Astronomische observatoria

Aardse observatoria zijn over het algemeen beperkt tot twee types: de 'normale' telescopen en radiotelescopen. Dit is omdat de aardse atmosfeer een groot deel van het elektromagnetisch tegenhoudt. Gammastraling, UV-straling, ... dringen niet door tot op het aardoppervlak.

Traditionele telescopen

Hiermee bedoel ik telescopen die met zichtbaar licht werken. Er zijn twee grote groepen: refractors en reflectors. De zogenaamde refractors werken met lenzen om het invallend licht te buigen en te bundelen. Ongeveer als bij een verrekijker dus. De eerste telescopen waren van dit type. Ze hebben echter een groot nadeel, waardoor ze tegenwoordig minder gebruikt worden. De lenzen worden namelijk snel veel te zwaar bij grotere telescopen.
Reflectors werken met spiegels. Een spiegel kan veel dunner zijn dan een lens, waardoor alle grote telescopen tegenwoordig van dit type zijn.
Een vrij recente ontwikkeling is de adaptieve optica. Hierbij is de spiegel geen vast oppervlak, maar bestaat hij uit vele facetten die onafhankelijk van elkaar kunnen bewogen worden. Dit wordt gedaan om storingen in de atmosfeer te compenseren. De waargenomen objecten twinkelen dan minder.

Radiotelescopen

De tweede grote groep zijn radiotelescopen. Na de ontdekking van radiostraling merkte men dat er ook radiostraling vanuit de ruimte kwam. Met grote schotelantennes kan men deze tegenwoordig opvangen. Omdat radiostraling minder energetisch is dan zichtbaar licht, moet een radiotelescoop veel groter zijn om een vergelijkbare resolutie te krijgen. De grootste enkelvoudige radiotelescoop staat in Arecibo. Men heeft daar een complete dalbodem omgebouwd tot schotelantenne.
Om de resolutie van radiotelescopen op te drijven maakt men ook gebruik van interferometers. Hierbij sluit men een hele rij kleinere radiotelescopen op elkaar aan. Met behulp van wat elektronica kan men hiermee beelden krijgen alsof al de kleine antennes samen één grote vormen. In het Nederlandse Westerbork staat bijvoorbeeld zo'n reeks antennes.
Arecibo

De grote radiotelescoop in Arecibo.

» home       » site kaart       » info       » contact
Laatst aangepast: 27.2.2005
Copyright © 2000-2005, Maarten Driesen