De Lokale Groep en andere structuren

De Lokale Groep

De Lokale Groep is een groep melkwegstelsels die t.o.v. elkaar ongeveer dezelfde afstand behouden. Door het uitdijen van het heelal verwijderen de meeste stelsels zich van ons, maar die van de Lokale Groep zijn gebonden door de zwaartekracht.
Ze wordt gedomineerd door twee grote spiraalstelsels, het onze en het Andromeda-stelsel, M31. Ze hebben beiden een groep begeleidende kleinere stelsels. De Melkweg heeft zo de Magelhaense wolken, M31 heeft de kleine elliptische stelsels NGC 205 en M32 (ook NGC 221 genaamd). M31 staat op een afstand van ongeveer 2,2 miljoen lichtjaar. Het stelsel is zo'n 65% zwaarder dan de Melkweg. Het is het verst verwijderde object dat nog met het blote oog zichtbaar is. Door een telescoop zien we het stelsel van opzij, onder een hoek van ongeveer 15°.
Een kleiner spiraalstelsel, M33 of het Driehoeksstelsel maakt eveneens deel uit van de Lokale Groep. Andere leden zijn Leo-1 en -2, Ursa Minor en Draco, allen kleine elliptische stelsels. In totaal bevat de Groep 15 stelsels. Over sommigen is er nog discussie of ze er bij horen of niet, zoals de beide Maffei-stelsel.

Grotere structuren

De Lokale Groep maakt deel uit van de zogenaamde Canes Venatici-cluster. Deze gigantische verzameling melkwegen is meer dan 20 miljoen lichtjaar groot.
Samen met de massieve Virgo-cluster, die veel meer melkwegen bevat dan de Canes Venatici, en enkele andere clusters vormt ze de Lokale Supercluster, die meer dan tienduizend melkwegstelsels omvat.
Deze supercluster is maar één van de vele. De buren zijn ondermeer de Perseus-, Pavo-Indus- en Hydra-Centaurus-superclusters.
En daarmee houdt het nog niet op. De grootste structuur die men tot nu toe heeft kunnen vaststellen is de Grote Muur (ondertussen is er een blijkbaar nog grotere muur ontdekt). Dit is een enorme wand van melkwegstelsels, waaronder het onze. Ze wordt omgeven door enorme lege gebieden. Hiermee lijkt het heelal op een schuimbad, met lege bellen omgeven door wanden van melkwegstelsel.

de Magelhaense wolken
De Grote en Kleine Magelhaense wolken, zichtbaar als de twee kleine vlekjes links en rechts.

M31
M31 of het Andromeda-stelsel, één van de leden van de Lokale Groep.

de Virgo-cluster
Enkele melkwegstelsels van de Virgo-cluster.

» home       » site kaart       » info       » contact
Laatst aangepast: 27.2.2005
Copyright © 2000-2005, Maarten Driesen