Ons huisje


wie wat waar?


over spelletjes


foto's en verslagjesaf

midweek NormandiŽ 2004

Onze echte vakantie is de wintersportvakantie; daar kon u al eerder een verslagje van vinden.
Maar de zomervakantie kon toch niet voorbij gaan zonder een uitstapje. Daarom besloten we om een midweek (woensdag tot vrijdag) naar NormandiŽ te trekken om te kanperen.

In het ons vertrouwde (moordende?) tempo weten wij op korte tijd zeer veel te zien. We zijn er dan ook vroeg bij, die woensdag morgen. Het was 5 uur als de wekker afliep. Nog snel de trap behandeld met het stinkend product, zodat het weggetrokken zou zijn als we terug kwamen. Om 5:50u starten we de auto.

Alles gaat vlot, en om 8:57u komen we de aankondiging "NormandiŽ" tegen; en om 9:30u zijn we bezig aan onze rondgang in Rouen. Het stadje waar Jeanne d'Arc op de brandstapel is gevlogen.
Een lieftallig stadje, dat qua bezienswaardigheden goed te vergelijken valt met Mechelen; alleen is het daar natuurlijk in hun typische stijl.
Een cathedraal, stapelhuizen langs de Seine en speciale huisjes en steegjes.

Wij vervolgen onze weg langs de Seine, waar tientalle kloosters - al dan niet in woonwaardige staat - te bewonderen vallen.

We zijn er niet overal binnen geweest, want ik kan u zeggen dat je makkelijk 3 dagen en 60euro pp kan spenderen om al die kloosters te bezoeken.

Dan doen wij liever een fikse wandeling in de natuur. En die was ook zeker voorhanden aan de krijtrotsen van Etraitat

Dat zijn dan de twee enige natuurlijke bogen voor de kust van Frankrijk. Die rechtse is "de drinkende olifant".

En dan de rit naar onze camping in Flers.

Opstaan met een balkende ezel (het vervoersmiddel van ťťn van de medekapeerders) is speciaal, maar voor de rest was de prijs-kwaliteit van de camping erg goed.

De volgende morgen was Mont-Saint-Michel aan de beurt.

Het was te merken dat dit de trekplijster van NormanidiŽ is. Op een donderdag is dat echt filerijden om er te geraken. Wij stappen dan liever een paar kilometer eerder uit om ernaartoe te wandelen.
Echt mooi en misterieus; knap gedaan en zeker de moeite.

De rest van de dag hebben we een excursie van de kusten van Cotentin gedaan (bij Cherbourg). Het oudste kapelletje van Frankrijk, (moeizaam) zicht op sommige Engelse kanaaleilanden, reddingspost, "le plus petit port de France", en veel veel natuur.

De volgende dag waren de hystorische plekken van D-day aan de beurt

Marieke staat daar bij het eerste bevrijde cafť aan de Pagasus-brug. Er waren ook veel bunkers langs die lange reeks stranden.

Verder maakten we op onze slotdag een uitstap door Bayeux.

Een prachtige kathedraal en een straf wandkleed in de vorm van een stripverkaal van 70meter! En ze hadden hier eiwit-koeken. Marieke haar plezier kon niet op.

En dan moest de grootste lekkernij nog komen.
Op de terugweg maakten we nog even een stop in Beauvais met zijn uitzonderlijke gothische kathedraal; alwaar wij nog op de valreep een schotel "fruits de mer" konden nuttigen.

Drie lange dagen waarop we veel hebben kunnen bewonderen!

 


site created bij