Naamgeving en mythologie

Vele planeten, manen en andere astronomische objecten zijn vernoemd naar mythologische figuren uit Griekse en Romeinse verhalen. Hieronder een overzichtje.

De planeten

Mercurius: Romeinse god van de handel en boodschapper van de goden. Zoon van Jupiter en Maia, dochter van de titaan Atlas. De planeet werd waarschijnlijk zo genoemd omdat hij snel rond de zon draait.

Venus: Godin van de liefde. Dochter van Jupiter en Diana, getrouwd met Vulcanus. Minnares van Mars.

Mars: God van de oorlog. Met Rhea Sylvia vader van Romulus en Remus, stichters van Rome. De planeet heeft die naam gekregen vanwege de rode kleur.

Jupiter: Oppergod van de Romeinen. De grootste planeet in ons zonnestelsel had geen betere naam kunnen krijgen.

Saturnus: God van de tijd. Zoon van Uranus, vader van Jupiter, Neptunus en Pluto. Hij was bang dat zijn kinderen hem van de troon zouden stoten, en at ze daarom op. Zijn vrouw Rhea kon Jupiter echter verbergen, die eenmaal opgegroeid zijn vader versloeg en zijn broers bevrijdde.

Uranus: God van het hemelgewelf. Man van Gaia, de aarde. Vader van de titanen en de cyclopen.

Neptunus: God van de zee. Zoon van Saturnus en broer van Jupiter en Pluto. Meestal afgebeeld met een drietand. De diepblauwe kleur van de planeet past goed bij de god van de zee.

Pluto: God van de dood en de onderwereld. Geschikte naam voor deze donkere en afgelegen planeet, waar de zon maar een heldere ster lijkt.

» home       » site kaart       » info       » contact
Laatst aangepast: 20.3.2005
Copyright © 2000-2005, Maarten Driesen