hoe het allemaal zit met het bad.
Aansluiten van de ingewerkte potjes, en opvullen tot een afgestreken geheel. En dan het bad en de kraan zelf:

Dat is het resultaat van het weekend.
U ziet dat het allemaal ook werkt, waarvan de aangedampte ruiten na een verkwikkend badje getuigen zijn.


Week 51

we hebben nog wat geprobeerd om enkele zaken ordentelijk te krijgen tegen dat het volgend weekend 'inspectie' is.

Jan had vrijdag nog even wat tegeltjes gezet in het toilet.

U ziet, weeral een fantasieke van Jan. En dan moet er nog vanalles extra aan gebeuren, maar zo is het alweer een stukje properder.

En de volgende dag gingen we (met Pier) "even" de raamkast van de speelkamer zetten.
Dat viel wel wat tegen, die "even". Ook de zondag was nog voldoende gevuld om de speciale constructie voor de gordijntjes te plaatsen en natuurlijk ook de isolatie.

U ziet dat de opbouw bestaat uit 5cm isolatie, een MDF tussenplaat en dan afstand genomen om het gordijn volledig ingewerkt te hebben achter de frontplaat (hergebruik). Op die foto ziet u dat de zijafwerking en de onderafwerking nog moet gebeuren.
Gelukkig mag het resultaat er wel zijn.

Alles ziet er ongeveer uit zoals het eruit zag voordat er nieuwe ramen waren, maar nu steekt het wat vooruit, en wij zijn er wel van overtuigd dat het isolatietechnisch wel veel beter is zoals het nu is.

NB: de lens is blijkbaar wel een beetje vuil...


Week 52

twee dagen zwaar gefeest, maar het weekend mocht toch niet voorbij gaan zonder dat er daar al wat calorieën van verbrand waren?

En de Tienne moest toch ook vroeg opstaan omdat Inneke moest gaan werken; en die had zomogelijk nog meer zin om nog eens goed te werken.
En hij heeft het geweten, want de stenen en cement dat diene naar boven heeft gebracht, vertegenwoordigden toch wel een aanzienlijk volume. Hij zal goed kunnen slapen!

En wat hebben we eigenlijk gedaan?
Wel, één van de aannemers* welke de werf hebben bezocht had aangegeven dat we echt niet te lang mochten wachten met het opmetsen van de schouw aan de buitenmuur. Qua windbelasting is dat een potentieel gevaar dat we niet mochten laten bestaan.

Voor de vormstevigheid was het belangrijk dat we op zoveel mogelijk plaatsen het inzetstuk integreerden in de bestaande structuur.
Dat is al bij al veel werk om dat allemaal te laten passen, dus ziet het resultaat van de dag er 'slechts' als volt uit:

Het lijkt nog niet veel te zijn, maar op zich zijn we qua werk goed en wel halfweg.

het beloofde TOEMAATJE:
Diezelfde aannemer* had trouwens nog vele concrete ideeën. Zo had hij nog een opmerking over hoe hij de voordeur zou doen. U had al het toekomstbeeld van de voordeur gezien, maar nu is er nog een versie uitgewerkt.
En begod, ik zie dat ook wel zitten.

En wat is jullie mening?

1) is geen optie. Zoals het nu is blijft het NIET.
2) zelfde vorm van raam, maar een volle deur met lang raam
3) de twee zijstukjes wegslijpen en de deur met raampjes opschuiven naar de zijkant en een groot paneel met gezandstraald glas in negatief.

Ik ben benieuwd! (spijtig dat ik met deze provider geen mogelijkheid heb voor een Poll)


Er is al zoveel gebeurd!
Dat is allemaal te veel om op 1 pagina te laten. Daarom is de opsplitsing gemaakt:

een algemene intro

afgewerkte stukken ongeloofelijke situaties

site created bij