Exotische objecten in het heelal

De meest merkwaardige objecten in het heelal zijn de zogenaamde actieve stelsels. Dit zijn melkwegstelsels die gekenmerkt worden door heftige processen. Er zijn verschillende soorten van.

Quasars

De naam komt van het Engels quasi-stellar, men dacht in het begin dat het een soort sterachtig hemellichaam was. Later ontdekte men dat ze miljarden lichtjaren van ons af stonden, en dus waarschijnlijk een soort melkwegstelsel moesten zijn.
Ze stralen echter enorme hoeveelheden energie uit, duizenden malen meer dan ons eigen melkwegstelsel. Men vermoedt dat dit het werk is van een gigantisch zwart gat in de kern van zulke stelsels. Dit gat trekt materie aan uit het stelsel, en geeft hierbij enorme hoeveelheden energie af.
Omdat er zoveel quasars bekend zijn, die allemaal op grote afstanden staan, meent men dat het een bepaalde fase is in de vroege ontwikkeling van (sommige) melkwegstelsels. Het zou kunnen dat onze melkweg een dergelijke fase heeft doorgemaakt, vermits er waarschijnlijk nog altijd een zwart gat aanwezig is in de kern.

Seyfert-stelsels

In deze stelsel, die er in tegenstelling met quasars ook echt als melkwegstelsels uit zien, vinden gewelddadige processen plaats in de kern. De kernen van deze stelsels stoten met enorme snelheden grote hoeveelheden gas uit. De energie die hiervoor benodigd is, moet wederom van een zwart gat komen.
Bij waarnemingen in ons eigen melkwegstelsel zijn er ook uitgestoten gaswolken waargenomen die zich met grote snelheid van de kern af bewegen. Dit doet vermoeden dat onze melkweg enkele tientallen miljoenen jaren geleden een Seyfert-stelsel kan geweest zijn.
radiobeeld van een quasar

Dit beeld van een quasar is gemaakt door de Very Large Array, een gigantische radio-interferometer met meerdere antennes, in New Mexico. De zeer heldere kern van de quasar (felrode vlek bovenaan) stoot een straal gas uit met zeer hoge energie (lijn van rode vlekken).

» home       » site kaart       » info       » contact
Laatst aangepast: 18.3.2005
Copyright © 2000-2005, Maarten Driesen