Geschiedenis
Start ] Wat is korfbal ] [ Geschiedenis ] Didactiek ] Korfbaltechnieken ] Oefenstof ] Film ] Links ] Spelregels ]

 

In de zomer van 1902 maakt de Amsterdamse onderwijzer Nico Broekhuysen in Zweden kennis met het gymnastische spel ringboll, dat hem erg aanspreekt.
In Nederland teruggekeerd vervangt hij de ijzeren ringen door korven, waaraan korfbal de naam ontleent. Regels worden aangepast, op school wordt het spel gespeeld en belangstellenden worden uitgenodigd kennis te maken met de nieuwe sport.

 In 1920 werd korfbal gedemonstreerd tijdens de Olympische Spelen in Antwerpen en in 1928 mocht dit herhaald worden te Amsterdam. Tot Olympische Sport heeft korfbal het (nog) niet gebracht, wel werd in 1993 Olympische erkenning een feit waardoor korfbal 'lid werd van de Olympische familie'.
Ook over de grens ontstond belangstelling voor korfbal en in België werd in 1921 een korfbalbond opgericht en in de voormalige Nederlandse kolonies werd korfbal geïntroduceerd. Vooral na de tweede wereldoorlog is de internationalisering toegenomen en de laatste 20 jaren is het in een stroomversnelling geraakt. Momenteel wordt korfbal beoefend in circa 40 landen, welke verenigd zijn in de International Korfball Federation.
De internationale uitbreiding heeft er ook toe geleid dat er internationale evenementen plaatsvinden zoals het Wereldkampioenschap, continentale kampioenschappen en het Europa Cup toernooi. Nederland en België zijn nog steeds toonaangevend doch aan spelpeilverbetering wordt intensief gewerkt.
 

De aanvankelijke paalhoogte van 3,00 meter wordt in 1906 op 3,50 meter gebracht en er wordt gepleit voor ijzeren korfbalpalen ”die geschroefd kunnen worden op een in de grond gedreven buis, waardoor de tot dan in gebruik zijnde kruisvoeten onder de (houten) palen overbodig worden. Tot op de dag van vandaag wordt er nagedacht over spelregelwijzigingen. Zo werd korfbal aanvankelijk gespeeld in drie vakken, met korven in de twee eindvakken. Na heftige discussies verdween met ingang van het seizoen 1991-1992 het middenvak. Voor bepaalde doelgroepen komen we nu zelfs één-vaks korfbal tegen. 

Korfbal is van oorsprong een buitensport op natuurgras. Met de introductie van sporthallen is hierin een wijziging gekomen en vanaf het seizoen 1966 - 1967 werd een volwaardige zaalkorfbal kompetitie ingevoerd. Dit product -ontworpen door Prof. Dr. Ir. J. Mazure- is in populariteit het veldkorfbal voorbij gestreefd. De jaarlijkse zaalfinale is de kroon op het zaalseizoen. 

Uit Nico Broekhuysen’s gedurfde initiatief om een gemengd spel te introduceren is een volwaardige sport ontstaan die verbreid is over alle continenten. Mannen en vrouwen beoefenen korfbal met groot enthousiasme en hebben gelijke rechten. Het gemengde karakter leidt tot een bijzondere sfeer.


Bron : Site Belgische korfbalbond. Site korfbalclub Vos Reinaert.