UFO's en aanverwanten

Voor alle duidelijkheid: ik geloof dat er buitenaards leven bestaat. In ons zonnestelsel alleen al zijn er een vijftal plaatsen waar leven bestaat, of mogelijk is (geweest): Venus, aarde, Mars, Europa en Titan. Waar ik niet in geloof is intelligent leven dat om de zoveel maanden hier even komt rondkijken, wat mensen en vee kidnapt, en dan terug verdwijnt.

SETI

Wat natuurlijk wel altijd kan, is dat er ergens een buitenaardse beschaving bestaat als de onze. Net zoals wij zal deze beschaving waarschijnlijk radio-signalen uitzenden. Bepaalde radio-signalen zoals bv. militaire radarinstallaties, zijn zodanig krachtig dat ze over een afstand van honderden lichtjaren kunnen gedetecteerd worden.
Dat is het principe van het SETI-project, oftewel de Search for ExtraTerrestrial Intelligence. Met enkele grote radiotelescopen wordt de hemel afgezocht. De data worden dan in pakketjes verdeeld en met een groot aantal computers geanalyseerd, in de hoop een afwijkend signaal te ontdekken.
Of dit enig nut heeft is nog maar de vraag. Zelfs onze sterkste signalen hebben astronomisch gezien een beperkt bereik, voordat ze overstemd worden door natuurlijke radiobronnen. En in onze onmiddellijke omgeving zijn waarschijnlijk maar een beperkt aantal kandidaat-planeten waarop intelligent leven mogelijk is. Tot nu toe hebben alle SETI-onderzoeken samen één enkele keer iets anders dan achtergrondruis opgevangen. En zelfs dat ene signaal is mogelijk gewoon van de aarde afkomstig.

UFO's

Ja, zelfs ik geloof in UFO's. Ik zie ze zelfs regelmatig. Ik studeer dan ook in Leuven, waar s'avonds laat wel meer vreemde dingen gebeuren, meestal onder invloed van rijkelijke hoeveelheden alcohol. Gelukkig kom ik de volgende morgen meestal te weten welk onge´dentificeerd object ik heb zien vliegen.

Laat me even een paar redenen geven waarom ik niet geloof in buitenaardse UFO's:

Bewijzen
In de wetenschap is het de gewoonte dat een theorie wordt bewezen. En als het bewijs fout is, of er is gewoon geen bewijs, wordt de theorie verworpen (zie hiervoor bv. de befaamde proef van Michelson-Morley).
In de wereld van UFO-onderzoekers is dit blijkbaar volledig overbodig. Tot nu toe heb ik nog geen enkel fatsoenlijk bewijs gezien voor het bestaan van buitenaardse UFO's. Het enige wat de ronde doet zijn onduidelijke foto's of video's, die eender welke hobbyist kan getrukeerd hebben. Geef toe dat Star Wars er realistischer uitziet dan pakweg de befaamde Roswell alien autopsy video.
Menselijk vernuft
Zo nu en dan zijn er van die mensen die beweren dat de bv. de piramides in Egypte gebouwd zijn met de hulp van buitenaardse wezens. Want zo een primitief volk kan toch nooit zo'n gigantische bouwwerken hebben opgericht? Toch wel. Het is ondertussen vrij goed bekend hoe een piramide werd gebouwd. Er zijn zelfs ganse boekhoudingen over de werken teruggevonden: voedsel voor arbeiders, aanvoer van steen, ...
Blijkbaar wordt het menselijk vernuft nog vaak onderschat.
IFO's
Jawel, Identified Flying Objects. Indien men een beetje moeite doet, blijken de meeste UFO's uiteindelijk IFO's te zijn. Het volstaat meestal de plaatselijke sterrenwacht, meteorologisch instituut of luchthaven te contacteren om de meeste meldingen op te lossen. Voor veel mensen zijn kometen, poollicht of ruimtestations nu eenmaal vrij mysterieuze dingen. Ruimtestations? Inderdaad, ik heb zelf meerdere malen Mir zien overkomen. Mir was vrij duidelijk zichtbaar tijdens een goede nacht, en kwam om de twee uur overgevlogen.
Waar zijn ze?
Indien buitenaardsen ons al eeuwen komen lastig vallen, waar zijn ze dan? Ik ben ze in ieder geval nog niet tegengekomen, voor zover ik mij herinner.
Ik veronderstel dat op een buitenaardse planeet de evolutie, net als op aarde, rekening houdt met survival of the fittest. En ik veronderstel dat dan ook op die buitenaardse planeet niet meteen de vriendelijkste soort overleeft. Mensen zijn nu eenmaal ook niet de meest vredelievende soort die op aarde rondloopt. Ik vind het dan ook vrij onwaarschijnlijk dat die buitenaardse soort ons rustig kernwapens en andere leuke dingen laat ontwikkelen zonder in te grijpen.
Maar de buitenaardsen zijn reeds onder ons en werken samen met de Amerikaanse regering! Ja natuurlijk. Na Watergate, Lewinsky en de mislukte zoektochten naar Osama en de Iraakse massavernietigingswapens geloof ik niet dat de Amerikanen in staat zijn zoiets sinds de jaren 40 geheim te houden.
Maar van het Roswell-incident zijn foto's opgedoken! Ach ja. Zie het eerste puntje.
Tot zover mijn bescheiden mening. Commentaar is steeds welkom, UFO-meldingen en andere onzin ook.
» home       » site kaart       » info       » contact
Laatst aangepast: 18.3.2005
Copyright © 2000-2005, Maarten Driesen