Ons huisje


wie wat waar?


over spelletjes


foto's en verslagjes


af

2007, een kalm werkjaar waar toch veel verwezenlijkt is

beginnen in 2007...

we hadden nog wat anders om handen de eerste 5 maanden.
Maar geen excuus hoor, wat je dan wel doet is niet altijd de moeite om te melden. Maar nu toch even tijd voor de update.

Na het maken van een index van wat nog moet gebeuren beseffen we dat het tijd zal worden dat we serieus terug in gang gaan moeten schieten.

In de eerste plaats zijn er nog honderden kleine "afwerkingetjes" in wat al gebeurd is, maar nooit af is geraakt. OF nog veel erger zijn de aanpassingen aan zaken die "af waren", maar welke veranderd of aangepast moeten worden. Nooit plezierig, maar goed we moeten er ook door.

En dan zijn er plannen om de achtertuin serieus om te spitten; het tweede dak vernieuwen en misschien kan er nog tijd gevonden worden voor de grote zolder.

Dit weekend zijn we al begonnen om de plannen uitgebreid te bespreken; maar buiten wat stommiteiten is er nog niet veel te melden. Dit schrijven is dus in de eerste plaats om aan te geven dat het van de grond zal moeten gaan komen. Ook 2007 moet productief worden!


het klinkt stom, maar we waren al een paar weken bezig met de afwerking van de deurstijlen van de gang.

Dat is op zich wel iets waar tijd in kruipt, maar dat het wat trager gaat ligt vooral aan het werk-regime. Om het weekend wat menselijker te houden voor de gezins-situaties (hier maar bijvoorbeeld ook bij Els & Pieter) zijn de shiften nu beperkt van 13u tot 18u.
Niet speciaal een werkdag die lang is; maar beetje bij beetje schiet het dan toch al op! We zijn blij met die evolutie.

Week 12

zijn we daar trouwens nog wat mee gevorderd.

Aan de kant van de gang was de onderkant geen zicht. Die muren zijn wel behandeld tegen opstijgens vocht, maar die afwerking was nog niet gebeurd. Ofwel terug bijplamuren, ofwel een fantasieke erop loslaten.
Het is dus dat laatste geworden; met een MDF-plaat gaat er nu een grote golf door de gang welke rond de deuren uitspringt als chambranten.


Week 16

de komende weken gaan nog wat voorbereidingen voor de vernieuwing van het hoge dak vergen.
Eén zo'n "aanloop" is de wissel van de dakramen van de grote zolder. De daar nieuw geplaatste veluxen zijn van het wentel-type. Dat is daar erg vervelend:

Juist ter hoogte van het zichtveld als ze open staan, en dat is nergens goed voor.
Dus konden wij aan de slag; het was er prachtig weer voor.

Wat pannen weg en goed opletten; maar voor de rest ging dat vlot

Na een middagje werken waren twee vensters gewisseld

Hoewel die opligger er niet hoort te staan (een uitloop van de groentenjumping) ziet men toch al duidelijk dat dit op z'n minst een pracht van een verbetering is.
Die gewisselde ramen zijn trouwens bestemd om wel te plaatsen op de andere zolder, omdat ze daar veel hoger zijn ingepland, waardoor ze geen zicht belemmeren (of hoofdpijn bezorgen) als ze open staan.


Week 18

de aanloop voor de grote dakwerken levert weinig interessant beeldmateriaal op; maar vorig weekend was er toch nog eens een iets wat een foto waard is.

we zien hier Pieter de laatste hand leggen aan een "rechtrekking" van één van de juffers. Deze was een speciale welke beschadigd is door de schouw welke daar stond; maar algemeen steunen we ze nu allemaal af naar de binnenmuur. Zo behouden we de daktimmer en dan ligt dat toch vlakker dan nu het geval is.


Week 20-21

ja,eindelijk weer eens beelden die de moeite zijn om een slideshow op te stellen:

De juiste helpers waren aanwezig om het hoge dak aan de achterkant af te breken:

Op een paar uur was onze klus dus geklaard en heeft de dakdekker het onderdak nog komen plaatsen. Dat in aanloop van de plaatsing van de zonnecollector:


link als het filmpje niet start


Week 22

een week vol regen... en de morgen dat wij er ons dak afhalen is het stralend weer!

Als dat al geen chance genoeg was zijn we nog redelijk binnen de tijdspanne gebleven (7-11u30 waar 11u was besproken met de dakdekker); en we hebben geen farces voorgehad (bijvoorbeeld slechte keepers of stukken muur die afbreken); maar het belangrijkste is dat het allemaal zonder ongelukken is gebeurd.

We hadden de lift ter beschikking van de dakdekker.

slechts één incident was er te bespeuren. Eén stapeltje pannen was verkeerd opgestapeld, en dat is gevallen. Wilt dat toch lukken dat Jan net op dat moment een foto neemt:

Dezelfde ploeg was aanwezig, maar deze keer aangevuld met schoonvader Marc die regelmatig zijn nieuwe camera eens gebruikte; maar zo kom je natuurlijk zelf niet in beeld.

De lift was in de eerste plaats om de pannen af te voeren, maar zo krijg je onder andere de dakoversteek mooi naar beneden.

Ze heeft ook goed dienst heeft gedaan om véél materiaal naar boven te vervoeren, want de toekomstige vloer is opgebouwd uit platen (een deel zie je staan onderaan bij de eerste foto)...

Maar nu was Jan toch nog iets vergeten zeker... hij had niet gedacht aan de gyproc voor de plafondbekleding en de tussenmuur. Stom hé; dat wordt nog veel tappen lopen met een onhandige plaat in de hand!

Verder had Jan nog wat gewerkt aan een afwerking van de speciale trappen naar de opkamer.
In de voorbije weken had hij daar al wat aan gepruld, en eerst zag dat er zo uit:

Dan eerst nog wat randen definiëren, chappen, stoot-alu's plaatsen, bezetten, optrede maken en ten slotte egaliseren en dan ziet dat er zo uit:

Als je er een vakman voor moet laten komen zijn die fantasiekes onbetaalbaar, maar gelukkig moet ik mezelf niet betalen. Ik ben al blij met de eer en de wetenschap dat het vele werk resultaat oplevert.
Het was een bevredigend weekend!


Week 24

gros van de pannen ligt. Nog wat afwerking en ook dat is achter de rug

(op naar het volgende)


Week 29

lang geen nieuws, maar nu ineens verslag van een heel reeks werken aan de tuin.
Laat ons eerst nog eens terugblikken naar een beeld van hoe het was.

Gezien dat allemaal vol stenen en ander rotzooi zat hebben we de grote middellen laten komen.

Eerst de vuillaag eraf (op één hoop); dan afgraven tot een meter diep (alle "zwarte" op een andere hoop) En dan die fracties omdraaien en plat trekken.

Er hebben dus wel wat bergen in onze tuin gelegen.

En dan was het aan ons: graszoden afrollen.

Een geweldig tijdrovend en smerig klusje, maar de juiste helpers waren aanwezig.

NOOT die geul op de voorgrond is trouwens al de start voor het volgend project.

En dan zit dat er achteraf helemaal anders uit. Weer een mijlpaal gepasseerd.


Week 31

weer wat weken gepasseerd, weer wat werken verricht. Een betere samenvatting dan de foto uit vorig verslag is volgende vergelijking:

De tuin was (is) weer de centrale werkplaats.

De omheining langs de ene kant inclusief enkele hekken en een poortje.

plus de bloemenborder welke uitloopt in een boog waar het kippenhok in staat

En dan de andere kant waar ook een bloemenborder is; maar waar vooral de ingegraven trampoline opvalt. Oh ja, ook daar de omheining, maar nu met bekaert-poortje.
Op de achtergrond zie je een glimp van de hoek welke als openlucht-berging moet gaan dienen (zie verder).

voor die openlucht-berging was Marc van dienst.

van langs voor ziet het er zo uit.

Nu hier ook nog een poortje voorzien, en dat zou proper moeten zijn.


Week 40

we hebben geen tijd om stil te zitten, maar echte vorderingen aan het huis kwamen er ogenschijnlijk ook niet.
Niet geklaagd - er zijn andere prioriteiten - en af en toe vlot er dan toch nog eens iets.

Nu er een onderdak ligt wordt het de hoogste tijd dat dat daar terug geïsoleerd geraakt.
Gelukkig zag den Tienne dat zitten om dat mee uit te latten en vooral om te komen spelen met de glaswol... zalig!!

Nog minstens een weekend doorwerken en normaal is dan die zolder mooi met aluminiumfolie-uitzicht bekleed.Week 45

weinig eervol te vertellen over het verder hangen van nog meer draagstructuur, extra panden isolatie nieten en dan eindeloos afplakken van de naden en het oneindig aantal scheuren (die panden hadden bijna 5 jaar los op de vloer gelegen en waren al tig keren verschoven, overlopen, enzovoort).
Daar zijn we dus nog wat weken mee bezig geweest.

Verder waren er legio klusjes welke evenmin het vermelden waard waren. Belangrijk is dat we na een serieuze sabat weer met volle moed in gang geschoten zijn.

En dan was er eindelijk nog eens een eervol werk. De volgende ruimte welke aangpakt wordt is de kleine zolder; dat moet onze nieuwe slaapkamer worden.
Punt één is dan weer uitlatten om de valse vloer te leggen.

Dat ging serieus vlot. Zaterdag met pieter de eerste helft van de kamer uitgelat en reeds van platen voorzien; en zondag met Gretel de andere helft van de kamer reeds afgewerkt met balken.

Nu enkel nog wat kleine infrastructuurwerken en dan het overloopje uitlatten om deze leuke vordering af te werken.


Week 48

niet alle werken kan je uitstellen tot je eens tijd hebt om het zelf te doen. De aanleg van 130m² oprit is zo'n werk waar enorm veel manuren in kruipen en waar sowieso echt veel machinewerk uitgevoerd moet worden.
Met de winter voor de deur was dat al een serieuze modderpoel; en dat draag je letterlijk elke dag mee binnen.

Met uitstellen zeg je toch altijd "hadden we dat al maar véél eerder laten doen"; dus hebben we financiëel hard doorgebeten (met hulp van dierbare schenkers die onverhoopt bijsprongen) en heel de klus uitbesteed.
Het enige dat we wel zelf hebben gedaan is het ontwerp met twee-kleuren-figuren.

we hadden zelf ook nog wel wat gewerkt. Na veel schuurwerk staat de ijken trap terug op z'n plaats. De verdere afwerking kan beginnen.


Week 51

het was ooit wel anders - zoals je kan zien op de "voor"-foto - maar nu is het terras ook een echte "baken van schoonheid" (vinden we zelf toch al; en dat is het belangrijkste)


Er is al zoveel gebeurd!
Dat is allemaal te veel om op 1 pagina te laten. Daarom is de opsplitsing gemaakt.
Ook "oud nieuws" is nog beschikbaar:

  1. het prille begin tot midden 2004

  2. week 36-52 van 2004

  3. de grote verbouwingen van 2005

  4. De aanloop naar gezinsuitbreiding... er moest véél afgewerkt worden in 2006

  5. 2006, een kalm werkjaar waar toch veel verwezenlijkt is (=deze pagina)

  6. het laatste nieuws over het huis

een algemene intro

afgewerkte stukken ongeloofelijke situaties

site created bij