Meteor(iet)en

Verschil

Het verschil tussen meteoren en meteorieten is een kwestie van formaat. Stof en puin, meteoroïden genoemd, kruisen regelmatig het pad van de aarde en komen in de dampkring terecht. Door de luchtwrijving loopt de temperatuur snel op vanaf 80 km hoogte.
De kleinere stofdeeltjes verbranden volledig. Het lichtverschijnsel dat hierbij gepaard gaat, noemen we meteoren, of ook wel eens verkeerdelijk vallende sterren. Het grotere puin overleeft de vurige afdaling door de atmosfeer soms, en komt uiteindelijk op het aardoppervlak terecht. Dit wordt dan een meteoriet genoemd.
Eens om de tientallen miljoenen jaren komt een uitzonderlijk grote meteoriet op aarde terecht. De laatste keer was 65 miljoen jaar geleden. Dit heeft toen waarschijnlijk het uitsterven van de dinosaurussen veroorzaakt, of toch zeker bespoedigd. Maar ook kleinere meteorieten kunnen enorme schade veroorzaken als ze in een dichtbevolkt gebied terechtkomen.
Eén van de rijkste vindplaatsen voor meteorieten is Antarctica. Ze komen hier op het ijs terecht en worden door gletsjers bijeengebracht. Door hun donkere kleur vallen ze dan natuurlijk goed op.

Herkomst

Er zijn enkele bronnen gekend. Meteoren komen meestal in grote zwermen voor, en hangen samen met kometen. De staart van een komeet laat namelijk een hoop stof en gruis achter. Als de aarde zich door zo'n stofstaart beweegt, zijn er vaak ware meteoorregens waar te nemen.
Een andere bron is de asteroïdengordel. Door onderlinge botsingen of storingen van Jupiter, komen deze objecten in een andere baan terecht en worden aardscheerders. Ze kruisen soms de baan van de aarde en komen hier door hun grotere massa vaak als meteorieten terecht. Dit is ook aan hun samenstelling te merken: steen- of ijzermeteorieten.
Een kleine minderheid komt van andere bronnen. Het gebeurt dat een grote inslag gesteente van het Marsoppervlak de ruimte inslingert, waarna dit hier op aarde terechtkomt. Ook de mens heeft in de loop der jaren voor een indrukwekkende hoeveelheid ruimtepuin gezorgd. Af en toe komen er zelfs delen van satellieten en dergelijke op aarde terecht. Dit begint een probleem te veroorzaken. Regelmatig worden satellieten beschadigd door dit ruimtepuin. Het ISS is speciaal voorzien met schokabsorberende bekleding op gevoelige plaatsen. Zelfs klein gruis kan door de enorme snelheid (10 km/s) grote schade veroorzaken.
» home       » site kaart       » info       » contact
Laatst aangepast: 27.2.2005
Copyright © 2000-2005, Maarten Driesen