Wat is korfbal
Start ] [ Wat is korfbal ] Geschiedenis ] Didactiek ] Korfbaltechnieken ] Oefenstof ] Film ] Links ] Spelregels ]

 

Korfbal mag misschien niet de meest gekende sport zijn, dat weerhoudt de meer dan 7000 korfballers in België niet om ten volle van hun sport te genieten.

Korfbal is een gemengde sport, die zowel buiten op een veld als binnen in een zaal gespeeld wordt. In beide gevallen is het veld in 2 gelijke speelhelften verdeeld, vakken genaamd. Een volledige korfbalploeg bestaat uit 4 spelers en 4 speelsters. Deze worden gelijk over de 2 vakken verdeeld, zodat in ieder vak 2 heren en 2 dames van dezelfde ploeg staan.
In het ene vak wordt aangevallen. Dit wil zeggen dat de aanvallende ploeg probeert de bal langs boven door de korf te gooien.
In het andere vak wordt verdedigd. Dit wil zeggen dat de verdedigende ploeg zal trachten te beletten dat de bal door de korf gegooid wordt.

Telkens er 2 maal gescoord is, wordt van functie gewisseld. De spelers van het aanvalsvak verhuizen naar het verdedigingsvak en omgekeerd.

Korfbal is voornamelijk gebaseerd op snelheid en behendigheid.
Bedoeling is om door het geven van passen en door het maken van snelle bewegingen een vrijstaande positie te bereiken, van waaruit gescoord kan worden. Vermits met de bal niet mag worden gelopen of gedribbeld, is het een ploegsport bij uitstek. In het kort gezegd is korfbal…

·        De enige gemengde ploegsport...

·        Samen uit, samen thuis...

·        Topsport...

·        Spectaculair, veelzijdig...

·        Samenwerking...

·        Schijnbewegingen, fysieke conditie

·        Balvaardigheid...

·        Snelheid...

·        Een opvoedende sport...

·        Een recreatieve sport...

·        Binnen en buiten...

·        Clubleven, gezelligheid...

·        ... Tof!!


Bron:  Site Belgische korfbalbond. Site korfbalclub Vos Reinaert.