Absorptienevels

Absorptienevels zijn qua samenstelling nauw verwant aan reflectienevels. Een absorptienevel houdt echter het licht van naburige sterren tegen, en verduistert zo de achtergrond.
Omdat ze het licht tegenhouden, dringt er maar weinig straling door tot het binnenste van de wolken. Zodoende kunnen er hier complexe chemische verbindingen ontstaan. Dit gaat van het simpele H2, tot meer ingewikkelde organische moleculen als glycine, een aminozuur, een van de bouwstenen van het leven.
Absorptienevels zijn eigenlijk de voorlopers van emissie- en reflectienevels. In de koude, donkere absorptienevels ontstaan namelijk Bok-globulen. Dit zijn dichte klompen stof en gas die onder invloed van de zwaartekracht samentrekken, uiteindelijk instorten en zo sterren vormen. Op dat moment wordt de nevel fel verlicht en ontstaat er een emissienevel. Indien de ster niet groot genoeg is, of buiten de nevel terecht komt, wordt er een reflectienevel gevormd.
Een fraai voorbeeld van een absorptienevel is de Kolenzak, die een deel van de Melkweg verduistert, nabij het Zuiderkruis.

de Kolenzak
De Kolenzak, zichtbaar iets links van het midden.
Het lijkt of er nog sterren door schemeren, maar deze staan in werkelijkheid ervoor.

de Paardenkopnevel
De Paardenkopnevel verduistert de achterliggende Orionnevel.

» home       » site kaart       » info       » contact
Laatst aangepast: 18.3.2005
Copyright © 2000-2005, Maarten Driesen