De aarde

Gegevens

de aarde Diameter: 12756 km
Afstand tot de zon: 150 miljoen km
oppervlaktetemperatuur: ongeveer van -80 tot 50C
Omlooptijd: 365 dagen
Rotatietijd: 24 uur
Dichtheid: 5520 kg/m3 (water: 1000)
Zwaartekracht: 9,81 m/s2

De aarde is de derde planeet vanaf de zon. Het is tevens de eerste met een eigen maan, Mercurius en Venus hebben er geen.
De diameter van de aarde is 12756 km, die van de maan 3500 km. Dit maakt dat de aarde in verhouding de tweede grootste satelliet in heel het zonnestelsel heeft (op Pluto en Charon na). Jupiter heeft wel grotere manen, maar die vallen in het niet bij de omvang van deze planeet.
De temperatuur op aarde is ook vrij gematigd. Er komen geen al te grote temperatuursverschillen voor. Het verschil tussen dag en nacht bedraagt in de woestijn hooguit een vijftigtal C. De laagste temperatuur ooit gemeten is -89C op Antarctica, bij de Russische basis Vostok. De hoogste temperatuur ooit gemeten is 58C in Libi en Irak.

Oppervlaktekenmerken

Het oppervlak van de aarde wordt voortdurend gevormd door een ingewikkeld platensysteem. Deze tectonische platen verschuiven en vormen bergketens, troggen en ander geologische kenmerken als ze op elkaar botsen. Zonder dit systeem zouden alle onregelmatigheden snel weggesleten worden door onder meer wind- en watererosie.
Het hoogste punt op aarde is de Mount Everest met 8848 m, het diepste punt is de Marianentrog, met een diepte van bijna 11000 m.
Ongeveer 70% van het aardoppervlak wordt bedekt door water.

Inwendige structuur

Het inwendige van de aarde bestaat uit een aantal concentrische schillen (dieptes in km):
0-40: korst
10-400: bovenmantel
400-650: overgangszone
650-2890: onder mantel
2890-5150: buitenkern
5150-6378: binnenkern
De korst is onder de oceanen veel dunner dan onder de continenten. De binnenkern en de korst zijn vast, de rest is taai vloeibaar. De temperatuur in de kern kan oplopen tot 7500C. De andere aardse planeten hebben waarschijnlijk een vergelijkbare structuur.

Verdere informatie

Het meest opvallende kenmerk van de aarde is de blauwe kleur. Die blauwe kleur wordt veroorzaakt door de atmosfeer van 78% stikstof en 20% zuurstof. Deze merkwaardige samenstelling is het gevolg van plantengroei. Zonder planten die voortdurend zuurstof produceren, zou deze zuurstof zich namelijk allang verbonden hebben met andere elementen. De aarde is hiermee momenteel de enige planeet waar met zekerheid leven op voorkomt.
De aarde beschikt over een redelijk sterk magnetisch veld. Dit wordt veroorzaakt door de kern van nikkel en ijzer, die als een soort dynamo werkt. Het veld is in de richting van de zon wat ingedrukt, door de stroom geladen deeltjes. Soms geraken deze deeltjes ingevangen en worden ze via de veldlijnen naar de polen geleid, waar ze noorder- of zuiderlicht veroorzaken.
Net zoals de maan de aardse nachten kan verlichten, zo verlicht de aarde de maan. Dit aardlicht is weerkaatst zonlicht. Hierdoor zijn er op de donkere kant van de maan nog structuren te onderscheiden.

Earthrise
Earthrise, foto genomen door de astronauten van de Apollo 8.

noorderlicht
Een voorbeeldje van noorderlicht.

» home       » site kaart       » info       » contact
Laatst aangepast: 18.3.2005
Copyright © 2000-2005, Maarten Driesen