Zonsverduisteringen

Mechanisme

Het mechanisme is vrij simpel. Als de maan tussen de aarde en de zon terechtkomt, kan er zich een zonsverduistering voordoen.
Enkel als de maan exact op de baan van de zon ligt, krijgt men een volledige verduistering. Zoiets doet zich gemiddeld één keer per jaar voor ergens op aarde. In de Benelux is dit ongeveer eens om de paar honderd jaar. Door een gelukkig toeval is de schijnbare diameter van de maan ongeveer gelijk aan de schijnbare diameter van de zon. Hierdoor kan de maan de zon in principe net bedekken. Omdat de afstand aarde-maan een beetje varieert, komt het voor dat de maan de zon net niet bedekt, zodat er rond de maan nog een randje zon te zien is, dit noemt men een ringvormige verduistering.
Tijdens een totale verduistering zijn er twee gebieden te onderscheiden. Het centrale deel, vanwaaruit de maan de zon volledig lijkt te bedekken, ligt in de kernschaduw. Het gebied daarrond, waar de maan de zon niet volledig bedekt, ligt in de bijschaduw.
Als de maan niet exact op de baan van de zon ligt, wordt maar een deel van de zon bedekt. Dit wordt een gedeeltelijke verduistering genoemd. Dit is niet zo zeldzaam. In de Benelux is dit om de 5 à 10 jaar wel te zien.

Fenomenen

Tijdens een totale zonsverduistering zijn er een aantal interessante fenomenen te zien.
Enkele minuten voor de verduistering beginnen de sterren en planeten te verschijnen. Mercurius is normaal gezien moeilijk waar te nemen, doordat deze planeet dicht bij de zon staat. Bij een verduistering is ze veel duidelijker te zien.
Vlak voor en na de totale bedekking, kan het gebeuren dat er nog een paar zonnestralen door de maankraters heen schijnen. Dit geeft het effect van een kralensnoer langst de rand van de maan. De laatste zonnestralen zien er uit als een diamant in een ring van licht.
Indien men zich op een hoogte bevindt, kan men vlak voor de totale bedekking de schaduw van de maan zien aanstormen over het omliggende landschap.
Als de zon uiteindelijk volledig bedekt is, kan men de corona zien. Ook kunnen er zonnevlammen zichtbaar zijn aan de rand van de maan.
het parelsnoer

Het parelsnoer.

de diamanten ring

De diamanten ring.

de corona

De corona en enkele zonnevlammen.

» home       » site kaart       » info       » contact
Laatst aangepast: 18.3.2005
Copyright © 2000-2005, Maarten Driesen